Monday, November 23, 2020

Milkbooster Makanan Sunnah Dari Miezadelle Lactation Drink Berkesan

Monday, November 23, 2020 20

Milkbooster Makanan Sunnah Dari Miezadelle Lactation Drink Berkesan | Cabaran mempunyai bayi selain melayan kerenah mereka ialah meyusukan mereka sehingga 2 tahun. Nampak macam mudah kan tapi hanya ibu-ibu yang menyusu anak secara eksklusif sahaja yang faham akan susah payahnya. 2 tahun yang mencabar ye. Liez dah melaluinya dan mengakui ia satu proses yang banyak sangat memenatkan tetapi bila berjaya melaluinya ia seakan satu kepuasan sepanjang hidup.

Milkbooster Makanan Sunnah Dari Miezadelle Lactation Drink Berkesan

Liez suka berkongsi pengalaman Liez menyusukan anak pertama dan kedua dengan kawan-kawan yang masih baru dalam dunia penyusuan ni. Alhamdulillah selepas berjaya menyusukan 2 orang anak selama dua tahun, Liez akui banyak yang perlu diambil kira. Banyak sebenarnya cabaran dan halangan yang membuatkan ramai ibu menyerah kalah antaranya:

1.Tiada masa untuk mengepam.

Situasi ini hanya ibu yang bekerja laluinya ye. Liez pernah melalui pengalaman mengepam susu untuk dua orang anak dan memang perasaan tu tak dapat nak digambarkan. Sibuk dengan kerja, teringat-ingat pula nak pam susu untuk bekalkan kepada pengasuh. Fuhh! Sampai ada masa menangis sebab bekalan susu tak cukup.


2. Terlalu stress dan kurang rehat

Ini memang akan membuatkan penghasilan susu terjejas. Bila terlampau tertekan, memang susu tidak akan terhasil tau. Kurang tidur dan rehat yang mencukupi juga menjadi faktor susu kurang terhasil.

3. Tidak mempunyai jadual pam yang teratur.

Untuk mendapat bekalan susu yang mencukupi, kita juga menjaga jadual mengepam. Pastikan pam susu setiap 2-3 jam tau. Baru penghasilan susu juga akan banyak dan konsisten.

4. Tidak mengambil makanan yang berkhasiat

Yang ni memang selalu kita akan lupa. Selain perlu minum air secukupnya, pengambilan makanan juga perlu dijaga. Perlu amalkan makanan berkhasiat dan juga yang membantu menggalakan penghasilan susu.

Milkbooster Makanan Sunnah Dari Miezadelle Lactation Drink Berkesan

Sekarang walaupun Liez tidak bekerja, Liez masih mengepam susu untuk disimpan. EBM penting ketika Liez perlu keluar rumah dan meninggalkan anak dengan mak Liez. Ada satu ketika, Liez terpaksa membeli beberapa jenis makanan sunnah untuk direbus dan minum kerana susu berkurangan setiap kali pam. Stress tau tapi Liez cepat-cepat fikir positif dan cuba bermacam-macam petua. Sangat berkesan bila Liez minum air rebusan makanan sunnah tetapi agak renyah. Setiap kali nak minum, Liez perlu rebus dan ia mengambil masa yang lama. Dan Liez telah menjumpai produk yang sama dengan air rebusan makanan sunnah iaitu Milkbooster Makanan Sunnah Dari Miezadelle Lactation Drink.

Pertama kali cuba, terus jatuh hati. Sebabnya rasanya sama seperti air rebusan makanan sunnah yang Liez gagah rebus tu atau lebih mudah rasa air longan. Memang memudahkan kerja dan tak perlu tunggu lama untuk menikmati secawan air yang sedap ni.

Milkbooster Makanan Sunnah Dari Miezadelle Lactation Drink Berkesan

Keistimewaan Lactation Drink dari Miezadelle

1. Dihasilkan dari ekstrak makanan sunnah

Lactation drink Miezadelle mengandungi ekstrak makanan sunnah seperti Kurma merah, kurma hitam, longan kering, Goji beri, Rosebuds dan Gam Arab. Kesemua bahan ini membantu merangsang penghasilan susu badan.

Milkbooster Makanan Sunnah Dari Miezadelle Lactation Drink Berkesan

2. Dalam bentuk serbuk dan mudah disediakan

Kerja menjadi mudah kerana tidak perlu merebus lagi tau. Hanya perlu koyak kan satu sachet dan bancuh bersama air suam. 

3. Mudah dibawa kemana-mana

Tak perlu risau jika para ibu perlu outstation atau pergi bercuti. Lactation drink Miezadelle ini di dalam saiz yang kecil dan mudah dibawa. Simpan dalam handbag atau bag galas, tak berat pun.


4. Memberikan tenaga dan baik untuk kesihatan dalaman.

Selain membantu memekat dan menambah susu, produk Miezadelle juga memberikan tenaga untuk mengelak dari kelesuan, membantu pelancaran kan period yang tidak teratur dan senggugut.


5. Ianya selamat diminum dan HALAL 

Yang penting, ia selamat diminum bukan sahaja untuk ibu yang baru lepas bersalin normal atau Ceaser tetapi sesuai juga diminum oleh ibu yang mengandung dari usia 5 bulan ke atas. Anak Liez pun suka minum sebab rasanya seperti air longan. Boleh diminum tanpa was-was kerana mendapat pengikhtirafan Halal dari JAKIM. 

Milkbooster Makanan Sunnah Dari Miezadelle Lactation Drink Berkesan

Memang layak Lactation Drink Miezadelle terpilih sebagai produk pilihan Majalah Pa&Ma tahun 2019 dan tahun 2020.

Milkbooster Makanan Sunnah Dari Miezadelle Lactation Drink Berkesan

Pengalaman Liez sendiri selepas minum LACTATION DRINK MIEZADELLE. Selepas minum sachet kedua, Liez dapat rasa susu badan bertambah dan payudara cepat penuh. Dan tiap kali menyusu Najla, payudara cepat terangsang dan susu keluar dengan banyak. Najla pun cepat kenyang dan tersenyum girang. Memang Liez RECOMMENDED sangat dan korang akan puashati.

Untuk dapatkan Lactation Drink Miezadelle atau maklumat selebihnya, korang boleh ke social media MIEZADELLE seperti dibawah:

Thursday, November 19, 2020

Pes Masakan Serbaguna Sedia Dimasak Keluaran Aya Real Food

Thursday, November 19, 2020 25

Pes Masakan Serbaguna Cepat Dimasak Keluaran Aya Real Food | Assalamualaikum. Sejak ada baby ni, jadual aktiviti harian Liez dirumah memang bertambah. Mana tidaknya, mengisahkan baby dan anak-anak, mengemas rumah, membasuh baju dan macam-macam lagi. Belum lagi, masa baby Najla buat perangai tak nak tidur dan merengek saje memang berterabur waktu bekerja tu. Kadang-kadang nak masak pun tak sempat dan kadang-kadang rasa malas tu memang ada. Bila nak lewat, rasa stress sangat sebab nak kena buat kupas bawang itu ini la. Fuhh!! mencabar betul. Tapi Liez dah jumpa produk yang memudahkan kerja memasak, Liez dapatkan pes masakan serbaguna sedia dimasak dari Aya Real Food.

Pes Masakan Serbaguna Sedia Dimasak Keluaran Aya Real Food

Aya Real Food telah menghasilkan pelbagai jenis pes dan sos masakan serbaguna seperti Seafood Cook Out, Kalio, Gillies Rendang dan Shiroi Ponzu yang boleh dimasak dengan pelbagai jenis bahan segar menggunakan ayam, daging, makanan laut dan sayuran. Terdapat juga snek sedia untuk dimakan seperti Karashi bilis, Karashi bilis with garlic dan Karashi bilis with kombu. Korang tak perlu risau kalau tidak tidak tahu nak masak apa kerana resepi telah  disediakan di setiap kotak yang pes serbaguna tu.
Pes Masakan Serbaguna Sedia Dimasak Keluaran Aya Real Food

Aya Real Food juga mementingkan kualiti dalam setiap pes dan sosnya kerana ia dihasilkan menggunaan bahan-bahan berkualiti dan sihat sesuai untuk semua peringkat usia. Istimewanya semua pes dan sos ini sangat sesuai untuk yang sedang menjaga badan atau diet kerana bahan-bahan yang digunakan adalah Gluten-Free dan ada yang sesuai untuk pengamal VegetarianKesemua produk Aya Real Food juga dihasilkan Tanpa MSG, Tanpa Bahan Pengawet dan Tanpa pewarna tambahan.

Pes Masakan Serbaguna Sedia Dimasak Keluaran Aya Real Food

Liez telah mencuba pes serbaguna Shiroi Ponzu dan juga snack sedia untuk dimakan Karshi Bilis with Garlic. Liez masak Shiroi Ponzu dengan udang dan juga tambahan sayuran seperti lobak merah dan tomato.

Pes Masakan Serbaguna Sedia Dimasak Keluaran Aya Real Food

Shiroi Ponzu Udang

1. Tumis sedikit bawang besar dengan minyak. Kemudian masukkan lobak merah dan masak hingga lobak merah lembut.

2. Masukkan udang dan biarkan udang masak seketika.

3. Tuangkan pes serbaguna Shiroi Ponzu dan tambah sedikit air.

4. Bila kuah sedikit pekat boleh masukkan tomato. Gaul kan seketika dan sedia untuk dihidangkan.

Untuk melengkapkan hidangan, Liez juga menikmati Karashi Bilis with garlic bersama-sama nasi panas. Fuh!! Makan bertambah ye dan yang seronoknya anak-anak Liez pun suka Karashi bilis ni. Katanya tak pedas dan ada rasa manis. Hidangan yang mudah, hanya buka bungkusan dan tuangkan ke dalam mangkuk.

Pes Masakan Serbaguna Sedia Dimasak Keluaran Aya Real Food

Produk terbaru, Sirlion Steak with potatoes yang telah diperap untuk terus di gril atau dibakar. Yang ini memang menjadi rebutan anak-anak Liez kerna daging yang lembut, perapan yang secukup rasa dan sedap. Untuk menyediakan pun senang, hanya defrost terlebih dahulu dan seterusnya gril atau bakar mengikut selera korang.

Pes Masakan Serbaguna Sedia Dimasak Keluaran Aya Real Food

Kalau korang tiada idea nak beri hadiah kepada keluarga atau sahabat, Liez cadangkan korang dapatkan Aya Real Food Care Pack box di www.ayarealfood.com. Di dalam pack box itu, korang boleh pilih 2 produk mini pes serbaguna atau Karashi bilis dan juga disertakan 1 reusable Face mask, 1 all purpose Sanitizer 100ml dan 3 sample produk p:rem dengan harga RM45.00 (Harga Asal RM56.70). Tapi jangan lupa gunakan Kod istimewa AYACARES tau.

Pes Masakan Serbaguna Sedia Dimasak Keluaran Aya Real Food

Produk Aya Real Food juga diboleh didapati di platform membeli belah online seperti LazadaShopee, Grabmart dan Happy Fresh. Untuk mengetahui lebih lagi tentang produk Aya Real Food boleh ke social media mereka seperti dibawah:

Website: https://www.ayarealfood.com

Facebook: https://www.facebook.com/ayarealfood

Instagram: https://www.instagram.com/ayarealfood


Wednesday, November 18, 2020

Resepi Pulut Serunding Kelapa Air tangan Emak

Wednesday, November 18, 2020 5

Resepi Pulut Serunding Kelapa Airtangan Emak | Assalamualaikum. Dua minggu yang lepas, mak Liez sempat buat pulut serunding. Itu pun sebab kami berdua ternampak post pasal pulut serunding di FB. Terus cari bahan dan kisahnya terjadilah pulut serunding sedap kebabom tu. Memang dah lama tak makan pulut serunding tambahan pula memang susah nak dapat pulut serunding dekat KL ni. Memang sedap dan puas hati kalau dapat buat sendiri kan?

Resepi Pulut Serunding Kelapa Air tangan Emak

RESEPI PULUT SERUNDING KELAPA

Bahan-Bahan:

Untuk Pulut
Beras pulut (ditanak)

Untuk Serunding Kelapa
1 biji Kelapa parut (ambil bahagian putih sahaja)
10 ulas Bawang merah*
8 ulas Bawang putih
*
6 batang serai*
1 inci Halia*
3 sudu besar cili giling
*
1/2 cawan Udang kering (direndam)*
3 keping Asam keping (rendam dalam air)
Garam dan Gula secukup rasa

Cara penyediaan serunding kelapa

1. Masak pulut seperti biasa.
2. Untuk serunding. Tumiskan cili dahulu bagi garing kemudian masukkan bahan yang dikisar. Bila agak kering masukkan air asam keping.
3. Biarkan air kering dan masukkan kelapa parut. Gaul hingga agak kering dan kemudian masukkan asam keping. Gaul dalam 5 minit dan perasakan dengan garam dan gula.
4. Bila sambal dah sejuk, bolehlah digaulkan dengan pulut tadi.

Selamat Mencuba!!!