31 March 2011

Tarian Poco-Poco Secara Asasnya Harus - Kenyataan dari Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin

11:38 AM 2
Berita mengenai Tarian Poco- Poco masih lagi belum berakhir. Pagi tadi ketika sedang asyik membelek Facebook melalui Iphone ku itu, ternampak artikel kenyataan dari Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin (DRMAZA.com) mengenai isu ini.
Bila me membaca kembali artikelnya, ada yang betulnya. Kita mungkin boleh mengubah tarian poco-poco dari gerakan empat penjuru menjadi 3 penjuru (as per yang colleague cakap la). Dan yang penting, kita menarikan tarian poco-poco itu tanpa niat yang memesongkan, tiada bacaan mentera seperti yang diperkatakan. Wallahualam ...Untuk artikel penuh sila view http://drmaza.com/home/?p=1384#more-1384

Photo diambil dari http://drmaza.com
Note: 
Susah nak cakap coz bila kenyataan bercanggah. Jadi fikirkan mengikut akal fikiran sendiri. Wallahualam 

30 March 2011

Tarian Poco - Poco Diharamkan

4:44 PM 0
Subhanallah....
Pagi tadi ader mendengar berita masa dalam perjalanan ke office mengenai Poco-Poco diharamkan di Negeri Perak kerana ia  sebenaranya salah satu cara keagamaan Kritian. Ketika itu seperti terdetik dihati ini dan bersuara dengan My Dearie. For me, ia tidak seperti Yoga yang juga diharamkan kerana menyerupai aktiviti keagamaan agama Hindu. Yoga adalah satu amalan India purba untuk membantu seseorang bertafakur sejak ribuan tahun lamannya dan ia melibatkan pembacaan beberapa mentera atau zikir.
Tapi bila difikirkan kembali, pergerakkan Poco-Poco yang berbentuk salib. Subhanallah.... Memang BETUL !! Me menyukai Poco - Poco coz pergerakan yang perlahan dan mudah diikuti. Sebenarnya, Poco- Poco ni dah jadi aktiviti wajib setiap kali di Majlis perkahwinan dia di tempat tinggal emak dan every morning kaum ibu-ibu akan berpoco-poco. Even me pernah berpoco poco ketika dimajlis perkahwinan ku.


Fatwa Poco - Poco diharamkan dikeluarkan oleh Mufti Negeri Perak.
Jika benar seperti ape yang diperkatakan, maknanya telah ramai orang-orang kita terutama orang Islam telah terjebak dengan tarian keagamaan ini termasuk AKU !! Ya Allah...KAU ampuni lah dosa-dosaku ini kerana kejahilan diri ini ......
Semoga semua akan sedar dan mengambil inisiatif untuk tidak lagi ‘menarikan’ lagi tarian Poco -Poco yang ternyata mensyirikkan Allah tanpa kita sedar. Yang paling utama, kita memohon keampunan dari Allah diatas kelalaian kita ini .... Wallahualam .....

Parisian Macarons

3:23 PM 0

Ingredients

  • 1 1/4 cups confectioners’ sugar
  • 1 cup finely ground sliced, blanched almonds
  • 3 eggs white
  • Pinch of salt
  • 1/4 cup granulated sugar

  • Directions

  • To make the macaroons:
  1.  Preheat the oven to 350 degrees. In a medium bowl, whisk together confectioners' sugar and ground almonds. In the bowl of an electric mixer fitted with the whisk attachment, whip egg whites with salt on medium speed until foamy. Increase speed to high and gradually add granulated sugar. Continue to whip until stiff glossy peaks form. With a rubber spatula, gently fold in the confectioners' sugar mixture until completely incorporated.
  2. Line baking sheets with parchment paper; set aside. Fit a pastry bag with a 3/8-inch #4 round tip, and fill with batter. Pipe 1-inch disks onto prepared baking sheets, leaving 2 inches between cookies. The batter will spread a little. Let stand at room temperature until dry, and a soft skin forms on the tops of the macaroons and the shiny surface turns dull, about 15 minutes.
  3. Bake, with the door of the oven slightly ajar, until the surface of the macaroons is completely dry, about 15 minutes. Remove baking sheet to a wire rack and let the macaroons cool completely on the baking sheet. Gently peel off the parchment. Their tops are easily crushed, so take care when removing the macaroons from the parchment. Use immediately or store in an airtight container, refrigerated for up to 2 days or frozen for up to 1 month.
    To fill the macaroons:
  4.  Fill a pastry bag with the filling. Turn macaroons so their flat bottoms face up. On half of them, pipe about 1 teaspoon filling. Sandwich these with the remaining macaroons, flat-side down, pressing slightly to spread the filling to the edges. Refrigerate until firm, about 1 hour.
    Note:
    To make coffee-flavored macaroons: In step 1, add 2 drops brown food coloring to the egg whites after they are whipped. In step 4, blend 1/2 cup macaroon filling with 1 1/2 teaspoons espresso powder dissolved in 1/2 teaspoon warm water for the filling. To make cassis-flavored macaroons: In step 1, add 2 drops purple food coloring to the egg whites after they are whipped. In step 4, use 1/3 cup good-quality cassis jam for the filling. To make pistachio-flavored macaroons: In step 1, add 2 drops green food coloring to the egg whites after they are whipped. In step 4, combine 1/2 cup macaroon filling with 1 tablespoon pistachio paste for the filling.

29 March 2011

Foods Tracker: Mee Kari Daud Mat Jasak

11:36 AM 0


















First time i went to this stall after beberapa lama mendengar pujian tentang keenakan makanan from my family in law. Because before this, kedai ini ditutup atas sebab2 tertentu. But finally, dapat juga me merasa makanannya. Last visit to Ipoh, My Dearie bawak me for breakfast dekat Medan Mara. My Dearie order Kuey Tiow Kicap dengan Fishball Curry and me Order Bihun Kicap with Fishball Soup.
For me, sedap boleh tahan la. And its remind me masa kat Convent dulu. Everyday makan Fishball soup with chopstick tau.


Kuey Tiow Kicap with Fishball Curry
Bihun Kicap with Fishball Soup

Location: Medan D'Mara Ipoh
Operation Hour: 0800hrs - 2400hrs (Monday - Sarurday) (Sunday - closed)
Food Style: Hawker 
Menu: Bihun, Mee ,Kuey Tiow and assorted of Fish balls /Soup, Kicap, Curry 

Recipe : Flourless Chocolate Cake

10:15 AM 0

Ingredients

  • 112 g semisweet chocolate, chopped
  • 115 g butter
  • 150 g white sugar
  • 45 g cocoa powder
  • 3 eggs, beaten
  • 5 ml vanilla extract

Base:
325 g Walnuts + Almonds (chopped)
50 g brown sugar
A bit cinnamon powder 

Directions

  1. Mix Walnut and Almonds chopped wit brown sugar and Cinnamon powder. Then
  2. Dump the mixture into a 9-inch springform pan or pie tin; there's no need to grease the pan.
  3. Use your hands or a flat-bottomed glass to press the mixture evenly into the bottom and sides (if desired) of the pan. To avoid getting into the batter, press firmly to ensure the mixture is well compacted.
  4. Keep it in the fridge and get ready to prepare the batter.
  5. Preheat oven to 300 degrees F (150 degrees C). Grease an 8 inch round cake pan, and dust with cocoa powder.
  6. In the top of a double boiler over lightly simmering water, melt chocolate and butter. Remove from heat, and stir in sugar, cocoa powder, eggs, and vanilla. Pour into prepared pan.
  7. Bake in preheated oven for 30 minutes. Let cool in pan for 10 minutes, then turn out onto a wire rack and cool completely. Slices can also be reheated for 20 to 30 seconds in the microwave before serving.

28 March 2011

Foods Tracker: Z Kuey Tiow Goreng

3:25 PM 0


This is one of my fave stall yang akan di singgah bila pulang ke Ipoh. Actually My Dearie yang recommended before we got married lagi. Special about Z Kuey Tiow nie, semua masakan dimasak dengan menggunakan arang kayu. So, rasa dan rasanya memang...TERBAIK !! Pernah bawak my family makan kat sini one day before my Reception in Ipoh.

Mee Goreng

Kuey Tiow Goreng
Location: Taman Razaki, Ipoh
Operation Hour: PM
Food Style: Hawker 
Menu: Kuey Tiow Goreng, Bihun Goreng and Mee Goreng.

14 March 2011

Permulaan yang baru

9:19 AM 0

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.


Assalamualaikum wbt,
Semua yang berlaku telah ditetapkan Allah swt. Aku telah memikirkanya sejak 2 minggu yang lalu tapi hati ini belum kuat untuk menyatakanya.
Tapi Allah Maha Besar dan DIA maha mendengar.Walaupun aku agak berbelah bagi tapi demi Allah swt aku lakukan.
Insyallah semoga niatku dan amalan ku diterima Allah SWT.


Note: Terima kasih kepada Suamiku kerana memahami.Hari ini adalah diantara hari yang paling bahagia buat Mama. Semoga doa2 kita diteima Allah dan dimakbulkan olehNYA. Amin.....

10 March 2011

Konsert Wings Opera Hidup

11:59 AM 0
Wehoooo... Actually my Dearie dh booked the tickets sebulan lebih dah kot. Biasa la orang jiwa rock kapak cangkul nie mmg over excited bila dengar Wings nak buat show dekat Istana Budaya. So after booked sebulan lebih awal later dia pun pegi la collect the ticket @ Istana Budaya.Then di api api pulak Along and Qiqi ajak tengok skali. So diaorg pun confirm nak join..Lagi havoc la nanti.


 SO JOM LA SERBU RAMAI- RAMAI KE KONSERT ORKESTRA WINGS OPERA HIDUP APRIL NI !!!!


KONSERT WINGS OPERA HIDUP  

Sipnosis

Wings telah banyak mengharungi “Opera Hidup” sebagai kumpulan rock
 tanah air selama 25 tahun didalam memperjuangkan muzik rock bersama-sama
 peminat yang mereka kumpul hingga kini.

Sayap Wings tetap teguh terbang bersama Awie, Joe, Eddie dan Black

 merantau serta menerokai muzik rock dengan lebih rakus dan berani 
demi mencari sesuatu pembaharuan di dalam Opera muzik mereka
 agar tetap hidup di dalam jiwa dan ingatan peminat-peminatnya.

27 album dari Belenggu Irama hingga Double Trouble Live, pelbagai rentak

 dan melodi rock dihadiahkan Wings kepada peminat setia mereka.
Dari pentas fun-fair hingga ke pentas konsert selama 25 tahun mereka 
memberikan persembahan yang panas lagi bertenaga. Kini di Panggung Sari, 
Istana Budaya bakal tercipta sejarah di dalam Opera Hidup Wings dan 
peminat setia mereka – KONSERT WINGS OPERA HIDUP bersama 
Orkestra Simfoni Kebangsaan (OSK). 




Tiket:  
RM65, RM85, RM125, RM165, RM205, RM245, 
RM305 & RM450 (Ekslusif bersama Wings)
  
Tempahan / Maklumat Lanjut:
Box Office,
Istana Budaya,
Jalan Tun Razak,
50694 Kuala Lumpur.
Tel : 03-40265558

Tempahan / Pembelian Online: www.ticket2u.biz
Hotline : 03-41498600

Laman Web Rasmi; www.sayap2wings.com


08 March 2011

5th months Wedding Anniversary

3:08 PM 0
Hari ini genap 5 bulan perkahwinan kami. I'm glad menjadi isteri ke pada Fey Qauz and i hope di pun begitu. Sepanjang perjalanan hidup kami sebagai suami isteri macam-macam yang kami lalui. Suka duka gelak tawa dan senda gurau. Kehidupan kami sangat bahagia walaupun belum ada tanda-tanda akan dikurniakan cahaya mata dalam masa terdekat ini. But my Dearie selalu berpesan supaya sentiasa berdoa pada Allah swt semoga kami dapat menimbang cahaya mata. Hati siapa yang tak terusik tapi insyallah Allah sentiasa mendengar dan maha mengasihani. Mungkin belum rezeki kami dan mungkin kami masih belum bersedia. Yaallahualam...hanya Allah maha Mengetahui. Kami akan terus berusaha.. Aminnnnnnn


To my Dearie Hubby, Terima kasih kerana sudi menerima diri ini seadanya. Semoga huungan kita berkekalan hingga ke akhir hayat.

07 March 2011

Laksa Pertama ku

11:23 AM 0
Actually dah lama nak buat laksa tapi biasa la masa tak mengizinkan tambah2 lagi harus koje hari sabtu. But disebabkan keinginan yang teramat sangat akhirnya laksa pertama ku siap jua. Nak dijadikan cerita My Parents in Law turun KL untuk menghadiri perkahwinan anak saudara Wan Chik. So memang rezeki la kan..


After balik keje tengahari tue, bergegas la me & Dearie ke Jusco untuk memebeli beberapa bahan yang belum mencukupi. Biasa la orang baru kawin mmg la mcm tue. Hihihihi Sampai je dirumah, me terus meneruskan operasi membuat kuah laksa. Ku ambil resepi Mak tersayang la,biasa la anak emak kan and sedap pulak tu.. So bermula bermacam macam adeganku dibantu oleh encik Dearie tercinta. Selepas bertungkus lumus, akhirnya siaplah laksa ku. Pada ketika itu, My PIL dah pun sampai dirumah. 


Sesudah selesai je, me, Dearie and Mama berfoya dia Bagus Baking Solution Shop. Di sana kami menjadi agak diluar kawalan kerana both of us GILA baking especially me...So setelah dapat barang yang di cari, kami bergegas balik dan bersiap untuk ke majlis perkahwinan Shah & Debby. Actually kami xkenal but Wan Chik invited so kami berbesar hati untuk memenuhi undangan itu.


Oppss !! Berbalik cerita laksa pertama ku itu. Jadi laksa itu telah dihidangkan pada pagi Ahad nya buat sarapan my PIL. Ader ke orang bagi makan laksa pepagi ?? Omak eden kehairanan.. hihihi apa boleh buat my PIL mau pulang ke Ipoh awal pagi jadi bagi merasmikan laksa ku itu harus dihidangkan pagi. Hihihihi Alhamdulillah laksa ku menjadi dan bertambah makan my PIL and also my Big Boss itu. Me pun bertambah coz laksa is one of my fav foods jugak.. Lagi pun klau makan banyak xkan gemuk nya.. BETULLLLLLL x tipu !! ;))
Memang saja buat laksa banyak sikit coz nak ajak my family. So after my PIL pulang, me terus called my mum and invited them. Diaorang sampai dengan membawa Nasi Dagang pulak.Memang Terbaik la kan.. Senang cite la kan. laksa ku sama rasa macam laksa emak ku itu..jadiiiiiiii BERJAYA la ....



Oppsss lupa la nak cakap, My Dearie kureng minat makan dengan laksa so telah ku sediakan bihun untuk digantikan dengan laksa.