Wednesday, July 20, 2022

Perginya CikDah, Mak Saudara Kesayangan Untuk Selama-Lamanya

Wednesday, July 20, 2022 1

Perginya CikDah, Mak Saudara Kesayangan Menemui Illahi | Dukacita dimaklumkan, CikDah, kakak kandung ayah Liez telah menghembuskan nafas terakhir pada 29 Jun 2022.

Satu kehilangan yang besar bagi Liez kerana arwah adalah antara mak saudara yang paling rapat dengan Liez dari kecil. Mana tidaknya, ayah Liez adik bongsu dan yang pertama berkahwin. Kira Liez dan adik-adik adalah satu-satunya anak saudara yang ada. Even ketika arwah nenek dan tok ada pun, memang Liez yang tatang seperti minyak yang penuh. Kalau Liez balik ke Kg Baru, mesti arwah nenek, arwah maktua niah, arwah Cikdah akan ajak Liez ke kedai majalah sebab arwah tahu Liez suka baca majalah Ujang waktu tu. 

Allahuakbar, menitis air mata Liez bila menaip kenangan-kenangan Liez dengan arwah CikDah. Tak boleh digambarkan. Perginya arwah pun buat Liez rasa ralat kerana arwah meninggal seorang diri di rumah.

Kisahnya, Liez dapat panggilan dari mak jam 2 petang, dengan tenang bagitahu yang CikDah dah meninggal dunia. Liez memang terkejut sebab kami baru beberapa minggu yang lalu. Liez cuba untuk kawal perasaan sebab ada abang dan Najla di depan Liez. Tapi Liez menangis semahunya depan anak-anak.

Sehari sebelum itu, arwah ada menghubungi sepupu Liez (anak kakak tiri arwah) dan mengatakan yang dia demam. Tapi sepupu Liez tak dapat nak tolong sebab dia mengasuh anak-anak kecil. Dan pagi esoknya, sepupu Liez call arwah tetapi tak berjawab. Banyak kali call tetap tidak berjawab. Dia terus menghubungi anak arwah dan dia juga gagal menghubungi arwah. Akhirnya, sepupu Liez menghubungi ayah Liez dan memberitahu hal sebenar. Ayah Liez cuba call banyak kali pun, tidak berjawab.

Ayah Liez rasa tak sedap hati, langsung call adik bongsu Liez di Pulapol dan minta untuk menjengah CikDah di rumah. Setiba adik Liez disana, pagar pintu  terkunci tetapi pintu kayu terbuka. Adik Liez cuba panggil berkali-kali tetapi tidak berjawab dan ternampak sebujur tubuh dia atas katil. Adik Liez minta bantuan jiran sebelah untuk membuka pintu pagar. Bila masuk ke dalam rumah, arwah sudah tidak bernafas. Luluh hati Liez mengenangkan arwah yang meninggal tanpa ada orang disisi. Hingga ke hari ini masih sakit dihati Liez bila mengenangkan. Arwah mempunyai anak lelaki tetapi dia bekerja di Johor.

Adik-adik Liez, keluarga terdekat dah diberitahu. Sementara itu adik Liez berurusan dengan polis, ketua kampung untuk menguruskan jenazah sementara menunggu anak arwah tiba dari Johor. Alhamdulillah perjalanan urusan arwah mudah. Hanya mengambil masa untuk tahu keputusan swab test sama ada arwah meninggal disebabkan Covid atau tidak.

Esok paginya setiba dari hospital, jenazah dibawa ke masjid Kg Baru untuk dimandikan dan di sembahyangkan. Selesai, jenazah dibawa ke tanah perkuburan Ampang untuk disemadikan.

Entahlah, Liez masih rasa ralat kerana arwah tidak menghubungi ayah Liez masa dia demam tu. Kalau tidak, Liez boleh pergi ke sana bawa arwah ke klinik. Seperti kata mak, memang dah tertulis ajalnya.

Liez tak dapat nak teruskan lagi.. 

Semoga arwah CikDah tenang disana dan ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman. Lieza sayang CikDah dunia akhirat dan akan sentiasa ingat CikDah dan yang lain di dalam doa Lieza.

#Coretan ini untuk simpanan kenangan Liez.

Monday, July 4, 2022

AEON Melancarkan Pakaian Athleisure, Jenama iC Innercasual Dengan Teknologi Fabrik Dari Jepun

Monday, July 04, 2022 2

AEON Melancarkan Pakaian Athleisure, Jenama iC Innercasual Dengan Teknologi Fabrik Dari Jepun | Baru- baru ini bertempat di TRIBE BOXING STUDIO Tropicana Garden Mall telah menjadi rakan kolaborasi dengan AEON Malaysia dalam pelancarkan koleksi pakaian Athleisure innercasual dinamakan iC. 

AEON Melancarkan Pakaian Athleisure, Jenama iC Innercasual Dengan Teknologi Fabrik Dari Jepun

Koleksi innercasual atau iC sangat sesuai dan mengikut trend terkini dimana sudah ramai yang suka bersukan atau beriadah. Koleksi iC direka menggunakan fabrik berkualiti, rekabentuk terkini yang sesuai dalam pelbagai saiz dan umur selain harganya yang berpatutan dan mampu milik. iC berhasrat untuk mengembangkan lagi penguasaannya di Malaysia dengan memperkenalkan 3 gaya tersendiri iaitu ActiveWear yang menyeronokkan dan berfungsi; PeaceFit teknologi untuk meningkatkan gaya hidup, serta Sustainable fashion rangkaian fesyen Lestari dengan kerjasama pereka dan aktivis ikonik British, Katherine Hamnett, salah seorang perintis dalam fesyen beretika.

AEON Melancarkan Pakaian Athleisure, Jenama iC Innercasual Dengan Teknologi Fabrik Dari Jepun

Setiap helaian koleksi iC yang dihasilkan dari kapas organik - ditanam di ladang tanpa menggunakan racun perosak atau bahan kimia. Selain ianya kekal lama walaupun ia dipakai dalam jangka masa yang lama. Sesuai dengan mesej 'Saving The Planet', Katherine mahu ianya dapat melindungi alam sekitar.

AEON Melancarkan Pakaian Athleisure, Jenama iC Innercasual Dengan Teknologi Fabrik Dari Jepun

Hadir bersama untuk melancarkan jenama iC adalah Timbalan Pengarah Urusan AEON, Naoya Okada berkata "innercasual adalah tentang keselesaan selain ianya fleksibel dengan cara gaya hidup kita dan ini membuatkan kami mengambil keputusan untuk memastikan jenama itu dibawa ke Malaysia yang bersesuai dengan strategi gaya hidup zaman sekarang."

AEON Melancarkan Pakaian Athleisure, Jenama iC Innercasual Dengan Teknologi Fabrik Dari Jepun

Keistimewaan koleksi iC adalah ianya sangat selesa dan lembut pada kulit, menyerap peluh dan cepat kering selain ianya stretchable. Material yang ringan untuk memudahkan pergerakan pemakainya, juga direka dengan anti-bau, anti-bakteria dengan perlindugan UV sesuai dipakai walaupun di bawah sinaran matahari.

Low Ngai Yuen, the Chief Merchandise and Marketing Officer berkata " Pemilihan TRIBE BOXING STUDIO adalah kerana objektif kami adalah sama iaitu aktif dan mengutamakan kecergasan serta mementingkan gaya hidup yang sihat tidak kira bentuk badan seseorang. Dan kepada pelanggan AEON member, kami menjemput anda semua untuk merasai pengalaman boxing di TRIBE dan kepada komuniti TRIBE, kami sangat mengalu-alukan kerjasama bersama dalam menjalani kehidupan yang sihat dari segi pemakanan untuk meningkatkan tenaga dan menguatkan badan."




Innercasual atau iC dilancarkan sempena Pratonton pertama AEON FASHION PREVIEW untuk bulan Julai - Oktober 2022 serta memperkenalkan fesyen busana pengantin dan koleksi pakaian percutian untuk mereka yang bersaiz besar. 

Tentang iC
iC ialah kedai konsep khusus pakaian AEON bagi pakaian dalam, pakaian aktif dan pakaian kasual. iC komited sepenuhnya membangunkan produk yang sesuai dengan gaya hidup harian pelanggan dengan keselesaan maksimum. Selain itu iC menawarkan produk mampu milik yang berkualiti tinggi, berfungsi, mampan dan sesuai untuk semua peringkat umur dan saiz badan. 5 jenama utama dalam koleksi iC ialah PEACE FIT, ACTIVE WEAR, KATTHARINE HAMNETT, MIRAI BEAUTY, COTTON ORGANIK memfokuskan untuk pakaian harian.

Korang yang nak dapatkan koleksi iC boleh ke AEON Taman Maluri Shopping Centre, AEON Mid Valley, AEON Mall Bandar Utama, AEON Mall Wangsa Maju dan AEON Mall Tebrau City.




AEON Fashion Preview July – October 2022: Fit-Style, Vacation Wardrobe And Wedding Bell

Monday, July 04, 2022 0
AEON Fashion Preview July – October 2022: Fit-Style, Vacation Wardrobe And Wedding Bell | AEON previews upcoming trends as we adjust to endemic’s needs 

AEON Fashion Preview July – October 2022: Fit-Style, Vacation Wardrobe And Wedding Bell

AEON spotlights three trends on how customers are celebrating the endemic: athleisure, vacation wear and bridal wear. From the launch of a new athleisure brand from Japan, innercasual or in short, iC that features superior fabric technology at a community boutique gym, TRIBES Boxing Studio; to an immersive fashion showcase inside a running MRT to celebrate travel rebounds; and finally, to accessible bridal dresses as weddings boom making up for lost time post pandemic.

AEON Fashion Preview July – October 2022: Fit-Style, Vacation Wardrobe And Wedding Bell

AEON Fashion Preview July – October 2022: Fit-Style, Vacation Wardrobe And Wedding Bell

AEON Fashion Preview July – October 2022: Fit-Style, Vacation Wardrobe And Wedding Bell

1. Japan’s innercasual, iC arrives in Malaysia

The much-celebrated brand of AEON, innercasual, iC is now available in Malaysia. Touted to be extremely comfortable, iC is made from eco-friendly fabric with added technology to enhance functionality of the athleisure category. Produced using 100% organic cotton that is grown in fields with no use of pesticides or chemical fertilizers, iC promises lightweight, free-flow, long and repeat wearability that is perfect to support agility and movements. Add that with science and tech that ensure sweat absorption and quick drying ability, iC is also designed to be anti-odour, anti-bacterial and with UV-protection.

AEON Fashion Preview July – October 2022: Fit-Style, Vacation Wardrobe And Wedding Bell

Aptly called the fit-style at AEON, iC is about supporting you 4-ways: aesthetic for all age and body types, functionality, sustainability and affordability. There are 3 distinctive styles in iC: the fun and functional ActiveWear; the exciting technology to enhance lifestyle’s PeaceFit, as well as the Sustainable fashion range in collaboration with the iconic British designer and activist, Katherine Hamnett, a pioneer in ethical fashion. ‘SAVING THE PLANET’ is the message on many iC tees print that embodies Katharine Hamnett’s will and passion to protect the earth and the environment that nurtures it.

AEON Fashion Preview July – October 2022: Fit-Style, Vacation Wardrobe And Wedding Bell

2. Everything you need for revenge travel

As domestic travel goes on a spree and travel restrictions begin to lift, AEON introduces the various brands that belongs to your vacation wardrobe. From new arrivals of resortwear to street-comfys to getaway-clothes, a lineup of the season’s most trendy and size-friendly is in stores now!

• Scar

Made to express is Scar’s identity – every person is empowered to wear Scar however they wish and with exploration high on its agenda, Scar showcased tie-dye, crop flutter-layers and personalized unexpected detailing as the season’s preferred look.

• Puteri

Our modest range that champions relaxation and trend effortlessly. Also comes with Muslimah swimwear, garbed with stylish chiffon outerwear.

• PlusCollection

Every size is beautiful being the brand’s core value, travelling this season is never more stylish with floral printed linen fabrication. Denim is also a big feature to rough it out for your off-road expeditions.

• Arcadia

For classy travels, look no further than Arcadia that offers a wide range of timeless styles. Linen tops and pants with neutral, earthy tones and embroidery detailing make each collection a keepsake.

• M

Even mothers should travel – comfortably at that too. Wrinkle-free, machine- knit for lightweight fabric and nursing-friendly; M is known for its best-selling maternity pants in addition to convenient nursing tops, dresses and skirts.

• ti:zed

This brand screams must-haves: the handy knit essentials that is easy to throw into the overnight bag such as the stylish hoodies and pullovers for men, and easy to manage cotton printed shirt-dresses for any sudden occasion.

• Guys’ Vision

Print is definitely in for vacation. Print on print is pulled off best with this brand’s ingenious way to stand out looking good.

3. Weddings are back

After almost two years of cancelled weddings and nuptial banquets, finally, celebrations of happily-ever-after returns with an intense vengeance. For the first time, AEON will present budget-friendly and size-inclusive bridal and bridesmaid collection. Collaborations with famed bespoke and made-to-measure designer, Zachrin Jaafar and Kay Ibrahim as well as established bridal house such as Ivory Romance, are also to be expected in store come September.

AEON Fashion Preview July – October 2022: Fit-Style, Vacation Wardrobe And Wedding Bel

AEON Fashion Preview July – October 2022: Fit-Style, Vacation Wardrobe And Wedding Bel

AEON Fashion Preview July – October 2022: Fit-Style, Vacation Wardrobe And Wedding Bell

The July – October 2022 AEON Fashion Preview is launched by AEON’s Deputy Managing Director, Naoya Okada who announced, “Fashion is about living it to the fullest and AEON is all about making sure we are there, helping to create all the right moments.”

Also present are Low Ngai Yuen, AEON Group Chief Merchandise and Marketing Officer alongside with public figures and community influencers: Niena Azman, Bakhtiar, Debra Jeanne Poh, Edison Ho, Hazeeq Dean, Rubini, Haneesya Hanee, Charissa Chong, Rita and Shazlin.

This initiative is in line with AEON’s efforts in championing the United Nations Sustainable Development Goal - 8 and 15, focusing to promote a peaceful and inclusive society for sustainable development, provide access to justice for all and build effective responsible and inclusive institutions at all levels; as well as protecting, restoring and promoting sustainable use of terrestrial ecosystems.

About AEON Fashion Preview (AFP)
AEON Fashion Previe (AFP) is a tri-annual event of what’s upcoming for AEON’s fashion brands. Highlighting the latest in trends, styles, colours and textures as we showcase the new
season’s arrivals as well as announcing exciting collaborations. Live ahead of trends with
AEON.

About AEON Retail
AEON CO. (M) BHD. is a leading General Merchandise Stores (GMS) cum Supermarket chain in Malaysia, with 28 AEON Malls, 34 AEON Stores, 9 MaxValu, 65 AEON Wellness, 42 DAISO and 4 Komai-so across the country. Incorporated in 1984 in response to the Malaysian Government’s invitation to help modernise the country’s retail industry, AEON’s chain of stores
strives to satisfy the ever-changing needs and desires of consumers.

AEON BiG (M) SDN. BHD. currently operates 21 hypermarkets under the trade name of ‘AEON BiG’ in Malaysia. It offers various choices with great values. The acquisition is part of the AEON Group plans to expand the business in South East Asia and further develop their Asean operations.

Guided by its ‘Customer First’ philosophy, the company’s acute understanding of the target market needs, aided by optimal product-mix, AEON surpasses consumer expectations and enhances their experience every time they shop.
In the spirit of the name AEON, which means eternity in Latin, AEON’s goal is to work together
endlessly with its customers, suppliers, business partners, shareholders and the community
to create a future of limitless possibilities.

For more information, please visit:
• Facebook: AEON Retail Malaysia
• Instagram: AEON Retail Malaysia
• Twitter: AEON Retail Malaysia
• LinkedIn: AEON Group Malaysia


Wednesday, June 29, 2022

Anytime Fitness Launches AF Connect

Wednesday, June 29, 2022 0

Anytime Fitness Launches AF Connect | Anytime Fitness launches a new digital platform, AF Connect. This domain features personalized coaching that provides the best fitness, nutrition, and recovery guidance accessible any time, anywhere. The newest digital platform launched this April 1.

Anytime Fitness Launches AF Connect

AF Connect features curated workouts with global fitness brand, Les Mills, as well as blogs and entries about keeping a fit and healthy lifestyle beyond the physical aspect. Users can also expect a wide array of content, including healthy, easy-to-do recipes, exclusive perks and discounts for active members, member testimonials, and other lifestyle content such as mental health, COVID protocols, and the like.

Anytime Fitness Asia COO for Core Market Ryan Cheal shares his insight for AF Connect, “The past two years have been challenging with COVID-19, and we have witnessed that leading a healthy lifestyle is very important. Anytime Fitness has 34 gyms nationwide and we open new gyms every month. For the last seven years, we have been bringing Anytime Fitness to our communities. Now we want to make health and fitness more accessible by launching our online platforms. Our members can get the best education on nutrition, recovery, mental health, and workout at the gym, at home, at work and at the local park, with the world’s number 1 in group exercise Les Mills on demand. Not only will this platform be for free for our members, but we also want to give everyone a 7-day free trial. We want to continue to improve the health and fitness of the Filipino people.”

Anytime Fitness Launches AF Connect

Aside from AF Connect, other digital platforms include the Anytime Fitness PH website, a user-friendly tool that features Find My Gym, free day passes, and online sign-ups. The AF app is also available to all active members where they can book their gym visit, customize workouts, and speak to their personal trainers, 24-7.

AF Connect launched this April 1st, with a free 7-day trial open to everyone. Claim your free trial here: http://afconnect.coach


Friday, June 24, 2022

Shopee bantu penjual tempatan tingkatkan jualan dengan lebih banyak ciri kolaboratif

Friday, June 24, 2022 1
Shopee kongsikan inisiatif dan sumber untuk menyokong perniagaan tempatan di Seller Summit 2022 | Pengarah Shopee Malaysia Kavan Sito menekankan bahawa platform tersebut kekal komited untukmembantu lebih ramai orang dan perniagaan mengakses manfaat ekonomi digital melalui teknologi.



Shopee berusaha untuk membantu para penjual tempatan menarik lebih ramai pelanggan baharu dan pelanggan sedia ada untuk kembali membuat pembelian pada platform dengan alat pemasaran penjual baharu dan bersifat lebih kolaboratif.

Menurut Kavan Sito, Pengarah Shopee Malaysia, mulai S3 tahun ini, semua penjual bakal meluaskan jangkauan mereka menerusi lebih 13,000 rakan affiliate Shopee untuk menambahbaik keterlihatan serta meningkatkan jualan melalui Shopee Affiliate Marketing Solution (AMS).

Rakan kongsi affiliate termasuk influencer media sosial, platform kupon dan pulangan tunai, platform perbandingan harga dan penerbit kandungan. 

Penjual terpilih yang menyertai AMS antara bulan Oktober dan Disember tahun lalu mencapai hingga 16 kali ganda pulangan atas pelaburan pengiklanan mereka.

Berucap di Shopee Seller Summit pada 16 Jun, Sito berkata bahawa ulasan atau review daripada pengguna adalah penting untuk membantu mewujudkan kepercayaan dan daya tarikan untuk produk dalam talian. Oleh itu, Shopee juga akan membolehkan para penjual memberi ganjaran kepada pengguna yang memberi ulasan produk yang berguna.

Selain itu, platform itu juga akan mempertingkatkan ciri baucarnya yang akan membolehkan para penjual memberi insentif kepada pembeli baharu serta memberi ganjaran kepada pembeli sedia ada yang kembali membuat pembelian atas kesetiaan mereka.

“Ini adalah antara banyak ciri pemasaran penjual inovatif yang akan dilancarkan oleh Shopee dalam beberapa bulan akan datang untuk membantu para penjual memacu pertumbuhan perniagaan jangka panjang,” kata Sito.

Shopee Seller Summit yang bertemakan “Level Up: Driving Growth Together” telah diadakan di Sunway Resort, Petaling Jaya. Acara tersebut telah menarik 500 peserta fizikal dan hampir 2000 peserta maya.

Sito berkata, “Shopee kekal komited untuk meningkatkan kemahiran dan memperkasakan perniagaan tempatan. Selain daripada modul latihan percuma yang disediakan melalui Shopee University, Shopee berbesar hati menjadi rakan kepada agensi kerajaan yang dipercayai untuk menyokong komuniti tempatan serta memacu inisiatif latihan yang membantu meningkatkan kemahiran perniagaan tempatan.

Ini termasuk memberi sokongan kepada semua jenis penjual, malah kira-kira 5,000 usahawan pelajar universiti memulakan perjalanan perniagaan dalam talian mereka melalui inisiatif Siswa Mall dengan kerjasama Kementerian Pengajian Tinggi.”

Shopee Seller Summit juga merupakan sebahagian daripada inisiatif #ShopeeSapotLokal yang bertujuan memacu inklusiviti dan mewujudkan lebih banyak peluang untuk komuniti tempatan. Kelvin Yam, 46 tahun, seorang penjual di Shopee yang mengendalikan kedai alat tulis, CX Trading merupakan seorang pengguna tegar program-program Shopee seperti Facebook Collaborative Ads (CPAS) dan Seller Affiliate Programme. Beliau berkata bahawa program-program tersebut bukan sahaja memberi insentif kepadanya untuk memasarkan produk Shopee di Facebook, tetapi turut membantu meningkatkan purata jualan bulanannya sebanyak lebih daripada dua kali ganda.

“Program-program ini sangat membantu dalam meningkatkan perniagaan Shopee saya kerana saya melihat peningkatan jualan hampir 5 kali ganda. Saya kini menjana purata jualan bulanan sebanyak kira- kira RM50,000,” kata Yam.

Seorang lagi penjual, Ammar Izzuddin, 33, percaya bahawa selain menambah ilmu, seseorang juga perlu menjalin rangkaian kenalan dan belajar daripada penjual lain untuk menimba lebih banyak pengalaman dalam penjualan.

Ammar yang menjual produk bayi di Shopee berkata, “Melalui peluang meluaskan rangkaian kenalan di Shopee Seller Summit, saya memperoleh pandangan tentang cara para penjual lain menyusun strategi dan meramalkan peluang perniagaan, serta mengurus sumber mereka. Ini semua sangat bermanfaat demi membantu kami memahami cara kami dapat melakukan yang lebih baik dan mengembangkan perniagaan dalam jangka panjang.”

Ammar merupakan peserta setia Shopee Seller Summit selama empat tahun berturut-turut.
Para penjual yang ingin menyampaikan kemahiran dan pengetahuan mereka boleh menyertai program ShopeeXperts, di mana permohonan program akan dibuka pada awal bulan Ogos tahun ini. Melalui program ini, penjual berprestasi tinggi terpilih akan diberi latihan selama sebulan dalam kemahiran pemasaran, operasi, jualan dan pembentangan. Ini merupakan peluang untuk mewujudkan kredibiliti sebagai seorang jurulatih yang berkelayakan serta dapat membantu para penjual lain dalam memacu pertumbuhan perniagaan mereka.

Mengenai Shopee

Shopee ialah platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan. Shopee menggalakkan sebuah ekosistem digital yang inklusif dan mampan dengan membolehkan pendigitalan perniagaan, membolehkan perniagaan-perniagaan mengembangkan kehadiran dalam talian mereka, membantu lebih ramai orang mengakses dan memperoleh manfaat daripada perkhidmatan digital, serta membangkitkan komuniti tempatan.

Shopee menawarkan pengalaman yang mudah, selamat, dan menarik yang dinikmati oleh berjuta-juta pengguna setiap hari. Shopee juga merupakan penyumbang utama kepada ekonomi digital di rantau ini dengan komitmen teguh untuk membantu jenama dan usahawan tempatan berjaya dalam e-dagang.

Shopee adalah sebahagian daripada Sea Limited (NYSE: SE), sebuah syarikat internet pengguna global yang terkemuka. Misi Sea adalah untuk menaiktaraf kehidupan para pengguna dan perniagaan kecil menerusi teknologi melalui tiga perniagaan terasnya: Shopee, Garena dan SeaMoney.