16 May 2015

Selamat Hari Ibu dari Qaseh

2:01 PM 0
Actually tak sambut Mother's day since keluar fatwa haram sambaut Mother's day..
Coz everyday memang hari ibu kan..

Tak pe la sapa nak sambut terpulang masing-masing..

This year first year my lil baby bagi card hari ibu..
Nursery ada buat activity untuk anak-anak so diaorg buat card.

Im so proud of my 20months baby Qaseh..
Even tak la cantik pun..n i dont think dia faham dengan apa yang di buat..
But still terharu la.. hihihi


In Sha Allah mama akan sayang Qaseh di dunia dan di akhirat..


09 May 2015

Perjalanan diet atkins ku ...

3:03 AM 1
OK.. since berat badan naik mendadak start mengandung sampai dah bersalin
and now Qaseh dan nak masuk 2 tahun nie.

Macam-macam buat tapi macam biasa la klau dah nafsu jerung, buaya, ular dah
menular dalam diri nie.. hihihi overkan??

Ok.. ada la terbaca pasal diet atkins nie.. Ada yang buat induction 2 weeks
turun sampai 10 kg.. Gilakkkk kauuu !!
Dasyat gila la aykins nie..


So, kita pun cuba la.. Buat 2 minggu. And guess what?
Aku turun 4kg.. Exercise pun ala kadar..takat plank and lompat bintang 100x je..
Tu pun bukan hari-hari buat..

Alhamdulillah.. So next target nak turun lagi 16kg.. Banyak woooo
Nak dapat berat macam masa kawin tue possible la kan..
Sekurang-kurangnya tak la berat mcm sekarang..

Since diet nie, makan pun rajin bawak bekal.
Masak malam sebelum atau bangun pagi-pagi untuk masak.
Almost aku prepare malam sebelum,pagi just reheat pakai microwave je..

Nanti aku post menu yang selalu aku makan.
Untuk info, aku layan fasa 3 coz masih menyusukan Qaseh.
So penurunan agak slow sbb ambik carbo tak lebih 75g.
Tak macam fasa 1 hanya boleh ambik 20g carbo sahaja..

Untuk tahu pasal diet atkins dengan lebih lanjut boleh google.

Aktiviti di nursery

1:59 AM 0
This week bila ambik Qaseh dari nursery, pengasuh ader bagi buku nota.
Rupanya tue buku activiti budak-budak seharian.
Ok jugak kan bila ada activiti untuk budak-budak tue..Takde la boring duduk je.

For me, if diaorg bagi main pasir pun kita ok la..
Biar anak-anak expose dengan activiti yang macam tue dari 
asyik dengan gadgets je.

Aku memang dah bagitahu encik suami, Qaseh boleh main ipad sekali sekala saje.
Tue pun tengok la klau mood baik la kan..
If not biar dia main lego, toys, buku ke..
Bukan apa, actually xde faedah pun gadgets tue..
Buat diaorg lalai and tak bergaul dengan orang je...

Aku bagi Qaseh tgk ipad atau iphone kadang-kadang untuk layan youtube
lagu "Let it go" Frozen je.. Dia minat sangat dengan lagu tue..

Ok, bebalik pada topik. Memang happy la bila balik tengok buku
activiti Qaseh. Macam teruja sangat.

Hope aku akan buat macam tue bila weekend.
Ada art class ke kan?? Tengah fikir activiti apa boleh buat dengan si kecik
kalau duduk kat Condo nie. hmmmmm kena fikir kan..

Excited bila tengok buku harian Qaseh...

Petang tadi dapat WA dari nursery . Picture activity pagi tadi.
Main air beramai-ramai.. Hamboiii seronok la Qaseh.
Sebab dia memang suka air.

Kat rumah nie, pantang nampak pool dah sibuk ajak swimming.
Ma..ma ming..ming

Hihihi.. Best kan !!!