Friday, December 4, 2020

6 Rumah Inap Menarik Di Selangor Untuk Pengalaman Cara Hidup Luar Bandar

Friday, December 04, 2020 0

6 Rumah Inap Menarik Di Selangor Untuk Pengalaman Cara Hidup Luar Bandar | Bercuti bersama keluarga di rumah inap di Negeri Selangor merupakan pilihan yang terbaik untuk dilakukan apabila aktiviti percutian dibenarkan semula. Pengalaman ini merangkumi aktiviti bermalam di sesebuah rumah inap sebagai tetamu dan tinggal bersama keluarga angkat tempatan. Tuan rumah akan meraikan kedatangan pelancong dan menyediakan aktiviti-aktiviti kampung yang menarik. Rumah inap merupakan satu aktiviti pelancongan terbaik bagi memahami budaya, suasana kampung, kesenian dan cara hidup sesebuah masyarakat tersebut. Oleh itu, senarai berikut merupakan saranan dari pihak Tourism Selangor yang mengetengahkan 6 rumah inap yang berlesen dan berdaftar dengan Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan (MOTAC) di Negeri Selangor:

6 Rumah Inap Menarik Di Selangor Untuk Pengalaman Cara Hidup Luar Bandar


1) Rumah Inap Banghuris, Sepang

Ramai tidak tahu tentang rumah inap Banghuris yang terkenal oleh pengunjung luar negara kerana kawasannya yang cantik dan pelbagai aktiviti menarik yang disediakan di sana. Rumah inap Banghuris yang terletak di Daerah Sepang ini mempunyai 80 buah rumah penginapan serta 100 buah bilik penginapan kesemuanya malah pernah mendapat pengiktirafan di Malaysia Tourism Award pada tahun 2004 dalam kategori 'Best Homestay in Malaysia' oleh Tourism Malaysia. Selain itu, terdapat banyak aktiviti yang boleh dilakukan antaranya seperti permainan gasing, menyumpit, membuat dan bermain wau, menu masakan rebung, lawatan ke kilang kerepek dan snek tradisional (cakar ayam), lawatan ke ladang buah naga, kopi, kelapa sawit, ladang getah, demonstrasi menoreh getah dan banyak lagi. Harga adalah mengikut pakej yang dipilih dalam lingkungan harga sebanyak RM70 hingga RM300 seorang.

Untuk maklumat lanjut, layari lcct.com.my atau hubungi (+6019-3919547)

6 Rumah Inap Menarik Di Selangor Untuk Pengalaman Cara Hidup Luar Bandar


2) Rumah Inap Sungai Haji Durani, Sabak Bernam

Rumah inap Sungai Haji Durani merupakan tempat yang sangat sesuai untuk membawa keluarga anda bercuti dalam suasana kampung yang dikelilingi dengan sawah padi yang cantik. Terdapat banyak aktiviti yang disediakan sepanjang anda berada di rumah inap ini antaranya adalah aktiviti permainan congkak, tarik upih pinang, bergelumang dalam lumpur, mewarna batik, melerai padi daripada tangkai, memancing dan menangkap ikan menggunakan tangan dalam sawah, bermandi manda di sungai, lawatan ke bengkel kuih tradisional dan kilang nata de coco dan banyak lagi. Dengan dikelilingi oleh lapangan sawah padi yang hijau, ia juga merupakan tempat yang sesuai untuk bergambar sebagai kenangan keluarga. Harga adalah mengikut pakej yang dipilih dalam lingkungan harga sebanyak RM65-RM300 seorang.

Untuk maklumat lanjut, layari doranihomestay.com atau hubungi (+60136077025)

6 Rumah Inap Menarik Di Selangor Untuk Pengalaman Cara Hidup Luar Bandar


3) Rumah Inap Kampung Sungai Sireh, Kuala Selangor

Rumah inap yang dikelilingi hutan yang hijau ini amat tenang dan damai untuk dikunjungi ditambah pula dengan lapangan tanaman sawah padi. Jika menginap di sini, anda akan disambut dengan mesra oleh tuan rumah dan masyarakat setempat malah anda akan dibawa untuk melakukan aktiviti kampung yang terdapat di sini. Antaranya ialah aktiviti mewarna batik, menaiki traktor ke sekitar kawasan kampung, serta belajar tentang penanaman padi tradisional, cara penebangan kayu dan tanaman herba. Bukan itu sahaja, terdapat juga aktiviti menangkap ikan keli di dalam lumpur menggunakan tangan, berkayak, memancing di sungai-sungai kecil, terusan dan laut, jungle trekking dan banyak lagi. Harga adalah mengikut pakej yang dipilih dalam lingkungan harga sebanyak RM60-RM200 seorang.

Untuk maklumat lanjut, layari agrotourismhomestaysgsireh.blogspot.com atau hubungi (+6019-346 7372)

6 Rumah Inap Menarik Di Selangor Untuk Pengalaman Cara Hidup Luar Bandar


4) Rumah Inap Papitusulem, Sabak Bernam

Rumah inap Papitusulem terletak di Sekinchan yang mana tempat ini menawarkan pelbagai aktiviti menarik. Suasana kampung ini sangat cantik kerana dikelilingi lapangan sawah padi yang hijau. Rumah inap Papitusulem ini membolehkan anda merasai kehidupan kampung dengan tinggal bersama keluarga angkat yang bekerja sebagai petani dengan dihidangkan dengan menu makanan kampung yang lazat. Seterusnya, anda akan dibawa ke kawasan pertanian sawah padi, melawat kebun sayur-sayuran, tempat pemprosesan santan kelapa dan lain-lain lagi. Anda juga akan dipersembahkan dengan tarian kebudayaan kompang, seni silat, kuda kepang dan cempuling.


Bukan itu sahaja, terdapat juga tempat rekreasi di mana anda boleh berkayak, menaiki bot serta memancing di laut. Harga adalah mengikut pakej yang dipilih dalam lingkungan harga sebanyak RM20-RM120 seorang.

Untuk maklumat lanjut, layari papitusulemhomestay.yolasite.com atau hubungi (+60172712260)

6 Rumah Inap Menarik Di Selangor Untuk Pengalaman Cara Hidup Luar Bandar


5) Rumah Inap Anjung Damai Kampung Sungai Lang Tengah, Kuala Langat

Terletak di Kuala Langat, rumah inap Anjung Damai ini merupakan destinasi tumpuan pelancong tempatan dan luar negara kerana suasananya yang nyaman dan aktiviti kampung yang ditawarkan cukup menyeronokkan. Rumah inap ini dilengkapi dengan fasiliti seperti penghawa dingin, tempat letak kenderaan yang luas, bilik air moden yang cantik malah lokasi yang berhampiran dengan pasar raya dan restoran. Pengalaman yang bakal diperoleh dalam melakukan aktiviti di sini adalah seperti menunggang ATV, lawatan ke ladang ternakan lembu, kambing dan biri-biri sambil memberi makan kepada haiwan tersebut, menyusuri hutan paya bakau, dan banyak lagi. Harga adalah mengikut pakej yang dipilih dalam lingkungan harga sebanyak RM60-RM250 seorang.

Untuk maklumat lanjut, layari @anjungdamaihomestay/facebook atau hubungi (+6013-233 3768)

6 Rumah Inap Menarik Di Selangor Untuk Pengalaman Cara Hidup Luar Bandar


6) Rumah Inap Bougainvillea Kampung Sungai Kertas, Gombak

Rumah inap Bougainvillea ini terletak di Gombak di mana tempat ini menawarkan kehidupan yang berbeza dari kawasan bandar. Menginap di sini sangat menarik kerana banyak aktiviti yang disedikan kepada pengunjung. Penduduk Kampung Sungai Kertas sentiasa mengamalkan aktiviti bergotong-royong dengan masyarakat setempat malah warisan tradisi sentiasa diraikan. Aktiviti yang ditawarkan di dalam pakej mereka adalah seperti pakej perkahwinan Melayu dengan menampilkan persembahan kebudayaan, ruang tempat pengantin, pakaian perkahwinan pengantin Melayu dan lain-lain lagi. Selain itu, pengunjung juga berpeluang untuk belajar memasak menu masakan tradisi seperti sambal tempe serta makanan masyarakat Mandailing iaitu Nasi Upa-Upa. Harga adalah mengikut pakej yang dipilih dalam lingkungan harga sebanyak RM98 hingga RM380 seorang.

Untuk maklumat lanjut, layari sungaikertas.blogspot.com atau hubungi (+60163920439)

Kesimpulannya, terdapat banyak rumah inap menarik yang dapat dikunjungi oleh pengunjung di Negeri Selangor dengan menawarkan pelbagai jenis aktiviti menarik. Walaupun sekarang mungkin bukan masa yang terbaik untuk bercuti di kawasan yang melibatkan ramai orang dan beramah mesra bersama masyarakat di rumah inap, tetapi pengunjung boleh mempertimbangkan percutian ke rumah inap pada masa yang sesuai kelak. Selain itu, jangan lupa untuk sentiasa menjaga penjarakan sosial antara satu sama lain dan mematuhi operasi prosedur standard (SOP) yang telah ditetapkan.sepanjang percutian anda bagi mengelakkan jangkitan Covid-19 daripada terus merebak.


Untuk informasi lanjut, layari laman sesawang rasmi Tourism Selangor di Selangor.Travel.

Tuesday, December 1, 2020

10 Tempat Makan Best Menu Chinese Food di Melaka (Non Halal)

Tuesday, December 01, 2020 2
10 Tempat Makan Best Menu Chinese Food di Melaka (Non Halal) | Bila negara dan dunia dilanda Covid19 ni, semua urusan kita berubah dan semua kena ikut SOP yang telah ditetapkan. Memang takut nak keluar rumah atau ke tempat-tempat awam terutama kedai makan sebabnya kedai makan adalah antara tempat yang menjadi tumpuan ramai. Tambahan lagi kanak-kanak bawah 12 tahun dan warga tua tidak digalakkan keluar kerana mereka antara yang berisiko tinggi untuk cepat dijangkiti. Jadi, macam manalah nak menikmati makanan kegemaran tanpa perlu keluar rumah?

Korang tak perlu risau kerana sekarang korang boleh buat pesanan makanan secara online menggunakan telefon bimbit. Banyak kedai yang sudah mula menerima tempahan dan membuat penghantaran terus ke rumah korang. Jadi korang tak perlu risau atau takut lagi. Liez sharekan beberapa kedai Chinese food yang boleh pembaca dan sahabat non-muslim Liez cuba.

10 Tempat Makan Best Menu Chinese Food di Melaka (Non Halal)

1. Master Q Hong Kong Roaster 
 10 Tempat Makan Best Menu Chinese Food di Melaka (Non Halal)

Bagi yang menggemari nasi ayam panggang, mungkin korang boleh cuba menu nasi itik panggang yang menjadi pilihan di kedai Master Q Hong Kong Roaster di Brickfield ini. Selain itu terdapat menu nasi kaki ayam dan kaki itik panggang.

2. Chong Kee 
 10 Tempat Makan Best Menu Chinese Food di Melaka (Non Halal)

Buat penggemar makanan berasakan sup, ini adalah salah satu kedai yang terdapat di dalam senarai foodpanda. Antara menu yang boleh dipilih ialah Ipoh Shredded Chicken Noodle 怡保鸡丝河粉, Penang Prawn Noodle 檳城虾面, Dry Prawn Noodle 干捞虾面, Dry Chicken Cutter Noodle 干捞滑鸡粉 dan banyak lagi.

3. Penang Fried Kway Tiao 
 10 Tempat Makan Best Menu Chinese Food di Melaka (Non Halal)

Yang suka makanan bergoreng berasakan mee, Penang Fried Kway Tiao boleh menjadi pilihan korang. Menu yang boleh dipilih ialah Penang Fried Mee Goreng 槟城炒面, Penang Fried Kway Tiao 槟城炒粿条 dan Penang Fried Kway Tiao dan Mee 槟城炒粿条面

4. Bliss 21 Cafe
 10 Tempat Makan Best Menu Chinese Food di Melaka (Non Halal)
Ada tak yang meminati makanan berlauk? Bliss 21 Cafe ada menyediakan 4 menu set nasi berlauk yang menjadi pilihan pelanggan. Juga mereka ada menyediakan makanan sedia dimasak, lauk pauk, pasta dan pencuci mulut antaranya ialah Leche Flan dan Halo-Halo Special.

5. Sarawak Kampua
 10 Tempat Makan Best Menu Chinese Food di Melaka (Non Halal)

Istimewa untuk orang Sarawak atau juga yang suka dengan menu makanan istimewa dari negeri Srawak boleh cuba membuat tempahan di Sarawak Kampua. Kedai yang menghidangkan menu-menu etnik di Sarawak seperti Sarawak Kolo Mee 砂劳越哥罗手工面, Sarawak Laksa Bien Nuik 砂劳越叻沙扁肉, Sarawak Kampua Mee Flat), Dou Kee Noodles 腐竹面 dan banyak lagi dengan harga bermula dari RM9.00 semangkuk.

6. Purple Can Signature Kitchen
 10 Tempat Makan Best Menu Chinese Food di Melaka (Non Halal)

Buat yang sukakan menu sihat atau fusion, boleh cuba membuat tempahan di Purple Can Signature Kitchen ni. Bila Liez usha menunya, ada bermacam-macam makanan yang boleh korang cuba seperti sup herba Long Jing Lei Cha Tea Soup 龙井擂茶汤, Bitter Gourd Soup 苦瓜汤 atau Shredded Ginger Egg Soup 姜丝蛋花汤. 

Juga terdapat menu sayuran seperti Mixed Vegetable Curry Pot 荔红咖喱杂菜煲, Stir-fried Abalone Mushroom 宫保鲍鱼菇, Sauteed Macadamia with Celery 夏果伴芹香 dan banyak lagi. Terdapat juga menu ayam, daging khinzir, Tofu and Eggs, pencuci mulut dan juga pelbagai jenis minuman.

7. The Yellow Roast
 10 Tempat Makan Best Menu Chinese Food di Melaka (Non Halal)

Terdapat satu lagi kedai yang menghidangkan makanan signature iaitu nasi ayam. Terdapat 3 menu untuk dipilih iaitu Roasted Chicken Drumstick Rice, Signature Char Siew Rice Bowl dan 
Soy Sauce Chicken Drumstick Rice. Kesemua menu ini dihidangkan dengan telur masin dan acar timun. Menu yang lain dari yang lain kan?

8. West Lake Restaurant
 10 Tempat Makan Best Menu Chinese Food di Melaka (Non Halal)

Kedai Chinese food yang banyak menghidangkan 10 makanan pilihan pelanggan seperti Ying Yong With Tomato Sauce 茄汁鸳鸯, Cantonese Fried Kuey Teow With Beef 滑蛋牛河, Black Belly Noodles 爆花腩面 atau Gangnam Style Fried Noodle 江南生面 dan banyak lagi.

Juga ada menu seperti berasakan ayam, daging, telur atau makanan lauk. Tapi buat Vegetarian, West Lake juga ada menghidangkan menu vegetarian seperti Braised Vegetables With Red Fermented Beancurd家乡斋, Vegan Claypot Tofu 斋瓦煲豆腐, Vegan Thai Style Tofu 泰式豆腐, Deep Fried Vegetarian Goose 炸斋鹅 dan Deep Fried Vegetarian Prawn 炸斋虾.

9. Sang Kee Noodle
 10 Tempat Makan Best Menu Chinese Food di Melaka (Non Halal)

Pelanggan boleh buat tempahan makanan berasakan mee atau Kuey Teow seperti Cantonese Fried 廣府炒莺鸯 dan Beef Kuey Teow with Ginger & Spring Onion 姜葱牛肉河粉. Dua menu yang popular kerana menggunakan bahan-bahan segar dan cepat dihidangkan.

10. Brickfields Mixed Rice Restoran Happy
 10 Tempat Makan Best Menu Chinese Food di Melaka (Non Halal)
Buat si penggemar makanan berlauk, boleh dapatkan makanan nasi dan lauk pauk disini. Terdapat banyak masakanlauk harian seperti spicy curry chicken, ayam goreng,  ikan goreng, pelbagai jenis lauk dari sayuran seperti bendi goreng, terung goreng dan banyak lagi.

Mudahnya ada FOODPANDA....

 10 Tempat Makan Best Menu Chinese Food di Melaka (Non Halal)

Bagi yang takut untuk keluar untuk menikmati menu - menu Chinese food seperti diatas, korang tak perlu risau sebab Foodpanda kan ada. Tempahan boleh dibuat dengan telefon bimbit dan pembayaran dibuat secara online juga. Team Foodpanda gembira untuk membuat penghantaran kepada pelanggannya.

Monday, November 23, 2020

Milkbooster Makanan Sunnah Dari Miezadelle Lactation Drink Berkesan

Monday, November 23, 2020 21

Milkbooster Makanan Sunnah Dari Miezadelle Lactation Drink Berkesan | Cabaran mempunyai bayi selain melayan kerenah mereka ialah meyusukan mereka sehingga 2 tahun. Nampak macam mudah kan tapi hanya ibu-ibu yang menyusu anak secara eksklusif sahaja yang faham akan susah payahnya. 2 tahun yang mencabar ye. Liez dah melaluinya dan mengakui ia satu proses yang banyak sangat memenatkan tetapi bila berjaya melaluinya ia seakan satu kepuasan sepanjang hidup.

Milkbooster Makanan Sunnah Dari Miezadelle Lactation Drink Berkesan

Liez suka berkongsi pengalaman Liez menyusukan anak pertama dan kedua dengan kawan-kawan yang masih baru dalam dunia penyusuan ni. Alhamdulillah selepas berjaya menyusukan 2 orang anak selama dua tahun, Liez akui banyak yang perlu diambil kira. Banyak sebenarnya cabaran dan halangan yang membuatkan ramai ibu menyerah kalah antaranya:

1.Tiada masa untuk mengepam.

Situasi ini hanya ibu yang bekerja laluinya ye. Liez pernah melalui pengalaman mengepam susu untuk dua orang anak dan memang perasaan tu tak dapat nak digambarkan. Sibuk dengan kerja, teringat-ingat pula nak pam susu untuk bekalkan kepada pengasuh. Fuhh! Sampai ada masa menangis sebab bekalan susu tak cukup.


2. Terlalu stress dan kurang rehat

Ini memang akan membuatkan penghasilan susu terjejas. Bila terlampau tertekan, memang susu tidak akan terhasil tau. Kurang tidur dan rehat yang mencukupi juga menjadi faktor susu kurang terhasil.

3. Tidak mempunyai jadual pam yang teratur.

Untuk mendapat bekalan susu yang mencukupi, kita juga menjaga jadual mengepam. Pastikan pam susu setiap 2-3 jam tau. Baru penghasilan susu juga akan banyak dan konsisten.

4. Tidak mengambil makanan yang berkhasiat

Yang ni memang selalu kita akan lupa. Selain perlu minum air secukupnya, pengambilan makanan juga perlu dijaga. Perlu amalkan makanan berkhasiat dan juga yang membantu menggalakan penghasilan susu.

Milkbooster Makanan Sunnah Dari Miezadelle Lactation Drink Berkesan

Sekarang walaupun Liez tidak bekerja, Liez masih mengepam susu untuk disimpan. EBM penting ketika Liez perlu keluar rumah dan meninggalkan anak dengan mak Liez. Ada satu ketika, Liez terpaksa membeli beberapa jenis makanan sunnah untuk direbus dan minum kerana susu berkurangan setiap kali pam. Stress tau tapi Liez cepat-cepat fikir positif dan cuba bermacam-macam petua. Sangat berkesan bila Liez minum air rebusan makanan sunnah tetapi agak renyah. Setiap kali nak minum, Liez perlu rebus dan ia mengambil masa yang lama. Dan Liez telah menjumpai produk yang sama dengan air rebusan makanan sunnah iaitu Milkbooster Makanan Sunnah Dari Miezadelle Lactation Drink.

Pertama kali cuba, terus jatuh hati. Sebabnya rasanya sama seperti air rebusan makanan sunnah yang Liez gagah rebus tu atau lebih mudah rasa air longan. Memang memudahkan kerja dan tak perlu tunggu lama untuk menikmati secawan air yang sedap ni.

Milkbooster Makanan Sunnah Dari Miezadelle Lactation Drink Berkesan

Keistimewaan Lactation Drink dari Miezadelle

1. Dihasilkan dari ekstrak makanan sunnah

Lactation drink Miezadelle mengandungi ekstrak makanan sunnah seperti Kurma merah, kurma hitam, longan kering, Goji beri, Rosebuds dan Gam Arab. Kesemua bahan ini membantu merangsang penghasilan susu badan.

Milkbooster Makanan Sunnah Dari Miezadelle Lactation Drink Berkesan

2. Dalam bentuk serbuk dan mudah disediakan

Kerja menjadi mudah kerana tidak perlu merebus lagi tau. Hanya perlu koyak kan satu sachet dan bancuh bersama air suam. 

3. Mudah dibawa kemana-mana

Tak perlu risau jika para ibu perlu outstation atau pergi bercuti. Lactation drink Miezadelle ini di dalam saiz yang kecil dan mudah dibawa. Simpan dalam handbag atau bag galas, tak berat pun.


4. Memberikan tenaga dan baik untuk kesihatan dalaman.

Selain membantu memekat dan menambah susu, produk Miezadelle juga memberikan tenaga untuk mengelak dari kelesuan, membantu pelancaran kan period yang tidak teratur dan senggugut.


5. Ianya selamat diminum dan HALAL 

Yang penting, ia selamat diminum bukan sahaja untuk ibu yang baru lepas bersalin normal atau Ceaser tetapi sesuai juga diminum oleh ibu yang mengandung dari usia 5 bulan ke atas. Anak Liez pun suka minum sebab rasanya seperti air longan. Boleh diminum tanpa was-was kerana mendapat pengikhtirafan Halal dari JAKIM. 

Milkbooster Makanan Sunnah Dari Miezadelle Lactation Drink Berkesan

Memang layak Lactation Drink Miezadelle terpilih sebagai produk pilihan Majalah Pa&Ma tahun 2019 dan tahun 2020.

Milkbooster Makanan Sunnah Dari Miezadelle Lactation Drink Berkesan

Pengalaman Liez sendiri selepas minum LACTATION DRINK MIEZADELLE. Selepas minum sachet kedua, Liez dapat rasa susu badan bertambah dan payudara cepat penuh. Dan tiap kali menyusu Najla, payudara cepat terangsang dan susu keluar dengan banyak. Najla pun cepat kenyang dan tersenyum girang. Memang Liez RECOMMENDED sangat dan korang akan puashati.

Untuk dapatkan Lactation Drink Miezadelle atau maklumat selebihnya, korang boleh ke social media MIEZADELLE seperti dibawah:

Thursday, November 19, 2020

Pes Masakan Serbaguna Sedia Dimasak Keluaran Aya Real Food

Thursday, November 19, 2020 25

Pes Masakan Serbaguna Cepat Dimasak Keluaran Aya Real Food | Assalamualaikum. Sejak ada baby ni, jadual aktiviti harian Liez dirumah memang bertambah. Mana tidaknya, mengisahkan baby dan anak-anak, mengemas rumah, membasuh baju dan macam-macam lagi. Belum lagi, masa baby Najla buat perangai tak nak tidur dan merengek saje memang berterabur waktu bekerja tu. Kadang-kadang nak masak pun tak sempat dan kadang-kadang rasa malas tu memang ada. Bila nak lewat, rasa stress sangat sebab nak kena buat kupas bawang itu ini la. Fuhh!! mencabar betul. Tapi Liez dah jumpa produk yang memudahkan kerja memasak, Liez dapatkan pes masakan serbaguna sedia dimasak dari Aya Real Food.

Pes Masakan Serbaguna Sedia Dimasak Keluaran Aya Real Food

Aya Real Food telah menghasilkan pelbagai jenis pes dan sos masakan serbaguna seperti Seafood Cook Out, Kalio, Gillies Rendang dan Shiroi Ponzu yang boleh dimasak dengan pelbagai jenis bahan segar menggunakan ayam, daging, makanan laut dan sayuran. Terdapat juga snek sedia untuk dimakan seperti Karashi bilis, Karashi bilis with garlic dan Karashi bilis with kombu. Korang tak perlu risau kalau tidak tidak tahu nak masak apa kerana resepi telah  disediakan di setiap kotak yang pes serbaguna tu.
Pes Masakan Serbaguna Sedia Dimasak Keluaran Aya Real Food

Aya Real Food juga mementingkan kualiti dalam setiap pes dan sosnya kerana ia dihasilkan menggunaan bahan-bahan berkualiti dan sihat sesuai untuk semua peringkat usia. Istimewanya semua pes dan sos ini sangat sesuai untuk yang sedang menjaga badan atau diet kerana bahan-bahan yang digunakan adalah Gluten-Free dan ada yang sesuai untuk pengamal VegetarianKesemua produk Aya Real Food juga dihasilkan Tanpa MSG, Tanpa Bahan Pengawet dan Tanpa pewarna tambahan.

Pes Masakan Serbaguna Sedia Dimasak Keluaran Aya Real Food

Liez telah mencuba pes serbaguna Shiroi Ponzu dan juga snack sedia untuk dimakan Karshi Bilis with Garlic. Liez masak Shiroi Ponzu dengan udang dan juga tambahan sayuran seperti lobak merah dan tomato.

Pes Masakan Serbaguna Sedia Dimasak Keluaran Aya Real Food

Shiroi Ponzu Udang

1. Tumis sedikit bawang besar dengan minyak. Kemudian masukkan lobak merah dan masak hingga lobak merah lembut.

2. Masukkan udang dan biarkan udang masak seketika.

3. Tuangkan pes serbaguna Shiroi Ponzu dan tambah sedikit air.

4. Bila kuah sedikit pekat boleh masukkan tomato. Gaul kan seketika dan sedia untuk dihidangkan.

Untuk melengkapkan hidangan, Liez juga menikmati Karashi Bilis with garlic bersama-sama nasi panas. Fuh!! Makan bertambah ye dan yang seronoknya anak-anak Liez pun suka Karashi bilis ni. Katanya tak pedas dan ada rasa manis. Hidangan yang mudah, hanya buka bungkusan dan tuangkan ke dalam mangkuk.

Pes Masakan Serbaguna Sedia Dimasak Keluaran Aya Real Food

Produk terbaru, Sirlion Steak with potatoes yang telah diperap untuk terus di gril atau dibakar. Yang ini memang menjadi rebutan anak-anak Liez kerna daging yang lembut, perapan yang secukup rasa dan sedap. Untuk menyediakan pun senang, hanya defrost terlebih dahulu dan seterusnya gril atau bakar mengikut selera korang.

Pes Masakan Serbaguna Sedia Dimasak Keluaran Aya Real Food

Kalau korang tiada idea nak beri hadiah kepada keluarga atau sahabat, Liez cadangkan korang dapatkan Aya Real Food Care Pack box di www.ayarealfood.com. Di dalam pack box itu, korang boleh pilih 2 produk mini pes serbaguna atau Karashi bilis dan juga disertakan 1 reusable Face mask, 1 all purpose Sanitizer 100ml dan 3 sample produk p:rem dengan harga RM45.00 (Harga Asal RM56.70). Tapi jangan lupa gunakan Kod istimewa AYACARES tau.

Pes Masakan Serbaguna Sedia Dimasak Keluaran Aya Real Food

Produk Aya Real Food juga diboleh didapati di platform membeli belah online seperti LazadaShopee, Grabmart dan Happy Fresh. Untuk mengetahui lebih lagi tentang produk Aya Real Food boleh ke social media mereka seperti dibawah:

Website: https://www.ayarealfood.com

Facebook: https://www.facebook.com/ayarealfood

Instagram: https://www.instagram.com/ayarealfood


Wednesday, November 18, 2020

Resepi Pulut Serunding Kelapa Air tangan Emak

Wednesday, November 18, 2020 5

Resepi Pulut Serunding Kelapa Airtangan Emak | Assalamualaikum. Dua minggu yang lepas, mak Liez sempat buat pulut serunding. Itu pun sebab kami berdua ternampak post pasal pulut serunding di FB. Terus cari bahan dan kisahnya terjadilah pulut serunding sedap kebabom tu. Memang dah lama tak makan pulut serunding tambahan pula memang susah nak dapat pulut serunding dekat KL ni. Memang sedap dan puas hati kalau dapat buat sendiri kan?

Resepi Pulut Serunding Kelapa Air tangan Emak

RESEPI PULUT SERUNDING KELAPA

Bahan-Bahan:

Untuk Pulut
Beras pulut (ditanak)

Untuk Serunding Kelapa
1 biji Kelapa parut (ambil bahagian putih sahaja)
10 ulas Bawang merah*
8 ulas Bawang putih
*
6 batang serai*
1 inci Halia*
3 sudu besar cili giling
*
1/2 cawan Udang kering (direndam)*
3 keping Asam keping (rendam dalam air)
Garam dan Gula secukup rasa

Cara penyediaan serunding kelapa

1. Masak pulut seperti biasa.
2. Untuk serunding. Tumiskan cili dahulu bagi garing kemudian masukkan bahan yang dikisar. Bila agak kering masukkan air asam keping.
3. Biarkan air kering dan masukkan kelapa parut. Gaul hingga agak kering dan kemudian masukkan asam keping. Gaul dalam 5 minit dan perasakan dengan garam dan gula.
4. Bila sambal dah sejuk, bolehlah digaulkan dengan pulut tadi.

Selamat Mencuba!!!