Saturday, September 19, 2020

Kelebihan Menggunakan Mamaway Baby Ring Sling Carrier

Saturday, September 19, 2020 1

Kelebihan Menggunakan Mamaway Baby Ring Sling Carrier | Assalamualaikum korang. Kehidupan bila beranak kecil ni memang banyak masa dihabiskan bersama baby. Begitu juga dengan Liez bila melahirkan baby Najla. Segala urusan kerja rumah mesti mengambil kira tentang tidur jaga baby Najla. Kalau tidak, memang seharian kena mengadap dan berkepit dengan dia. Sampai ada masa kena dukung baby Najla sambil menguruskan urusan kerja rumah. Jadi Liez cari produk gendongan bayi yang sesuai untuk kegunaan harian Liez.

Sebelum ini Liez ada 2 jenis gendongan bayi yang pernah Liez gunakan untuk anak-anak Liez sebelum ni. Ada satu gendongan tu, Liez kena belit-belit badan dan pinggang dan agak mengambil masa. Lagi satu, baby Najla seakan tidak selesa kerana material agak keras dan tidak sesuai untuk bayi baru lahir. Jadi Liez cuba pulak Mamaway Baby Ring Sling selepas membaca beberapa testimonial.

Keistimewaan Mamaway Baby Ring Sling Carrier

1. Kurang menangis dan mudah tidur.

Ini yang Liez suka kerana baby akan rasa selamat dan kurang menangis. Selain itu, mereka akan mudah tidur kerana rasa selesa berada dekat dengan ibunya.

2. Selamat untuk punggul baby. 

Untuk menggunakan sebarang gendongan atau carrier, sangat penting untuk para ibu tahu tentang posisi yang selamat untuk kategori baby korang.   Untuk Mamaway Baby Ring Sling ini, ia telah mendapat kelulusan dari International Hip Dysplasia Institute (IHDI) sebagai “hip-healthy” product. Ini kerana badan baby sangat lembut dan mudah cedera jika salah penggunaan produk ke atas mereka. 

Baby Ring Sling direka dan di patenkan berdasarkan teori Spread Squat Position (M&J) iaitu posisi yang memberikan kebaikan untuk perkembangan pinggul dan kaki bayi. 

Apakah Teori M & J?

M Position - Peha tidak tergantung ke luar sling


 Teori JOCKEY  - lutut bayi di letakkan tinggi dari paras pinggang

3. Selamat di gunakan. 

Mamaway Ring Sling ini telah melalui ujian SGS-TW1186350 bagi membuktikan N66 Double Ring yang digunakan mampu menampung bebanan sehingga 50kg. Dan bahan yang digunakan adalah sama dalam penghasilan payung terjun. Jadi tak perlu risau, ring akan patah, rosak atau bengkok.

4. Skin to Skin Contact

Menggunakan Baby Sling ini seakan mendukung bayi. Ia menwujudkan natural bonding yang mana membuatkan bayi dan ibu lebih dekat dan mesra.

5. Fabrik Premium Combed Cotton

Mamaway Ring Sling menggunakan material fabrik yang berkualiti yang sangat lembut, selamat untuk kulit bayi. Didatangkan dengan pelbagai design dan warna menarik. 

6. Mudah dibawa dan disimpan

Produk yang direka pintar kerana ia mempunya satu poket yang membolehkan ring sling dilipat dan dimasukkan tanpa banyak kerja, bersaiz kecik dan boleh disimpan. Macam Liez suka baby sling kerana tak perlu bawa stroller lagi. 

7. Dijadikan Nursing Cover

Ini sangat penting!!! Kadang-kadang Liez terlupa nak bawa nursing cover jadinya dengan adanya Mamaway baby Ring Sling ini sangat berguna ye. Untuk baby Najla yang fully breastfeed, memang akan ada masa Liez kena berhenti dan duduk mencari tempat untuk menyusukan. Jadi bila ada nursing cover ni, proses menyusu menjadi mudah. Memiliki fabrik yang panjang untuk cover yang sempurna.

Pengalaman Liez dengan Mamaway Baby Ring Sling Carrier

Bagi Liez, memang Liez gembira bila ada ring sling ni. Liez boleh bawa baby Najla bersama walaupun ketika memasak, mengemas rumah atau beriadah. Dengan size yang sangat kecil dan mudah dibawa, memang Liez sangat syorkan kepada ibu-ibu yang mencari carrier untuk anak korang. Bukan sahajay mudah dipakai tetapi kita dapat bonding yang sangat istimewa dengan bayi kita. Macam baby Najla, dia suka dan selesa sebab dia boleh pandang muka Liez. Itu peel dia tau. Kena pandang muka dia selalu ~ hihihi

Bukan sahaja baby Najla suka, liez pun suka kerana Mamaway baby ring sling sangat selesa dan lembut pada badan liez. Tak sakit bahu atau badan bila menggunakan atau mengendong dalam jangka masa yang lama.

Garis panduan keselamatan sling bayi

Berikut adalah beberapa langkah mudah bagi ibu bapa untuk menjaga keselamatan anak-anak mereka:

  • Pastikan wajah kanak-kanak, terutama hidung dan mulut, tidak terlindung pada setiap masa
  • Elakkan anak melengkung ke posisi ‘C’ di mana dagu kanak-kanak menyentuh dada dan menyekat saluran udara
  • Berhati-hatilah dan dapatkan nasihat perubatan untuk menggunakan pembawa sling bayi untuk bayi pramatang dan anak kurang upaya
  • Periksa anak secara berkala untuk memastikan dia tidak masuk ke dalam kantung (jika sling adalah jenis kantung), menutup hidung dan mulutnya
  • Paatikan posisi anak selepas menyusu agar hidung dan mulut tidak tertutup atau terlindung

Dapatkan Mamaway Baby Ring Sling Sekarang!!

Macam menarik je perkongsian Liez pasal Mamaway Baby Sling kan? Memang Liez recommended Mamaway kerana ia memenuhi ciri-ciri keselamatan, keselesaan dan memudahkan ibu-ibu dan juga anak kita. Untuk anak yang sering merengek disebabkan nak berkepit dengan ibunya, memang sangat perlu untuk dapatkan baby sling ni.

Korang boleh dapatkan Mamway Baby Ring Sling ini di Mamaway Malaysia dengan harga istimewa. Selain baby sling. Mamaway juga ada mengeluarkan beberapa lagi produk keperluan ibu dan bayi yang memenuhi keperluan. Jadi jangan lupa layari website dan laman sosial mereka

Website https://my.mamaway.com/

Facebook https://www.facebook.com/mamaway.my/

Instagramhttps://www.instagram.com/mamawaymy

Wednesday, September 2, 2020

Gong Cha Introduces Its First-ever e-Drink Series with Shopee

Wednesday, September 02, 2020 2

Gong Cha Introduces Its First-ever e-Drink Series with Shopee | Malaysians’ favourite bubble tea chain Gong Cha and Malaysia’s no.1 e-commerce platform Shopee are joining forces to bring all Shopee users an exciting range called the Shopee 9.9 Super Drinks that will sure tingle the taste buds, put a smile on everyone’s faces and have them wanting more. 

Introducing three special brews - the Mango Matcha Latte, Mango Latte & Mango Marble, these exclusive and special beverages are introduced in celebration of Shopee’s flagship annual shopping event - the Shopee 9.9 Super Shopping Day. 

Mango Matcha Latte

The triple-layered and eye-catching Mango Matcha Latte consists of tangy mango puree, rich-flavoured matcha and creamy fresh milk. While some may wonder at the odd coupling and contrasting bitterness of the matcha and sweetness from the mango, they actually complement each other well when mixed together. Be bold and adventurous with this Mango Matcha Latte that will sure to stir your gastronomic senses. 

Mango Latte

The Mango Latte’s flavours are subtle and on point. The Gong Cha's freshly brewed green tea blends perfectly with the fresh milk while the bits and pieces of mango offers a unique and addictive texture to the drink. This refreshing and fruity version of a green tea latte is something you can’t afford to miss!

Mango Marble

The blend of mango, paired with milk green tea and Gong Cha's signature milk foam, creates a beautiful marble texture which gives the drink its name. The combination of rich, creamy milk foam and the floral taste of mango may just be that refreshing drink for you to sip on during a fun, road trip with friends. 

Gong Cha is introducing their e-drink series for the very first time where the drinks can only be purchased digitally via the Shopee app and collected at their outlets. Get the Shopee x Gong Cha e-drink series now exclusively on Shopee through the Food & Services Vouchers in-app portal. The Shopee 9.9 Super Drink vouchers can be redeemed at all Gong Cha outlets nationwide from now to 27 September. 

Fans can enjoy the drinks at an introductory price of RM7 (Normal price: RM10) from now to 13 September. Save more when you purchase the drinks at RM5 only on these special dates: 6 Sept and 9 Sept. 

Apply the code GC99 upon checkout to enjoy 30% coins cashback (capped at RM5) when you purchase the e-drink series on Shopee from 1 - 9 September.

The Shopee 9.9 Super Drink is introduced in conjunction with the Shopee 9.9 Super Shopping Day, happening from now to 9 September 2020. Users who visit Shopee are in for an exciting shopping event - free shipping with minimum spend of RM9, daily Shocking Sale with RM9 deals, 50% off vouchers as well as prizes worth up to RM 99,000 to be won through Shopee Games.

What are you waiting for? Visit https://shopee.com.my/gongcha-shopee-series now! 


Friday, August 14, 2020

Baby Carrie Produk Terbaru Dihasilkan 100% Organik Untuk Bayi Baru Lahir

Friday, August 14, 2020 19

Baby Carrie Produk Terbaru Dihasilkan 100% Organik Untuk Bayi Baru Lahir | Assalamualaikum korang. Masa Liez buat persiapan untuk bersalin, Liez dah prepare barangan keperluan bayi yang diperlukan. Memandangkan pakaian bayi kepunyaan anak pertama Liez masih elok, jadi Liez tak kisah untuk digunakan untuk Baby Najla. Cuma Liez pentingkan barangan penjagaan diri seperti sabun mandi, syampu, lotion dan juga minyak bayi. Memang dari anak pertama lagi Liez akan belikan produk organik kerana kulit bayi sangat sensitif dan lembut. Sebelum ni Liez beli dari jenama luar negara tetapi kali ni Liez dapatkan rangkaian produk organik terbaru iaitu Baby Carrie.


Rangkaian Produk Baby Carrie yang terbaru ini dihasilkan untuk keperluan bayi baru lahir. Produk yang sangat sesuai untuk bayi baru lahir kerana bayi mempunyai kulit yang sensitif dan lembut. Produk Baby Carrie ini mengandungi 100% bahan organik dari aktif tumbuh-tumbuhan semulajadi.


Baby Carrie Produk Terbaru Dihasilkan 100% Organik Untuk Bayi Baru Lahir 

BABY CARRIE HEAD TO TOE GENTLE WASH

Menjadi pilihan Liez untuk mandian Najla kerana ia boleh digunakan sebagai sabun mandian dan juga syampu. Kiranya 2 dalam satu, tidak perlu produk berasingan dah. Formulasinya mengandungi susu badam organik dan susu gandum yang sesuai untuk kulit bayi. Selain berbau wangi, ia juga sangat lembut pada kulit bayi. Produk yang bukan sahaja membersihkan tetapi membantu melembapkan dan mencegah dari kerosakan sel kulit.


BABY CARRIE BABY BATH

Sabun mandian yang mengandungi susu oat organik dan susu badam sama membantu membersihkan kulit vayi yang sensitif selain melembapkan, melembutkan dan melindungi kulit. Ia juga menganjalkan kulit bayi kerana mengandungi Vitamin A & E selain sebagai antioksidan.

Untuk Baby Carrie Baby Bath, anak-anak Liez memang suka. Dengan bauan wangi dan segar, memang menjadi kegemaran mereka. Lembut pada kulit dan mudah dicuci.

BABY CARRIE BABY OIL NOURISHING

Diperbuat dari minyak badam dan minyak gandum yang menyerap cepat pada kulit. Selain minyak ini melindungi kulit dan mengekalkan kelembapan kulit bayi. Minyak bayi yang pelbagai guna seperti untuk kepala atau rambut, kulit dan juga digunakan untuk urutan pada bayi.


Minyak bayi ini Liez sapukan pada bahagian kepala Najla untuk mengurangkan kerengsaan akibat kepala dicukur. Bila disapu, kulit kepala menjadi lembut selain membantu mengurangkan masalah kulit kepala berkuping. Liez juga sapukan pada belakang telinga Najla untuk membuang kotoran atau daki. Najla juga suka diurut jadi Liez gunakan minyak bayi ini sebagai minyak urutan.


BABY CARRIE LOTION

Lotion yang dihasilkan dengan susu oat organik dan susu badam yang sangat bagus untuk kulit bayi. Ia melembapkan kulit bayi selama 48 jam dan tidak berminyak. Mengandungi Gliserin yang membantu menghidratkan selain membantu menenangkan kulit bayi.


Liez sapukan lotion pada pergelangan tangan lutut dan siku Najla. Selain itu bauan yang lembut seakan menenangkan Najla. Liez pun suka baunya dan gunakan untuk melembutkan bahagian siku Liez.


Liez berpuas hati dengan produk Baby Carrie kerana ia sangat sesuai untuk Baby Najla dan juga produk Carrie Junior adalah produk yang Liez gunakan untuk ketiga-tiga anak Liez dari mereka kecil lagi. Selain itu, produk Carrie Junior juga telah berada dipasaran lebih dari 20 tahun dan kekal kerana mereka menjadi pilihan ibu bapa.

Korang boleh dapatkan produk Baby Carrie dengan melawati social media Carrie Malaysia seperti dibawah

Wednesday, August 12, 2020

TAHAN Sport Hijab PTT Outdoor Untuk Keselesaan Ketika Bersukan Atau Beriadah

Wednesday, August 12, 2020 19
TAHAN Sport Hijab PTT Outdoor Untuk Keselesaan Ketika Bersukan Atau Beriadah | Assalamualaikum korang. Habis je pantang bulan lepas, Liez dah nekad nak maintainkan berat badan sekarang ni. Bukan senang nak turunkan berat badan ye, so bila dah turun banyak masa dalam pantang ni kena jaga makan dan juga senaman selalu. Bila sebut pasal bersenam, kena siap sediakan pakaian, tudung dan juga kasut yang sesuai. 


Dalam mencari tudung yang sesuai dipakai untuk bersenam, Liez ternampak satu tudung yang sangat menarik hati. Terus Liez terjah websitenya untuk mendapatkan info selebihnya. Baca review-review pemakainya pun semua kata best, so Liez pun nak juga cuba. Tudung yang Liez maksudkan ialah Tahan Instant Hijab dari PTT Outdoor

Keistimewaan TAHAN Instant Sport Hijab PTT Outdoor.

Pertama kali Liez pakai Tahan instant Sport Hijab terus jatuh cinta. Mana tidaknya, tudungnya memang selesa dan yang penting tidak panas. Rupanya materialnya memang terbaik dan sesuai dipakai untuk aktiviti luar seperti berjogging, beriadah dan juga berenang. Apa istimewanya???

Menggunakan fabrik yang:-

  • direka untuk cepat kering dan ringan
  • dibuat dari 90% Polyester dan 10% Spandex
  • selesa dipakai kerana mempunyai grip di muka
  • anti kedut yang sesuai untuk dibawa travel
  • sesuai dipakai untuk aktiviti lasak dan riadah
  • tak kira untuk aktiviti luar dan dalam
  • sesuai dipakai muslimah tidak kira usia

TAHAN Instant Sport Hijab Design direka:

  • satu-satunya tudung yang ringan dan sesuai untuk aktiviti luar
  • sangat selesa dan mudah dipakai
  • menggunakan fabrik berkualiti tinggi
  • melambangkan gaya hidup sihat
  • membolehkan penyerapan peluh yang baik
  • mempunyai pengaliran haba yang baik untuk pemakaian yang lama
  • memudahkan pergerakan kepala, bahu dan anggota badan
  • direka untuk mengelak dari rambut terdedah ketika melakukan aktiviti
  • sesuai dipakai d semua keadaan cuaca dan semua peringkat usia
  • direka dengan rekaan yang mudah untuk kegunaan seharian
  • rekaan yang sporty dan mudah dipakai
  • mengelakkan dari penggunaan pin dan cepat dipakai

Yang lagi best tentang Tahan Instant Sport Hijab ialah ia menutup bahagian dada dan belakang atau menutup aurat. Bab tu Liez memang cerewet sikit sebab bukan senang nak cari tudung sukan yang bukan sahaja selesa tapi memenuhi kehendak Liez tau. Kira Liez tidak salah dalam memilih tudung sukan dari PTT Outdoor ni.

Pilihan warna TAHAN Instant Sport Hijab




Ukuran TAHAN Instant Sport Hijab


Bagi korang yang aktif dan selalu melakukan aktiviti luar seperti bersenam atau beriadah, memang Liez galakkan untuk dapatka Tahan Instant Sport Hijab dari PTT Outdoor. Tudung sukan yang selesa, ringan dan yang lagi penting menutup aurat.

Boleh dapatkan tudung sukan viral ini di  >>>  https://www.pttoutdoor.com/shop/tahan-instant-sports-hijab/ dan gunakan kod "LIEZ" untuk diskaun sebanyak 10%. Untuk mengetahui lebih tentang tudung Tahan Sport Hijab atau produk-produk lain boleh lawati


Thursday, August 6, 2020

Pengalaman Cucuk Insulin Ketika Mengandung. Kawal Glukos Untuk Elak Komplikasi Pada Ibu Dan Kandungan

Thursday, August 06, 2020 10
Pengalaman Cucuk Insulin Ketika Mengandung. Kawal Glukos Untuk Elak Komplikasi Pada Ibu Dan Kandungan | Assalamualaikum korang. Bila baca tajuk pun dah tahu kenapa perlu cucuk insulin ketika mengandung. Dan itulah yang dilalui oleh Liez untuk kandungan anak ke 3 ni. Satu pengalaman yang tidak akan Liez lupakan dan sangat berharga dalam perjalanan kehamilan Liez.
Bulan Disember yang lepas, selepas Liez membuat ujian kehamilan di rumah dan di klinik terus Liez set tarikh untuk buka buku pink di KK Selayang Baru. Seingat Liez waktu itu Liez dah mengandung 15 minggu. Bila nak buka buku pink, antara soalan yang ditanya adalah tentang status kesihatan atau tahap kesihatan. Disebabkan Liez mempunyai sejarah keluarga belah ayah memang ada kencing manis, terus nurse set tarikh untuk minum air gula. Bab minum air gula yang tak best ni sebabnya faham-faham je lah. Tapi alhamdulillah Liez jenis yang boleh je telan air gula tu tanpa muntah atau loya.

Lepas minum air gula, petang tu Liez dapat panggilan dari nurse. Nurse inform yang bacaan gula Liez tinggi iaitu 15. Terus la dapat arahan untuk buat BSP keesokan harinya. Bab BSP pula, jenuh nak berulang alik ke klinik untuk ambik darah 4 kali sehari. Tapi apa nak buat, memang kena hadap. Dan selepas 4 kali ambil darah tu, memang bacaan gula agak tinggi. Dan Liez kena jumpa doktor di KK untuk tindakan selanjutnya. Keesokan harinya pula, bila jumpa doktor terus diberi surat untuk check in hospital pada hari itu juga. Sebabnya mungkin Liez ada kencing manis sebelum mengandung dan juga boleh membahayakan kandungan jika tidak dirawat dengan segera.

Petang tu juga, Encik suami bawa Liez ke hospital Selayang. Dalam hati dah sedih sebab tak tahu berapa hari nak kena stay dekat hospital dan tinggalkan suami dan anak-anak lagi. Bila jumpa nurse di kaunter, agak lega sikit sebab katil memang penuh jadi Liez diminta untuk datang esok pagi. Gembira la sebab tak masuk wad lagi dan sempat ajak encik suami layan movie dekat Melawati Mall malam tu. 

Esoknya, bila serah diri ke hospital dapat pulak bilik katil satu. Bosan betul la tak ada geng sembang tapi nasib encik suami datang setiap hari untuk menemani. 
Selama 4 hari di wad, glukos dalam darah Liez di monitor sebanyak 8 kali sehari ye. Uishhh memang sakit semua jari ni sebab perlukan darah untuk buat test. Selepas diberi makan Metformin 500mg, 2 kali sehari masih bacaan glukos tinggi. So doktor decide untuk bagi insulin pada Liez. Allahuakbar, dalam hati berdoa tak nak kena cucuk insulin tapi apakan daya terpaksa juga. Lagipun kalau bacaan gula tinggi boleh membahayakan kandungan sebenarnya.


Kali pertama cucuk insulin, nurse yang buatkan dan dicucuk pada perut. Mulanya Liez risau juga sebab nak cucuk insulin pada perut ye. Tapi nurse dah bagitahu, jarum insulin memang halus dan tak rasa sakit pun. Even jarum tu tak kena pada kandungan pun. Sebenarnya insulin boleh dicucuk sama ada di perut atau di peha tapi nurse yang pertama kali cucuk tu dah bagitahu better cucuk di perut.

Bila discharge, terus dapat 2 batang pen untuk cucuk insulin untuk kegunaan selama Liez mengandung. Boleh bayangkan tak yang Liez kena cucuk insulin 4 kali sehari. Jadi bermula episod menjadi 'doktor insulin' selama 23 minggu. 
Bukan sahaja kena cucuk insulin tapi pemakanan perlu dijaga, diet diabetes yang Liez amalkan. Liez terpaksa beli Glucometer untuk check bacaan gula seminggu dua kali. Bacaan glukos harus dicatit pada buku catatan yang diberikan.

Yang tak best lagi, Liez kena datang check up di hospital sebulan sekali dan 2 minggu sekali di KK. Tapi yang seronoknya mengandung kali ni, berat badan tak naik tapi turun je. Mulanya Liez risau takut itu petanda tak baik pada kandungan. Liez bertanya pada doktor dan doktor bagitahu itu normal bagi ibu yang makan ubat kencing manis atau cucuk insulin, jadi tak perlu risau. Yang tak best, setiap kali nak makan, kena cucuk insulin 30 minit sebelum makan. Dan insulin tu memang menjadi peneman Liez kemana sahaja Liez pergi. 

Dan bila kandungan mencecah 29 minggu, Liez dah mula risau tentang nak bersalin pula. Sebabnya banyak yang Liez baca katanya bila cucuk insulin mesti bersalin secara caesarean. Apa lagi Liez tanya la doktor tiap kali datang untuk pemeriksaan. Tiap kali datang jumpa doktor, Liez akan dapatkan jawapan tentang bersalin tu dan Liez lega bila doktor kata tak semestinya. Cuma Liez kena bersalin pada minggu ke 38 untuk elak baby terlalu besar.

Itulah pengalaman berharga hidup Liez untuk kandungan ke 3 ni. Next entry nanti Liez cerita pula tentang pengalaman bersalin ye.