30 October 2017

KELAHIRAN CUCU KE 6 DALAM KELUARGA

2:00 PM 4

Syukur Alhamdulillah, minggu lepas Liez menerima berita yang adik ke 3 telah menjadi seorang bapa denganseorang kelahiran baby perempuan selepas penantian selama 6 tahun. Pelbagai dugaan yang dilalui oleh adik Liez dan isterinya. Kini Allah SWT telah makbulkan doa-doa kami semua.

Adik ipar Liez terpaksa bersalin pada usia kandungan 38 minggu secara caesarean kerana menghidap GDM ketika mengandung dan mengambil suntikan insulin. Doktor menyarankan bersalin caesarean kerana mungkin anak didalam perut besar dari saiz sepatutnya. Jadi adik ipar menyerahkan diri di Hospital Sungai Buloh dan selamat bersalin dua hari selepas itu.

Geram dapat pegang dan cium baby kecik ni

Dan hari sabtu lepas, Liez dan anak-anak serta mak ayah dan adik bongsu serta isterinya bermalam dirumah keluarga adik ipar. Keluarga adik ipar Liez kebetulan ada kenduri di kampung dan mereka meminta bantuan kami untuk menjaga adik ipar untuk 2 hari.

Muka Niyaz puas hati dapat pegang baby
Jadi seronok Qaseh dan Niyaz sebab dapat berjumpa dengan baby comel. Dari hari kami melawat di hospital, setiap hari Qaseh sibuk nak ke rumah pakciknya sebab nak tengok baby. Hari-hari asyik tanya bila nak pergi rumah pakcik.

Kakak Qaseh pun seronok dapat pangku baby
Semoga baby Raisha Nur Miqaila membesar dengan sihat dan menjadi anak solehah.

FOOD TRUCK @ DATARAN WANGSA MELAWATI

12:38 PM 2

Kalau sebut pasal makanan , memang Liez la orang yang excited tau. Liez memang kaki makan. Tengok badan la hihihi. Liez pula memang suka cari tempat makan yang best dan mencuba makanan baru. Dearie Liez pun kaki makan kira sejoli la kami berdua. Kira Food hunter la.


2 minggu lepas, Liez berjaya pujuk Dearie untuk makan di Food Truck Wangsa  Melawati. Ajak sekali adik bongsu Liez dan wifenya. Kira bertuah sebab diaorang pun kaki makan. Selalu lalu di situ tapi tak singgah pun. Selalunya pergi Food truck Ampang. Kali ini kita cuba tempat baru pula. Nak cari pun senang. Lokasinya adalah di Pejabat KWSP Wangsa Melawati. Kawasan ini agak luas dan jangan risau tentang parkir okay.

Ada lebih dari 30 food trucks yang menawarkan pelbagai jenis makanan dari makanan tempatan hingga makanan barat. Juga terdapat pelbagai food truck yang menawarkanminuman panasdan sejuk untuk korang pilih mengikut selera korang. Liez macam biasa akan cari coffee dulu. Dan Dearie belikan Nasi Yam Hainan untuk Niyaz dan Fettucini Carbonara untuk Qaseh. Kami berdua tumpang makan sikit-sikit.










Ada busking setiap malam
Merasa Churos besar dari muka Qaseh
Ada juga Clown yang menghiburkan pengunjung setiap malam

Jadi korang kalau nak makan-makan santai boleh la ke Food Truck @ Dataran Wangsa Melawati. 

Masa operasi: 7 malam hingga 12 malam
Hari operasi: Selasa hingga Ahad
Landmark: KWSP Wangsa Melawati






24 October 2017

JONLIVIA - PAKAIAN SUKAN YANG MEMBAKAR KALORI 3 KALI LEBIH CEPAT

5:53 PM 9

JONLIVIA
Ada berita baik untuk yang sukan bersukan atau yang ingin menurunkan berat badan dengan cepat. Jonlivia adalah pengeluar pakaian sukan khusus bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan dengan cepat disamping memberikan impak yang baik kepada badan. Jonlivia yang berasal dari Taiwan, merupakan jenama no 1 untuk Activeware yang membantu dalam proses penurunan berat badan.



Terbaru, Jonlivia telah mengeluarkan siri pakaian sukan yang  dipanggil ActiveSeries yang sesuai untuk lelaki dan perempuan. Yang menarik perhatian Liez ialah Jonlivia Women Long Sleeve ActivTee Plus. Liez dah mencubanya dan sangat berpuas hati dengan keputusan yang terhasil.


Kelebihan Jonlivia ActivSeries adalah kerana material dari bahan yang memudahkan pengaliran haba dan memberikan keselesaan kepada pemakai. Dengan teknologi CoolVenti yang akan membuatkan badan segar walaupun berpeluh.


Jonlivia Women Long Sleeve ActivTee Plus juga mempunyai teknologi Neo Abs yang membakar lemak diperut 3 kali ganda lebih cepat dari memakai pakaian sukan yang lain. Pada yang nak dapatkan 6 pack pada perut korang, mesti korang teruja kan dengan kemampuan Jonlivia ini. Dengan teknologi NeoHeat juga akan membakar lemak dalam badan dengan pantas dan mudah. Dengan pemakaian Jonlivia ActivSeries ini korang boleh mendapatkan berat badan dan bentuk badan yang korang inginkan dengan lebih cepat dan selamat. Memang cukup selesa ketika Liez memakainya dan yang pasti tidak rasa rimas atau melekit.



Satu lagi keistimewaan Jonlivia Women Long Sleeve ActivTee Plus ialah bahagian lengannya disediakan poket disisi lengan untuk memudahkan pemakai menyimpan telefon bimbit korang ketika menjalankan aktiviti. Tak perlu risau lagi kerana ianya selamat. 

So korang tunggu apa lagi, lawat website www.jonlivia.com untuk mendapatkan koleksi-koleksi pakaian sukan dan juga ada koleksi ShaperSeries dan juga koleksi PhiroBack Supporter. 

Nota: Jonlivia Women Long Sleeve ActivTee Plus agak singkat dan agak singkat dibahagian punggung. Jadi Liez sarankan korang pakai bersama sweater atau dipakai sebagai inner. 

8 TANDA-TANDA KANDUNGAN GULA YANG TINGGI DALAM DARAH

1:43 PM 3
Kandungan gula yang tinggi dalam darah boleh mencetuskan rasa tidak keselesaan dalam kehidupan harian kita. Ini juga boleh membuatkan seseorang menghidap kencing manis. Terkejut bila satu laporan akhbar menyatakan antara yang ramai menghidapi kencing manis adalah dikalangan kita yang berusia 20 - 40 tahun. Tapi Liez ada baca satu keratan akhbar ada seorang remaja berusia 11 tahun sudah menghidap kencing manis kronik. 

Waaaaa muda - muda lagi dah kena penyakit kencing manis. Kencing manis bukan sahaja disebabkan oleh keturunan (sejarah keluarga terdekat yang menghidap kencing manis) tetapi cara hidup kita seharian juga mempengaruhi tahap kesihatan kita. Mungkin kita ada menghidapi kencing manis tapi sebabkan tidak mendapat tanda-tanda yang jelas, jadi kita buat endah tak endah

Jom kita tengok 8 Tanda - Tanda badan kita mengandungi kadar gula yang tinggi


 1. Keletihan yang melampau
Ia mungkin disebabkan paras gula yang tinggi menyebabkan keradangan pada pembuluh darah. Ada kajian mengatakan bahawa menghantar sel-sel imun dipanggil monosit ke dalam otak yang mencetuskan keletihan.


2. Kehausan yang melampau
Semakin tinggi kadar gula dalam darah, semakin sukar buah pinggang berfungsi dengan baik. Ia menarik cecair dalam tisu-tisu badan dan ia menjadi kering. Korang boleh rasanya bila mulut korang rasa sangat kering dan perit.


3. Kerap membuang air kecil
Korang akan kerap ke tandas untuk membuang air kecil. Ini kerana buah pinggang menggunakan kesemua cecair dan glukos dalam badan.


4. Sentiasa lapar dan berat badan naik mendadak
Ini kerana gula yang berlebihan menghalang insulin yang membawa glukos ke dalam sel untuk menghasilkan tenaga. Insulin yang berlebihan dalam badan juga akan menggalakkan penyimpanan lemak berlebihan dan akan membuatkan korang sentiasa lapar. Ini akan menyebabkan berat badan akan naik dengan mendadak.


5. Rasa kebas dan panas
Ini adalah kerana tanda Neuropati dan kebiasan disebabkan paras gula pada kadar jangka masa panjang. Gula akan merosakkan saraf-saraf dan menghalang aliran darah, nutrien ke sel-sel badan. Rasa kebas dan panas selalu dirasai dibahagian kaki dan tapak kaki.

6. Penglihatan kabur
Ini adalah tanda pertama yang menunjukkan kadar gula yang tinggi. Ia menyebabkan bendalir mengalir ke dalam mata.


7. Sakit kepala
Sakit kepala boleh dicetuskan oleh buah pinggang yang membuang banyak cecair. Itu menyebabkan dehidrasi dan sakit dibahagian kepala.


8. Penyakit gusi
Gusi akan menjadi merah, lembut dan bengkak kerana bakteria telah menyerang bahagian gusi dan mungkin akan berdarah kerana gula yang tinggi.

Jadi berwaspadalah kita jika ada merasa tanda-tanda seperti diatas. Ia boleh dikesan dengan awal dan yang pasti boleh dicegah. Kita kena menjaga permakanan seharian kita dan sentiasa bersenam untuk memastikan badan sentiasa sihat.

18 October 2017

10 makanan perangi tekanan (stress)

9:30 AM 1


Korang tahu atau tidak bahawa rakyat Malaysia yang berusia 16 tahun ke atas telah menghidapi tekanan perasaan dan meningkat dari tahun ke tahun. Mengikut kajian oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) , tekanan perasaan bakal mengantikan penyakit kardiovaskular yang menjadi faktor utama sama ada seseorang itu masih boleh bekerja atau tidak. Dan penyakit berkaitan mental ini akan menjadi masalah kesihatan kedua tertinggi di Malaysia selepas penyakit jantung menjelang 2020.

Takut kan bila dengar tentang masalah tekanan perasaan ni? Korang bayangkan dulu hanya orang yang berusia sahaja yang ramai menghidap penyakit tekanan perasaan tapi sekarang kanak-kanak dibangku sekolah pun sudah menghidap penyakit tekanan perasan kerana masalah-masalah persekitaran mereka. Yang dewasa jangan cakap la, dengan masalah ditempat kerja, di rumah, kewangan dan macam-macam lagi yang harus difikirkan.

Jadi, kita harus mengatasi masalah tekanan perasaan dengan mendapatkan rawatan dari pakar psikologi, mendapat sokongan dari rakan sekerja, majikan,keluarga dan sahabat-sahabat dalam memahami dan mengatasi masalah-masalah yang menjadi punca seseoarang itu menghidap masalah mental.

Faktor pemakanan juga membantu sedikit sebanyak dalam menguruskan masalah tekanan perasaan ini. Mungkin korang boleh ikuti tips ini

1. Menentang kecenderungan untuk mengambil makanan tidak sihat ketika menghadapi tekanan. Sebaliknya ambil makanan yang membantu melegakan tekanan dan kebimbangan.

2. Makan makanan organik yang mengandungi Tryptophan Asis Amino seperti jenis kekacang seperti Badam, Walnut dan Pecan yang mengandungi tahap Tryptophan Asis Amino yang tinggi dan meningkatkan tahap Serotonin yang dikenali sebagai Hormon kebahagiaan.


3. Memilih makanan yang kaya dengan zat besi bagus untuk mengelakkan keletihan. Makanan tergolong dalam kategori ini ialah telur, daging,ikan salmon, kerang dan sayur-sayuran seperti Kale, Bayam dan Brokoli


4. Makan makanan yang kaya dengan vitamin B12 yang bagus untuk Neurologikal dana penghasilan sel darah merah. Makanan seperti Udang, Kerang, Ikan Salmon dan sayuran laut seperti Kelp dan Korella


5. Makanan mengandungi vitamin D3 atau sinaran matahari selama 15 minit dapat membantu menghindari dari masalah keletihan, sakit otot dan kemurungan.



6. Makan makanan yang kaya dengan Magnesium yang penting sebagai sumber mineral yang mengalakkan enzim dalam badan. Ia terkandung dalam sayur hijau seperti bayam dan sawi, kekacang sepeti Badam, Pecan dan Walnut. Juga dari jenis benih seperti biji labu, biji bunga matahari dan lebih mudah makanlah coklat.


Lepas ni korang kena pastikan makanan yang diambil ketika tertekan seperti diatas. Ia akan membantu korang menguruskan tekanan dan baik dari aspek kesihatan, memperbaiki kesihatan Kardiovaskular, tahap gula dalam darah yang seimbang dan mengekalkan berat badan yang sihat. Dan juga yang mempengaruhi mood dana adalah pilihan ditangan korang.

17 October 2017

KEUNIKKAN KEDIAMAN MERTUA

5:41 PM 4
"MEMANG CANTIK DAN UNIK DEKORASINYA"

Dah lama sebenarnya nak story tapi biasalah bila sumber gambar cantik tak mencukupi jadi niat pun dibatalkan. Tapi kali ni Liez balik Ipoh dan ambik gambar sebanyak yang boleh tapi still juga rasa tak cukup.... krik krik sangat kan???

Kalau ditanya tentang apakah konsep hiasan rumah yang Liez suka, pasti liez akan cakap Liez suka yang simple dan minimalist. Liez tidak suka perhiasan yang sarat atau tertumpu pada satu konsep.

Tapi Liez sangat suka dekorasi kediaman Baba dan Mama mertua Liez di Ipoh. Kali pertama Liez masuk ke rumah mereka, Liez terpegun. Nak tahu tak kenapa agaknya? Jom Liez bawa korang ronda- ronda

Bahagian ruang tamu





Bahagian parkir rumah








Baba mertua Liez memang minat dengan hiasan vintage, lain dari yang lain dan yang unik. Jadi apa sahaja yang beliau jumpa atau berkenan memang akan dibelinya. Kadang-kadang Lieza kan terikut juga kalau terjumpa barang yang unik ni. Teringat dekat minat Baba pulak hihihi

Pernah baba beli patung pahlawan berbaju perang besi berukuran manusia sebenar. Diletak dekat tiang rumah depan pintu masuk.Kalau malam-malam orang tak perasan boleh terkejut tau. Lagi satu siap pegang senjata seperti kapak. Tapi tak sampai setahun baba dah jual.

Tapi kalau tanya apa dekorasi rumah Liez sekarang? Tema lapang sasar hihihi atau padang sasar. Sebab rumah memang takde dekorasi lagi since pindah 2 tahun lepas. Memang ada dalam kepala ni nak deko macam itu ini tapi bila anak kecil ada, hilang semua dekorasi yang bersarang dikepala hmmmm...

Kita simpan dulu niat nak dekorasi rumah pada tahun hadapan. Tengok belanjawan macam mana ye.

14 October 2017

PANIK ! NIYAZ KE BAHAGIAN KECEMASAN HOSPITAL KUALA KUBU BAHRU

11:30 AM 2

Memang Liez panik. Hari rabu 2 minggu yang lalu , dalam jam 2 pagi tetiba Niyaz muntah dah menangis. Liez terjaga dan dukung dia keluar dari bilik. Tapi kali ni tangisan dia agak lain. Liez pujuk dia sebab Liez tahu dia memang tak suka kalau muntah-muntah ni.


Tapi bila Liez perasan, Niyaz menangis sebab dia tak bernafas dari hidung. Dia bernafas melalui mulut. ALLAHUAKBAR !! Liez rasa makanan yang dimuntahkan tadi ada tersangkut dalam hidung. Liez terus tepuk belakang dia sambil panggil mak ayah di bilik sebelah.

Liez tanya if ada doktor yang stay di kejiranan. Memang ada tapi tiada nombor telefon. Liez pun suruh mak ayah bersiap untuk bawak juga Niyaz je hospital. Sambil minta mak tolong jolokkan tekak Niyaz bagi dia muntah. Mana tahu lepas muntah, makanan yang tersangkut tu keluar.

Alhamdulillah, mak Liez jolok tekak dan Niyaz muntah lagi. Dan bila Liez periksa, Niyaz kembali bernafas melalui hidung. Syukur Alhamdulillah. Lega kami sekeluarga tapi Liez tetap nak bawa Niyaz ke hospital untuk pemeriksaan lanjut. Liez kejutkan Qaseh dan terus Liez drive ke Hospital Kuala Kubu Bahru.


Dari rumah Gapi di Serendah menuju ke Hospital Kuala Kubu Bahru dalam 20 kilometer. Perjalanan menuju ke hospital memang gelap gelita. Kanan kiri hutan dan tiada kenderaan yang lalu diketika itu. Liez memandu dalam kelajuan yang pantas tapi berhati-hati kerana takut ada haiwan yang melintas dengan tiba-tiba kan. Dan sepanjang perjalanan Niyaz muntah sebanyak 2 kali. Bertambah risau tapi bila tengok Niyaz asyik meneguk air masak yang Liez bekalkan untuk dia minum Liez rasa lega sikit la. Muka pun tak pucat.

Setiba di bahagian emergency hospital, ada la beberapa orang yanv menunggu rawatan. Dan sementara menunggu nama dipanggil, Niyaz muntah lagi. Bila jumpa dengan doktor, pemeriksaan suhu badan, tekanan darah, hidung dan tekak dibuat dan semuanya ok. Doktor menyarankan jika Niyaz masih muntah selama 2, 3 hari lagi perlu dibawa semula ke hospital.

Selepas dari kejadian itu, Niyaz mula cirit birit selama 3 hari berturut-turut. Liez bawa Niyaz ke klinik berlainan sebanyak 2 kali. Dan selepas menerima rawatan dengan Doktor Nadir (Klinik Wangsa), Alhamdulillah Niyaz kembali sihat. Selera makan kembali pulih. Kalau tidak, Niyaz tidak jamah makanan pun. Badan pun makin susut.