16 July 2013

BATTERY OH BATTERY

1:23 PM 1
aduyai...battery oh battery....akhirnya
akhirnya saat-saat yang aku nnt utk menukar battery kereta aku terjadi pagi tadi...
ceritanya bermula begini...
wife aku hari nie ada ambil darah...selalunya wife aku laa yang akan drive kereta ke ofis
atau g check-up...aku jarang follow sbb wife aku kata xyah laa sbb bukan boleh masuk pun time dia check-up...yerlaa kami g klinik kerajaan jer...mana boleh masukkan...
lepas bersiap...selalunye aku akan kluar dulu g kerja...wife aku dlm kul 8.30 br kluar
yerlaa time kerja aku dari kul 8:30-5:30...

bila aku dah siap...aku jerit laa...hahahaha...MAMA baba nak g dah...wife aku cakap...XBOLEH...aku kata kenapa?...selang 5min lps tue wife aku pun kluar laa dr bilik tidur...
nak kluar skali...ooo okey yerlaa selalunyer kami kluar bersama tp dah jarangkan
kluar skali sbb wife aku time pregnant dia kerap terjaga diwaktu malam...

kami pun kluar laa rumah skali...aku g start motor aku dan wife aku start kereta laa..
time wife aku start kereta...aku dengar...iiiiii pelik sungguh...battery nak weak...nyaris sempat start...aku cakaplaa xperlaa g skali klinik n lps tue tukar battery hantar balik rumah...
aku ingat nak frive jer g ofis...tetapi memandangkan bulan ramadhan...jammed after office memang menduga...

time klinik plak...nurse siap marah wife aku sbb puasa...aku ckp asal plak xboleh puasa?...padahal aku tanya kat wife aku laa kenapa xboleh puasa...hahahha...sebab aku tunggu dlm kereta jer...yerlaa battery weak...klu ttp engine takut xboleh start...nurse kata klu amik darah xboleh puasa sbb nak check kandungan gula...ooo okey wife aku pun bertegas laa puasa jer laa kan...

lps settle semua benda...aku pun balik umah amik motor g kerja...wife aku plak g laa ofis...pkl 10am, 2pm n 8pm nnt kena dtg klinik check darah balik...smp jer ofis wife aku whatsapp...baba, mama xpuasa...aku balas...kenapa xpuasa? mak cakap klu amik darah xboleh puasa...ooo okey...hr nie baby dah 2hr xpuasa erk hehehehhe...lepas jer minum wife aku cakap baby active dalam perut...aku selalu cakap...baby nak main2 ngan mama dia tue...yerlaa summersault laa dancing laa...macam2 baby buat dalam perut mama erk...alhamdulillah si kecil kami active...syukur padaMU Ya ALLAH


...si suami...Afey

15 July 2013

Bila Dearie menulis.....

8:23 PM 0
A bit suprise tetiba my Dearie mintak ID and password for my blog nie..
Memang la My Dearie biasa menulis nukilan nya tp dh lama dah..
Nukilannya tue pun agak suprise gak la.. Seorang bakal baba yang excited menunggu cahaya matanya 
lahir ke dunia Allah swt. Bagi aku pun, sangat excited selepas dua tahun menunggu.
Dah masuk 8 bulan nie, macam-macam la sakit yang datang.
Last friday, kena serangan cramp yang power. Kena dua-dua belah kaki pulak di tengah malam.
Mula-mula cuba sendiri untuk melegakan tapi after 5 minit,
makin tegang kaki ini terus menjerit my Dearie.
Subhanallah, sangat sakit. Teramat sakit until now masih rasa sakitnya dikedua belah betis nie.
Dan hari nie pulak, rasa sangat tak selesa. Mual and loya, perut and mata panas..
Nie semua angkara soto semalam.
Rempah soto masih melekat dlm mulut walaupun dh berkumur banyak kali.
Itu yang membuatkan ku rasa sangat tak selesa. Actually memang sejak preggy nie, 
memang xsuka makan benda yang berempah sebab boleh buatkan
perut dan mulut tidak selesa.
Ya Allah..memang menduga puasa hari nie... Tapi alhamdulillah baby dalam perut dari
pagi tadi tak berenti pusing kat dalam. Maybe dia pun boleh rasa "mabuk rempah"
macam mama dia rasa. Huhuhuhu baiknya anak mama nie..
Tahan ye sayang, bebuka nanti kita cuba makan makanan yg
boleh menghilangkan rasa rempah nie tau.

Ok la, klau rajin malam nie aku merepek lagi k.
Nak prepare balik and masak.Hari nie nak buat kerabu suun dan sayur kangkung goreng (biasala masalah pembuangan bagi ibu mengandung nie, huhuhuhu ).
Dah 2,3 hari duk teringat je. Konon semalam nak buat tapi lupa nak beli sos ikan.
So jap lagi aku nak buat jugak..

Hanya Untuk Si Kecil

1:12 PM 1
Alhamdulillah...selesai sudah membeli peralatan si kecil...xcited aku bersama isteriku untuk membeli peralatan untuk si kecil kami....sesungguhnya aku bersyukur dengan anugerah yang telah diberikan kepada kami setelah 2thn kami mendirikan rumahtangga....insya allah diizinNYA isteri ku akan melahirkan anak pertama kami pd awal september...xsabar rasanyer untuk menunggu detik itu....Berbagai-bagai pengalaman pahit manis yang kami tempuhi sebelum isteriku mengandung...Kalau dulu bila time nak raya confirm kami jer laa yang berbelanja dengan sakan....tetapi sekarang nie dah masuk 6 Ramadhan...hanya baju dan peralatan untuk si kecil kami yang diutamakan...untuk kami hanya sepasang baju melayu dan sepasang jubah untuk dipakai pada raya pertama...yang selebihnya pakai jer laa baju apa yang ada...yerlaa kami berdua nie bukannyer FASHIONISTA pun...Sedang aku sambung menulis catatan "HANYA UNTUK SI KECIL" -15-07-2013- isteriku sedang sarat mengandung 8 bulan...berbagai-bagai pengalaman manis yang aku tempuhi bersama isteriku...yang herannya...wife aku kerap buat dessert ataupun cake ker ataupun juadah untuk berbuka puasa...alhamdulillah semoga si kecil kami akan turut suka memasak ataupun tolong mama dia kat dapur....perasaan aku untuk menyambut kelahiran si kecil kami bersyukur, gembira dan macam-macam lagi laa...yerlaa takut jugak melihat kesakitan yang bakal dialami oleh isteriku nnt semasa hendak melahirkan si kecil kami itu nnt...insya allah dengan kuasa ALLAH aku berdoa agar semuanya berjalan lancar hendaknya...nama juga telah kami cari untuk si kecil kami...inysa allah baby girl...kalau diizinkanNYA insya allah si kecil kami akan lahir pada 5sept...dan insya allah..perancangan aku (dengan izinNYA) semasa kenduri kawin adikku pada akhir september nnt akan ku bawa isteriku bersama si kecil kami yang comel blk ke ipoh...disana nnt kami akan tunjukkan wajah comel si kecil kami nnt...insya allah...berkemungkinan besar kami juga akan buat kenduri aqiqah bersama dengan kenduri adikku nnt...