Monday, January 25, 2021

Drama Takdir Yang Tertulis Online Episod 1 hingga Episod 15 (Akhir)

Monday, January 25, 2021 1
Drama Takdir Yang Tertulis Episod 1 hingga Episod 15 (Akhir) | Drama buat sang perampas kebahagiaan orang lain! Drama Takdir Yang Tertulis mempunyai 15 episod yang diarahkan oleh pengarah popular iaitu Shahrilezad Mohameddin @ Budak Ijat dibawah produksi Radius One Sdn Bhd. 

Kredit : Instagram Drama Sangat

Pelakon dan watak

Nazim Othman (Azlan), Nad Zainal (Juweta), Elvina Mohamad (Ruhila), Alvin Chong (Ean), Didie Alias, Uchee Fukada, Iman Suhana, dan ramai lagi

Sinopsis

Azlan, Juweta, Ruhila dan Ean adalah kenalan rapat dari zaman belajar di universiti. Hubungan mereka menjadi huru hara kerana Azlan pernah menyukai Ruhila tetapi tanpa mengetahui sebenarnya Ruhila adalah kekasih Ean.


Beberapa tahun kemudian, Azlan dan Juweta berkahwin dan dikurniakan seorang anak lelaki. Juweta adalah seorang wanita yang tegas dan tidak menghormati Azlan sebagai suami. Bermula pertengkaran antara mereka berdua yang melibatkan Ruhila. Apakah yang terjadi seterusnya??

Tonton Online Drama Takdir Yang Tertulis Ep 1 - Ep 15 (Akhir)


Drama Takdir Yang Tertulis Ep 1

Drama Takdir Yang Tertulis Ep 2

Drama Takdir Yang Tertulis Ep 3

Drama Takdir Yang Tertulis Ep 4

Drama Takdir Yang Tertulis Ep 5

Drama Takdir Yang Tertulis Ep 6

Drama Takdir Yang Tertulis Ep 7

Drama Takdir Yang Tertulis Ep 8

Drama Takdir Yang Tertulis Ep 9

Drama Takdir Yang Tertulis Ep 10

Drama Takdir Yang Tertulis Ep 11

Drama Takdir Yang Tertulis Ep 12

Drama Takdir Yang Tertulis Ep 13

Drama Takdir Yang Tertulis Ep 14

Drama Takdir Yang Tertulis Ep 15


Sunday, January 24, 2021

Masuk Kindergarten Di usia 5 Tahun, Niyaz Buat Hal Di Hari Pertama Persekolahan

Sunday, January 24, 2021 2

Masuk Kindergarten 5 Tahun, Niyaz Buat Hal Di Hari Pertama Persekolahan | Assalamualaikum korang. Tak terlewat kot untuk Liez ucapkan selamat tahun baru 2021. Tiada azam baru seperti tahun-tahun sebelumnya cuma Liez berdoa semoga Covid19 beransur pergi. Hmmmm, tak boleh nak harapkan yang lain cuma nak jalani hidup seperti biasa. Bila sebut pasal tahun baru, tak sah kalau kita tak tengok momen anak-anak yang baru pertama kali ke sekolah. Tahun ini, kami hantar Niyaz ke kindergarten 5 tahun seperti kami hantar Qaseh dulu.

Masuk Kindergarten 5 Tahun, Niyaz Buat Hal Di Hari Pertama Persekolahan 

Memang kami rancanag untuk masukkan anak-anak ke sekolah seawal 5 tahun untuk mendedahkan mereka dengan kawan-kawan, pendidikan awal dan guru-guru. Alhamdulillah, kerajaan benarkan taska dan tadika dibuka. Dan rezeki kami kindergarten tu terletak di paras G bangunan kondo kami sahaja. Kerisauan nak hantar Niyaz tu tetap ada tapi since bilangan pelajar dan kanak-kanak tidak ramai. SOP pun ketat ye.

Ok, berbalik pada Niyaz pula. Kami kerap bagitahu Niyaz yang dia kan bersekolah dan dia akan cakap taknak! Dia tak nak pergi sekolah guy, fuhh!! Liez ni pujuk la cakap sekolah best dan ramai kawan-kawan, boleh main toys segala. Turut pujuk sekali ialah encik suami dan Qaseh. Sehinggalah bulan lepas, Liez bawa dia ke sekolah untuk berjumpa dengan cikgu Ayu. Sebenarnya nak ambil borang, nak tahu SOP dan yuran pendaftaran. Sambil Liez berbincang, Niyaz sempat la bermain dengan permainan di situ. Terus dia naik syok dan bagitahu dia nak sekolah.Haaaa... acah dengan toys je terus hilang taknak tu hihihi..

2 hari sebelum sekolah bermula, cikgu dah suruh datang ambik uniform dan juga baju sukan. Bila dapat je baju, Niyaz excited habis. Suruh try pakai baju dan last sekali taknak dibuka pula. Katanya nak pakai sampai malam dan tak sabar nak ke sekolah.

Sepatutnya, dah boleh hantar Niyaz pada 11 Januari tetapi disebabkan PM akan menyampaikan perutusan khas mengenai isu Covid-19 jadinya kemasukan ditunda ke 12 Januari 2021.

12 Januari 2021 (Selasa)

Hari yang dinanti telah tiba. Awal pagi Niyaz dah dikejutkan dan dimandikan. Seronok dan ceria riak wajahnya. Liez, encik suami dan Qaseh sama excited nak hantar Niyaz ke sekolah. Bag sekolah dan botol air pun dah disiapkan. Jam 8 pagi turunlah kami ke kindergarten untuk menghantar Niyaz.

Masuk Kindergarten 5 Tahun, Niyaz Buat Hal Di Hari Pertama Persekolahan 

Sepanjang perjalanan nak turun tu, dia happy je. Liez pula asyik suruh dia berhenti untuk bergambar. Mama dia pun excited jugak ye. Sampai depan pintu kindergarten, masih lagi boleh bergambar. Bila cikgu panggil nama dan minta untuk check suhu, Niyaz dah mula merengek suruh Liez masuk sekali. Liez pujuk dia, dan tenangkan dia dari luar. Dia masih lagi panggil Liez, berdiri depan pintu. Liez pun tunggu dalam 15 minit dan bila nampak dia dah tenang, duduk di kerusi Liez pun bagitahu dia yang Liez nak balik dulu. Dia pun cakap ok walaupun muka tu sedih je.

Masuk Kindergarten 5 Tahun, Niyaz Buat Hal Di Hari Pertama Persekolahan 

Liez pun berlalu pergi tetapi ke cafe di clubhouse untuk sarapan pagi. Sambil tunggu roti canai sampai, Qaseh sempat usha ke arah kindergarten tu. Terus Qaseh berlari dan bagitahu, Niyaz tengah menangis depan pintu sekolah. Liez pun pergi la intai-intai nak sahkan kejadian tu, NAH!!! dia boleh berguling-guling panggil mama depan tu. Ya ampun lah anak oiiiiiii.

Lama juga tengok dia meraung depan pintu tu, adalah dalam 10 minit. Hati Liez dah sayu dan kesian dekat Niyaz. Duk intai la tengok dia menangis tu sampaikan guard pun tegur. Boleh pula Liez lupa nak record moment dia berguling depan pintu tu, aduhaiiii! Boleh buat kenangan. Tapi selepas 15 minit, suara dia dah tak kedengaran. Dalam hati berdoa sangat yang dia ok. 

Yang Qaseh, terus sedih sebab adik dia meraung menangis. Sampai minta babanya pergi tengok adaik dekat sekolah. Aduhai kakak. Hati tisu pulak. Kalau bergaduh memang tak ingat pun.

Masuk Kindergarten 5 Tahun, Niyaz Buat Hal Di Hari Pertama Persekolahan 

Bila balik dari sekolah, Liez peluk dia dan bertanya khabar. Saja risik-risik kalau dia nak cakap pasal dia menangis tu.

Liez: Ok ke dekat sekolah tu?
Niyaz: Abang ok.
Liez: Mama dengar ada budak menangis?
Niyaz: Ada budak kecik tu menangis panggil ayah dia. (Buat gaya baby menangis)
Liez: Mesti dia sedih tu. Takpe lah nanti dia ok la tu.
Niyaz: Tapi dia nangis panggil ayah dia.
Liez: Mama dengar, ada budak yang menangis panggil Mama?
Niyaz: Abang (sambil angkat tangan dan senyum malu)

Terus kami gelak terbahak-bahak. Amboi... konon cerita kawan tu menangis macam baby tapi dia tu meraung tak ingat dunia. Cehhhhhh.... konon nak tutup kes dia meraung depan pintu pagar la tu. Aduhai Niyaz.

Hari Kedua

Tapi dari rumah lagi dia dah merengek tak nak pergi sekolah. Katanya sekolah macam penjara (gril pintu tu) hahahaha. Tapi Liez pujuk dan umpan dia dengan bagi bekal roti coklat Gardenia. Sampai sekolah ok tapi bila kami hilang dari pandangan mata, terus meraung. Liez tak tunggu dah dan minta cikgu update. Cikgu kata kejap je dia menangis. Alhamdulillah.

Hari Ketiga

Masih cakap taknak ke sekolah. Tapi excited pakai baju sekolah, minta bawa bekal. Liez sediakan nugget, masak guna Air Fryer je. Cumanya, hari ketiga dia dah tak menangis dah. Balik rumah pun happy siap tunjuk hasil aktiviti di sekolah. Fuhhh.. lega mama. Kalau tidak, memang tak tenang Liez dekat rumah. 

Masuk Kindergarten 5 Tahun, Niyaz Buat Hal Di Hari Pertama Persekolahan

Itulah kisahnya Niyaz boleh buat hal di hari pertama persekolahan. Niyaz memang terlebih manja berbanding dengan Qaseh. Qaseh memang relax je sejak dari kindergarten dan ke sekolah rendah. Dia pandai bawa diri dan berdikari. 

Pengalaman kan bila masuk sekolah ni. Semua orang ada pengalaman tersendiri tapi pengalaman Liez boleh tahan juga. Mak Liez kata, Liez pergi sendiri sebab masa tu tadika dekat bawah kuarter je. Mak Liez bagi Liez turun lif dan mak usha dari tingkat 7. Relax je Liez hahahha..


Saturday, January 23, 2021

Tonton Online Drama Melastik Ke Hatimu Episod 01 hingga Episod 13 (Full Episod)

Saturday, January 23, 2021 1

Tonton Online Drama Melastik Ke Hatimu Episod 01 hingga Episod 13 (Full Episod) | Drama terbaru di slot Lestari TV3 yang menggantikan drama ' Hadiah Dari Tuhan' sebanyak 13 episod yang disiarkan setiap hari Rabu hingga Sabtu jam 9 malam bermula 21 Januari 2021.

Kisah mengenai seorang gadis dengan personaliti gangster yang memiliki teman lelaki seorang posmen. Hubungan mereka ditentang oleh ibu Haura yang mahukan dia menikahi seorang yang kaya.

Kredit : Instagram Drama Sangat

Drama komedi romantik arahan Sutradara Azmi Hatta daripada produksi Orangetree Production Sdn Bhd yang diadaptasi dari novel 'Melastik Ke Hatimu' karya Aqma Dee.

Kredit: Google

Pelakon / Watak

Andi Bernadee (Ziyyad), Janna Nick (Haura), Norman Hakim (Jeffry), Puteri Sarah (Fatin), Azrel Ismail, Ahmad Ezzerin Loy, Nonis, Datuk Jalaluddin Hassan, Wani Kayrie, Ridzuan Hashim, Azizah Mahzan dan ramai lagi.

Sinopsis

Kisah mengenai Haura (Janna Nick) dengan personaliti gangster yang memiliki teman lelaki seorang posmen. Hubungan mereka ditentang oleh ibu Haura yang mahukan dia menikahi seorang yang kaya. Akhirnya, Haura terpaksa berkahwin dengan Ziyyad (Andi Bernadee) yang merupakan seorang penyelia kilang tempat kakaknya (Puteri Sarah) bekerja.

Kerana Haura masih mencintai Naim, dia berusaha memcari jalan untuk buat Ziyyad menceraikannya. Ziyyad pula, dalam diam mencintai Haura dan berusaha mengambil hati Haura. Akhirnya, Haura jatuh hati dan mereka bahagia.

Namun, malang menimpa keluarga Ziyyad yang diisytiharkan muflis. Masalah makin meruncing bila terbongkar satu rahsia yang selama ini diselindungi. Dan ibu Haura mendesak Ziyyad untuk menceraikan Haura. Bagimanakah hubungan Ziyyad dan Haura seterusnya?

Kredit : Instagram Drama Sangat

Tonton Online Drama Melastik ke Hatimu Hingga Ep 13 (Akhir)

Drama Melastik Ke Hatimu Ep 1

Drama Melastik Ke Hatimu Ep 2

Drama Melastik Ke Hatimu Ep 3

Drama Melastik Ke Hatimu Ep 4

Drama Melastik Ke Hatimu Ep 5

Drama Melastik Ke Hatimu Ep 6

Drama Melastik Ke Hatimu Ep 7

Drama Melastik Ke Hatimu Ep 8

Drama Melastik Ke Hatimu Ep 9

Drama Melastik Ke Hatimu Ep 10

Drama Melastik Ke Hatimu Ep 11

Drama Melastik Ke Hatimu Ep 12

Drama Melastik Ke Hatimu Ep 13

Drama ini juga boleh ditonton di http://v3.kepalabergetar.xyz/


Thursday, January 7, 2021

Jom Makan Menu Terbaik Malaysia, Memang Best!

Thursday, January 07, 2021 10

Jom Makan Menu Terbaik Malaysia, Memang Best! | Assalamualaikum korang. Selamat tahun baru 2021. Cuti-cuti sebelum anak-anak masuk sekolah, mesti ramai yang merancang untuk bercuti, habiskan masa di kampung atau pun jalan-jalan cari makan kan? Bab makan memang Malaysia kaya dengan pelbagai jenis makanan dari pelbagai kaum yang boleh di nikmati bersama. Dan nak cari semua jenis makanan ni pun mudah, boleh kata di setiap negeri boleh dapatkan pelbagai jenis makanan dari semua etnik di negara kita.

Sebagai seorang yang suka jalan-jalan dan mencari makan, Liez memang teruja kalau pergi ke sesuatu tempat dan tahu ada menu yang sedap atau viral. Sedia maklum disebabkan Covid-19, Liez batalkan percutian yang dirancang. Frust juga sebab trip kali ni nak jalan-jalan cari makan viral sebenarnya. Tetapi Liez tak risau sebab sekarang boleh order food viral dengan menggunakan khidmat Foodpanda. Jom makan menu terbaik Malaysia, memang best!! Liez akan sharekan 5 menu yang menjadi pilihan rakyat Malaysia.

#1 Nasi Lemak

Ini adalah menu yang menjadi pilihan seluruh rakyat Malaysia. Nasi lemak adalah sejenis makanan berasaskan nasi yang dimasak dengan santan. Aroma dan rasanya yang berlemak digandingkan dengan sambal yang pedas, potongan timun, telur rebus atau telur goreng mata kerbau dan kacang tanah goreng.

Pic: Google

Kalau dulu nasi lemak dimasak dan dimakan oleh kaum melayu tetapi kini nasi lemak telah menjadi pilihan pelbagai bangsa terutama kaum cina, india dan banak lagi. Nasi lemak juga yang dahulunya menjadi salah satu menu untuk sarapan dan kini menjadi pilihan tidak kira untuk makan tengahari, makan malam ataupun supper.

Di Kuala Lumpur, terdapat banyak gerai yang menjual nasi lemak yang viral seperti Nasi Lemak Wanjo, Nasi Lemak Antarabangsa, Nasi Lemak Tanglin dan banyak lagi.

#2 Roti Canai

Pilihan hidangan terkenal bila berkunjung ke kedai mamak dan merupakan hidangan asal kaum india. Roti canai yang dihasilkan dari campuran tepung, majerin dan air ini dimasak di atas kuali rata dan dibiar masak sehingga garing. Dihidangkan bersama dengan kuah kari, kuah dhal dan sambal.

Pic: Google

Roti canai juga diolah menjadi pelbagai jenis roti seperti roti telur, roti boom, roti susu, roti tidu dan pelbagai lagi. Roti canai menjadi menu pilihan rakyat Malaysia dan juga pilihan pelancong yang ddatang melawat negara kita.

#3 Nasi Ayam Hainan

Menu istimewa kaum cina yang menjadi kesukaan rakyat Malaysia tidak kira dimana sahaja. Hidangan nasi yang cukup lengkap dan memiliki rasa yang sedap. Anak-anak Liez suka makan nasi ayam hainan ni sebab nasinya berperisa dan dihidangkan dengan ayam yang distim atau di goreng garing. Selain itu, ia dihidangkan dengan sayuran seperti timun, tomato dan salad dan dimakan dengan sos cili dan kuah kicap yang menyempurnakan rasa.

Pic: Google

Nasi ayam Hainam banyak di jual di medan selera dan pusat penjaja dan popular dijual di dalam bangunan pusat membeli belah. Antara nasi ayam hainan popular ialah Ee Ji Ban Melaka, The Chicken Rice Shop, Nasi Ayam Hainan Taman Melawati dan banyak lagi.

#4 Satay

Kegemaran rakyat Malaysia! Liez pun suka. Anak-anak jangan cakap la berenut suka satay. Satay adalah makanan dari daging tidak kira ayam atau daging, hati atau perut yang telah diperap dengan rempah dan dibakar di atas arang. Fuhh!!! sedap dimakan dengan sos kacang yang pedas manis.

Pic: Google

Dihidangkan sekali dengan hirisan timun, bawang dan juga nasi impit. Banyak kedai yang menjual satay dan menjadi viral untuk dicuba antaranya Satay Kajang, Satay Melaka dan banyak.


#5 Nasi Kandar

Sinonim dengan makanan yang popular negeri Pulau Pinang. Tetapi, korang boleh dapat juga nasi kandar yang sedap dan terangkat di banyak lokasi seluruh negara. Nasi kandar yang sedap adalah terletak pada campuran pelbagai jenis kari dan kuah. Kalau nak sebut tentang kari, ada kari ayam, kambing, ikan, sotong ketam dan macam-macam lagi. Ditambah pula dengan himpunan lauk pauk seperti ayam goreng berempah, udang salut tepung, bendi rebus, kobis goreng dan macam-macam lagi. Kalau nak disenaraikan memang berjela guys!!

Pic: Google

Ramai juga yang jatuh cinta dengan nasi kandar selepas kali pertama menikmatinya. Kalau nak cari lokasi nasi kandar yang terbaik, korang boleh je google. Confirm jumpa!!


Nak Order Food, Ingat FoodPanda

Semua menu-menu yang Liez bagitahu diatas tu adalah yang popular dikalangan rakyat Malaysia tidak kira umur dan bangsa. Belum lagi diambil kira pelancong-pelancong yang mula jatuh hati dengan makanan tempatan kita. Bila dah viral, memang berpusu-pusa orang pergi dan beratur panjang. Korang tak perlu gusar, sebabnya FoodPanda kan ada! Buat tempahan melalui aplikasi, bayar secara online dan makanan akan sampai depan pintu rumah atau pejabat korang. Mudah kan?! 

Thursday, December 31, 2020

5 Trend Pemasaran Digital 2021 untuk Perniagaan Kecil

Thursday, December 31, 2020 18
5 Trend Pemasaran Digital 2021 untuk Perniagaan Kecil | Perasan tak, sejak kita memiliki teknologi terkini terutama sekali penggunaan jalur lebar makin ramai perniaga yang mula mengorak langkah dengan memperkenalkan produk melalui sosial media. Sebabnya adalah bahawa kebanyakan trend pemasaran digital muncul sebagai reaksi terhadap teknologi baru atau tingkah laku pengguna baru, yang bermaksud memenuhi keperluan yang sudah mulai muncul.

Sebagai contoh, peningkatan pemasaran mudah alih adalah reaksi langsung terhadap peningkatan penggunaan telefon pintar yang drastik sejak beberapa tahun kebelakangan ini, terutama di kalangan pengguna yang menggunakan peranti mereka untuk membeli-belah atau melakukan penyelidikan produk. Oleh itu, penting untuk terus mengetahui trend yang berlaku di industri ini. Dalam artikel ini, Liez nak share 5 trend pemasaran digital popular yang berlaku dalam dunia perniagaan kecil.

1. Pemasaran Melalui Media Sosial

Pada zaman sekarang, media sosial menjadi salah satu cara pemasaran yang sangat penting untuk pemasar digital, dan ini kerana prospek, pelanggan, dan penonton menghabiskan banyak masa mereka di rangkaian ini. Memngikut kajian, pengguna media sosial akan menghabiskan lebih kurang 135 minit sehari di rangkaian sosial dan akan meningkat setiap tahun. Ini kerana media sosial bukan sahaja untuk berhubung dengan keluarga dan rakan-rakan tetapi menjadi platform untuk meneliti produk atau perkhidmatan yang dikehendaki.

Peniaga juga berpeluang untuk melariskan produk mereka dan berhubung dengan prospek anda di media sosial dan lebih daripada 70% memperoleh pelanggan baru dengan pemasaran sebegini termasuk 75% yang merancang untuk menggunakan Facebook. Terdapat beberapa cara perniagaan kecil menggunakan pemasaran melalui sosial media seperti:

• Berkongsi kandungan produk atau perkhidmatan yang menarik dan relevan
• Melibatkan khalayak dalam perbualan
• Menggunakan media sosial untuk perkhidmatan pelanggan, termasuk menjawab pertanyaan dan menangani aduan
• Menggunakan iklan media sosial untuk menjangkau prospek baru
• Membangun pengiktirafan dan kesetiaan jenama melalui penglibatan, komen dan perkongsian
• Bekerjasama dengan Influencer untuk menarik perhatian pasaran baru
• Menganalisis data untuk lebih memahami keperluan, kehendak, dan tingkah laku pelanggan dan prospek
• Mengumpulkan maklumat bermanfaat untuk dikongsi
• Berhubungan dengan prospek pada tahap yang lebih peribadi dan membina hubungan
Google Ads Malaysia memudahkan anda menunjukkan keunikan perniagaan anda kepada seluruh dunia, supaya anda dapat menjangkau pelanggan yang mencari perkara yang anda tawarkan.

2. Strategi Suara

Komunikasi vokal adalah salah satu bentuk interaksi manusia yang paling mudah dan paling umum, jadi tidak mengejutkan bahawa orang juga ingin menggunakan suara ketika berinteraksi dengan teknologi dan peranti kegemaran mereka. Separuh pengguna sudah menggunakan pembantu suara, dan 81% orang menggunakannya menggunakannya bersama dengan telefon pintar mereka. Organisasi yang ingin tetap relevan harus menyesuaikan diri dengan cara baru dalam pencarian internet tradisional, itulah sebabnya membuat strategi pencarian suara menjadi keutamaan bagi perniagaan kecil.

Salah satu elemen penting dalam strategi suara yang menyeluruh adalah mengoptimumkan kandungan anda dengan jenis kata kunci yang biasanya muncul dalam carian suara, termasuk kata kunci ekor panjang yang relevan dengan anda, kata-kata seperti harga terbaik dan harga, kata kunci dalam format perintah dan soalan, dan kata kunci yang menjawab jenis soalan yang ditanyakan oleh pelanggan anda.

Perkara penting yang harus diingat adalah bahawa kebanyakan carian suara adalah soalan, jadi kandungan harus diarahkan untuk memberikan jawapan ringkas. Strategi suara hebat lain yang boleh anda gunakan ialah mencipta kemahiran Alexa atau Google, yang dapat membantu anda menarik pelanggan yang menggunakan suara Alexa atau Google.

3. Pelaburan Video secara langsung

Video telah menjadi kekuatan pendorong dalam pemasaran digital sejak sekian lama kerana sangat menarik, dan dianggarkan bahawa video akan merangkumi 82% lalu lintas internet pengguna pada tahun 2021. Tetapi itu tidak bermaksud pemasaran video adalah statik, dan orang selalu mencari cara baru untuk menarik khalayak dengan video. Dua trend popular yang sedang meningkat kini adalah video berjenama dan langsung.

Dengan kandungan berjenama, perniagaan dapat memanfaatkan semua faedah yang ditawarkan video — sangat menarik, menyampaikan banyak maklumat dalam masa yang singkat, meningkatkan penukaran, dan lebih menarik daripada teks asas — sambil juga membina kepercayaan dan menjalin hubungan dengan mereka khalayak.

Video secara langsung agak baru, tetapi dengan cepat menjadi bentuk kandungan yang sangat popular di kalangan pengguna dan dijangka menyumbang 13% lalu lintas video pada tahun 2021. Salah satu sebab video langsung begitu menarik adalah kerana ia interaktif, dan penonton sebenarnya boleh dijemput untuk berkomunikasi, mengemukakan soalan, dan menjadi sebahagian daripada perbualan, yang sangat baik untuk membina hubungan.

4. Kandungan Novel

Trend yang semakin meningkat sekarang adalah kandungan interaktif yang membolehkan prospek tertarik untuk terlibat dengan jenama. Terdapat banyak jenis kandungan yang boleh di eksperimen termasuk:

• Undian
• Infografik animasi
• Kuiz
• Peraduan
• Penilaian
• Pengundian dalam talian

5. Secara Digital dengan Secara Fizikal

Digital mungkin menjadi cara masa kini dan masa depan, tetapi itu tidak bermakna ia akan mengambil alih sepenuhnya — orang masih gemar berbelanja terus ke lokasi, itulah sebabnya begitu banyak perniagaan masih mempunyai lokasi fizikal.

Walau bagaimanapun, pengguna moden menuntut lebih banyak daripada membeli-belah di kedai, dan itu termasuk menginginkan elemen digital digabungkan dengan lancar ke dalam pengalaman membeli-belah. Oleh itu, banyak perniagaan telah mulai mengambil teknologi yang memungkinkan mereka berinteraksi secara digital dengan pengguna yang hadir secara fizikal dengan menggunakan sistem beacons

Apabila perniagaan menggunakan beacons, signal dapat mengirim isyarat ke peranti mudah alih dalam kawasan geofencing yang telah ditentukan, seperti dengan mengirim notifikasi tertentu kepada pengguna terdekat. Walau bagaimanapun, beacon dapat digunakan lebih dari sekadar itu, dan berikut adalah beberapa cara baru bahawa perniagaan dan organisasi kecil dan besar telah menggunakan teknologi suar untuk mendorong hasil:

• Pameran dagang memasang suar di lanyard yang dipakai oleh para peserta supaya peserta pameran dapat berkomunikasi dengan lebih mudah
• Peruncit menggunakannya untuk membolehkan pengguna memeriksa stok dan mengimbas produk di kedai
• Hotel yang menggunakannya menggantikan kunci bilik
• Persatuan sukan yang berhubung dengan peminat di stadium
• Syarikat penerbangan menggunakannya untuk mengemaskini maklumat mengenai waktu penerbangan, kelewatan, dan maklumat penting yang lain

Pemasaran digital adalah bidang yang dinamik dan terus berkembang, dan ini sebahagian besarnya kerana teknologi dan kebiasaan pengguna akan berubah dari masa ke semasa. Oleh itu, untuk pemasar digital dan perniagaan kecil, penting untuk mereka terus mengetahui perubahan dan trend yang berlaku dalam industri ini. Berita baiknya adalah bahawa kebanyakan trend yang berlaku dalam pemasaran digital adalah perkembangan dan bukannya perubahan menyeluruh dan ini bermaksud untuk terus maju tidak memerlukan perbaikan sepenuhnya.

Bagi yang tidak mahir atau memerlukan bantuan, boleh dapatkan perkhidmatan dari Digital Marketing Malaysia yang menyediakan pelbagai khidmat mengenai pemasaran digital.


WebMechanic.my adalah salah satu syarikat pemasaran digital yang mempunyai pengalaman selama lebih dari 14 tahun dan merupakan pakar dalam SEO, PPC, SMM. Mereka banyak membantu perniagaan untuk menarik lebih banyak pelanggan, membina jenama atau Personal Branding dan banyak lagi. Mereka mempunyai kepakaran dalam mewujudkan laman sesawang dan hasil kerja mereka telah menarik beberapa jenama terkenal untuk menggunakan perkhidmatan antaranya ialah Foodpanda dan Ikea.