20 November 2019

Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak

10:28 AM 20
Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan  Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak | Berapa ramiakah diantara kita yang mengamalkan konsep pengambilan makanan hari mengikut suku, suku, separuh? Liez sendiri kadang-kadang ingat nak buat kadang-kadang tidak. Sebenarnya, bila kita mengamalkan konsep suku, suku, separuh ini bukan sahaja dapat menurunkan berat badan tetapi mengelak dari terkena penyakit seperti kencing manis, darah tinggi dan sakit jantung. Semua ini berkaitan dengan pemakanan seharian kita.
Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan  Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak

Agak megejutkan kerana Malaysia adalah negara pertama mempunyai kadar obesiti di Asia tenggara sebanyak 13.3% dan antara tiga negara tertinggi Asia yang mempunyai peratusan tinggi 11.5% kanak-kanak obesiti dari usia 6 bulan hingga 12 tahun. Sebab itu, Kementerian Kesihatan Malaysia menggalakkan Suku Suku Separuh, dimana pembahagian plat makanan kepada perempat untuk protein, satu perempat untuk karbohidrat komplek dan separuh untuk buah-buahan dan sayur-sayuran.

Ayam Brand™, jenama yang terkenal dengan pelbagai produk makanan dalam tin yang sihat dan mudah, yang tiada bahan pengawet dan tiada tambahan MSG mengambil berat tentang isu obesiti dikalangan kanak-kanak dengan menggabungkan konsep 3S Pinggan Sihat Malaysia dalam program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) untuk memperluaskan mesej nutrisi kepada kanak-kanak dari sekolah rendah.

Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan  Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak
Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan  Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak
Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan  Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak
Kempen tahun ini bertemakan ' Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019, Sihatkan Malaysia, Mulakan Sekarang'. Ia akan memperkasakan kanak-kanak dari 10 negeri dengan maklumat dan mengenal pasti pilihan makanan yang lebih sihat dan melengkapkan mereka dengan kemahiran untuk menyediakan hidangan Pinggan Sihat Malaysia. Program ini terbuka kepada kanak-kanak dari lapan tahun ke atas. 

Baru-baru ini Liez berpeluang ke majlis kemuncak Ayam Brand™ di KPJ Ampang Puteri Specialist yang merupakan salah satu hospital peneraju di Malaysia dan di Asia Tenggara. 

Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan  Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak

Pengerusi Ayam Brand™, Yang Mulia Tunku Dato' Mu'tamir Bin Tunku Tan Sri Mohamed  
Kempen CSR yang kini berusia 12 tahun telah menyumbang 1.76 juta makanan sihat untuk tujuan kebajikan, menyediakan makanan berkhasiat kepada lebih daripada 20,000 orang daripada 482 rumah amal dan NGO. Kempen tahun ini membiayai dan mendidik 42 rumah amal, mendidik 25 sekolah di seluruh negara, selama lebih tiga bulan, di anggarkan 1,800 penerima dengan jumlah 324,000 hidangan Ayam Brand. 

Pada acara kemuncak, Pakar Pemakanan Sihat, KPJ Ampang Puteri, Puan Norhayati Azmi berkongsi dengan para peserta mengenai hidup dan makan dengan sihat.

Pengarah Perubatan, KPJ Ampang Puteri Specialist Hospital, Dato Dr Abdul Wahab Abdul Ghani
KPJ Ampang Puteri berbesar hati untuk bekerjasama dengan Ayam Brand dalam kempen CSR tahunannya. Pepatah mengatakan pencegahan adalah lebih baik dari mengubati, dan kami komited untuk menjangkau masyarakat dan berkongsi pengetahuan kesihatan yang penting kepada semua. Kami pmenghargai kerjasama seperti ini dan melihat kempen Ayam brand menjangkau negara dan jenama telah berjaya melakukanya selama bertahun-tahun.
Di Kuala Lumpur dan Selangor, seramai 40 orang kanak-kanak daripada 257 menyertai Kempen Penjagaan Komuniti Ayam Brand yang bermutu, mencabar dan menyeronokkan, 'Get Healthy Malaysia, Start Now '. (Sihatkan Malaysia, Mulakan Sekarang)
Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan  Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak
Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan  Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak
Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan  Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak
Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan  Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak
Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan  Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak
Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan  Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak
Acara di mulakan dengan pengenalan interaktif kepada konsep #SukuSukuSeparuh, di ikuti oleh 10 pasukan yang terdiri daripada 4 orang kanak-kanak yang menyediakan makanan berdasarkan prinsip 3S, dalam masa 30 minit dengan bantuan minima dari guru-guru serta selebriti, menggunakan resepi yang telah diselidiki oleh pakar pemakanan. 
Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan  Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak
Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan  Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak
Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan  Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak
Semasa menunggu keputusan tentang hidangan Malaysia Sihat, kanak-kanak ini dicabar dengan permainan yang memerlukan Kemahiran Pemikiran Pesanan Tinggi untuk menguatkan apa yang mereka telah belajar tentang pemakanan yang baik. 

Enam buah rumah amal menerima bekalan Ayam Brand™ selama dua bulan yang bersamaan 46,260 makanan sihat untuk jumlah 257 penghuni rumah. 
Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan  Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak
Pada korang yang ingin membantu lebih banyak komuniti? Korang boleh melayari https://www.ayambrand.com.my/e-charity.html dan beli produk Ayam Brand™ untuk disumbangkan kepada rumah amal pilihan korang. E-charity Ayam Brand™ menawarkan 15% kurang daripada harga runcit, dan penghantaran percuma untuk memudahkan lebih banyak organisasi amal Dapatkan Malaysia Sihat, Mula Kini.

14 November 2019

DIY Idea Untuk Susunan Gambar Atau Hasil Seni Di Dinding

11:15 AM 3
DIY Idea Untuk Susunan Gambar Atau Hasil Seni Di Dinding | Kalau bab nak berhias rumah, Liez memang minat. Suka buka majalah atau google gaya menghias rumah terutama sekali apa yang hendak diletak pada dinding. Selalunya kita akan gantung gambar kenangan tetapi orang islam tak digalakkan untuk menggantung gambar gambar-gambar bernyawa. Hukumnya HARAMTapi untuk menggantung gambar lukisan pemandangan atau lukisan abstrak tiada masalah.

Cara nak menggantung gambar pun bukan sebarangan ye. Ada cara yang gaya yang sesuai dan menonjolkan karektor sesuatu dinding itu. Ini Liez share kan beberapa tips atau gaya susunan yang boleh korang cuba. Semua gambar diambil dari Pinterest.

Gambar: Pinterest
Gambar: Pinterest
Gambar: Pinterest
Gambar: Pinterest
Gambar: Pinterest

Gambar: Pinterest
Gambar: Pinterest
Gambar: Pinterest
Gambar: Pinterest

12 November 2019

Hari Graduasi Dan Konsert Akhir Tahun Fey Qaseh 2019

10:47 AM 3
Hari Graduasi Dan Konsert Akhir Tahun Fey Qaseh 2019 | Assalamualaikum dan salam bulan November. Lagi dua bulan kita akan mengakhiri tahun 2019 dan akan ke tahun 2020. Cepat betul masa berlalu kan? Pejam celik pejam celik, Qaseh akan meningkat usianya dan akan ke sekolah rendah tahun hadapan dan rutin harian Liez pun bertukar. Ehhh dah melalut ke lain pula. Actually Liez nak share tentang hari graduasi dan konsert sekolah Qaseh pada 26 October yang lalu.
Hari Graduasi Dan Konsert Sekolah Qaseh
Kali ni encik suami dah rancang nak ke majlis graduasi Qaseh hanya bertiga sahaja. Niyaz terpaksa ditinggalkan dengan nenek dan atok dirumah. Bukan apa, Niyaz agak susah nak dikawal sikit kalau dapat tempat yang lapang ni... Parah nak kepung, lagipun tak nak mengganggu perjalan majlis nanti.

Pagi-pagi lagi dah kejutkan Qaseh untuk bersiap. Malam sebelum tu dia dah sibuk suruh kejut awal sebab nak bersiap dengan nak mekap lagi. Mama redho nak oiiiiii. Encik suami sempat belia sarapan pagi untuk yang tinggal dirumah dan juga untuk kami makan didalam kereta. Kena pastikan Qaseh sarapan dahulu sebeb teacher dah inform awal-awal sarapan tidak disediakan. Sempat dia makan nasi lemak dan minum air milo.

Majlis dibuat di Institut Kraftangan Rawang dan ini adalah tahun kedua dibuat disitu. Senang nak cari lokasinya kerana dah biasa ke sana. Setiba disana, ibu bapa dah tiba dan anak-anak dah tengah bersiap untuk acara nanti. Liez dan encik suami masuk ke dewan dan Qaseh pun bersiap dengan cikgunya. Majlis ini menggabungkan 2 sekolah dibawah pengurusan yang sama iaitu satu branch Taman Raintree dan branch Selayang.

Jam 9 pagi, acara dimulakan dengan bacaan doa dan kemudian ucapan dari pengetua sekolah. Selepas itu tiba masanya acara pertama dimulakan dengan persembahan dari murid 6 tahun tadika Taman Raintree iaitu persembahan bacaan doa dhuha. Qaseh mengambil bahagian dengan 9 kawan-kawan yang lain.
Hari Graduasi Dan Konsert Sekolah Qaseh
Acara lain yang Qaseh sertai ialah Tarian A Go Go dan Coral speaking. Yang coral speaking, memang hari-hari dari sebulan yang lepas dia dah praktis dekat rumah. Alhamdulillah, dia excited.
Hari Graduasi Dan Konsert Sekolah Qaseh
Akhir sekali majlis penyampaian sijil dan hadiah untuk anak-anak usia 6 tahun yang tamat pengajian dia sekolah tadika. Alhamdulillah, Qaseh dah habiskan buku bacaan dan dapat sijil juga. Lega Liez rasa sebab risau dia tidak dapat habis baca buku kan..
Hari Graduasi Dan Konsert Sekolah Qaseh
Tahun depan dah nak masuk Tahun 1. Semoga Qaseh terus cemerlang dalam pembelajaran. Baba mama akan sentiasa support dan sokong kakak hingga kakak berjaya ke menara gading.. Cewaahhh!!! padahal jauh lagi nak sampai ke situ.

Untuk cikgu-cikgu yang mengajar Qaseh, kami ucapkan terima kasih dan jasa cikgu-cikgu hanya Allah dapat membalasnya. Jasa cikgu-cikgu akan kami kenang.