January 31, 2018

HOMEMADE BEBOLA DAGING SIHAT

Sejak ada anak-anak ni, Liez memang suka memasak sebab anak-anak memang suka makan. Diaorang pula bukan jenis memilih makanan atau ada alergik. Apa yang Liez masak, memang akan menjadi pujaan hati. Masakan air tangan mama kan? Hihihi

Liez suka kalau cukup bahan, Liez akan buat homemade food macam patty burger, nugget, sosej dan macam-macam lagi. Bila homemade, bukan sahaja sedap tapi terjamin bersih dan juga tiada perisa tambahan. Kali ni, Liez nak share resepi patty burger tapi versi yang ada sayuran. Ini adalah kegemaran Qaseh dan Niyaz.

Bahan-Bahan:
400gm daging/ isi ayam (cincang)
1 Biji bawang besar Holland (dipotong dadu)
1 Biji Capcisum Merah (dipotong dadu)
1/2 Biji Carrot (dipotong dadu)
1 sudu kecil Italian Herbs
150gm Mozarella cheese
1 Biji Telur
Sedikit daun sup/dauan bawang (dihiris halus)
Sedikit garam
Sedikit serbuk lada hitam
HOMEMADE BEBOLA DAGING SIHAT
Cara penyediaan:
1. Campurkan semua bahan tadi didalam mangkuk. Gaul hingga semua sebati
HOMEMADE BEBOLA DAGING SIHAT
2. Bentukkan seperti patty burger atau bentuk bebola atau sosej.
HOMEMADE BEBOLA DAGING SIHAT
3. Panaskan sedikit minyak didalam pan atau periuk ajaib, masak patty tadi hingga keperangan. Bila sudah masak,boleh diangkat dan dimakan. Juga boleh disejukbekukan.
HOMEMADE BEBOLA DAGING SIHAT
HOMEMADE BEBOLA DAGING SIHAT
Nota:
1. Selain carrot, boleh juga dimasukkan batang saleri atau daun leek yang dicincang halus.
2. Untuk yang suka rasa pedas, boleh masukkan serbuk cili, Cayenne atau serbuk paprika.
3. Sebarang jenis cheese boleh digunakan sesuai mengikut citarasa masing-masing.
4. Selain dibuat sebagai patty burger, bebola daging juga boleh digunakan sebagai bahan dia dalam sos pasta, bakso dan macam-macam lagi masakan.
HOMEMADE BEBOLA DAGING SIHAT

4 comments:

  1. Wahhh.. sedap tu liez.. boleh try buat la nanti..

    ReplyDelete
  2. Waah nak try buat laa... Nampak sedap sgt la

    ReplyDelete
  3. Nak sikit plsss.. Memang healthy food sungguh ni liez. Kebersihan pun terjamin.

    ReplyDelete

Categories

Anak - Anak Ku (2) Contest (11) Diet (8) DIY (4) Famili (8) Food Review (2) giveaway (89) Hamil (2) INFO (13) ISLAM ITU INDAH (7) Isu Semasa (13) Jalan-Jalan (10) kesihatan (5) Luahan Rasa (15) Makan-Makan (16) menang (8) Minat (6) My Dearie (8) Niyaz & Qaseh (22) parenting (7) PERADUAN (4) petua (7) Resepi (29) Review (42) Segmen (43) ZALORA (1)

Followers

Google+ Followers