Sunday, November 27, 2022

Majlis Pelancaran Kempen Year End Zakat 2022 (YEZ) Bertemakan " Memberi Tanda Syukur"

Sunday, November 27, 2022 0
Majlis Pelancaran Kempen Year End Zakat 2022 (YEZ) Bertemakan " Memberi Tanda Syukur" | Hari ini Pusat Pungutan Zakat - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) telah melancarkan Kempen Year End Zakat 2022 (YEZ) di AEON AU2 , Setiawangsa yang dirasmikan oleh Yang Berbahagia Tan Sri Dato' Sri Dr. Abdul Aziz Abdul Rahman. Majlis akan berlangsung selama dua hari pada 26 November dan 27 November 2022. Pelbagai acara akan diadakan sepanjang dua hari di sana.

Kempen YEZ 2022 ini bermula 26 November 2022 hingga 31 Disember 2022 bertujuan menggalakkan orang ramai untuk menunaikan kewajipan berzakat sebelum 31 Disember 2022.

Bertemakan "Memberi Tanda Syukur" PPZ-MAIWP ingin mengajak seluruh masyarakat Islam untuk menzahirkan rasa syukur dengan menunaikan zakat untuk kelangsungan hidup asnaf lebih-lebih lagi dalam situasi sukar ekonomi kini.

PPZ-MAIWP selari dengan motonya iaitu "Memudahkan Anda Berzakat" menyediakan pelbagai perkhidmatan dan kemudahan bayaran khususnya menjelang hujung tahun bagi memberi ruang kepada pembayar zakat untuk mendapatkan 100% rebat cukai pendapatan.

Mini festival dua hari ini akan mengadakan banyak acara dan juga program untuk pengunjung selain dari booth jualan, ada sesi borak santai dengan tetamu istimewa dan juga booth PPZ untuk pengunjung membayar zakat disana.


Penyanyi Lah Ahmad telah membuat persembahan di majlis Pelancaran Kempen Year End Zakat 2022 (YEZ) 



Antara perkhidmatan dan kemudahan bayaran zakat yang disediakan oleh PPZ-MAIWP :

1. 10 KAUNTER PPZ-MAIWP
Bayaran zakat boleh dilakukan di 10 kaunter PPZ-MAIWP sekitar Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan. Sepanjang Disember ini, kaunter akan dibuka 7 hari seminggu bermula jam 8.15 pagi hingga 4.45 petang.

Friday +
lstimewa pada tahun ini, PPZ-MAIWP akan melanjutkan waktu operasi kaunter pada setiap hari Jumaat sehingga jam 9 malam. 30 pembayar terawal di setiap kaunter pada
hari Jumaat akan mendapat baucar KFC bernilai RM10.

2. PORTAL PPZ-MAIWP & APLIKASI MYZAKAT

Pembayaran zakat secara dalam talian melalui www.zakat.com atau aplikasi MyZakat yang boleh dimuat turun di Google Play dan Apple Store. Pembayar juga boleh Kira, Bayar dan Semak rekod bayaran.

3. EJEN-EJEN KUTIPAN ZAKAT
Pembayaran zakat juga boleh dibuat melalui ejen-ejen rasmi yang telah dilantik oleh PPZ-MAIWP iaitu melalui perbankan internet, portal online, e-wallet , kaunter-kaunter bank dan pos.

4. ZAKAT+ @MYTEMUJANJI
Zakat+ @MyTemujanji berperanan sebagai 'one stop centre" bagi memberi pilihan kepada para pembayar zakat untuk menetapkan temujanji bagi perkhidmatan iaitu Kaunter Zakat Digital, Kaunter Zakat Bergerak, Door To Door & Ride2U. Untuk tempahan boleh layari link di portal https://mytemujanji.zakat.com.my/

5. TALIAN ZAKAT
Nilai tambah baharu yang mana pembayar zakat bukan sahaja boleh membuat pertanyaan dan taksiran zakat, malah dengan hanya satu panggilan ke 1300 88 5757 pembayar juga boleh menunaikan zakat.

Menarik lagi, pembayar zakat akan berpeluang untuk memenangi lebih 500 hadiah menarik yang disediakan dan pemilihan adalah secara rawak dan akan diberitahu kelak. 

Sempena Kempen YEZ ini juga, PPZ-MA!WP turut mengadakan beberapa program dan pengisian menarik untuk para pembayar zakat antaranya program turun padang, ZakaTalk , CEO Talk, stimewIa 12.12 dan banyak lagi. 

Pada majlis yang sama, turut diadakan penyerahan zakat perniagaan berjumlah RM532,350.11 daripada:

1. Felcra Processing & Engineering Sdn Bhd - RM375,220.38

2. Kop. Jaya Murni Wanita Bhd - RM157,129.73

Sumbangan berbentuk Bakul Rezeki yang terdiri daripada barangan makanan kering seperti beras, minyak, maggi dan sebagainya yang bernilai RM100 dengan nilai keseluruhan sumbangan sebanyak RM 10,000 turut diberikan kepada 100 asnaf di Kawasan PPR sekitar
Setiawangsa, Kuala Lumpur.




Ketua Pegawai Eksekutif PPZ-MAIWP, Tuan Haji Abdul Hakim Amir Osman
Program serahan zakat perniagaan dan sumbangan menunjukkan kepada masyarakat dengan Jelas tentang kitaran daripada pengeluar zakat kepada pemanfaat zakat yang berhak dimana zakat yang ditunaikan menyumbang kepada pembangunan asnaf dan ekonomi masyarakat islam
Dalam situasi negara berhadapan dengan krisis ekonomi, kita yang masih diberi rezeki perlulan tampil untuk membantu mereka yang kurang bernasib baik untuk saling melengkapi antara satu sama lain
Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kempen ini, sila layari, www.zakat.com.my/yez2022


"PPZ-MAIWP MEMUDAHKAN ANDA BERZAKAT" 


Latar Belakang PPZ-MAJWP 
Pusat Pungutan Zakal (PPZ-MAIWP) adalah sebuah agensi yang dilantik oleh Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) untuk mengutip zakat harta di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya. PPZ-MAIWP telah merevolusikan institusi zakat dengan memperkenalkan sistem kutipan zakat melalui institusi yang berciri korporat di negara Malaysia. Sejak penubuhan, PPZ-MAIWP telah berusaha menambah baik operasi dan perkhidmatan untuk meningkatkan kemudahan umat2 Islam dalam melaksanakan kefardhuan berzakat. Setakat ini PPZ-MAIWP telah menyediakan 9 saluran bayaran zakat bagi memberi pilihan dan kemudahan kepada umat Islam. Untuk maklumat lanjut, sila layan www.zakat.com.my


Tuesday, November 22, 2022

Mister Potato mengumumkan kerjasama dengan NR Sports dan pelantikan Neymar Jr sebagai duta Mister Potato

Tuesday, November 22, 2022 0
Mister Potato mengumumkan kerjasama dengan NR Sports dan pelantikan Neymar Jr sebagai duta Mister Potato | Sempena Piala Dunia 2022 yang kini semakin hangat dan dinanti-nantikan ini, Mister Potato memeterai perjanjian dengan NR Sports untuk melantik Neymar da Silva Santos Júnior sebagai duta baru Mister Potato. NR Sports adalah syarikat yang menguruskan imej bintang bola sepak.

Mister Potato mengumumkan kerjasama dengan NR Sports dan pelantikan Neymar Jr sebagai duta Mister Potato

Dikenali ramai sebagai Neymar Jr, beliau dianggap sebagai salah seorang pemain bola sepak paling berbakat dalam generasinya. Pemain Brazil ini telah dipilih sebagai Pemain Bola Sepak Amerika Selatan Terbaik sebanyak dua kali dan beliau telah membantu pasukannya menjulang 13 kejuaraan sejak ke Paris Saint-Germain pada 2017, termasuk Liga Perancis (Ligue 1) sebanyak empat kali dan Piala Perancis sebanyak tiga kali. Neymar Jr mempunyai ramai pengikut, iaitu sejumlah 179 juta pengikut di Instagram dan mengendalikan sebuah pertubuhan bukan keuntungan – iaitu Instituto Projeto Neymar Jr, projek sosial yang berusaha membantu kanak-kanak, anak-anak muda dan keluarga mereka di Brazil.

Kerjasama baharu ini – Mister Potato x NR Sports – menandakan fasa seterusnya dalam sambutan ulang tahun Mister Potato yang ke-30 dan juga kerjasama jenama kegemaran ramai ini dengan selebriti terkenal. Fasa pertama telah bermula pada awal tahun ini. Kempen ini dilancarkan dengan tema “The Ridiculous Kick” (Penangan Rasa Gila-Gila) selama setahun dengan Neymar Jr sebagai tumpuan utama. Mister Potato juga akan melancarkan dua perisa edisi terhad (BBQ Kebab dan Hot Salsa), perisa inspirasi daripada kelazatan makanan Brazil.
How Yuan Yi, Ketua Pegawai Pemasaran, MAMEE-Double Decker.
Kami di Mister Potato amat teruja dengan penyertaan Neymar Jr dalam kempen ini. Beliau seorang individu luar biasa yang bakatnya dalam sukan bola sepak memang sangat disanjungi. Neymar Jr terkenal kerana keupayaannya di atas padang dan juga kerja amal di luar padang di mana beliau menggunakan pengaruhnya untuk membawa kesan positif di peringkat global 

“Saya sangat gembira kerana berpeluang menjadi duta baharu Mister Potato, lebih-lebih lagi pada tahun yang penting dalam kerjaya saya. Saya rasa seronok untuk turut serta dalam kempen Mister Potato ini dan memang menggemari produk Mister Potato,” kata Neymar Jr.

Personaliti luar biasa dan gaya hidup aktif yang penuh bertenaga menjadikan Neymar Jr pilihan sesuai bagi jenama kami. Kami akan memulakan beberapa aktiviti menarik dalam minggu yang akan datang dan bersedia memenuhi keinginan peminat bola sepak untuk menikmati snek yang lazat sambil menyaksikan perlawanan bola sepak Piala Dunia

Para peminat bola sepak kini berpeluang untuk memenangi percutian ke Qatar, produk PUMA dan hadiah wang tunai bernilai lebih daripada RM138,000. “Peraduan Snek & Menang” berlangsung dari 1 Oktober sehingga 27 November 2022. Untuk melayakkan diri untuk menyertai peraduan ini, pengguna perlu membeli produk Mister Potato yang bernilai sekurang-kurangnya RM10. Isikan nama dan nombor kad pengenalan pada resit pembelian dan hantar menerusi WhatsApp ke +601156881139.

Seorang pemenang hadiah utama akan diterbangkan ke Qatar untuk menyaksikan perlawanan akhir bola sepak di Qatar dan lawatan ini akan ditanggung sepenuhnya. Dua puluh orang pemenang sagu hati akan menerima wang tunai RM2,000 dan produk PUMA x Neymar Jr manakala 200 pemenang hadiah mingguan akan menerima wang tunai RM250 setiap seorang. Rakan niaga yang menyertai peraduan ini termasuk pasar raya, pasar raya besar, pasar raya mini, e-dagang, kedai stesen minyak dan kedai serbaneka di seluruh negara.

Jenama kerepek kentang terkemuka Malaysia, Mister Potato ialah pilihan pertama bagi kerepek kentang di Malaysia dan tidak asing dalam usaha menjalin kerjasama pada peringkat global, termasuk kerjasama dengan Manchester United dan Chevrolet, dan juga bintang K-pop Korea Cha Eun-Woo.

Mister Potato telah dilancarkan pada 1992 untuk menawarkan snek kentang lazat kegemaran ramai yang diperbuat daripada ramuan berkualiti dan sekali gus memperkenalkan muchacho dengan topi sombrero kegemaran kami kepada rakyat Malaysia. Jenama tersebut kemudian menambah sentuhan warna kepada rangkaiannya pada 2017 menerusi perisa Ubi Keledek Ungu baharu yang membawakan kelainan yang menyelerakan tetapi dengan keenakan dan kerangupan yang sama di samping rasa manis semula jadi dan tidak mengandungi sebarang pewarna tiruan.


Rangkaian Mister Potato termasuk Mister Potato Chips dan Mister Potato Crisps. Semua kerepek kentang Mister Potato diperbuat daripada kentang import dan tidak mengandungi kolesterol. Produk-produk jenama ini dijual dalam kanister atau paket. Rangkaian pilihan perisa yang boleh didapati di pasaran termasuk:

  • Mister Potato Crisps - Asli, Pedas & Panas, Krim Masam dan Bawang, Tomato, Barbeku dan Keju Madu, Ubi Keledek, Ubi Keledek Jagung Manis;
  • Mister Potato Chips - Asli, Pedas & Panas, Barbeku, Tomato, dan Keju Madu;
  • Mister Potato Syok Wave Crinkle Cut Chips - Ayam Goreng Berapi, Barbeku dan Seafood;
Produk Mister Potato boleh didapati dalam paket dan juga kanister dan dijual pada harga RM3.20 dan ke atas. Semua produk Mister Potato boleh didapati di semua pasar raya, pasar raya besar, pasar mini, kedai serbaneka, stesen petrol dan kedai runcit di seluruh negara, dan juga menerusi gedung rasmi MAMEE di Lazada (https://bit.ly/3fX5hpE) dan Shopee (https://shp.ee/xim7frj).

Untuk sebarang pertanyaan mengenai Mister Potato Chips, sila telefon talian khas percuma MAMEE-Double Decker 1-300-22-6263 atau menghantar mesej WhatsApp ke +606-231 6362 antara jam 9 pagi dan 5 petang dari Isnin hingga Jumaat, menghantar e-mel ke careline@mamee.com.my atau melayari visit https://mamee.com/. Untuk maklumat lanjut, ikuti akaun media sosial jenama di Facebook (www.facebook.com/misterpotatocrisps/) dan Instagram (www.instagram.com/misterpotato_my/). They are available at all major supermarkets, hypermarkets, mini-markets, petrol marts and convenience stores nationwide, as well as via MAMEE’s official store on Lazada (https://bit.ly/3fX5hpE) and Shopee (https://shp.ee/xim7frj).

Mengenai Mister Potato
Mister Potato telah diperkenalkan kepada rakyat Malaysia pada 1992 dan kini jenama tersebut telah menjadi jenama kerepek kentang No.1 di Malaysia. Mister Potato menawarkan snek kentang lazat yang diperbuat daripada ramuan bermutu tinggi dan hanya menggunakan kentang segar yang diimport. Digemari di dalam dan luar negara, Mister Potato dijual di lebih 60 negara di pasaran utama seperti Indonesia, Thailand, Timur Tengah, Asia Timur dan Maldives.

Mengenai MAMEE-Double Decker

MAMEE-Double Decker (M) Sdn Bhd diasaskan pada 1971 apabila Pengerusi Eksekutif Kumpulan, Datuk Pang Chin Hin mula membuat mi kering dan bihun bersama anak sulungnya, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), Tan Sri Pang Tee Chew. Perniagaan kecil ini, yang dikenali sebagai Pacific Food Products dan terletak di Ayer Keroh, Melaka menjadi titik permulaan bagi perniagaan yang kini dinamakan MAMEE-Double Decker. Anak-anak Datuk Pang yang lain, Ketua Pegawai Operasi (COO) Datuk Wira Pang Tee Nam dan mendiang Pang Tee Suan, bersama-sama ahli keluarga lain – yang kini dalam generasi ke-3 – telah membangunkan syarikat menjadi salah satu pengeluar makanan dan minuman terbesar di Malaysia. MAMEE-Double Decker pula ditubuhkan pada 1991. Syarikat telah membuka kilang di serata Malaysia – termasuk di Kuala Lumpur dan Kuantan, dan kini disokong tenaga kerja seramai lebih daripada 2,000 kakitangan – sebelum mengembangkan sayapnya ke Myanmar dan Indonesia.

Mengenai NR Sports
NR Sports diasaskan pada 2006 dan berpangkalan di Sao Paolo, Brazil. Selain daripada menjadi sebuah syarikat berprestij yang bertanggungjawab bagi pengurusan imej dan kerjaya bintang bola sepak Neymar Jr. dan atlet Olimpik Thiago Braz, NR Sports juga terlibat dalam kegiatan penghasilan kandungan original.


Tuesday, November 15, 2022

Pengguna SHOPEEFOOD Mendapat Manfaat Daripada Program Rakan Penghantar Mengenai Kepentingan Jalan Raya Dan Keselamatan Diri

Tuesday, November 15, 2022 0
Pengguna SHOPEEFOOD Mendapat Manfaat Daripada Program Rakan Penghantar Mengenai Kepentingan Jalan Raya Dan Keselamatan Diri

Program rintis dianjurkan oleh ShopeeFood untuk mendidik rakan penghantar makanan mengenai aspek keselamatan dan mengurangkan kemalangan jalan raya

Penunggang ShopeeFood kini mempunyai akses pengajian formal mengenai keselamatan jalan raya serta tindak balas kecemasan dan amalan kecemasan melalui Rakan Penghantar, program perintis yang dianjurkan oleh ShopeeFood. Program tersebut telah dirasmikan oleh YBhg. Datuk Azlan Shah Bin Al Bakri, Pengarah Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) di sebuah majlis di Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya (MIROS). Ia telah dihadiri oleh pihak berkepentingan dari Pengangkutan Awam Darat (APAD) dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Objektif utama initiatif tanggungjawab sosial korporat (CSR) Rakan Penghantar adalah untuk menggalakkan kerjasama antara kementerian yang relevan dengan agensi kerajaan sebagai sebahagian usaha yang berterusan oleh ShopeeFood untuk mendidik rakan penghantar makanan dalam menjaga keselamatan dan mematuhi undang-undang jalan raya.


Latihan tambahan ini akan membantu memperkasakan rakan penghantar makanan bukan dengan amalan keselamatan sahaja, tetapi juga dengan kemahiran kecemasan untuk mengurangkan insiden di atas jalan raya. Seramai 100 orang penghantar ShopeeFood dari Selangor merupakan kumpulan rakan penghantar pertama yang menyertai program ini.

ShopeeFood berbesar hati untuk memulakan program pendidikan ini yang di khaskan untuk rakan penghantar makanan. P-hailing merupakan pekerjaan yang mencabar, menunggang motosikal beratus kilometer setiap hari untuk memastikan makanan disampaikan kepada pelanggan. Menjaga keselamatan dan kesejahteraan rakan penghantar makanan ShopeeFood ialah keutamaan tertinggi kami. Bengkel ini boleh membantu memperkasakan mereka dengan pengetahuan dan kemahiran untuk menjaga keselamatan diri sewaktu kerja, kata Kwa Yin Leng, Ketua Pemasaran ShopeeFood Malaysia.

Secara keseluruhannya, lima sesi bengkel Rakan Penghantar diadakan dan bengkel dikendalikan di Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya (MIROS) oleh pelatih berpengalaman dari MIROS dan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM).

Setiap sesi bengkel dikendalikan selama empat jam dan menerima 20 rakan penghantar ShopeeFood. Modul yang disediakan menekankan tiga hal utama yang meliputi topik-topik di bawah:
  • Definisi, faktor kemalangan jalan raya
  • Analisis risiko penunggang motosikal dan keperluan kecekapan peunggang motosikal
  • Persepsi bahaya dan latihan analisis situasi
  • Kaedah menunggang selamat untuk motosikal
  • Rutin pemeriksaan motosikal
  • Posisi menunggang selamat
  • Prestasi brek kecemasan penunggang motosikal
  • Pengurusan situasi kecemasan dan kerosakan motosikal di jalan raya
  • Latihan pertolongan cemas untuk situasi kecemasan di jalan raya.
Penunggang ShopeeFood yang menghadiri bengkel berkenaan menerima insentif tambahan daripada ShopeeFood termasuk pek permulaan penuh peralatan dan baucar.

ShopeeFood diasaskan pada tahun 2021 untuk memenuhi keperluan pelanggan dengan memberikan nilai, pilihan dan kemudahan melalui ekosistem berintegrasi, pada masa yang sama, memberikan peluang kepada peniaga untuk menjadi sebahagian daripada ekonomi digital dan mengembangkan perniagaan. Buat masa ini, ShopeeFood boleh didapati di lima lokasi – Lembah Klang, Pulau Pinang, Johor, Ipoh, dan Kota Kinabalu.

Mengenai ShopeeFood
ShopeeFood menghubungkan pengguna Shopee dengan peniaga makanan yang bervariasi, daripada restoran popular sehinggalah ke gerai tempatan, dengan nilai yang berbaloi. Dilancarkan pada 2021, ShopeeFood menawarkan pengguna sebuah pengalaman penghantaran makanan yang mudah dan lancar, di samping membantu peniaga mendigitalkan dan meluaskan jangkauan perniagaan mereka.

Diintegrasikan ke dalam ekosistem Shopee yang merangkumi dompet mudah alih ShopeePay, ShopeeFood menyediakan pengguna dengan pilihan pembayaran yang mudah, selamat, serta memberi ganjaran.

Shopee adalah sebahagian daripada Sea Limited (NYSE:SE), sebuah syarikat internet pengguna global yang terkemuka. Selain Shopee, perniagaan teras Sea yang lain adalah termasuk cabang hiburan digitalnya, Garena, dan cabang perkhidmatan kewangan digital, SeaMoney. Misi Sea adalah untuk menambah baik kehidupan pengguna dan perniagaan kecil melalui teknologi.


Thursday, November 3, 2022

Pengalaman Kali Pertama Najla Bermalam Di Hospital Akibat Pneumonia

Thursday, November 03, 2022 0
Pengalaman Kali Pertama Najla Bermalam Di Hospital Akibat Pneumonia | Alhamdulillah selepas 2 hari 2 malam di Hospital Tunku Azizah KL, si kecil Najla dapat discharge petang semalam. Satu pengalaman yang sangat menakutkan sebab tak pernah kami lalui pengalaman anak-anak dimasukkan ke dalam ward.

Pengalaman berada dalam zon separa kritikal memang takkan dilupakan. Bersama dengan anak-anak kecil lain yang sakit, menjerit ketakutan dan kesakitan. Wajah ibu bapa yang kerisauan dan kepenatan memang meruntun jiwa kental Liez.


Lalui sendiri tengok Najla meraung bila doc pasang tiub oksigen. Dia menangis teresak-esak tak berhenti. Dan bila Liez kena tinggal dia sekejap untuk nurse pasangkan branula pada kaki, dengar dia menjerit, meraung pangil mama.. mama.. mama.. Allahuakbar.. tak tergambar rasa. Bila dapat jemput dia, Najla terus menangis nak mama. Sebut sakit sebut nak balik. Tak kuat tengok dia menangis kesakitan.

Comelnya sticker bearbear tu

Dari jam 12 tengah malam sampai jam 5 petang di unit itu, sementara menunggu ada katil kosong di wad. Dan selama itu lah Liez dukung Najla sehingga dia tidur. Cuba nak letak dia di atas katil tapi dia sedar dan meraung ketakutan sebab trauma. Badan Liez memang dah tak selesa sebab duduk dalam keadaan tegak dan tahan dari tidur.

Kisah bermula pada Ahad malam. Masa tu tengah celebrate birthday cousin Najla di rumah. Dalam happy main dengan kakak-kakak, abang tiba-tiba atok cakap Najla bernafas laju macam semput. Liez pun terus tengok dada dan perut Najla. Nampak pernafasan laju dan ada lekuk di dada.

Terus bersiap nak ke klinik. On the way ke parking, nafas Najla start berbunyi. Bila masuk kereta, even pasang radio masih bunyi nafas Najla kedengaran dengan kuat. Baba Najla dah panik dan risau. Sampai ke klinik, doctor suruh ambik neb. Selepas itu, doc check semula tetapi bunyi masih ada. Doctor buat surat refer dan minta pergi ke hospital untuk rawatan lanjut. Balik ke rumah, kemas apa yang patut dan terus ke hospital.

Pagi Isnin - Hari Deepavali
Masih berada di zon separa kritikal kerana tiada katil kosong di wad. Doctor akan datang setiap 20 minit untuk tengok pernafasan Najla. Tak lama kemudian doctor bagitahu akan hantar ke wad pemerhatian sementara menunggu.

Terus berharap Liez boleh dapat katil besar dan boleh lah Liez beradu sekejap. Dapat power nap 15 minit pun dah ok. Bagi hilang rasa mengantuk dan meregangkan tulang, urat yang bekerja dari malam semalam. Rupanya dapat katil baby, terus minta encik suami tanya nurse jika Liez boleh tukar katil besar sebelah. Alhamdulillah boleh, tapi tak dapat tidur juga sebab ada doctor datang soal siasat pasal Najla dan kemudian nurse datang check BP, bagi makan ubat pulak.

Akhirnya jap 12.30 tengahari, nurse serahkan slip untuk Liez uruskan pendaftaran masuk wad. Nak tak nak kena tinggalkan Najla sekejap. Liez bagi Najla guna Tab dan bagitahu nak ambik barang kejap. Nasib dia ok dan relax dekat atas katil. Liez juga bagitahu nurse yang Najla ada di katil dan minta tengok -tengokkan.

Apa lagi langkah panjang lah Liez menapak ke level 2. Sempat inform encik suami, dapat masuk wad. Selesai pendaftaran, kelam kabut la balik pada Najla. Sampai-sampai dia boleh tanya "mama aner" ??? Ehhhhh punya seronok dapat Tab sampai lupa mama tinggalkan di kejap.
Jam 1.15 petang Liez dah pun ada di wad 9D. Tunggu encik suami datang melawat jam 4 petang nanti. Alhamdulillah sepanjang di dalam wad, Najla makin sihat cuma tidak banyak bercakap. Start dari masuk zon separa kritikal, Najla perlu ambik neb setiap 4 jam dengan menggunakan inhaler. Risau juga sebab setahu Liez kalau pakai inhaler ini untuk yang ada Asthma. 

Hari ke 3 - Selasa
Bangun pagi Najla dah panggil mama. Alhamdulillah nampak perubahan dia. Then Liez bagi dia sarapan Honeystar. Terus dia bangun nak makan, nampak berselera dan mula senyum. Mula bising mulutnya nak tengok tepi tingkat wad. Syukur sangat dan lebih mengembirakan bila doctor yang membuat pemeriksaan pagi tadi dah benarkan Najla balik ke rumah.
Terus inform encik suami dan tunggu dia jemput petang nanti. Syukur Alhamdulillah. Semoga tak di masukkan ke hospital lagi. Dah trauma bila dengar anak menangis sakit bila dicucuk, dengan keadaan yang terbatas. Allahuakbar, semoga kita dijauhkan dari perkara -perkara ini.


Wednesday, November 2, 2022

Resepi Egg Drop Soup Viral Di TikTok

Wednesday, November 02, 2022 0

Resepi Egg Drop Soup Viral Di TikTok | Terkejut ye buat kali pertama video Liez di TikTok boleh cecah 142,000 view!! Dan viewer makin bertambah walaupun agak perlahan. Happy gila masa di awal kali Liez upload video tu, dia punya LIKE dan komen menderu-deru masuk. Liez naik excited tengok angkat vie tu naik dalam satu malam hampir 100,000 viewer.

Tak sangka ye sebab selama ini memang tak terlintas nak dapat view sebanyak itu. Setiap 30 minit Liez buka TikTok untuk tengok betul ke view tu makin naik. Syukur alhamdulillah rezeki ramai yang suka resepi tu.

Nak tengok video Tiktok Egg Drop Sup>>> https://vt.tiktok.com/ZSR7hjXmX/

Resepi paling mudah Liez pernah cuba. Kalau korang cari mesti resepinya banyak bahan kan tetapi Egg Drop sup resipi Liez dapat ni hanya perlu 3 bahan je. Rasa dia dah sedap tau


Resepi Egg Drop Soup

Bahan-Bahan
Carrot (potong dadu)
Daun sup (potong dadu)
Telur (di pukul)

Nak tahu cara memasaknya, usha la TikTok Liez. Korang mesti tak percaya yang resipinya sangat mudah.

Selamat Mencuba....