20 November 2019

Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak

Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan  Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak | Berapa ramiakah diantara kita yang mengamalkan konsep pengambilan makanan hari mengikut suku, suku, separuh? Liez sendiri kadang-kadang ingat nak buat kadang-kadang tidak. Sebenarnya, bila kita mengamalkan konsep suku, suku, separuh ini bukan sahaja dapat menurunkan berat badan tetapi mengelak dari terkena penyakit seperti kencing manis, darah tinggi dan sakit jantung. Semua ini berkaitan dengan pemakanan seharian kita.
Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan  Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak

Agak megejutkan kerana Malaysia adalah negara pertama mempunyai kadar obesiti di Asia tenggara sebanyak 13.3% dan antara tiga negara tertinggi Asia yang mempunyai peratusan tinggi 11.5% kanak-kanak obesiti dari usia 6 bulan hingga 12 tahun. Sebab itu, Kementerian Kesihatan Malaysia menggalakkan Suku Suku Separuh, dimana pembahagian plat makanan kepada perempat untuk protein, satu perempat untuk karbohidrat komplek dan separuh untuk buah-buahan dan sayur-sayuran.

Ayam Brand™, jenama yang terkenal dengan pelbagai produk makanan dalam tin yang sihat dan mudah, yang tiada bahan pengawet dan tiada tambahan MSG mengambil berat tentang isu obesiti dikalangan kanak-kanak dengan menggabungkan konsep 3S Pinggan Sihat Malaysia dalam program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) untuk memperluaskan mesej nutrisi kepada kanak-kanak dari sekolah rendah.

Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan  Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak
Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan  Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak
Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan  Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak
Kempen tahun ini bertemakan ' Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019, Sihatkan Malaysia, Mulakan Sekarang'. Ia akan memperkasakan kanak-kanak dari 10 negeri dengan maklumat dan mengenal pasti pilihan makanan yang lebih sihat dan melengkapkan mereka dengan kemahiran untuk menyediakan hidangan Pinggan Sihat Malaysia. Program ini terbuka kepada kanak-kanak dari lapan tahun ke atas. 

Baru-baru ini Liez berpeluang ke majlis kemuncak Ayam Brand™ di KPJ Ampang Puteri Specialist yang merupakan salah satu hospital peneraju di Malaysia dan di Asia Tenggara. 

Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan  Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak

Pengerusi Ayam Brand™, Yang Mulia Tunku Dato' Mu'tamir Bin Tunku Tan Sri Mohamed  
Kempen CSR yang kini berusia 12 tahun telah menyumbang 1.76 juta makanan sihat untuk tujuan kebajikan, menyediakan makanan berkhasiat kepada lebih daripada 20,000 orang daripada 482 rumah amal dan NGO. Kempen tahun ini membiayai dan mendidik 42 rumah amal, mendidik 25 sekolah di seluruh negara, selama lebih tiga bulan, di anggarkan 1,800 penerima dengan jumlah 324,000 hidangan Ayam Brand. 

Pada acara kemuncak, Pakar Pemakanan Sihat, KPJ Ampang Puteri, Puan Norhayati Azmi berkongsi dengan para peserta mengenai hidup dan makan dengan sihat.

Pengarah Perubatan, KPJ Ampang Puteri Specialist Hospital, Dato Dr Abdul Wahab Abdul Ghani
KPJ Ampang Puteri berbesar hati untuk bekerjasama dengan Ayam Brand dalam kempen CSR tahunannya. Pepatah mengatakan pencegahan adalah lebih baik dari mengubati, dan kami komited untuk menjangkau masyarakat dan berkongsi pengetahuan kesihatan yang penting kepada semua. Kami pmenghargai kerjasama seperti ini dan melihat kempen Ayam brand menjangkau negara dan jenama telah berjaya melakukanya selama bertahun-tahun.
Di Kuala Lumpur dan Selangor, seramai 40 orang kanak-kanak daripada 257 menyertai Kempen Penjagaan Komuniti Ayam Brand yang bermutu, mencabar dan menyeronokkan, 'Get Healthy Malaysia, Start Now '. (Sihatkan Malaysia, Mulakan Sekarang)
Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan  Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak
Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan  Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak
Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan  Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak
Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan  Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak
Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan  Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak
Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan  Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak
Acara di mulakan dengan pengenalan interaktif kepada konsep #SukuSukuSeparuh, di ikuti oleh 10 pasukan yang terdiri daripada 4 orang kanak-kanak yang menyediakan makanan berdasarkan prinsip 3S, dalam masa 30 minit dengan bantuan minima dari guru-guru serta selebriti, menggunakan resepi yang telah diselidiki oleh pakar pemakanan. 
Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan  Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak
Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan  Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak
Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan  Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak
Semasa menunggu keputusan tentang hidangan Malaysia Sihat, kanak-kanak ini dicabar dengan permainan yang memerlukan Kemahiran Pemikiran Pesanan Tinggi untuk menguatkan apa yang mereka telah belajar tentang pemakanan yang baik. 

Enam buah rumah amal menerima bekalan Ayam Brand™ selama dua bulan yang bersamaan 46,260 makanan sihat untuk jumlah 257 penghuni rumah. 
Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Menyampaikan  Kepentingan Nutrisi Seimbang Untuk Melawan Obesiti Dikalangan Kanak- Kanak
Pada korang yang ingin membantu lebih banyak komuniti? Korang boleh melayari https://www.ayambrand.com.my/e-charity.html dan beli produk Ayam Brand™ untuk disumbangkan kepada rumah amal pilihan korang. E-charity Ayam Brand™ menawarkan 15% kurang daripada harga runcit, dan penghantaran percuma untuk memudahkan lebih banyak organisasi amal Dapatkan Malaysia Sihat, Mula Kini.

20 comments:

  1. Satu program yang sangat bagus melalui pendedahan yang awal kepada kanak-kanak ini akan mengetahui yang mana lebih baik aspek pemakanan seharian mereka.

    ReplyDelete
  2. bestnya anak2...bagus ayam brand ni. jenama yg dipercayai. dah mcm2 produk die kluar skrg

    ReplyDelete
  3. Moga dipermudahkan aktiviti CSR sebegini dan moga lebih banyak pertubuhan yang akan membantu lebih banyak golongan yang memerlukan.

    ReplyDelete
  4. Bagus betul inisiatif dari Ayam Brand ni. Moga lebih ramai memanfaatkan program seperti ni dan membantu yang memerlukan. Ramai lagi golongan yang memerlukan di Malaysia ni kan?

    ReplyDelete
  5. Bagus aktiviti macam ni, suka tengok. Ayam brand pun dah lama di pasaran, makanan time tak tahu nak masak apa hehe senang

    ReplyDelete
  6. Dapat juga invite untuk program ini tetapi saya g tidak dapat hadir. Satu initiatif yang bagus untuk kanak2 mengenal pemakanan yang baik ketika masih muda.

    ReplyDelete
  7. Program sangat bagus..seronok tengok budak-budka tu masak guna ayam brand.lagipun senang sebab dalam tin kan..

    ReplyDelete
  8. Bagus program kempen yg dijalankan oleh pihak Ayam Brand.. AM mmg suka produk Ayam Brand menjadi pilihan utama utk barangan dapur d rumah

    ReplyDelete
  9. sebaiknya yang hanya dalam olive oil tu. itulah yang biasa saya beli, kalau yang lain tu biasanya ada campuran gula dan bahan lain (lemak trans). tapi cukup bagus dah program Ayam Brand ni tahniah

    ReplyDelete
  10. Bagus jgk ayam brand ni. Sentiasa turun padang beri kpd komuniti. Hopefully byk syarikAt luar dpt turut turun padang. Beri lebih , anda dpt lebih InsyaAllah

    ReplyDelete
  11. Bagusnya kempen dan program kelolaan Ayam Brand ni. Sememangnya selain ibubapa, anak anak juga patut diberi pendedahan bab pemakanan seimbang. Terbaik laaa usaha Ayam brand.

    ReplyDelete
  12. Lama tak beli jenama nih.. Sedap tuna jenama Ayam brand biasa buat sandwich.. Memang betul makanan sihat...

    ReplyDelete
  13. program yang baik daripada ayam brand. manfaat kepada semua

    jom singgah www.hellokerja.com

    ReplyDelete
  14. bagus ayambrand dapat buat program macam ni. di kelantan ada juga tapi mek tak berkesempatan pula nak join. tapi memang best kan. knowledge.

    ReplyDelete
  15. Baguslah produk ayam brand nie. Now it’s time to give back to community. Perlu banyak lagi kempen dan event2 seperti ini di masa akan dtg.

    ReplyDelete
  16. Kempen yang bagus untuk educate public tentang pentingnya penjagaan pemakanan untuk mengelakkan mendapat sakit yang sukar untuk dirawat...thanks for sharing this infor

    ReplyDelete
  17. Bagus ada program-program macamni, pendedahan dari awal juga diperlukan.
    semoga lebih maju.

    ReplyDelete
  18. terbaik Ayam Brand dan KPJ Ampang Puteri atas kempen kesedaran untuk hidup sihat bagi rakyat Malaysia

    ReplyDelete
  19. Mkn apa2 pun jangan berlebihan.. Salam perkenalan..

    ReplyDelete
  20. Bagus ada program macam ni. Dapat beri kesedaran pada anak2 yg masih muda utk jaga pemakanan.

    ReplyDelete