23 October 2019

DIY Meja Solekan Unik Untuk Ruang Bilik Tidur Kecil

11:27 AM 3
DIY Meja Solekan Unik Untuk Ruang Bilik Tidur Kecil | Kalau dah namanya perempuan, mesti perlukan meja solekan untuk bersiap. Even Liez juga nak ada meja solekan walaupun bukan seorang yang suka bersolek. Tapi kalau rumah dengan ruang bilik tidur kecil, memang agak sukar nak adakan ruang untuk meja solekan yang diingin. Jom Liez sharekan beberapa contoh meja solekan yang sesuai untuk ruang bilik tidur terhad.

DIY Meja Solekan Unik Untuk Ruang Bilik Tidur Kecil 

Picture: Pinterest

Picture: Pinterest

Picture: Pinterest

Picture: Pinterest
Picture: Pinterest

Picture: Pinterest

Picture: Pinterest


Picture: Pinterest

Picture: Pinterest 

22 October 2019

KPJ Healthcare Ampang Puteri dan Antabax Jalin Kerjasama Untuk Tingkatkan Kesedaran Tentang Kebersihan Tangan

3:49 PM 2
KPJ Healthcare Ampang Puteri dan Antabax Jalin Kerjasama Untuk Tingkatkan Kesedaran Tentang Kebersihan Tangan | Menurut Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), pencegahan dan kawalan terhadap jangkitan perlu untuk kekal sihat. Di seluruh dunia, seramai 30,000 wanita dan bayi maut setiap tahun akibat jangkitan yang biasanya disebabkan oleh kekurangan air, sanitasi dan amalan membasuh tangan yang tidak sempurna. 
KPJ Healthcare Ampang Puteri dan Antabax Jalin Kerjasama Untuk Tingkatkan Kesedaran Tentang Kebersihan Tangan
Menurut Pusat Pencegahan dan Kawalan Penyakit (CDC), kira-kira 80 peratus penyakit berjangkit disebarkan menerusi sentuhan. Kanak-kanak perlu dididik mengenai kebersihan untuk mengurangkan risiko mereka menyebar dan mendapat penyakit berjangkit daripada batuk, selsema, Penyakit Kaki, Tangan dan Mulut, Influenza serta banyak lagi.

Hospital Pakar KPJ Ampang Puteri dan Antabax, jenama rangkaian penjagaan diri antibakteria Halal nombor satu menjalin kerjasama untuk mengadakan kempen demi meningkatkan kesedaran mengenai kebersihan tangan dalam kalangan murid pra-sekolah di kawasan Ampang.
KPJ Healthcare Ampang Puteri dan Antabax Jalin Kerjasama Untuk Tingkatkan Kesedaran Tentang Kebersihan Tangan
Kempen dengan tema Antabax Always Be Clean (ABC) for Health yang akan bermula dari Oktober hingga November itu bertujuan meningkatkan kesedaran tentang kebersihan tangan dalam kalangan murid pra-sekolah.

Enam buah sekolah di Ampang dengan anggaran 600 orang murid dan ibu bapa dijangka mengambil bahagian dalam bengkel amali yang dijalankan oleh pasukan perubatan profesional KPJ Ampang Puteri. Ia memberi fokus kepada langkah-langkah membasuh dan membersihkan tangan dengan betul.
KPJ Healthcare Ampang Puteri dan Antabax Jalin Kerjasama Untuk Tingkatkan Kesedaran Tentang Kebersihan Tangan
Antabax pula akan menyumbang produk-produk seperti krim mandian, sabun tangan dan pembersih tangan kepada murid serta guru.
KPJ Healthcare Ampang Puteri dan Antabax Jalin Kerjasama Untuk Tingkatkan Kesedaran Tentang Kebersihan Tangan
Kami percaya bahawa mendidik tabiat kesihatan yang baik perlu bermula dari usia muda. Objektif kami menerusi acara ini adalah untuk mencipta satu budaya dalam kalangan kanak-kanak dan berharap apa yang dipelajari hari ini akan diamalkan sepanjang hidup mereka. Ini merupakan sebahagian daripada program jangkauan komuniti dan kami berbangga kerana Antabax turut sama dalam usaha ini dengan menyediakan produk-produknya,” kata Pengarah Perubatan Hospital Pakar KPJ Ampang Puteri, Dato Dr Abdul Wahab Abdul Ghani.

Pengurus Kanan Produk Isi Rumah dan Penjagaan Peribadi Lam Soon Edible Oils Sdn Bhd, Mandy Lee memberitahu jenama ini komited untuk membantu meningkatkan kesedaran mengenai kebersihan tangan dalam kalangan masyarakat melalui program interaktif.

Antabax mendidik tentang amalan kebersihan yang baik menerusi pelbagai kempen yang kreatif. Kami dapati asas mengenai amalan kebersihan perlu dipupuk sejak kecil kerana kanak-kanak ini akan mengamalkannya sehingga mereka dewasa. Kempen Antabax Always Be Clean (ABC) for Health dibangunkan untuk membuatkan konsep kebersihan tangan lebih mudah buat kanak-kanak, terutama kenapa dan bagaimana mereka patut membasuh tangan. Kami berbangga kerana dapat bekerjasama dengan KPJ Healthcare serta melibatkan pelatih dan jururawat mereka untuk sama-sama mendidik kanak-kanak tentang teknik membasuh tangan yang betul,” kata Mandy Lee.

- T A M A T -

Mengenai Lam Soon Edible Oils Sdn Bhd
Lam Soon Edible Oils Sdn Bhd (Lam Soon) merupakan pengeluar produk makanan, isi rumah dan penjagaan diri di Malaysia sejak tahun1950-an.  Dalam kategori barangan isi rumah dan penjagaan diri, pilihan produk berkualitinya terdiri daripada rangkaian produk May, sabun, buih mandian dan rangkaian minyak zaitun Fruitale FairWhite, sabun anti bakteria Antabax, pembersih tangan, bedak berubat dan tisu pembersih, rangkaian basuhan feminin Orchid, rangkaian produk penjagaan rumah ZIP yang terdiri daripada cecair cucian pinggan, pembersih lantai, mangkuk tandas dan pembersih krim. Di samping cecair cucian pinggan dan pes Labour serta pembersih multi kegunaan dan rangkaian cucian pinggan Bio-home.

Sebagai satu jenama isi rumah yang terkenal dan dipercayai oleh pelanggan, Lam Soon komited untuk mengeluarkan produk berkualiti demi gaya hidup lebih sihat dan rumah yang lebih bersih.

About KPJ Ampang Puteri Specialist Hospital
KPJ Ampang Puteri Specialist Hospital (KPJ Ampang) is governed by KPJ Healthcare Berhad (KPJHB), the healthcare division of Johor Corporation driven by its core values of Safety, Courtesy, Integrity, Professionalism and Continuous Improvement. KPJ's integrated network consists of more than 25 specialist hospitals located throughout the nation. With its expansion abroad, the Group currently has two hospitals in Indonesia, a sizable share in a hospital in Bangkok and a hospital in Bangladesh. In addition, KPJ has investments in a retirement and age-care resort in Australia and in Sibu, Sarawak, as well as its own Senior Living Care (SLC) centre in Tawakkal Health Centre (THC) in Kuala Lumpur. KPJ APSH is the 7th hospital in the group.

KPJ Ampang is built on a 5.35-acres land with a total build-up area of 330,000 square feet.  Its construction began in November 1993 and handed over to the management of KPJHB in March 1995. It was designed by an international architect to bring quality healthcare nearer to our clients.  KPJ Ampang is strategically located with easy access from Kuala Lumpur and Selangor. KPJ Ampang was opened to public on June 15, 1995 and officially launched on March 30, 1996.

KPJ Ampang has a reputable team of 71 residents, sessional and visiting medical consultants who are well qualified and experienced in their respective fields. The consultant teams are backed and supported by more than 800 staff which comprised of dedicated nursing and paramedical staff in all disciplines of medicine areas such as cardiac and neurosurgical services and supporting staff from various areas. All the Medical Consultants, nurses and paramedical staff are carefully selected for their professional expertise and commitment to deliver personalized services. With over 200 beds, patients can enjoy the privacy and comfort of a premier specialist hospital run by expert managerial and medical staff committed to the well-being and recovery of patients. 

KPJ Ampang is fully accredited by Malaysian Society for Quality in Health (MSQH), designed to bring quality healthcare closer to public and is the 1st private hospital to achieve full accreditation status by MSQH for the 6th consecutive 4-year term 2016-2020. 

In addition, KPJ has earned accreditation from Joint Commission International (JCI), the worldwide leader in improving the quality of healthcare. The checklist includes over 350 standards covering from surgical, hygiene, and anaesthesia procedures to the system in place to credential medical staff and nurses.  KPJ Ampang was first accredited in September, 2012 for 3 years and currently on the third cycle of accreditation until 2021. KPJ Ampang is also certified by SIRIM QAS International for ISO 18001:2015, ISO 14001:2015 and OHSAS 9001:2007 as well as a Baby Friendly Hospital (BFH) by Ministry of Health since July 2006. In 2018 KPJ Ampang managed to get Planetree Gold certification from Planetree International for excellence in person-centered care.

18 October 2019

Nasi Mentega Dan Ayam Masak Merah Versi Anak-Anak

4:17 PM 9
Nasi Mentega Dan Ayam Masak Merah Versi Anak-Anak | Assalamaulaikum korang. Awal pagi ni Liez dah mengadap lappy nak update resepi yang Liez sediakan untuk anak-anak hari ini. Kebetulan pagi ni bangun awal untuk basuh baju so terus masak untuk sarapan pagi dan tengahari. Memang selalu Liez masak pagi sebab Niyaz memang akan minta nasi pagi-pagi dan Qaseh balik je dari sekolah jam 12.30 terus minta makan. Tapi hari ni lagi awal sebab petang nanti Liez ada kerja yang harus dibuat. Kena tinggalkan anak-anak dengan Tokmi diaorang sekejap.
Nasi Mentega Dan Ayam Masak Merah Versi Anak-Anak
Menu hari ni kira favourite anak-anak sebab lauk ayam kan? Budak mana tak suka. Tapi kali ni Liez buat ayam masak merah paling senang dan sesuai untuk kanak-kanak atau boleh katanya sihat. Nak tahu apa yang sihatnya, meh Liez sharekan resepinya.

Nasi Mentega Dan Ayam Masak Merah
Oleh: Liez

Nasi Mentega
Bahan - Bahan 
3 sudu besar mentega
1 1/2 pot beras (dibasuh dan tos)
3 ulas bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
3/4 kotak santan
2 helai daun pandan (diikat)
1 batang serai (diketuk) optional

Cara memasak
1. Cairkan mentega didalam periuk nasi. Masak atas dapur atau rice cooker pun boleh.
2. Kemudian masukkan bawang merah, putih, halia dan daun pandan. Goreng hingga kekuninggan dan masukkan beras.
3. Gereng hingga beras nampak hampir perang. Masukkan santan dan air mengikut sukatan beras. Masukkan garam dan kacau. Biarkan ia masak. dan boleh dihidangkan.

Ayam Masak Merah
Bahan-Bahan:
1/2 ekor ayam ( digoreng 3/4 masak)
3 ulas bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
1 batang serai (diketuk) 
i biji tomato (dikisar halus)
2 sudu sos cili
1 biji bawang besar (dipotong kasar)
Garam
Gula

Cara memasak:
1. Tumiskan bawang merah, putih, halia da serai hingga garing.
2. Masukkan cili sos tadi dan biarkan seketika. Kemudian masukkan tomato kisar. Goreng hingga kering.
3. Perisakan dengan garam dan gula. Akhir sekali masukkan ayam yang digoreng dan bawang besar. Goreng seketika.  Siap untuk dihidangkan.


16 October 2019

Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff

1:31 PM 6

Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff | Pernah dengar tak jenama AFY haniff? Liez adalah antara pengguna SWiPEL spray AFY haniff sejak dua tahun yang lalu. Kisahnya ternampak di pasaraya ketika membeli-belah barangan keperluan rumah, terus grab, jatuh hati dan terus membelinya sampai hari ini. Liez membeli SWiPEL spray untuk membersihkan dapur tetapi ia juga sebenarnya adalah untuk menghalau serangga atau insect repellent, baru Liez tahu tau~


Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff

Lebih membanggakan, AFY haniff Group (M) Sdn Bhd adalah 100% milik bumiputera yang diasaskan dan diperbadankan pada tahun 2006 yang mengkhususkan kepada pengeluaran produk detergen herba organic dan penghalau serangga menggunakan intipati serai wangi. Kini AFY haniff memiliki bukan sahaja produk penghalau serangga tetapi sudah ada produk menyegar udara dan juga pencuci pinggan mangkuk.

Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff
Korang boleh nampak produk AFY haniff di pasaraya terkemuka antaranya di Giant, Mydin, Tesco dan mereka telah berjaya menempatkan produk-produknya dilebih daripada 2,000 pasaraya bukan sahaja di Semenanjung Malaysia, Sabah, Sarawak tetapi di Brunei, Singapura dan juga Thailand. Wow, memang hebat betul penangan AFY haniff ni ye!

Pihak AFY haniff juga tidak ketinggalan melakukan kerja amal dan juga kemasyarakatan dengan melakukan kerja pembersihan di masjid-masjid dan memberi bantuan kepad mereka yang memerlukan. Baru-baru ini AFY hanif Group (M) Sdn Bhd telah mengadakan kerja pembersihan dengan melakukan aktiviti gotong royong mewangikan Rumah Ronald McDonald’s di HUSM Kubang Kerian. Selain mendapat kerjasama team McDonald’s, pihak Bite Media Consultant juga menjadi tulang belakang dalam menjayakan acara bermakna ini. Tujuan utama penglibatan AFY haniff dalam aktiviti ini adalah untuk menyatakan sokongan dan juga rasa simpati kepada pesakit, waris dan keluarga pesakit bahagian Pediatrik di HUSM Kubang Kerian, Kelantan.

Majlis yang diadakan pada 24 September 2019 dimulakan dengan sedikit taklimat ringkas mengenai program tersebut dan membuat lawatan di Rumah Ronald McDonald. Mengagumkan kerana pihak McDonald berbesar hati menbina satu fasiliti yang serba lengkap bak hotel kepada keluarga pesakit yang tidak berkemampuan.


Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff
Kemudian, pihak AFY hanif, team McDonald’s and Bite Media Consultant dibawa untuk berbelanja barangan keperluan untuk Rumah Ronald MacDonald’s seperti barangan elektrik, peralatan memasak, makanan kering dan juga makanan basah di pasaraya Mydin Kubang Kerian.
Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff
Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff
Selesai membeli barangan yang diperlukan, tibalah masa untuk menyediakan makanan tengahari untuk semua pihak. Waktu ini memang riuh rendah kerana masing-masing bekerjasama dalam menyiapkan dan menikmati hidangan Bersama yang lain. Waktu-waktu macam ni memang seronok tau sebab macam-macam kerenah yang muncul!
Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff
Selesai menikmati makan tengahari, jam 2 petang bermulalah aktiviti pembersihan dengan menggunakan produk AFY haniff. Antara produk yang digunakan ialah Pewangi Fabrik D’MENC AFY haniffSabun Pencuci Pinggan 40 DAYS AFY haniffPencuci Tangan Berbuih PLASH AFY haniff dan Penghalau Serangga Secara Semulajadi SWIPEL AFY haniff
Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff
Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff
Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff
Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff
Melihat kepada ketekunan dari semua pihak yang bersama-sama membersihkan seluruh tempat memberikan keyakinan dan juga semangat bahawa masih ada yang sayang dan membantu meringankan beban pesakit dan juga keluarga mereka. Tengok la wajah-wajah tue, excited sangat!

Juga tidak ketinggalan Pihak AFY hanif menyumbangkan pemberian wang tunai kepada salah seorang waris seorang pesakit kanak-kanak berusia 5 tahun yang mengalami kecedaraan yang serius dan terlanjat di hospital akibat dilanggar kereta.  Dan tidak ketinggalan kepada waris-waris dan ahli keluarga yang lain juga menerima sumbangan berupa barangan dari AFY hanif.
Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff
Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff
Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff
Semoga usaha semua pihak terutama sekali AFY hanif, McDonald’s dan juga Bite Media Consultant dapat diteruskan dan menarik lebih banyak lagi pihak untuk membantu mereka yang memerlukan. Semoga usaha ini mendapat ganjaran dari ALLAH SWT.

Bagi yang nak mendapatkan semua produk AFY hanif boleh dapatkan di pasaraya terkemuka seluruh Malaysia. Untuk maklumat lanjut boleh:-

Website :
Facebook :
Instagram :

14 October 2019

Kids Art Fair 2019 @ GMBB Kuala Lumpur attracts kids and art lovers with “Everyone Can Paint” Theme

9:53 PM 4
Kids Art Fair 2019 @ GMBB Kuala Lumpur attracts kids and art lovers with “Everyone Can Paint” Theme | Continuing with its art and creative pursuits, GMBB, the lifestyle centre that is transforming creative retail right at the heart of Kuala Lumpur’s cultural district has officially opened its door to Everyone Can Paint Kids Art Fair 2019 – the first-of-its-kind kids art exhibition in Malaysia on last Saturday, 12nd October. The exhibition is happening from 11th until 20th October 2019. 
Kids Art Fair 2019 @ GMBB Kuala Lumpur attracts kids and art lovers with “Everyone Can Paint” Theme
The fair wowed crowds with participation from talented and curious kids as young as 3 up to 19 years old. Kids Art Fair showcased over 354 artworks from 148 kids, youth and special needs group covering a few areas of art such as oil painting, acrylic, water colour, pencil drawing, mixed medium and art installation made up of recycled material. Taken part in this exhibition were Bon Artpetit Art Studio, Garden International School, Phillip Wong Atelier & Gallery, Simple Art Studio (Ipoh), Studio Rumah Kotak and Yuk Choy High School Ipoh. There are 11 solo and 21 group exhibitors to captivate the guests and visitors throughout the 9-days free admission programme. 
Kids Art Fair 2019 @ GMBB Kuala Lumpur attracts kids and art lovers with “Everyone Can Paint” Theme
In line with the “Everyone Can Paint” theme, the programme aimed to be a developmental, nurturing avenue where kids, youth and special needs people can gather to learn, discover and express their creativity and talent in visual art while taking a peek into the world of arts. 
There’s no doubt that the arts are fun, especially for kids. Diving into those finger paints and making a beautiful picture to hang on the fridge is awesome and such an important memorable experience. But not many understand that art helps kids’ development on various fundamental levels,” said Phillip Wong, Artistic Director and Curator of Kids Art Fair 2019.
Kids Art Fair 2019 @ GMBB Kuala Lumpur attracts kids and art lovers with “Everyone Can Paint” Theme

Studies have shown that arts have a great deal of impact to kids learning and development of important characteristics they will need later in life. Art enhances motor and fine motor skills, builds inner confidence, instils creative thinking, decision making skills, focus power, accountability and visual learning among others. 
While we are exposing art and nurturing creativity at the young age, it is crucial that we educate them to be environmental friendly. We try to be mindful about the mother earth and set a good example to this generation. Hence the life-size art installation for Kids Art Fair 2019 is made up of 100% recycled materials,” added Phillip.
Kids Art Fair 2019 @ GMBB Kuala Lumpur attracts kids and art lovers with “Everyone Can Paint” Theme
Lim Ying Hui, Assistant General Manager of GMBB Kuala Lumpur in her speech said, “It is our vision to be the first creative mall that provides holistic experiences for consumers to meeting the needs of Malaysia's thriving creative industry through programmes such as the Kids Art Fair 2019. We are very pleased with this exhibition concept brought by Phillip that is to gather many budding young artists to showcase their work and interest. I can see a lot of them have a great deal of talent and potential.” 
Malaysia is a nation brimming with talent but may currently lack supported avenues to showcase their potential. I am positive that Kids Art Fair 2019 can pave the way to energise and empower the young arts scene while at the same time be a platform to show appreciation to creatives,” she added.
The public is welcomed to visit Kids Art Fair from now until 20th October 2019 at Level 3 of GMBB. There are special live art show on 13th October and 19th October from 12pm – 5pm. Also happening until 18th October on Level 4 of GMBB Kuala Lumpur is Banana Leaf: A Celebration of Malaysian Indian Arts & Culture. 
Kids Art Fair 2019 @ GMBB Kuala Lumpur attracts kids and art lovers with “Everyone Can Paint” Theme
Kids Art Fair 2019 @ GMBB Kuala Lumpur attracts kids and art lovers with “Everyone Can Paint” Theme
For more information about Kids Art Fair 2019 and latest line-up of activities at GMBB, please follow us at Facebook (https://www.facebook.com/gmbb.kl/) or Instagram at (https://www.instagram.com/gmbb.kl/). 

About GMBB
GMBB is the lifestyle centre that is transforming creative retail right at the heart of KL’s cultural district. It pulses with socially and culturally meaningful experiences around fashion, hobbies, F&B, fine arts, and performance arts.

For entrepreneurs, creative practitioners, and unique startups, GMBB is a place to take their work to the next level — through collaboration opportunities, product design, creative technology, and engagement with shoppers. For shoppers, it's a place to encounter original works and artistic trends, where there's always a unique perspective, a charming product, or an eye-opening experience to be discovered.

About Phillip Wong Hon Keong 菲立黄漢強
Phillip Wong is a Malaysian Multi-talented International Artist that sits as a board member of National Art Gallery since 2008. He has received multiple awards and recognition from local and international art organization, being featured by the media nationwide for his active artistic contributions and collaboration.

To see more of Phillip’s art documentation, catch him on Facebook: www.facebook.com/phillip.wong.754 and Instagram: www.instagram.com/phillip.wong/