Thursday, April 29, 2021

10 Resepi Dato' Rizalman Dalam Pung Pang Rizalman 2021

Thursday, April 29, 2021 2
10 Resepi Dato' Rizalman Dalam Pung Pang Rizalman 2021 | Siapa tak terpengaruh bila tengok rancangan Pung Pang Rizalman S2 tu? Even encik suami Liez pun boleh layan dan teringin nak makan bila tengok Dato' Rizalman masak. Ditambah dengan celoteh, bergurau senda tu lagi. Aisshhh memang melekat depan tv tak kelip-kelip mata tau. Anak-anak pun kecoh bila bermulanya rancangan Pung Pang Rizalman ni.

Tapi lebih menarik tentang rancangan masakan Pung Pang Rizalman S2 ni bukan sekadar untuk berkongsi resepi dan petua tetapi Dato' Rizalman memberi tazkirah, nasihat dan kata-kata hikmah dalam islam yang berguna. Dato' Rizalman berkongsi hadis-hadis dan cerita- cerita tentang agama islam. Selain tu, ada artis jemputan seperti Liza Hanim, Noraniza Idris, Ajay dan ramai lagi untuk meriuhkan lagi suasana.

Sebelum ni Liez dah share resepi Mee Kari dan Sambal kerang yang sedap tu. Kali ni Liez kongsikan 5 Resepi Dato' Rizalman Dalam Pung Pang Rizalman 2021. Moh kita!!!

10 Resepi Dato' Rizalman Dalam Pung Pang Rizalman 2021

#1 Gulai Ikan Masin dengan Nanas (Tumis Darat)


Bahan-Bahan
500g ikan talang masin
1 biji nanas
3 biji bawang besar (kisar)
2 biji terung
3 biji cili hijau (belah dua)
2 pek Rempah kari udang dan ikan kering
1 kotak kecil santan
2 keping asam keping
1 mangkuk air
Gula
7 biji bawang merah (untuk tumis darat)
3 tangkai daun kari (tumis darat)

Cara penyediaan:
1. Satukan rempah dan bawang kisar. Masukkan sedikit air dan bancuhan rempah tadi dalam periuk. Biarkan mendidih
2. Masukkan ikan masin, gula dan asam keping. Biarkan hingga ikan kering masak.
3. Masukkan nenas dan biarkan mendidih. Kemudian masukkan terung dan biarkan mendidih.
4. Kemudian masukkan santan dan cili hijau. Didihkan hingga semuanya masak. Tutup api.
5. Dalam kuali lain, panaskan minyak. Masukkan daun kari dan bawang hiris. Goreng hingga garing dan terus tuang ke dalam periuk gulai tadi dan tutup periuk sebentar. Siap untuk dihidangkan.


#2 Gulai Nangka Udang (Tumis Darat)

Bahan-Bahan
1/2 kilo nangka muda (potong kecil)
1/2 kilo udang
2 biji bawang besar (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
2 pek Rempah kari udang
1 kotak kecil santan
1 keping asam keping
Garam dan gula
7 biji bawang merah (untuk tumis darat)
3 tangkai daun kari (tumis darat)

Cara penyediaan:
1. Campurkan rempah dan bahan kisar.
2. Dalam periuk, masukkan air dan nangka. Masukkan bancuhan rempah dan asam keping, biar mendidih.
3. Pastikan nangka tadi lembut. Kemudian masukkan udang dan biarkan mendidih.
4. Masukkan santan dan perasakan dengan garam dan gula.
5. Dalam kuali lain, panaskan minyak. Masukkan daun kari dan bawang hiris. Goreng hingga garing dan terus tuang ke dalam periuk gulai tadi dan tutup periuk sebentar. Siap untuk dihidangkan.

#3 Ikan Goreng Masak Lemak

Bahan-Bahan
7 ekor Ikan kembung (potong dua)
3 biji bawang besar (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
2 cm halia (kisar)
1 cm halis (kisar)
5 biji Cili merah (buang biji, kisar kasar)
3 biji cili hijau (kisar kasar)
3 batang serai (ketuk)
1 kotak kecil santan
1 keping asam keping
Gula dan garam

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak. Gaulkan ikan dengan garam kunyit dan goreng hingga garing.
2. Panaskan minyak tadi dan masukkan serai, cili kisar dan bawang kisar.
3. Masukkan asam keping, garam kasar dan gula. Goreng hingga pecah minyak.
4. Tuangkan santan dan ikan goreng tadi. Hidangkan.

#4 Bilis Toyu

Bahan-Bahan
Ikan bilis
tepung besar
3 biji bawang besar (hiris)
6 biji cili kering (hiris halus)
Kicap masin
Kicap manis
Gula

Cara penyediaan:
1. Taburkan tepung beras ke ikan bilis dan gorengkan hingga garing. Tapis dan ketepikan.
2. Minyak tadi, masukkan bawang, goreng garing. Masukkan cili kering. Goreng sekejap.
3. Masukkan kicap masin dan kicap manis.
4. Biarkan goreng tadi sejuk dan terus masukkan ikan bilis dan gaul. Hidangkan.
5. Perasakan dengan gula merah dan garam. Siap dihidangkan.

#5 Sambal Tumis Udang Cik Nab

Bahan-Bahan
1 kilo Udang
1 biji bawang besar (hiris)
1 ulas bawang putih (kisar)
1 biji bawang besar (kisar)
2 cm Belacan
6 sudu besar cili kisar
2 sudu cili kisar kasar
Asam keping atau asam keping
Garam dan gula merah
Air

Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak. Tumis bawang yg dihiris sehingga layu. Masukkan cili kisar.
2. Masukkan garam kasar, cili kisar kasar dan bawang kisar.
3. Masukkan asam keping dan belacan. Biarkan garing hingga pecah minyak.
4. Masukkan udang dan air. Biarkan mendidih.
5. Perasakan dengan gula merah dan garam. Siap dihidangkan.

Dah cuba ke resepi Mee Kari Rizalman tak? Memang sedap.

#6 Cucur Udang

Bahan-Bahan
2 cawan tepung gandum
4 cawan tepung beras
500 gm Udang
5 biji bawang merah (hiris)
4 batang filamen ketam (hiris)
1/2 tin jagung
2 biji telur
Daun bawang
4 - 5 cawan air sejuk

Cara penyediaan:
1. Gaulkan semua bahan kecuali daun bawang dan udang.
2. Panaskan minyak dalam pan. Masukkan daun bawang dalam bancuhan.
3. Sendukkan bancuhan tadi dan taburkan udang diatasnya, tuangkan dalam minyak panas.
4. Gorengkan hingga kekuningan dan hidangkan.

#7 Bihun Sup Utara Dan Sambal Tumis Cumi

Bahan - bahan:
Bihun (rendam dengan kunyit)

Bahan-Bahan (sup)
1 ekor ayam (potong kecil)
2 sudu cili kisar
1 kotak kecil santan
1 biji bawang besar (kisar)
5 ulas bawang putih (kisar)
2 cm lengkuas (kisar)
2 cm kunyit (kisar)
1 cm belacan (kisar)
1 batang serai (ketuk)
10 biji cili padi hijau (kisar)
10 biji cili padi merah (kisar)
5 biji cili merah (buang biji) (kisar)
1 keping asam keping
5 helai daun limau purut
Garam dan gula

Bahan-Bahan (sambal)
Sotong kecil (rebus)
bawang merah (kisar)
bawang putih (kisar)
1 bawang besar (kisar)
2 sudu gula merah
2 keping asam keping
2 sudu besar kicap

Cara penyediaan (sup):
1. Rebus daging dan tulang hingga masak. Kemudian masukkan lada hitam, serai, 4 sekawan. Biarkan mendidih.
2. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia yang ditumbuk. Biarkan mendidih.

Cara penyediaan (sambal):
1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang yang dikisar hingga garing.
2. Kemudian masukkan cili kisar, garam, gula, asam keping, biarkan hingga pecah minyak.
3. Kalau kurang masam, boleh tambahkan air jawa.
4. Masukkan cumi, perasakan dengan garam dan gula. Hidangkan.

#8 Gulai Ayam Siam

Bahan-Bahan
1 ekor ayam (potong kecil)
2 sudu cili kisar
1 kotak kecil santan
1 biji bawang besar (kisar)
5 ulas bawang putih (kisar)
2 cm lengkuas (kisar)
2 cm kunyit (kisar)
1 cm belacan (kisar)
1 batang serai (ketuk)
10 biji cili padi hijau (kisar)
10 biji cili padi merah (kisar)
5 biji cili merah (buang biji) (kisar)
1 keping asam keping
5 helai daun limau purut
Garam dan gula

Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar dan serai. Perasakan dengan garam. Masukkan cili kisar, masak hingga pecah minyak.
2. Masukkan sam keping dan sedikit air. Kemudian masukkan ayam dan biar hingga ayam masak. Masuk daun limua purut.
3. Masukkan santan, garam dan gula. Biarkan sedikit kering dan sedia untuk dihidangkan

#9 Masak Lemak Telur ikan mayong

Bahan-Bahan
Telur Ikan Mayong (rendam dalam air kapur 1/2jam, toskan)
Cili padi hijau (tumbuk halus)
kunyit hidup (tumbuh halus)
1 kotak kecik santan
2 helai daun kunyit
3 batang serai (ketuk)
serbuk kunyit

Cara penyediaan:
1. Rebuskan telur ikan mayong dengan air dan gula dalam 15 - 20 minit. Toskan.
2. Dalam periuk lain, tuangkan air dan masukkan bahan yang ditumbuk dan serai. Didihkan hingga cili masak. 
3. Kecilkan api dan masukkan santan. Kacau dan masukkan garam dan gula.
4. Masukkan daun kunyit dan biarkan mendidih. Tambah sikit serbuk kunyit.
5. Akhir sekali, masukkan telur ikan mayong dan didihkan seketika. Hidangkan.

#10 Sup Ayam (Tumis Darat)

Bahan-Bahan:
1 kilo ayam (potong kecil)
biji Bawang merah (hiris)
2 cm Halia (hiris)
kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih
2 sup bunjut
3 biji air lemon
1 biji Bawang holland (potong 4)
Daun sup dan daun bawang.
Garam
10 biji bawang merah (untuk tumis darat)

Cara penyediaan:
1. Dalam periuk, masukkan ayam, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan sup bunjut.
2. Tambahkan air, bawang merah dan halia. Didihkan lagi.
3. Perasakan dengan garam. Masukkan jus lemon dan bawang holland.
4. Masukkan daun sup dan daun bawang. Tutup api.
5. Dalam kuali lain, panaskan minyak. Goreng bawang hiris hingga garing dan terus tuang ke dalam sup tadi dan tutup periuk sebentar. Siap untuk dihidangkan.

Haaaa... apa lagi cuba lah. Liez ada cuba 2,3 resepi di atas dan memang sedap. Kira tak rugi untuk dicuba tau.



Peraduan Vit's Kan Ada, Meriahnya Raya

Thursday, April 29, 2021 0
Peraduan Vit's Kan Ada, Meriahnya Raya | Bulan Ramadan sudah tiba dan umat Islam di seluruh dunia pasti rasa teruja untuk menyambut ketibaan bulan suci ini walaupun dalam suasana yang sama macam tahun lepaskan? Mana taknya, tahun ni umat Islam di Malaysia masih perlu menjalani ibadah puasa dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Berkawal ni (PKPB).

Peraduan Vit's Kan Ada, Meriahnya Raya

Yang istimewanya tahun ini, umat Islam dah boleh solat terawih macam biasa di masjid dan surau tapi arahan SOP yang ketat tetap perlu diambil kira. Bazaar Ramadan pun boleh beroperasi macam biasa dengan SOP yang sewajarnya demi menjaga keselamatan semua. Walaupun masih tak boleh merentas negeri untuk balik ke kampung masing-masing untuk menyambut Aidilfitri bersama keluarga tercinta, tapi kita tetap bersyukur sebab pihak kerajaan dah bagi sedikit kelonggaran dan wajib mematuhi segala perintah yang kerajaan Malaysia dah tetapkan. So harap-harap kita tak langgarlah peraturan yang telah ditetapkan ye.

Disebabkan itu, Vit’s jenama mi segera dan mi kering Halal yang telah bertapak di Malaysia sejak 46 tahun yang lalu ingin menjemput anda semua sempena menyambut Ramadan kali ini dengan peraduan Masak, Kongsi dan Menang dan melancarkan produk terbaru tau, Mi Segera Pek Istimewa Ramadhan.

Produk ini sangat mudah dan cepat untuk disediakan ketika sahur atau berbuka puasa. Cara cara untuk menyertai peraduan ini adalah :

Peraduan Vit's Kan Ada, Meriahnya Raya
  1. Beli satu pek produk VITS Mi Kering Pek Istimewa Ramadan dalam satu resit.
  2. Imbas QR kod , isi maklumat diri dan resit pembelian.
  3. Masak menu ada menggunakan produk VITS Mi Kering Pek Istimewa Ramadan dan kongsi di akaun sosial media korang ( Facebook, Instagram, Twitter atau Tiktok).
  4. Tag akaun rasmi VITS dan hashtag #vitskanadameriahnyaraya.

Macam-macam hadiah yang Vit’s sediakan. Peraduan ini dilancarkan adalah untuk mengajak rakyat Malaysia berkongsi masakan kreatif dengan hanya gunakan produk terbaru iaitu Mi Segera Pek Istimewa Ramadan yang dah dibeli. Korang boleh menang hadiah menarik dengan masakan menu yang paling kreatif tertakluk pada terma dan syarat.

Peraduan Masak, Kongsi dan Menang ni akan bermula daripada 1 April 2021 sampai 14 Jun 2021. Orang ramai boleh menyertai peraduan ini dengan pembelian sekurang kurangnya 1 pek Mi Segera Istimewa Ramadan di seluruh pasaraya dan juga boleh membuat pembelian atas talian di Shopee dan Lazada.

Ikuti link tertera di bawah untuk ketahui maklumat lanjut peraduan ini
https://www.youtube.com/watch?v=r8Bm44g7tBw



Friday, April 23, 2021

CAPTURE INFINITY’ RAYA INI DENGAN TELEFON PINTAR PERTAMA REALME DENGAN 108MP KAMERA & PENGECASAN PANTAS 50W

Friday, April 23, 2021 0
CAPTURE INFINITY’ RAYA INI DENGAN TELEFON PINTAR PERTAMA REALME DENGAN 108MP KAMERA & PENGECASAN PANTAS 50W | realme Malaysia hari ini secara rasmi melancarkan produk heronya tahun ini - realme 8 Pro. Ini adalah peranti realme pertama yang menampilkan Kamera Ultra Quad 108MP, iaitu megapiksel tertinggi yang terdapat dalam industri telefon pintar semasa. Peminat fotografi dan videografi akan dapat merakam momen-momen yang luar biasa tanpa batasan dengan realme 8 Pro, terutamanya menjelang Aidilfitri tidak lama lagi.

CAPTURE INFINITY’ RAYA INI DENGAN TELEFON PINTAR PERTAMA REALME DENGAN 108MP KAMERA & PENGECASAN PANTAS 50W 

Selain itu, peminat yang membuat pra-pesanan peranti semasa kempen 'Raya Syokmo dengan 8 Pro' bermula 22 hingga 30 April dan mengambil pesanan realme 8 Pro pada 1 Mei akan mendapat kotak hadiah pra-pesanan dan tambahan 1 tahun jaminan. Mereka juga berpeluang untuk membawa pulang peranti AIoT realme sempena perayaan Hari Raya Aidilfitri iaitu sejumlah 352 hadiah termasuklah realme Smart TV 43 ", realme Buds Air Pro, realme M1 Sonic Electric Toothbrush dan realme Smart Scale.

"Sebagai jenama Dare to Leap, kami dengan bangga memperkenalkan telefon pintar realme pertama kami yang dilengkapi dengan Kamera 108MP Kejelasan Tanpa Batasan yang menggunakan piksel tertinggi yang ada di industri. Dengan adanya realme 8 Pro, ia pasti dapat memuaskan kehendak anak muda di Malaysia yang mencari telefon pintar dengan reka bentuk ‘trendy’ dan ciri kamera yang hebat. Sekali lagi, ia adalah 108MP dan anda pasti akan menikmati gambar-gambar indah dan pemandangan spektakuler yang ditangkap dengan lensa kameranya," kata Tiffany Teh, Pengurus Jenama realme Malaysia.

Kamera Ultra Quad 108MP

realme 8 Pro adalah telefon pintar realme pertama yang dilengkapi dengan kamera 108MP, mengguna pakai Sensor ISOCELL HM2 generasi ketiga dengan piksel ultra tinggi 108MP. Ia dilengkapi dengan sensor ekstra besar 1 / 1.53 inci yang mencapai resolusi maksimum 12000x9000.

realme juga mengembangkan algoritma definisi ultra tinggi baru untuk kejelasan yang tiada tandingannya dalam setiap tangkapan 108MP dengan sensor HM2 resolusi yang baru ditingkatkan dan super tinggi. Mod 108MP yang sangat jelas membolehkan anda mengambil gambar jelas tanpa batasan dalam warna yang terang hanya dengan menghidupkan fungsi pengecaman pemandangan AI.

Teknologi Smart-ISO adalah bantuan pencahayaan terbaik anda kerana secara automatik memilih penyediaan ISO terbaik mengikut persekitaran, memastikan gambar yang diambil jelas, terang, hierarki dan berwarna-warni. Selain itu, sensor HM2 menyokong teknologi Pixel 9-in-1 Binning yang meningkatkan kualiti gambar di bawah cahaya redup.

Mod Super Nightscape telah diperbaharui ke generasi kelima di mana fungsi baru termasuk algoritma Pure Raw Nightscape dengan pengurangan kebisingan gambar AI dan penghapusan piksel mati automatik. Ia meningkatkan gambar pemandangan malam agar kelihatan cerah.

Bagi teknologi Zoom In-Sensor 3X baru pada realme 8 Pro, ia dapat meningkatkan gambar yang diperbesar dengan Algoritma Peningkatan Kejelasan. Teknologi ini mempunyai ukuran pengimejan yang lebih kecil dan kelajuan pencitraan yang lebih cepat. Ia menggabungkan lapan foto 12-megapiksel yang ditangkap dengan cepat setiap masa dan output untuk meningkatkan ketajaman dan kejelasan.

realme juga memperkenalkan mod Starry generasi kedua yang ditingkatkan dengan mengoptimumkan proses pengimejan. Langkah pencerahan bintang dipisahkan dari algoritma dan diproses oleh ISP di SoC yang dipromosikan sebagai kesan pencerahan dan pengurangan kebisingan pada gambar.

realme secara eksklusif telah mengembangkan Algoritma Video Selang Masa Starry Pertama di Dunia yang membolehkan anda mengambil 16 foto individu setiap 15 saat selama 4 minit dan digabungkan menjadi gambar akhir. Untuk Video Starry Time-lapse, anda boleh mengambil gambar pada selang 15 saat yang sama tetapi hanya 15 foto terakhir yang disimpan untuk menjimatkan lebih banyak storan sambil menyusun gambar berbintang dan menggabungkannya menjadi video selang 30fps.


Mod Tilt-shift pada realme 8 Pro dapat mengubah dunia nyata menjadi dunia miniatur hanya dengan kesan kabur yang menjadikan sebahagian foto menjadi jelas dan kabur. Anda juga dapat menyesuaikan bentuk, sudut, kedudukan dan ukuran kesan kabur secara manual atau sesuaikan kesan kaburnya agar sesuai dengan pemandangan. realme 8 Pro menampilkan Mod Video Time-lapse Tilt-shift Pertama di Dunia yang menyokong video selang waktu dengan pemutaran 10x, menghadirkan dunia nyata dengan cara yang lebih unik.

Seterusnya, realme 8 Pro juga menawarkan mod potret di mana Potret Neon meningkatkan kesan kabur pada lampu latar untuk menghasilkan tangkapan yang lebih "mengasyikkan"; Dynamic Bokeh menghasilkan gerak menarik untuk gambar jalan anda; Potret Warna AI mempamerkan protagonis unik sebagai watak utama dikesan berwarna dengan latar belakang hitam dan putih. Potret AI Baru secara automatik menggambarkan dalam pelbagai senario, menghasilkan gambar potret yang kelihatan semula jadi dan terang. Potret Selfie 16MP pada realme 8 Pro membawa gambar diri anda ke tahap seterusnya dengan Kecantikan AI, Mod Potret dan Super Nightscape.

Pengguna YouTube dan Tiktok kini dapat merakam klip kreatif dan menarik dengan kamera depan dan belakang pada masa yang sama dengan menggunakan Video Dual-view serba baru. Algoritma peningkatan AI pada Ultra Nightscape Video telah ditingkatkan dengan pengesanan pencahayaan pintar yang meningkat kecerahan dan kejelasan gambar, membolehkan anda mengambil video malam yang indah.

Pengecasan Pantas 50W dan Bateri Besar 4500mAh

realme 8 Pro mempunyai bateri besar 4500mAh yang cukup untuk penggunaan sepanjang hari kerana digabungkan dengan pemproses penggunaan kuasa rendah dan Paparan Super AMOLED. Ia boleh berlangsung selama 33 jam panggilan telefon, 82 jam bermain muzik Spotify, 8 jam permainan, 22 jam teks atau 20 jam bermain video. realme 8 Pro boleh dicas sepenuhnya dalam 47 minit atau 50% dicas dalam 17 minit dengan 50W SuperDart Charge, pengecas 65W hadir di dalam kotak untuk penggunaan pengecasan pantas yang lain pada rangkaian peranti yang lebih luas.

Apabila Mod Penjimatan Kuasa Super dihidupkan, realme 8 Pro boleh bersiap sedia selama 32 jam walaupun pada bateri 5% tahap. Pengoptimuman bateri lain termasuk Pengoptimuman Siaga Tidur, Pembekuan Pantas Aplikasi dan Penjaga Caj Malam.

Skrin penuh 6.4 Inci Super AMOLED

realme 8 Pro dilengkapi dengan Layar Penuh Super AMOLED 6.4 inci yang mempunyai warna yang lebih baik, kontras yang lebih tinggi dan paparan yang lebih realistik berbanding dengan skrin LCD. Skrin ini mencapai resolusi Full HD hingga kadar pensampelan sentuhan 180Hz untuk respons yang lebih pantas ketika bermain. Ciri Paparan Sentiasa Hidup di mana anda dapat melihat maklumat penting sekaligus. Sensor cap jari dalam paparan sensitif cahaya yang cepat dibuka menawarkan pengalaman yang lebih interaktif dan cekap.



realme 8 Pro boleh didapati dalam dua pilihan warna iaitu Infinite Blue dan Infinite Black. Infinite Blue seperti mimpi dan mempesonakan sementara Infinite Black adalah lebih kepada misteri. Kedua-dua warna menggunakan reka bentuk slogan besar yang lebih berani dan reka bentuk trendy yang unik seiring dengan semangat jenama Dare to Leap.

Panel belakang realme 8 Pro menggunakan teknologi AG-Crystal Process yang dapat menarik perhatian pengguna dengan rasa tangan yang halus dan berkualiti tinggi. Ia menghasilkan kristal mineral semula jadi, gabungan kilat dan matte, kasar dan halus, tekstur yang indah dan halus seolah-olah sedang melihat langit berbintang yang terdiri daripada butiran kecil yang padat, seolah-olah mimpi dan futuristik.

Peranti ini sangat nipis dan ringan dengan berat 176g dan ketebalan 8.1mm, ia selesa digunakan berbanding dengan kebanyakan telefon pintar yang beratnya melebihi 200g pada masa ini. Model realme 8 Pro juga merupakan telefon pertama yang dilengkapi dengan sistem realme UI 2.0 dalam memberikan pengalaman yang lebih pantas, lancar dan selamat.

Ketersediaan Produk

Versi

Warna

Maklumat Jualan

 

 

 

 

 

realme 8 Pro

(8GB+128GB)

RM1,299

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Infinite Blue

and

Infinite Black

Pra-pesanan ‘Raya Syokmo dengan 8 Pro’ di stor rasmi dan pengedar sah realme seluruh negara

       Tempoh pra-pesanan: 22 - 30 April 2021

       Setiap pembelian berpeluang untuk cabutan bertuah semasa mengambil realme 8 Pro pada 1 Mei 2021

       Percuma kotak hadiah pra-pesanan & tambahan 1 tahun jaminan

       Hadiah cabutan bertuah merangkumi 352 hadiah:

       88 unit x realme Smart TV 43"

       88 unit x realme Buds Air Pro

       88 unit x realme M1 Sonic Electric Toothbrush

       88 unit x realme Smart Scale


Untuk ketahui lebih lanjut boleh ikuti laman rasmi Facebook page dan Instagram @realmemalaysia.


Mengenai realme
realme adalah jenama teknologi yang mengkhususkan diri dalam menyediakan produk dan perkhidmatan berteknologi tinggi dengan pengalaman Dare-to-Leap. Jenama ini secara rasmi ditubuhkan pada 4 Mei 2018 oleh pengasasnya Sky Li, bersama dengan sekumpulan orang muda dengan pengalaman yang kaya dalam industri telefon pintar. realme komited untuk menawarkan prestasi hebat, reka bentuk yang bergaya, perkhidmatan yang tulus dan meneroka semua kemungkinan produk teknologi.

Menurut laporan penghantaran telefon pintar Q4 2020 oleh syarikat penyelidikan Counterpoint pada bulan Januari 2021, di mana realme berjaya meningkat peratusan YoY sebanyak 65% dan mengirimkan 42.4 juta telefon pintar tahun lalu. Sekaligus realme telah diumumkan sebagai jenama telefon pintar antarabangsa yang paling pesat berkembang di dunia untuk tahun 2020. Jenama ini telah melonjak berbanding syarikat gergasi industri yang lain sekaligus mengambil kedudukan ke-7 dari segi penguasaan pasaran global.

Jenama yang fokus pada anak muda kini berkembang pesat di Asia Tenggara sejak memasuki pasaran pada Q4 2018. realme juga telah berkembang secara global ke 61 pasaran, seperti China, India, Asia Tenggara, Asia Selatan, Eropah, Rusia dan Afrika.

Ikuti realme MY Official Smartphone Community dan realme MY Official AIoT Community untuk informasi lebih padat dan pantas.





Tuesday, April 20, 2021

Resepi Mee Kari Dato Rizalman Dalam Pung Pang Rizalman

Tuesday, April 20, 2021 4

Resepi Mee Kari Dato Rizalman Dalam Pung Pang Rizalman | kalau bulan ramadhan, memang mudah terpengaruh ye Liez ni. Tengok resepi orang up di FB ke IG ke mesti nak je cuba. Lagi-lagi resepi Dato Rizalman yang ditayangkan dalam rancangan masakan sempena ramadhan ini, Pung Pang Rizalman di Astro Ria. Dah 7 resepi yang disiarkan dan antara yang menarik selera Liez ialah Mee Kari.

Resepi Mee Kari Dato Rizalman Dalam Pung Pang Rizalman 

Istimewa mee kari Rizalman ialah ia ada sambal kerang. Ye... sambal kerang. Memang tak pernah jumpa pun orang jual mee kari ada sambal kerang ni. Itu yang Liez nak cuba dan kebetulan encik suami dan emak teringin makanan yang sama. Jadinya, hari sabtu yang lepas Liez dan encik suami ke Pasar Keramat dan dapatkan bahan-bahan untuk masak mee kari Rizalman. Sampaikan, akak jual sayur tu pun dah boleh agak apa yang Liez nak masak hihihi..

Mee Kari Dato' Rizalman


Bahan-Bahan ( Kuah kari)
500g Isi Ayam (potong kecil)
500g udang
500g isi kerang
1.5 kg santan
1 biji bawang besar (kisar halus)
2 inci halia (hiris halus)
2 sudu besar cili kisar
3 pek kecil rempah kari ayam dan daging
Kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih
Daun kari
Fish cake dan fish ball
Tauhu kering
Asam keping
Garam

Bahan-bahan (Sambal kerang)
10 biji bawang merah (di hiris)
4 sudu besar cili kisar
2 sudu air asam jawa
Garam dan Gula

Cara penyediaan Kuah Kari
1. Panaskan minyak dan masak ayam hingga kering air.
2. Kemudian masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, daun kari. Goreng hingga naik bau.
3. Rempah kari dan bawang besar kisar di campur sekali. terus masuk ke dalam periuk bersama cili kisar tadi. Biarkan hingga garing.
4. Kemudian masukkan air dan santan. Biarkan mendidih, kemudian masukkan udang, fish cake, fish ball.
5. Bila sudah menggelegak, masukkan tauhu kering dan kerang. Perasankan dengan garam.

Cara penyediaan sambal kerang
1. Tumis bawang merah yang dihiris hingga hampir garing.
2. Kemudian masukkan cili kisar dan biar hingga garing. 
3. Masukkan air dan asam jawa. Perasan dengan garam dan gula.
4. Akhir sekali masukkan kerang dan biarkan 5 minit dan sedia dihidangkan.

Alhamdulillah resepi mee kari Dato Rizalman ni memang sedap. Kena pula dengan sambal kerang yang pedas tu. Bak kata abang Gee, sedap taktau nak habaaaaaaaaaaaaaaaaq !!!! hihihi selamat mencuba ye.



Friday, April 16, 2021

Cara Tanam Pokok Pudina Dari Keratan Batang

Friday, April 16, 2021 2

Cara Tanam Pokok Pudina Dari Keratan Batang | Assalamualaikum korang. Sejak Liez berniaga Vietnamese Spring roll (VSR), daun pudina adalah bahan wajib yang perlu ada di dalamnya. Kalau tak ada daun pudina, seakan tiada Umpphhh tau. 

Cara Tanam Pokok Pudina Dari Keratan Batang

Jadinya, tiap kali Liez dapat tempahan VSR, tiap kali itulah Liez kena beli daun pudina. Nak gunanya tak banyak tapi kena beli dalam kuantiti yang banyak. Selalu selebihnya Liez terpaksa buang sebab bila simpan terlalu lama, daun dah tidak segar atau rosak. Rugi sangat rasanya.

Nak dijadikan cerita, Liez tertengok video orang menanam daun pudina di dalam YouTube. Seronok tengok sebab merimbun cantik dan segar je daun pudinanya. Memang sengaja ditanam daun pudina memenuhi laman rumahnya. So, Liez pun terfikir untuk cuba tanam sendiri. Bermula la episod Liez menanam daun pudina dari keratan batang. Kalau tengok dari video di YT tu, memang mudah sangat untuk ditanam. Hanya patahkan batang pudina, dan cucuk ke dalam tanah. Siram air dan biarkan. Mudah je?? Haaa tidak semudah itu dari pengalaman Liez.

Cara Tanam Pokok Pudina Dari Keratan Batang

Liez mengalami kegagalan menanam pokok pudina sebanyak 4 kali dan akhirnya berjaya di kali ke 5. Fuhhh!!.. sangat mencabar ye, padahal salah teknik atau cara je pun. Liez tak baca atau google sebarang info untuk tanam pokok pudina tapi terdetik dihati sendiri untuk cuba cara yang lain. Alhamdulillah, pokok pudina Liez tumbuh dan membiak dengan jayanya. Meh Liez share cara tanam pokok pudina dari keratan batang.

Cara Tanam Pokok Pudina Dari Keratan Batang


Langkah Pertama
Liez akan biarkan keratan batang pokok pudina di dalam air selama 3 ke 5 hari untuk penumbuhan akar. Bila sudah ada akar, boleh la kita pindah dan tanam ke tanah. Ada beberapa point yang Liez ikut seperti dibawah:


Cara Tanam Pokok Pudina Dari Keratan Batang

1. Keratan batang

Keratan batang yang digunakan adalah yang keras. Korang buangkan daun-daun pada batang pudina dan hanya tinggalkan 3,4 helai pucuk daun pudina. Jangan lupa keratkan pangkal batang pudina itu secara menyerong.

2. Tanah
Cara Tanam Pokok Pudina Dari Keratan Batang

Liez gunakan tanah tanaman sayur organik jenama Baba. Ini Liez dapatkan di pasaraya Giant dengan harga tidak sampai RM10. Tanah ini mengandungi bahan lain seperti habuk kayu, dedaun kering, pet moss, batu fostat dan beberapa lagi bahan yang sangat sesuai untuk memulakan tanaman.

3. Air

Tanah perlu di siram 2 kali sehari atau ikut kadar kelembapan tanah itu. Pokok pudina perlu tanah yang sentiasa lembap tetapi bukan air bertakung.

4. Matahari

Selepas batang pokok pudina di tanam ke tanah, Liez akan biarkan pokok pudina di kawasan yang redup selama 1 hari sebelum Liez pindahkan ke kawasan yang ada cahaya matahari secara terus. Pokok pudina perlukan cahaya matahari waktu pagi selama 2 hingga 3 jam.

5. Baja

Liez guna baja organik 2 minggu sekali dalam kadar mengikut size pasu yang digunakan. Baja di tabur keatas tanah tanpa mengenai batang pokok pudina atau tabur keliling dalam pasu. Baja kan panas, takut nanti mati pokok pudina tu

6. Kerapkan petik daun 

Tips untuk rimbunkan daun pudina adalah dengan kerap petik daunnya. Ini menggalakkan lagi pertumbuhan pucuk-pucuk baru dan akan membuatkan daun pudian lebih lebat dan segar.

Nak tahu lagi? >>>>>>> Resepi menggunakan daun pudina

Harap korang yang nak cuba tanam pokok pudina boleh cuba cara-cara yang Liez berikan di atas. Sebenarnya mudah tetapi sebab tekniknya salah itu yang membuatkan pokok pudina tidak menjadi.

Liez sekarang dah gian tanam pokok pudina. Ada je batang yang elok, Liez asyik tanam je. Tapi ada je batang yang tidak hidup dan mati kering. Apa-apa pun jangan mengalah ye. Dan jangan lupa mencuba