Wednesday, July 28, 2021

Y.O.U BEAUTY JUST LAUNCHED ONE OF THE LONGEST LASTING EYELINER THAT WILL AMAZE YOU!

Wednesday, July 28, 2021 0
Y.O.U BEAUTY Just Launched One Of The Longest Lasting Eyeliner That Will Amaze You! | Global beauty brand Y.O.U Beauty is on fire with the launch of Stay All Day Pen Eyeliner, just like its’ name, this eyeliner can indeed stay all day. It is invented with a colour-lock formula that lasts up to 24 hours, catering to the growing demand for eye wear makeup. Especially during the pandemic where everyone has a face mask on and want to emphasis on their eye makeup look.
Y.O.U BEAUTY Just Launched One Of The Longest Lasting Eyeliner That Will Amaze You!

Innovative Lock Technology
The pen eyeliner consists of 7 excellent features including waterproof, sweatproof, anti-friction, smudge proof, transfer proof, anti-fading, and persistent Ink lines. The innovative colour-lock formula boosts an impressive 24-hour staying power and through this formula, it also dries quickly to ensure it won't smudge or smear during application, and the flexible applicator makes it easier to create any eyeliner look.

“We are proud of our colour-lock formula, which is a revolutionary formula that contains two kinds of film former that provide a protective film on the eyelids, giving you a long-lasting wear and keeping your eyes look beautiful all day long.” said Ida Chong, Brand Director of Y.O.U Beauty Malaysia.


Breakthrough Ink Level Structure
The Innovative Ink Level Case delivers persistent smooth ink lines with intense colour pigmentation that enables makeup pros or newbie alike to draw a smooth ink line up to 500m long. The eyeliner embodies a beauty nylon material from Japan which is flexible and gentle on skin, making you feel comfortable while applying while offering the darkest, smoothest, the most long-lasting eyeliner. Y.O.U Beauty's Stay All Day Pen Eyeliner is also free of paraben, alcohol, talc and fragrance!

Create Any Style Easily
Many find applying eyeliner a challenge especially when you're creating a cat-eye. But, thanks to the flexible felt tip that is easy to control, you can now create any eyeliner style you like – wing it, frame it or extend it!

Easy to Remove

Although it is a waterproofed eyeliner, it can be easily removed with your eye makeup remover such as Y.O.U Spring Water Eye & Lip Makeup Remover that gives a clean and fresh skin feels after using without irritating the skin.

More Offers Just For YOU!
Apart from the Stay All Day Eyeliner, do also check out Y.O.U newly launched eyebrow pencils too. A trusty brow pencil is a must-have item in any makeup kit and framing your brows will make you look more awake and naturally polished, even if it’s just for a Zoom meeting.

Eyebrow Pencils to Suit Your Style
Y.O.U Beauty offers two types of eyebrow pencils for you to choose from, the Extra Slim Eyebrow Pencil and Teardrop Brow Definer. The Extra Slim Eyebrow Pencil has an ultra slim tip which is only 1.5mm that allows you to create natural fluffy hair-like strokes and delivers precise defined brows. This eyebrow pencil is enriched with Camellia extract to keep your brows nourished and moisturized.


Y.O.U BEAUTY Just Launched One Of The Longest Lasting Eyeliner That Will Amaze You!

The Teardrop Brow Definer on the other hand is developed with smooth-glide formula to create natural groomed brows easily and transforms sparse brows into full and perfectly-defined arches. With just one step, you can instantly glamify your look.

Y.O.U BEAUTY Just Launched One Of The Longest Lasting Eyeliner That Will Amaze You!

Rouge Satin Lip Cream
Although we don’t wear lipsticks as much nowadays as we use to, but it wouldn’t hurt to add a new shade to our lipstick collection. The long-lasting Rouge Satin Lip Cream has many amazing benefits, it is highly pigmented with bold color, the texture is smooth and light, contains coconut, sunflower and jojoba oil that will soften, hydrate and prevents chapped lips. Just swipe a layer on your lips before your video meeting with your co-workers or video call with your BFFs! The lip cream can also double up as your blusher or eyeshadow to complete your look!

Y.O.U BEAUTY Just Launched One Of The Longest Lasting Eyeliner That Will Amaze You!

Golden Age Series
Anyone can be young at heart and in the face as well but it needs a little more effort to keep your skin looking youthful and healthy. The Golden Age series is a great anti-aging product for you to start with to improve skin’s health and age. Formulated with a natural anti-aging ingredient including Pomegranate extract and Blue Agave Leaf extract, these two amazing ingredients help to treat damaged skin, prevent signs of aging and keep skin moisturized. It also contains Hyaluronic Acid that aids in improving skin texture and reducing fine lines.

Y.O.U BEAUTY Just Launched One Of The Longest Lasting Eyeliner That Will Amaze You!

Where to Buy
There is no excuse not to have these amazing makeup products in your makeup kit. Get it now at Watsons, Lazada or Shopee!

Exclusive Offers for Watsons Member
10% off on eye makeup products*
20% off on the Golden Age Series with RM5 instant rebate
30% off on Rouge Satin Lip Cream with purchase of any Y.O.U Beauty products

Eye Makeup Products

Stay All Day Pen Eyeliner
Extra Slim Brow Pencil
Teardrop Brow Definer
Express On Point Eyeliner

Shop Now
Watsons: https://bit.ly/YOU_WatsonsOnlineStoreMY
Lazada: https://bit.ly/YOUBeautyMY_LazadaOS
Shopee: https://bit.ly/YOUBeautyMY_ShopeeOS
Follow Y.O.U Beauty official store on Lazada and Shopee to get the latest offer updates.

Follow Y.O.U Beauty Malaysia social media for beauty tips and giveaways.

Instagram: https://bit.ly/YOUBeautyMY_Instagram
Tik Tok: https://bit.ly/YOUBeautyMY_TikTok
Facebook: https://bit.ly/YOUBeautyMY_Facebook


Friday, July 23, 2021

Resepi Kek Sanquick Gebu Guna Sukatan Cawan

Friday, July 23, 2021 5
Resepi Kek Sanquick Gebu Guna Sukatan Cawan | kenapa Liez kerap baking? Actually Liez buat bisnes kek kecil-kecil dari rumah. Satu lagi memang Liez minat sangat kalau baking ni berbanding masak-masak. Minat baking ni mungkin dapat dari mak Liez sendiri kerana mak Liez adalah seorang pengusaha kuih raya dah berpuluh tahun. Dan kebetulan paksu Liez seorang baker. So minat tu berkembang bila seronok tengok hasil biskut, kek atau roti menjadi.

Kena pulak En Dearie, anak-anak dan family memang suka makan jadi makin semangat bagi keluarga makan hasil air tangan Liez. Sekarang pula anak-anak dah pandai request nak kek la nak cookies la. Seronok tau. Hari ini Liez nak share resepi kek Sunquick gebu pilihan Liez. Liez tak pasti mana Liez dapat resepi ni tapi memang terbaik dan yang penting cepat dan sedap.



Bahan-Bahan;
250g butter/majerin
1 cawan gula castor

2 cawan tepung gandum*
1 sudu kecil baking powder*
5 sudu besar pati sunquick
5 biji telur size B
Kulit limau disagat (optional)

Bahan bertanda * perlu diayak terlebih dahulu

Cara penyediaan:
1. Panaskan oven terlebih dahulu 160c selama 10 minit
2. Pukul butter dan gula hingga kembang atau betukar warna pucat
3. Kemudian masukkan telur sebijik demi sebijik dan pukul hingga sebati.
4. Kemudian masukkan bahan kering tadi dan kacau hingga sebati.
5. Masukkan pati sunquick dan kulit limau disagat
6. Masukkan bancuhan dalam loyang 8 inci yang dilapik dengan kertas baking
7. Bakar selama 45 minit atau berhantung pada oven masing-masing. Cucuk bahagian tengah kek untuk tahu kek sudah masak.

Nota:
1. Asas kek ini boleh ditukar jadi kek lemon, kek orange dengan menukar pati sunquick kepada pati lemon atau orange.

#LekLuMcDBelanja: McDonald’s Malaysia Hargai Pengorbanan dan Rai 65,000 Penghantar Makanan

Friday, July 23, 2021 1
#LekLuMcDBelanja : McDonald’s Malaysia Hargai Pengorbanan dan Rai 65,000 Penghantar Makanan | Sejak negara kita dilanda Pandemik virus COVID- 19 tahun lalu, frontliners antara yang tidak pernah berhenti atau berputus asa dalam merawat dan menjaga rakyat Malaysia. Usaha dan pengorbanan mereka memang tiada ucapan terima kasih yang dapat kita ucapkan. Frontliner kita bukan sahaja dari kalangan kakitangan kesihatan, polis dan tentera tetapi penghantar makanan adalah frontliner yang sama - sama bertungkus lumus memastikan penghantaran makanan yang dipesan selamat sampai kepada pemesannya.

#LekLuMcDBelanja: McDonald’s Malaysia Hargai Pengorbanan dan Rai 65,000 Penghantar Makanan

Kalau perasan sepanjang kita berhadapan dengan COVID-19, para penghantar makanan adalah orang penting dalam membuat penghantaran makanan kepada rakyat Malaysia. Menghantar makanan kepada mereka yang tidak dapat keluar rumah, yang terpaksa bekerja siang dan malam. Mereka juga adalah orang yang paling berisiko untuk mendapat jangkitan dari pembeli tetapi mereka tetap melaksanakan tugas dengan ikhlas dan semangat. Tiada rasa penat lelah atau rungutan dari mereka kerana mereka lakukan ini kerana rasa tanggungjawab. Tidak kira hujan panas, kilat atau ribut mereka tetap menjalankan tugasan mereka.

Kerana keikhlasan dan keberanian mereka itu, McDonald’s Malaysia belanja penghantar makanan seramai 65,000 orang dari seluruh negara dengan set hidangan Quarter Pounder dengan Keju sebagai tanda penghargaan atas penat lelah mereka bekerja sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

#LekLuMcDBelanja: McDonald’s Malaysia Hargai Pengorbanan dan Rai 65,000 Penghantar Makanan

Inisiatif dari McDonald's bersempena dengan kempen #LekLuMcDBelanja, setiap penghantar makanan daripada FoodPanda, GrabFood, DeliverEat dan perkhidmatan McDelivery (MDS) layak mendapat set hidangan PERCUMA Quarter Pounder dengan Keju antara jam 2 petang hingga 5 petang pada 12 Julai 2021, di restoran McDonald's seluruh negara.


“Penghantar makanan seringkali menjadi orang terakhir untuk makan, lebih-lebih lagi ketika sibuk memenuhi permintaan penghantaran pada waktu makan dan waktu puncak. Mereka terpaksa lepaskan waktu makan dan hanya makan selepas semua pesanan telah dihantar.”

“Sesungguhnya, penghantar makanan memainkan peranan penting dalam menghubungkan kedai makanan dan minuman dengan orang ramai bagi memastikan perniagaan mereka terus berjalan lancar. Terima kasih kepada mereka, rakyat Malaysia dapat menikmati hidangan kegemaran mereka di rumah masing-masing dalam keadaan selesa dan selamat.”

“Kami memahami sikap prihatin mereka, sehingga kadang kala terlupa untuk memberi perhatian kepada diri mereka sendiri. McDonald’s ingin mengingatkan semua penghantar makanan bahawa kami menghargai mereka, dan jangan lupa berehat untuk makan,.” berkata Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan, McDonald’s Malaysia.

Bagi penghantar makanan, mereka sangat gembira dan rasa dihargai bila perkerjaan dan usaha mereka diambil berat oleh pihak McDonald's Malaysia. Mereka sangat bersyukur kerana McDonald's hargai penghantar makanan Malaysia dan berkongsi rezeki dengan mereka.

Pelbagai golongan masyarakat yang menyertai pekerjaan menghantar makanan antaranya pelajar, penuntut universiti dan ada kaum hawa. Usaha mereka mencari rezeki untuk keluarga, membantu menambah pendapatan dan untuk tabungan. Mereka sangat gembira kerana dihargai oleh pihak McDonald's Malaysia.


#LekLuMcDBelanja: McDonald’s Malaysia Hargai Pengorbanan dan Rai 65,000 Penghantar Makanan

Penghantar Makanan McDelivery Puan Roslina Talhad
Ibu kepada lima anak, beliau perlu bekerja untuk meningkatkan pendapatan keluarga dan membantu suaminya yang tidak lagi dapat bekerja sepenuh masa akibat pandemik.

“Pelanggan selalunya terkejut melihat penghantar makanan wanita. Saya bertuah kerana pelanggan saya kebanyakannya sangat bertimbang rasa dan baik hati dengan memberikan tip kepada saya. Selalunya, sebelum saya pergi, mereka akan memberi kata-kata sokongan dan berpesan agar saya sentiasa menjaga diri.”

Penghantar Makanan McDelivery William Quah
William Quah merupakan penghantar makanan McDonald’s selama dua tahun Pandemik COVID-19.

#LekLuMcDBelanja: McDonald’s Malaysia Hargai Pengorbanan dan Rai 65,000 Penghantar Makanan

“Menjadi seorang penghantar makanan sangat mencabar kerana permintaan untuk penghantaran makanan kini semakin meningkat. Dengan adanya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), masa untuk menghantar makanan menjadi lebih singkat. Tetapi, saya tetap berpuas hati dapat menggembirakan pelanggan setiapkali m enghantar makanan kepada mereka. Pernah sekali, ada keluarga yang membuat pesanan yang banyak semasa bulan Ramadan, dan mereka memberi satu set burger mereka kepada saya. Apabila ada yang menghargai penghantar makanan seperti saya, ia membuatkan saya bersemangat untuk terus bekerja.”

Ramai dikalangan pelajar-pelajar universiti yang menjadi penghantar makanan untuk mengumpul duit. Mereka gembira bila usaha mereka dihargai pihak McDonald's Malaysia.

Penghantar Makanan McDelivery Mohamad Azyhan Musa
Mohamad Azyhan Musa, seorang pelajar jurusan kejuruteraan di sebuah universiti swasta yang menggunakan pendapatannya sebagai penghantar makanan untuk membiayai pengajian.

#LekLuMcDBelanja: McDonald’s Malaysia Hargai Pengorbanan dan Rai 65,000 Penghantar Makanan

“Saya gembira dan berterima kasih kepada McDonald’s kerana menghargai kami, lebih-lebih lagi saya juga seorang pelajar separuh masa. Kadangkal semasa bekerja, kami terlupa untuk makan atau terpaksa tahan makan semata-mata untuk memenuhi pesanan pelanggan. Dengan inisiatif ini, saya teruja untuk mendapatkan hidangan yang diberikan kepada kami.”

Seronok tengok bila penghantar makanan kita gembira dengan usaha McDonald's Malaysia ni. Masing-masing tersenyum tu.

#LekLuMcDBelanja: McDonald’s Malaysia Hargai Pengorbanan dan Rai 65,000 Penghantar Makanan

#LekLuMcDBelanja: McDonald’s Malaysia Hargai Pengorbanan dan Rai 65,000 Penghantar Makanan

Semoga usaha #LekLuMcDBelanja pihak McDonald's Malaysia dapat menjadi contoh kepada syarikat-syarikat atau pengusaha-pengusaha makanan yang lain untuk menyokong dan menghargai pengorbanan para penghantar makanan untuk rakyat Malaysia. Mereka rasa gembira dan seronok bila ada yang menghargai pekerjaan mereka walaupun pekerjaan mereka agak mencabar. Mereka sentiasa ada untuk rakyat Malaysia bagi memastikan pesanan makanan yang dibuat diterima dengan cepat dan selamat.

#LekLuMcDBelanja: McDonald’s Malaysia Hargai Pengorbanan dan Rai 65,000 Penghantar Makanan

Untuk McDonald's Malaysia, terima kasih atas keprihatinan anda terhadap para penghantar makanan dan semoga usaha menghargai kerja keras penghantar makanan ini berterusan.


#LekLuMcDBelanja: McDonald’s Malaysia Hargai Pengorbanan dan Rai 65,000 Penghantar Makanan

Untuk penghantar makanan Malaysia, anda terbaik dan semoga pekerjaan yang kalian lakukan mendapat balasan baik. Rakyat Malaysia sentiasa menyokong kerjaya anda semua.



Sunday, July 4, 2021

Resepi Viral Agar-Agar Susu Dutch Lady

Sunday, July 04, 2021 3
Resepi Viral Agar-Agar Susu Dutch Lady | Assalamualaikum korang. Lama Liez tak bersiaran untuk berkongsi resepi-resepi yang menarik ni. Selalu je masak di rumah tetapi disebabkan anak-anak PdPR dan dengan sikecil Najla, jadi mood nak setting phone dan tripod tu tertangguh. Banyak je resepi-resepi baru yang Liez cuba tetapi masa tidak mengizinkan. 

Resepi Viral Agar-Agar Susu Dutch Lady

So hari ni Liez nak share resepi agar-agar paling senang dan confirm sedap sebabnya gunakan susu yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia terutama sekali kanak-kanak.

Resepi Viral Agar-Agar Susu Dutch Lady


Bahan-Bahan:
2 kotak kecil susu Dutch Lady (sebarang perisa kegemaran)
1 sudu kecil serbuk agar-agar
2 sudu besar gula (optional - kalau nak manis)

Cara penyediaan:
1. Potong sedikit bahagian atas kotak susu Dutch Lady (bertujuan - optional untuk isi semula air susu untuk dibekukan)
2. tuangkan dua kotak susu Dutch Lady ke dalam periuk bersama dengan serbuk agar-agar tadi. Jika mahu manis, boleh tambahkan gula.
3. Kacau hingga mendidih dan sejukkan sebentar sebelum dituang semula ke dalam kotak.
4. Jika tidak, tuang ke dalam bekas
lain untuk dimasukkan ke dalam fridge nanti.
5. Biarkan ia mengeras dan sejuk dalam masa 3 ke 4 jam sebelum dihidangkan.

Note:
# kalau yang nak manis lagi boleh tambah gula. Liez tak tambah sebeb susu tu dah cukup manis.
# untuk jumlah yang banyak, just ikut ration 2:1


Friday, June 25, 2021

Sewa Lampu Fototerapi Di Rumah Untuk Rawatan Demam Kuning Baby Najla

Friday, June 25, 2021 2
Sewa Fototerapi Di Rumah Untuk Rawatan Kuning Baby Najla | Bersambung cerita tentang kelahiran Najla. Yang belum baca sebelumnya, kena baca pengalaman bersalin di musim Covid19. Mesti ramai akan melaluinya atau bakal melaluinya. Kali ini Liez nak cerita tentang demam kuning atau jaundice Najla.

Seperti pengalaman Liez melahirkan Niyaz, Niyaz sempat bermalam di rumah untuk satu malam sebelum bermalam di NICU selama 3 hari 2 malam kerana tahap jaundice yang tinggi. Najla pula, selepas kami discharge dia juga sempat bermalam untuk satu malam. Keesokkan harinya, Liez bawa Najla untuk pemeriksaan di KK Selayang. Ujian darah dibuat dan kuning Najla masih tinggi dan berat badan menurun. Terus Liez diminta berjumpa doktor dan doktor memberitahu yang berat Najla turun lebih dari 10% dan harus dimasukkan ke hospital.

Sewa Lampu Fototerapi Di Rumah Untuk Rawatan Demam Kuning Baby Najla

Dengan berat hati, kami bersiap dan terus ke NICU Hospital Selayang. Di sana, nurse membuat pemeriksaan sekali lagi dan Najla perlu bermalam di wad untuk pemerihatian doktor. Hati Liez memang sebak sebenarnya tetapi Liez pujuk hati dan berdoa semoga Najla cepat baik dari jaundice. Waktu tu memang Najla diberi susu formula yang disediakan hospital. Liez pula tak sempat nak pam susu untuk dibuat stock. Redha Najla diberikan susu formula, untuk kebaikan dia.

Keesokkan harinya, Najla dibenarkan balik dan doktor menasihatkan agar Najla kerap diberi susu badan. Tapi biasa lah baby, awal-awal memang kerjanya tidur je. Menyusu pun kejap-kejap sahaja itupun jenuh mengejutkan dia bangun. Doktor juga menasihatkan untuk topup Najla dengan susu formula kerana merasakan yang susu badan Liez tidak banyak. Liez redha dan minta encik suami untuk belikan susu formula untuk Najla. Nak yang terbaik, Liez google susu yang sesuai untuk membantu proses menunrunkan jaundice Najla.

Keesokkan harinya selepas balik dari KK, kuning Najla menerun sedikit sahaja dan nurse dan doktor mula bising. Ibu mana nak baby di cucuk setiap hari untuk ambik darah kan. Liez sedih dan pendam rasa je sampai ada ketika Liez jadi down. Tetiba menangis sebab badan tak dapat rehat sepenuhnya dan memikirkan baby lagi. Dan Liez teringat yang ada syarikat yang membuat servis sewa lampu Fototerapi di rumah, terus Liez menyuarakan rasa pada encik suami. Alhamdulillah, ada rezeki untuk Najla dapat Liez cari syarikat yang menyediakan servis penghantaran secepat yang mungkin. Godek di Instagran, Facebook dan di google dan akhirnya terjumpa syarikat Home Phototherapy Service Sdn Bhd.

Sewa Lampu Fototerapi Di Rumah Untuk Rawatan Demam Kuning Baby Najla

Kalau tak silap Liez ambil pakej sewa lampu Fototerapi selama 3 hari 2 Malam yang berharga RM395. Setiba sahaja orang dari Home Phototherapy Service Sdn Bhd sampai, Liez tertarik dengan briefcase yang dibawa. Rupanya itulah lampu biru yang akan digunakan oleh Najla. Memang brilliant la!! Dia buka je briefcase tu dan siaplah lampu untuk kegunaan Najla.

Sewa Lampu Fototerapi Di Rumah Untuk Rawatan Demam Kuning Baby Najla

Risau sebenarnya bila fikir nak sewa lampu Fototerapi ni sebab takut ia tidak bertauliah. Tetapi Liez diterangkan cara penggunaan lampu biru ini selepas Liez diminta details tentang Najla. Korang boleh tanya soalan jika korang tak faham dan mereka sedia membantunya.

Sebenarnya walaupun Liez sewa lampu biru ni, tetapi rasa kesian dengan Najla sebab tahu dia tak selesa dengan kepanasan lampu biru tu. Kejap je letak dia dah bangun dan merengek. Memang kesian tetapi untuk turunkan demam kuning, Liez tabahkan hati untuk buat semua ini untuk Najla. Dah tak sanggup nak hadap nurse dan doktor dan yang sedih tengok anak menangis disebabkan ambik darah tu. Rezeki untuk Najla lagi sebab selepas 3 hari, Liez bagitahu syarikat untuk mengambil semula lampu biru tu tetapi disebabkan mereka sibuk, Najla dapat gunakan lagi 2 hari tanpa bayaran tambahan.

Akhirnya Najla bebas jaundice selepas 40 hari ye. Macam-macam cara dah buat sampai yang terakhir Liez cuba minum air sengkuang cina. Minum dalam masa 3 hari sebelum check up Najla dan syukur bacaan jaundice turun dari 160 ke 96. Allahuakbar!!! memang time tu perasaan gembira sangat sebab Najla dah tak perlu lalui prosuder ambik darah, dah tak perlu ulang alik ke klinik dan Liez boleh fokus pada proses berpantang.


Pada korang yang mencari servis yang ada membuat sewaan lampu fototerapi ini boleh cuba Home Phototherapy Services Sdn Bhd atau boleh dapatkan info di www.bluelite.com.

# Ini bukan review berbayar tetapi Liez sendiri gunakan khidmat syarikat ini dan berpuas hati dengan servis mereka.