25 September 2018

PERCUMA!! LEBIH CHEESE ATAS PIZZA HANYA DI DOMINO'S

10:29 AM 22

PERCUMA!! LEBIH CHEESE ATAS PIZZA HANYA DI DOMINO'S | sapa hantu keju atau cheese, angkat tangan? seepp sikit. Liez pun suka cheese dan kalau boleh semua makanan nak letak cheese ~ hikhik~. Anak-anak Liez suka sangat pizza dan kalau ada extra cheese lagi bertambah happy diaorang.

Dalam banyak-banyak pizza yang Liez suka adalah pizza dari Domino's. Sebabnya, banyak pilihan topping yang sedap  Juga hidangan sampingan dan pemanis mulut yang sangat sedap. Kira kena dengan selera tekak Liez.


Nak lagi best dan sedap??? Tadaaaaaaa...


Apa yang Liez nak bagitahu ialah Domino's sekarang menawarkan extra mozarella cheese ke atas semua pizza yang mereka keluarkan secara PERCUMA!!! Liez ulang balik, PERCUMA!! Perrghhh... memang kena dengan jiwa dan selera Liez. Bila dapat rasa pizza dengan cheese, EXTRA cheese lagi memang makan tak toleh kanan kiri dah!



Shamsul Amree, Pengurus Besar Kanan, Operasi,Domino’s Pizza Malaysia & Singapore
"Domino's Pizza komited untuk memperkayakan kehidupan para pelanggan kami dan kami dengan sukacitanya mencipta nilai dengan memberikan keju tambahan di semua pizza, tanpa sebarang kos tambahan sepanjang bulan September. Hakikat bahawa ramai yang memilih untuk keju tambahan adalah petunjuk yang kuat rakyat Malaysia suka keju. Ini telah memberi inspirasi kepada kami untuk mencipta kempen, terutamanya untuk memberi kembali kepada pelanggan kami. Kami dengan bangga menawarkan tawaran ini untuk para pelanggan kami dan kami berharap para pelanggan kami akan menikmati keju percuma selama sebulan ini untuk semua, dalam perayaankan bulan mencintai Malaysia."

Domino's berbesar hati memberikan lebih cheese atas pizza yang korang pilih secara PERCUMA bermula dari 1 sehingga 30 September 2018. Buat peminat pizza, ini masanya korang order pizza di Domino's bebanyak dan nikmati #cheeselebihsedap. 

Sepanjang tempoh promosi, semua pizza yang korang terima akan dipenuhi dengan keju tambahan samada dibeli secara ala carte atau kombo. Untuk nilai yang lebih berbaloi, dengan 2 Tawaran Pizza dengan keju tambahan percuma dengan hanya RM28.30 untuk dua pizza biasa, dua pizza besar RM47.15 dan dua extra Pizza besar dengan harga RM66.05


Jangan Lepaskan peluang untukdapatkan tawaran #cheeselebih sedap sekarang di cawangan Domino's berhampiaran atau buat tempahan melalui telefon 1-300-888-333.


Atau tempahan melalui atas talian di 
www.dominos.com.my


Facebook: 

Instagram: 

JATUH CINTA DENGAN LAGU RAGAMAN DARI FAIZAL TAHIR

12:30 AM 6
JATUH CINTA DENGAN LAGU RAGAMAN DARI FAIZAL TAHIR | actually dah lama dengar lagu ni tapi tak tahu tajuknya. Suara tu dari first time dengar memang dah tahu siapa. Antara favourite singer Liez. Sebab dia punya karya lain machiammmm... Dan kali ini lagu Ragaman dari Faizal Tahir sangat menarik hati. Ada cerita dalam lagu ni yang bagi Liez sangat catchy!! even Niyaz suka time TOLONG!! TOLONG tu...

Video : Youtube

RAGAMAN - FAIZAL TAHIR


hari isnin kau berkata nak makan lasagna
dah sampai kedai nak tomyam pula
oh my god...
petang rabu nak cendol pula
biar betik...
nasib kau baik mood aku baik

puasa baru nak mula
dah mintak langsir macam nak raya
ragamanmu hanya aku yang tahu

hanya kita berdua 
kekal sampai tua
bagai bulan dipagar bintang
tetapkan bersama
hanya kita berdua 
kekal bahagia
walau gila dibuatnya
aku sayang padanya

dah berkali-kali 
kau buat lagi
tolong! tolong!
hanya kita berdua
2x

makan malam sudah dihidang
kau masih melaram
time tengok bola 
kau ajak keluar
Ya Allah...
masuk kereta baru gear dua
kau nak balik
nasiblah baik 
muka kau cantik

bulan puasa baru nak mula
dah mintak langsir macam nak raya
ragamanmu hanya aku yang tahu

hanya kita berdua 
kekal sampai tua
bagai bulan dipagar bintang
tetapkan bersama
hanya kita berdua 
kekal bahagia
walau gila dibuatnya
aku sayang padanya

dah berkali-kali 
kau buat lagi
tolong! tolong!
hanya kita berdua
2x

hanya kita berdua
sampai hari tua
bagai bulan dipagar bintang
tetapkan bersama
hanya kita berdua
kekal bahagia
walau gila dibuatnya
aku sayang padanya...

walau gila dibuatnya
aku sayang padanya
walau gila dibuatnya...
aku sayang padanya...

23 September 2018

SUSU ANLENE UNTUK YANG INGIN KEKAL AKTIF DAN KEKAL LINCAH

4:15 AM 20

SUSU ANLENE UNTUK YANG INGIN KEKAL AKTIF DAN KEKAL LINCAH  | sapa tak suka minum susu, angkat tangan? haippppp!!! kena minum susu tau. Ramai yang kata susu tak sedap sebab ada bau lembu. Haaaa tu mak Liez yang cakap hahaha~ Sebenarnya susu baik untuk tulang dan tubuh badan kita. Banyak kebaikan dari susu dari sumber makanan yang lain.

1. Menguatkan sistem ketahanan tubuh badan

Susu sangat baik dan mempunyai antibodi untuk melawan penyakit. Sangat digalakkan untuk ibu mengandung dan anak-anak

2. Kalsium untuk menguatkan tulang.

Sumber kalsium banyak terdapat dalam susu dan sumber tenusu. Kalsium sangat pentingdalam tubuh badan dalam pembentukkan tulang dan menguatkan tulang.

3. Untuk kecerdasan minda

Minum susu sangat bagus untuk menguatkan ingatan. Sangat digalakkan diminum oleh anak-anak dan pelajar kerana mereka mengunakan day ingatan lebih dari biasa.

4. Tinggi kandungan protein

Protein dalam susu sangat tinggi membantu membakar kalori dan juga meningkatkan pengeluaran tenagalebih berbain makanan lain. Sangat bagus untuk yang menurunkan berat badan dan pengganti kepada salah satu menu harian.

5. Menguatkan jantung dan melancarkan saliran darah

Kandungan Omega 3 sangat baik untuk jantung dan mengurangkan risiko terkena sakit jantung dan tekanan darah tinggi.

ANLENE UHT BAHARU 50% LEBIH NUTRISI


Kandungan nutrisi di dalam Anlene UHT baharu ini sesuai untuk mereka yang sentiasa bergerak dan aktif. Dapat membantu kekal aktif dan kekal lincah dalam melakukan rutin harian. Kandungan nutrisi baik lengkap didalam susu Anlene kini dengan rumusan  Movemax, mengandungi nutrien-nutrien penting untuk membantu menjaga tulang, sendi dan otot.






Lagi mudah kerana korang boleh nikamati susu Anlene kegemaran korang samada perisa vanilla atau coklat dimana sahaja. Hanya goncang nak nikmatinya!!Nak lagi sedap masukkan dalam peti sejuk. 2 kotak sehari cukup!

TERKINI!!


Anlene telah melancarkan kempen Anlene On-the-Go untuk memperkenalkan susu Anlene UHT baharu yang dipertingkatkan nutrisi 50% lebih dari susu yang lain dan telah menjelajah sekitar Lembah Klang dan Selangor untuk mempromosikan susu lazat ini.

Bagi yang bergegas setiap hari ke tempat kerja, Anlene telah membuka booth di beberapa station LRT dan memperkenalkan RM1 Anlene On-the-Go breakfast pack yang didatangkan dengan 1 kotak Anlene UHT + 7 Day Croissant



Selain itu, Anlene bergerak pula dengan roving truck ke beberapa destinasi untuk memberi peluang kepadaorang ramai untuk menikmati susu Anlene UHT terbaru secara PERCUMA!! Ramai yang telah mencuba dan mendapat respon yang baik.

KEMUNCAKNYA!! STACY ANAM DAN ANLENE BERGABUNG!! MELETOP !!


Bertempat di LOT10 Bukit Bintang, Anlene On-the-Go bersama selebriti aktif dan lincah Stacy Anam untuk memeriahkan lagi promosi Anlene UHT baharu. Sesuai betul pemilihan Stacy Anam sebagai duta Anlene kerana kelincahanya menari tidak boleh disangkal lagi.

Liez dan lain dapat beramah mesra dan melompat lebih tinggi dengan Stacy Anam. Gilalah!! Memang hebat Stacy Anam ni,tinggi lompatannya.




Jangan lupa dapatkan susu Anlene UHT baharu di kedai runcit dan pasaraya-pasaraya berhampiran korang untuk menikmati sendiri kelazatan dan kebaikan susu yang baik untuk badan kita.


Website:
https://www.anlene.com/my/

Facebook:
https://www.facebook.com/AnleneMalaysia/

Youtube:
https://www.youtube.com/user/anlenemyteam

19 September 2018

GUIDES FOR EXPATS WHEN CHOOSING A HOUSE TO STAY IN SINGAPORE

8:30 AM 19

Singapore is ranked the most livable city for expats in the world recently with high salary, multi-cultural, amazing food and safe environment. However, Singapore is also known to have the most expensive houses in the world beside Hong Kong and new expats are faced with issues to looking for a house to stay in Singapore. They wouldn’t know whether if they are going to work and stay in Singapore for long term and buying house in Singapore has limitations and expensive. Getting the right home is an important factor during their entire stay as expats may relocate their family or children to live with them in another country. Hence, types of houses are important for them to live in so that they can live the lifestyle the way they want. Some may prefer to stay in landed house in Bukit Timah or High Park Residences in Sengkang.

Housing Development Board (HDB) flats
The most common residential property in Singapore and for most Singaporeans, the public housing. Expats would have to get use how common is public housing in this red dot city because unlike many countries the public housing are meant for the poor but even the middle and upper income level. 80% of Singaporeans own HDB flat as their first residential property and only Singaporeans allowed to buy HDB flat.  

Most HDB flats usually have about 2 to 4 bedrooms that also come with a living room, dining area, kitchen and two toilets where one is attached to the master bedroom. The size of the HDB flats are usually in 700 square feet to 1,300 square feet.

HDB flats are everywhere in Singapore except for the prime or busy districts like Orchard road or Central Business District (CBD). But if you’re looking for houses nearer to the city, you can look into Tiong Bahru, Kallang or Queenstown, the rental rates are usually higher than Outer Central Region (OCR). The HDB flat is usually located near the MRT stations or bus stops which is walking distance away where most residents would commute using MRT to everywhere.

However, these HDB flats are a type of public housing which homeowners are required to fulfill minimum occupancy (MOP) of 5 years before being let out their entire rent. It is consider illegal if you rent out the whole unit during MOP but it is exceptional when it is rent out individual room. Only Singapore citizens and permanent residents (PRs) are allowed to own HDB flats. Expats are not allow to buy any HDB flats.

Condominiums
Physically similar to HDB flats, condominiums are privately owned properties that is for exclusive and enjoy communal activities such as swimming pool, gym, tennis court, BBQ pit and others for residents to enjoy. Because of the exclusivity and luxury status, these condominiums can usually be found along the Orchard Raod area or even the CBD area. But prices for condominiums are usually higher than HDB flats.

Over the years, the newer condominium developments are focusing more on smaller units like studio apartments or 1 bedroom studio. Most of the units size are below 500 square feet in size something that cannot be found I HDB. Plus, if there’s only two person together under the  same roof while enjoying the communal facilities provided at the condominium. Besides, foreigners are allowed to buy and own a condominium.

Landed properties
What happens if you want ample space to remind you of your true love. Unlike many other bigger or developed countries, Singapore’s land size does not allow for many landed properties to be built even in mixed projects. Few years ago, there are some projects with mixed developments which inclusive of townhouse, similarly like landed property but together with condominiums. However, the idea of townhouse in the condominium land is stopped and banned by Singapore government making landed property in Singapore is rare and exclusive Thus, as estimated, there are only 5% are the owners of the landed properties in Singapore.

Terrace houses are the common features or type of the middle or upper level income followed by semi-detached homes and then bungalows. The most prestige and exclusive type of bungalow is called Good Class Bungalow (GCB) where these bungalows have a land area of at least 15,000 square feet and within the prime areas designated for GCBs. Notably they are situated on the island of Sentosa. Only Singapore citizens can own the landed property except those landed properties in Sentosa island. In this case, the expat has to have a high level annual income of at least S$500,000 onwards to be able to afford bungalows in Sentosa island.

15 September 2018

KELEBIHAN LAZY 8 UNTUK PERKEMBANGAN OTAK ANAK-ANAK

8:30 AM 24

KELEBIHAN LAZY 8 UNTUK PERKEMBANGAN OTAK ANAK-ANAK | Assalamualaikum korang. Cepat betul dah hari jumaat kan? Cuti lagi 3 hari, minggu lepas 4 hari cuti. Sakan dengan cuti bulan September ni. Anak-anak mesti seronok bila tak payah ke sekolah. Macam Qaseh cukup seronok bila kata cuti lagi hahahah~ tapi dia tak tahu mama dah plan banyak aktiviti untuk dia, bukan asyik main Barbie je. Salah satu aktiviti yang Liez beri pada Qaseh ialah LAZY 8.

LAZY 8 adalah salah satu aktiviti Brain Gym dengan huruf lapan mendatar. Ini antara aktiviti yang membantu mata untuk lebih relax dan membantu meningkatkan koordinasi otak kanan dan kiri. Jika huruf 8 yang dihasilkan besar, ia juga sebenarnya melibatkan pergerakan anggota badan seperti bahu.

KELEBIHAN LAZY 8
  • meningkatkan tahap fokus dan konsentrasi
  • bantu anak berfikir dengan jelas
  • memperbaiki kordinasi mata dan tangan (eye-hand coordination)
  • meningkatkan keupayaan pergerakan mata (gerakan mata dan bukan kepala ketika melihat)
  • meningkatkan daya ingatan
  • meningkatkan kawalan kelajuan dan kelancaran ketika menulis
  • mengimbangi emosi
  • mengingkatkan kemahiran Cross Laterality (crossing the midline of the body, your belly button, connects the right and left hemisphere)
  • membantu mengenalpasti tangan dominasi (kanan atau kiri)
Jom mula kan!!

  1. Lukiskan huruf 8 secara melintang di atas kertas A3 putih atau papan putih secara landskap.
  2. Letakkan bahagian tengah huruf 8 tadi selari dengan tengah badan.
  3. Gerakkan pensil/marker dari tengah huruf lapan nak bergerak ke kiri mengikut huruf lapan tadi.
  4. Bergerak terus ke kanan atas dan kebawah tanpa mengangkat pensil/marker. Teruskan sehingga pergerakkan lancar.
Nota:
  1. Lekatkan bahagian bawah kertas agar tidak bergerak.
  2. Gunakan kertas lebih besar untuk membantu tangan menyebarkan garis tengah lebih jauh.
  3. Mulakan Lazy 8 sebelum membuat homework kerana ia membantu anak untuk fokus dan tenang.

Kali pertama Qaseh cuba Lazy 8 ni agak perlahan dan dia berhati-hati. Tapi lama kelamaan Qaseh makin selesa dan pergerakkan tangan makin lancar. Aktiviti Lazy 8 ini sebenarnya sangat bagus dan sesuai untuk kanak-kanak penghidap Disleksia, ADD (Attention Deficit Disorder), Dyspraxia dan SPD (Sensory Processing Disorder)

Jom cuba pada anak-anak kita dan lakukan. 
Selamat mencuba!!

14 September 2018

ANAK-ANAK LIEZ SUKA SUSU KAMBING NUFAEL DARI FEEDMILK

8:55 AM 26



ANAK-ANAK LIEZ SUKA SUSU KAMBING NUFAEL DARI FEEDMILK | Assalamualaikum dan selamat sejahtera korang. Dah sarapan ke? Liez dan Niyaz selamat bersarapan. Macam biasa anak teruna Liez akan request nasi goreng. Dah habis semangkuk nasi goreng dia minta susu. Memang itu rutin pagi dia since dia dah wean-off. Liez bagi susu kambing selain susu formula yang sesuai untuk both of them. 

so, Liez try bagi minum susu kambing Nufael

Alhamdulillah, diaorang suka sangat. Risau juga kan mana tahu ada bau hamis kambing macam orang asyik sebutkan bila kata susu kambing kan. Liez pun cuba minum dan serius~ takde bau hamis. Rasa manis pun just nice, kira tak terlalu manis.

Setiap pagi, Liez akan bancuh 1  xsachet susu kambing Nufael dengan 170ml air suam-suam kuku ye..Jangan air panas nanti khasiatnya hilang pulak!

Susu kambing Nufael ni adalah 100% asli dari ekstrak sebenar susu kambing dan juga  dari buah Delima, Kurma, Kismis, Manna dan minyak zaiton. Cukup dengan makanan sunnah lagi dalam susunya. 


Nak tahu kebaikan susu kambing kan? > Susu Kambing Nufael 100% asli penuh nutrisi

Susu kambing Nufael ini sesuai untuk seisi keluarg, dari kanak-kanak umur 2 tahun hingga ke orang dewasa. Even Liez bagi parents Liez minum pun diaorang suka. Mak Liez pula jenis hidung tu asyik nak bau je. So dia kata tak ada bau kambing hihihi~

Kalau yang mengandung tu, memang Liez sarankan sangat minumsusu kambing sepanjang mengandung sebab Liez sendiri lalui perbezaan keadaan jaundice anak-anak. Masa mengandungkan Qaseh memang minum susu kambing konsisten sampai 40 minggu dan alhamdulillah Qaseh hanya kena jaundice rendah je. 

Tapi masa mengandungkan Niyaz, banyak skip minum susu kambing. Dan masa Niyaz dilahirkan, dia kena breastmilk jaundice hingga lebih 30 hari. uuuiisskkk azab tau. kesian Niyaz kena tahan di NICU selama 3 hari 2 malam.

Memang bukan sebab susu kambing yang buat seseorang bayi itu kena jaundice atau tidak tetapi itu antara satu membantu mengurangkan jaudice bayi. tak salah cuba kan? 

Jika berminat untuk mendapatkan susu kambing Nufael, boleh terjah

Website: 

Instagram:


11 September 2018

HADIAH BIRTHDAY FEY QASEH NAUSHEEN DALAM PLASTIK SAMPAH??!

6:03 PM 13

SELAMAT ULANGTAHUN KE-5 FEY QASEH NAUSHEEN | Assalamualaikum korang. Harap korang diberikan kesihatan yang baik ye.. Dengan cuaca yang tak menentu ni memang cepat je rasa tak sihat. Anak-anak Liez baru je baik dari batuk selsema, Alhamdulillah lega rasanya.

Liez nak share tentang sambutan hari ulangtahun ke-5 puteri sulung Liez, Fey Qaseh Nausheen pada 5 September. Nak buat sambutan dengan kawan-kawan di sekolah tapi disebabkan masa tidak mengizinkan jadi Liez rancang untuk raikan secara kecil-kecilan di rumah je. Itu pun hanya jemput adik ipar dan suami serta adik Liez.

Pagi-pagi lagi Qaseh dapat voicemail dari AtokOpah di Ipoh. Bangun pagi bersiap untuk ke sekolah dah dapat call dari AtokOpah. Beriya dan tersengih-sengih bila atok menyanyi lagu happy birthday. Babanya dah berjanji nak belikan kek bila balik kerja nanti. Lagi berbunga la hati dia.

Balik rumah dari sekolah dia asyik ingatkan tentang harijadi dan baba akan belikan kek. Yang Liez dah siap beli barang basah untuk masak hidangan untuk majlis malam nanti. Just simple menu, Spicy Seafood Aglio Olio dan Vietnamese Spring Roll.(tak sempat nak snap gambar sebab masing-masing kelaparan hihihi~)

Dapat tahu Ayahchor (abang ipar Liez) ada kerja di KL dan akan join majlis selepas selesaikan urusan kerja. Yang ni tak bagitahu Qaseh sebab nak suprisekan dia. Dah lama anak-anak tak jumpa Ayahchor dan Ayahchor plan nak buat suprise!!

Bila tiba masa baba dan adik Liez sampai, kantoi Qaseh nampak box kek Baskin Robin dan dia dah mula tersengih-sengih. Siap sound Liez kata " baba nak buat suprise untuk kakak kan"? hahahha

Tak lama lepas tu, Ayahchor sampai dan both Qaseh dan Niyaz terkejut tengok Ayahchor ada. Siap berlari terus peluk. Rindu sangat-sangat sebab last jumpa di Ipoh hujung bulan Jun. Dapat lagi hadiah bajuMedic tu dan puzzle.. Last sekali Achu Qiqi dan Achu Khairul sampai bawa hadiah bag sekolah Smiggle lagi dari AtokOpah.


Dua minggu sebelum, anak-anak dah dapat banyak toys dari Achu Qiqi dan Achu Khairul diaorang. Sorang satu plastik sampah besar, so boleh imagine tak banyak mana dua beradik ni dapat toys?? Bertambah pening Mama Baba nak kemas toys dua beradik ni.


HAPPY BIRTHDAY BUAH HATI PERTAMA MAMA. WALAUPUN KAKAK SELALU KENA MARAH SEBAB SUKA CARI PASAL DENGAN NIYAZ, KADANG-KADANG TAKNAK DENGAR CAKAP. MAMA TETAP SAYANG KAKAK HINGGA AKHIR HAYAT MAMA.


6 CARA RAWAT KAKI KEJANG KETIKA HAMIL

8:30 AM 20

PUNCA KAKI KEJANG DAN CARA RAWATAN MUDAH | hi korang. Apa aktiviti korang dikala cuti panjang ni? Liez pula menghadiri jemputan majlis perkahwinan 2 hari berturut-turut. Satu hari sampai 2 majlis kena hadirin. Nak tak nak kena juga pergi sebab kawan-kawan dan saudara mara sendiri. Makanya, berjalan non-stoplah kita kehulu kehilir. Bila balik rumah mula sakit kaki atau kejang kaki.

Sebut pasal kejang kaki, teringat masa mengandungkan Qaseh dan Niyaz. Mesti kena kejang kaki setiap malam. Banyak lagi tanda pregnant yang kita boleh perhatikan selain kaki kejang, cuba cek di blog IBUSYURGA untuk senarai penuh. Selalunya Liez akan alami masa mengandung 28 minggu ke atas. Sengsara babe!! Hampir tiap malam meraung tengah malam panggil En. Suami bangun tolong urutkan kaki. Sakit yang tak boleh nak cakap even Liez sampai terfikir kalau terus lumpuh macam mana lah kan. Kalau korang perasan, kejang kaki selalunya berlaku waktu kita tidur atau lepas korang bangun pagi. Betulkan?? 


PUNCA  KEKEJANGAN KAKI BERLAKU

  • terdedah pada suhu rendah - terlampau sejuk
  • peredaran darah terganggu
  • penyakit tiroid
  • dehidrasi
  • masalah buah pinggang
  • kekurangan kalsium
  • kehamilan
  • kekurangan magnesium
  • kekurangan Potassium
  • banyak melakukan aktiviti lasak
Credit: https://www.quora.com
KAEDAH KURANGKAN SIMPTON KEJANG OTOT
  1. lebihkan magnesium dalam diet harian korang seperti lebihkan kekacang, pisang,ikan salmon dan buah epal. Atau sapukan minyak Magnesium pada kaki sebelum masuk tidur. Selain itu boleh cuba rebus air dengan serpihan magnesium dan bila dah sejuk sapukan pada kaki.
  2. ketika tidur atau berehat, letakkan kaki dalam kedudukan tinggi dari paras dada.
  3. berjalan juga boleh bantu masalah kejang kaki. Ia antara satu cara melegakan otot-otot di kaki.
  4. lebihan pengambilan air. Minum air sekurang-kurangnya 3 liter sehari.
  5. rendam kaki dalam air campuran epsom salt. Ini antara cara ahli sukan atauolahraga mengurangkan kejang otot atau merehatkan otot. Kalau korang boleh tengok, selepas sesuatu sukan tamatpara ahlinya akan berendam didalam air suam yang mengandungi epsom salt.
  6. berurut atau akupuntur. Dua teknik popular digunakan bila seseorang mengalami kejang otot.
  7. lakukan regangan otot sebelum memulakan senaman/aktiviti lasak. Banyak yang lupa melakukan regangan bilanak mula jogging, bersenam dan sebagainya.
Credit:https://www.wikihow.com
Sebenarnya masalah kaki kejang boleh dielakkan jika korang ikut tips-tips diatas. Jaga pemakanan dan minum air dengan secukupnya boleh mengelak dari korang mengalami kejang otot itu. Tapi jika masih lagi berlaku kekejangan:
  • cuba bangun nak bergerak perlahan-lahan untuk membantu peredaran darah 
  • gosok otot kaki beberapa minit
  • duduk atas lantai dengan kaki melunjur selama yang boleh sambil menggerakkan pergelakan kaki secara membulat. Gosok perlahan-lahan bahagian otot yang kejang
Mudah je caranya kan??~ sebelum ni Liez tahu kalau kaki kejang time tidur waktu hamil disebabkan kurang Kalsium atau baby dalam perut dah serap kalsium kita, wallhualam betul ke tidak. Bila dah tahu punca, setiap malam sebelum tidur mesti mintak En. Suami sapukan minyak panas pada betis dan peha. Kalau musim hujan, kena pakai stokin je. Alhamdulillah kurang kena kejang otot.

Harap info ini dapat bantu korang yang sering kena kekejangan otot terutama sekali yang sedang hamil tu.

06 September 2018

KULIT SIHAT DAN SEGAR DENGAN REAL FRESH SKIN DETOXER BY ALTHEA

4:46 PM 28


KULIT SIHAT DAN SEGAR DENGAN REAL FRESH SKIN DETOXER BY ALTHEA  | hai korang. Liez nak tanya, apakah antara cara untuk memastikan kulit wajah kita sentiasa bersih dan segar? Mesti salah satunya dengan menggunakan mask kan? Tak kira bagi yang kulit berminyak, kulit normal, kulit bermasalah memang digalakkan untuk pakai mask 2 ke 3 kali seminggu. Mask pun ada jenis nya yang sesuai dengan kulit. Ada dari krim, lumpur, gel dan dalam bentuk kepingan.

Memakai mask yang bersesuaian boleh membantu kulit kita untuk bernafas kerana kekotoran yang melekat tu boleh ditanggalkan dengan cara penggunaan yang konsisten. Selain membantu menganjalkan, melembutkan, memcerahkan, memgurangkan garis penuaan, mengecilkan pori-pori kulit. Liez juga ada menggunakan mask paling kurang 2 kali seminggu untuk mengurangkan masalah kulit berminyakdan pori-pori besar.

Althea Korea telah mengeluarkan satu mask yang dibuat khusus untuk mereka yang mementingkan penggunaan produk dari sumber-sumber semulajadi dan mudah digunakan. Mereka memperkenalkan Real Fresh Skin Detoxer by Althea - 10 second wash off mask. Liez dah mencuba dan diantara orang yang terawal menggunakan sebelum dilancarkan di website Althea tau. kembang hidung kejap ~


REAL FRESH SKIN DETOXER BY ALTHEA - ROSE

  • mengandungi 100% dari kelopak bunga Rose May yang dipetik dengan tangan setahun sekali di bulan May yang hanya tumbuh di Grasse, Perancis
  • ia juga mengandungi estrak kelapa yang membantu dari keresanggan dan memiliki buih-buih lembut
  • memberikan kesan yang optimum walau hanya dalam pemakaian 10 saat sahaja.



Kelebihan :

  • Rose May dapat membantu mengimbangi PH kulit 5 kali lebih berkesan dari rose biasa
  • membantu melembabkan dan memberikan seri pada kulit dari mawar yang mengandungi mineral yang tinggi
  • membantu membersihkan kulit, menlancarkan peredaran darah, juga memastikankulit segar,cerah dan lembut


REAL FRESH SKIN DETOXER BY ALTHEA - GREEN TEA
  • antara bahan yang digunakan ialah pucuk daun teh hijau yang pertama tumbuh dari kebun teh Jeju. 100% bahan semulajadi untuk melegakan dan mengatasi kulit sensitif.
  • ia juga mengandungi estrak kelapa yang membantu dari keresanggan dan memiliki buih-buih lembut
  • memberikan kesan yang optimum walau hanya dalam pemakaian 10 saat sahaja.

Kelebihan :
  • mengandungi kepingan pucuk daun teh yang berkhasiat dalam memberi kebersihan dan menegangkan kulit.
  • mengandungi banyak Catechin yang merupakan 5 kali lebih banyak dari buah lemonyang dapat mmelindungi dari sinar UV dengan lebih berkesan.
  • membantu melegakan ketegangan kulit, mengawal sebum dan memberihkan dari kotoran
~ haaa..baca tak apa kelebihannya? Liez dah cuba kedua-duanya dan Liez dapat rasa yang kulit Liez segar dan bersih. Serius tau memang best. Patutlah kulit orang korea cantik-cantik sebab diaorang menggunakan produk terbaik sahaja.

CARA PENGGUNAAN SKIN FRESH DETOXER BY ALTHEA

1. Picitkan jumlah mask mengikut keperluan dan sapu pada wajah
2. Biarkan selama 10 saat
3. Ambil sedikit air dan gosok permukaan kulit secara membulat
4. Basuh dan bilas dengan air
5. Keringkan dengan tuala dan rasakan perbezaannya

Korang nak cuba sendiri tak Real Fresh Skin Detoxer ni? 

Boleh usha >> https://my.althea.kr/real-fresh-skin-detoxer-set
Hanya RM77/set atau RM43/satu. Mur mur je tau,lebih berbaloi beli set tau..Boleh guna siang dan malam.

Nak tahu lebih lagi tentang produk-produk ini, korang boleh dapatkan seperti dibawah:


Website:

Facebook:

Instagram:

SUSU KAMBING NUFAEL 100% ASLI TANPA BAHAN PENGAWET

2:50 PM 24

SUSU KAMBING NUFAEL 100% ASLI TANPA BAHAN PENGAWET | Susu kambing Nufael adalah salah satu susu yg banyak mengandungi nutrisi bermanfaat diantaranya ialah kalsium , zat besi , protein , fospor , laktosa , nitrogen dan vitamin. Nutrisi dan khasiat yg terkandung dalam susu kambing sangat berpotensi untuk menguatkan tubuh manusia dan memberi tenaga yg banyak pada badan manusia. Sebab itu susu kambing Nufael adalah salah satu supermilk.

Susu kambing Nufael ini 100% susu kambing asli tanpa bahan pengawet dan juga takde langsung bau hamis kambing. Kebanyakkan orang ramai tak boleh minum susu kambing kerana baunya yg hamis dan sangat sangat tak sedap. Tapi tahukah anda susu kambing ini sangat sangat membantu anak anak untuk mencerdaskan otak.

APA BEZA SUSU NUFAEL DENGAN SUSU JENAMA LAIN?
Setiap susu ada kelebihan masing-masing, cuma adakah susu lain betul-betul asli? Maksud asli disini ialah kandungan 100% susu kambing tanpa campuran susu lembu, susu soya dan sebagainya dan mengaburi mata pengguna dengan nama susu kambing sedangkan peratus susu kambingnya sekadar ada sahaja. Ini ialah kelebihan susu kambing Nufael kandungannya 100% asli adalah sangat sesuai diamalkan seisi keluarga bukan sahaja sesuai DIMINUM, tetapi di AMALKAN, makna amal disini khasiatnya untuk tenaga,tulang, minda, susu badan, ibu mengandung, tumbesaran anak, pemikiran anti penuaan. Susu Kambing NUFAEL SUPERMILK adalah ianya SESUAI di amalkan semua peringkat umur dan boleh merawat pelbagai penyakit.

ADAKAH IANYA SESUAI UNTUK DIMINUM SEISI KELUARGA?
Ini ialah kelebihan susu kambing Nufael kandungannya 100% asli adalah sangat sesuai diamalkan seisi keluarga bukan sahaja sesuai DIMINUM, tetapi di AMALKAN, makna amal disini khasiatnya untuk tenaga, tulang, minda, susu badan, ibu mengandung, tumbesaran anak, pemikiran anti penuaan. susu kambing NUFAEL SUPERMILK adalah ianya SESUAI di amalkan semua peringkat umur dan boleh merawat pelbagai penyakit.


Seperti yg saya ada bagtahu susu kambing Nufael ni terdapat beberapa nutrisi. Susu kambing Nufael adalah salah satu susu yg banyak mengandungi nutrisi bermanfaat diantaranya ialah kalsium, zat besi, protein, fospor, laktosa, nitrogen dan vitamin yg terdapat dalam susu kambing nufael ini.

Untuk anak berumur 1 tahun ke atas susu kambing Nufael boleh membantu menguatkan imunisasi badan kanak kanak, Selain mengelakkan penyakit, vaksin turut berfungsi baik bersama dengan alat kesihatan global yang lain seperti antibiotik dan penyusuan susu ibu. Ia selamat, efektif serta melindungi orang tersayang dan masyarakat. Malah susu kambing imunisasi kanak-kanak berjaya menyelamatkan kira-kira 2-3 juta kanak-kanak setiap tahun. Susu kambing mampu meningkat kan imunisasi kanak kanak.

PERBEZAAN SUSU KAMBING NUFAEL DENGAN SUSU LEMBU BIASA DILUAR ?
Susu kambing Nufael diperbuat 100% tanpa bahan pengawet dan susu kambing yg asli tanpa ditambah gula langsung, Susu kambing kaya dengan protein, enzim dan vitamin A. Mengandungi faktor anti-antritis (inflamasi sendi) dan anti barah. Diperakui oleh pakar-pakar kesihatan bahawa susu kambing boleh mengubati demam kuning, penyakit kulit, gastrik, lelah (asma), insomnia dan ulser.

KHASIAT SUSU KAMBING

  • Para Nabi meminum susu kambing dan membela kambing (membela dan meminum susu kambing adalah sunnah)
  • Susu kambing Tiada tambahan bahan pengawet
  • Susu kambing kaya dengan protein
  • Susu kambing menguatkan sistem badan
  • Kambing mempunyai sistem pertahanan tubuh yang kuat
  • Susu kambing lebih mudah dihadam kerana ia hanya memerlukan 20 minit berbanding susu lembu memerlukan 2 jam
  • Tinggi kandungan potassium
  • Sesuai untuk pengidam amenia
  • Susu kambing Membantu dan menguatkan sistem imunisasi tubuh
  • Bersifat alkali bukan asidik
  • Sesuai untuk semua peringkat umur, dari bayi dalam kandungan sampailah kepada orang tua
  • Meningkatkan daya kepekaan, penumpuan dan ingatan
  • Mengimbangi kadar kolesterol dan kandungan gula dalam darah
  • Mudah dicerna (menyerap dalam tubuh badan) dan tidak menyebabkan alahan

Khasiat susu kambing Nufael( Supermilk ) ini. Seperti yg saya ada bagthu susu kambing Nufael ni terdapat beberapa nutrisi. Susu kambing Nufael adalah salah satu susu yg banyak mengandungi nutrisi bermanfaat diantaranya ialah kalsium , zat besi , protein , fospor , laktosa , nitrogen dan vitamin yg terdapat dalam susu kambing nufael ini.

5 KEBAIKAN SUSU KAMBING BERBANDING SUSU LEMBU
1. Tahukah anda susu kambing hanya memerlukan 20 minit sahaja untuk dihadamkan
berbanding susu lembu yg mengambil masa selama 2 jam.

2. Susu kambing juga adalah susu kedua terbaik selepas susu ibu kerana ianya juga bersifat alkali bukan asid dan juga susu kambing boleh merawat penyakit ulser berbanding susu lembu yang bersifat asid.

3. Tidak mengandungi mukus ( phlegm ) didalam susu kambing oleh itu sangat sesuai
untuk pesakit yg mempunyai masalah asthma dan mereka yg mempunyai alahan pada
susu lembu.

4. Susu kambing mempunyai lebih banyak kandungan kalsium berbanding dengan susu
lembu iaitu susu kambing ( 32.6 ) dan susu lembu ( 29.7 ) sahaja.

5. Dan yang terakhir sekali Susu kambing mempunyai keupayaan untuk melembutkan
sistem usus dan membantu mengatasi masalah sembelit.