29 October 2019

Sambal Kelapa Resepi Emak

11:12 AM 9
Sambal Kelapa Resepi Emak | Dah lama tak makan sambal kelapa ni. Teringat nak minta emaknbuatkan tapi asyik terlupa je. Nak jadikan cerita ternampak satu gambar orang post pasal sambal kelapa terus minggu ni luahkan dekat emak. Akhirnya, permintaan tercapai.
Sambal Kelapa Resepi Emak
Actually dah 2 malam tidur dekat rumah di Serendah, so mudah untuk emak beli bahan-bahan terutama ulam raja yang memang ngam dimakan dengan sambal kelapa tau. Ulam lain macam tak kena sangat tapi ulam raja memang terbaik. Sambal kelapa ni memang mudah dan boleh dibuat sendiri tetapi air tangan emak yang terbaik di dunia. Jadi 40 kali sedap tau!!

Sambal Kelapa
Bahan-bahan
300gm Kelapa parut (putih sahaja)
3 ulas Bawang merah
1 inci belacan
1 sudu cili giling
Cuka
Garam

Cara penyediaan:
1. Tumbuk belacan dan cili hingga sebati.
2. Masukkan kelapa parut dan gaul rata. Masukkan bawang merah dan tumhuk hingga lumat.
3. Perasakan dengan cuka dan garam secukupnya.

#Tips!
Boleh tambahkan cili api kalau hendak pedas.

27 October 2019

OSIM Perkenalkan OSIM uDivine V Kerusi Urut Mampu Milik Untuk Penuhi Impian Pengguna

6:36 PM 21
OSIM Perkenalkan OSIM uDivine V Kerusi Urut Mampu Milik Untuk Penuhi Impian Pengguna | OSIM baru-baru telah melancarkan produk kerusi urut Dream Series terbaru mereka OSIM uDivine V yang menggunakan teknologi terkini tetapi dengan harga mampu milik. Liez berpeluang ke acara pelancaran itu teruja sangat dengan rekabentuk dan warna-warna yang ditawarkan. Tetapi sebenarnya ada fungsi canggih yang ingin diperkenalkan.


OSIM Perkenalkan OSIM uDivine V Kerusi Urut Mampu Milik Untuk Penuhi Impian Pengguna
Liez juga dapat merasa urutan dari kerusi urutan terbaru ini yang memang sesuai untuk mereka yang selalu rasa sakit pada bahagian badan. Serius untuk kali pertama rasa urutan pada bahagian bahu boleh rasa kesakitan tetapi bila 5 minit berlalu urutan menjadi selesa dan tidak menyakitkan. Lega rasanya selepas 15 minit berurut bahagian tengkuk dan bahu ni. 

OSIM Perkenalkan OSIM uDivine V Kerusi Urut Mampu Milik Untuk Penuhi Impian Pengguna
 Direka untuk memenuhi citarasa genarasi terkini dengan kaedah uDivine V. Ia adalah menerusi teknologi teknologi mengurut terkini seperti teknologi V Hand dengan bebola penggelek 720º, Urutan 4-Tangan (4 Hand Massage), program-program urutan yang boleh dimuat turun, serta satu suite program yang menawarkan pilihan urutan profesional atau manual mengikut keinginan pengguna.

OSIM juga memperkenalkan selebriti berbilang bakat, JJ Lin sebagai duta global uDivine V Dream Series kerana beliau menjadi inspirasi kepada semua. JJ Lin juga selebriti pertama Singapura yang mernjadi duta OSIM selepas Andy Lau, Sammi Cheng dan Lee Min Ho.
OSIM Perkenalkan OSIM uDivine V Kerusi Urut Mampu Milik Untuk Penuhi Impian Pengguna

Pengurusi Besar OSIM Malaysia, Cik Chia Sook Fun
uDivine V direka khas untuk individu era digital yang sentiasa sibuk dan tidak mempunyai masa selepas seharian bekerja untuk memanjakan diri. OSIM komited untuk membantu mereka memulihkan tubuh, minda dan jiwa tetapi menaikkan semangat untuk mengejar impian mereka
OSIM Perkenalkan OSIM uDivine V Kerusi Urut Mampu Milik Untuk Penuhi Impian Pengguna
Ciri - Ciri OSIM uDivine V

uDivine V : mengubah Impian Menjadi Pemilik Realiti
Memiliki sebuah kerusi urut bukan lagi satu impian dengan OSIM uDivine V. Ia ditawarkan dengan harga mampu milik yang menarik.

Teknologi V HandTM dengan Bola Penggelek 720º
Penambahbaikan teknologi urut thelah menghasilkan Teknologi V Hand™ dengan Bola Penggelek 720º yang  mensimulasikan teknik dan pergerakkan tangan pengurut yang mahir untuk kesan realistik. Bola penggelek 720º berputar 360º dalam kedua-dua arah dan bergolek pada kontur tubuh dan mengurutkan setiap bahagian otot yang keletihan dan meningkatan kesegaran.

Teknologi urut 4 tangan
OSIM uDivine V dibina dengan ciri premium teknologi utut 4 tangan yang mengambil contoh 4 tangan mengurut secara segerak yang memberikan kesegaran dibahagian atas dan bahagian bawah seperti rawatan di spa mewah. Ia juga memberikan keselesaan, kesejahteraan dan pemilihan yang sepenuhnya.


Kerusi Urut Pintar Yang Meningkatkan Gaya Hidup Digital

Memuat Turun Program Urutan Terbaharu Secara Kerap
Memiliki Ciri Pengesan Bahu Auto Pintar yang memastikan urutan berdasarkan ketinggian dan berat individu. Pengguna juga boleh menikmati pelbagai pilihan programt urutan baharu menerusi aplikasi OSIM uDivine V. Antara 4 program urutan yang sedia untuk dimuat turun:

1. uDivine V Signature: Urutan yang memberikan kepusan keseluruh badan.
2. Sleep: Urutan lembut dari hujung kepala hingga ke hujung kaki untuk merehatkan tubuh dan minda.
3. Energise: Urutan yang menyegarkan untuk memulihkan tubuh dan minda.
4. Deep tissue: urutan yang merangsangkan untuk melegakan tekanan pada tubuh.


OSIM Perkenalkan OSIM uDivine V Kerusi Urut Mampu Milik Untuk Penuhi Impian Pengguna
Pilihan Program Urutan Automatik Yang Direka Oleh Sato Tsuyoshi
OSIM uDivine V menawarkan urutan profersional yang direka oleh Pakar Urut Kiropraktik Jepun, Sato Tsuyoshi yang berpengalaman dalam urutan. Beliau juga merekabentuk program urut gaya hidup yang berkesan bukan hanya menyasarkan titik kesakitan tetapi urutan yang menyeronokkan.
OSIM Perkenalkan OSIM uDivine V Kerusi Urut Mampu Milik Untuk Penuhi Impian Pengguna
Kelegaan seluruh tubuh yang disasarkan: Tengkuk dan bahu, Lumbar dan pinggul juga Pinggul dan paha.
Program urutan gaya hidup: Sweet Dreams, Stretch, Sports, Happy hour dan Beauty.


Kerusi Dengan Kombinasi Urutan Tanpa Had
Kerusi yang menawarkan penjagaan dari kepala hingga ke kaki dengan urutan yang lengkap dan intensiti urutan, teknik urutan dan kedudukan roller berbeza melalui tetapan urut manual. Urutan peribd yang sempurna dalah dengan menyandar pada penyandar uDivine V dan laraskan panel sisi dan pengurut kaki boleh diubah mengikut kesusaian saiz fizikal badan seseorang.

Pengurut Mata Istimewa Untuk Melegakan Keletihan Mata
Sesuai digubakan selepas seharian mata kita menggunakan peranti elektronik seperti telefon bimbit dan komputer. Alat urutan mata yang disedikan bersama uDivine V yang boleh digunakan serentak ketika anda menikmati sesi urutan.


OSIM Perkenalkan OSIM uDivine V Kerusi Urut Mampu Milik Untuk Penuhi Impian Pengguna
Kualiti Bunyi Sebenar dengan sistem audio binaan dalaman
Memiliki sistem audio dalaman yang membolehkan pengguna memperdengarkan muzik kegemaran atau dari perpustakaan muzik OSIM yang direka khas ketika sesi urutan dijalankan.

Ciri Keselamatan Pintar
Kerusi ini dilengkapi dengan pengesan keselamatn untuk mencegah mekanisme daripada menjadi terlalu panas, dapat mengesan objek yang menghalang kerusi dibaringkan atau bersandar untuk memastikan pengguna terutama kanak-kanak dan haiwan peliharaan dirumah.

Warna anda, personaliti tersendiri
Reka bentuk yang minimalist dengan krom moden yang digilap dan kulit berwarna berbentuk V. Dan didatngakn dengan 5 warna Biru, Kuning, Ungu, Tembaga dan Kelabu.


OSIM Perkenalkan OSIM uDivine V Kerusi Urut Mampu Milik Untuk Penuhi Impian Pengguna
Harga Promosi Prebiu RM10,888 terhad 200 unit pertama (HB: RM12,888) atau pelan ansuran 36 bulan bermula RM303 sebulan.


Website: 

Facebook:

Instagram:

24 October 2019

Rawatan Therapeutic Face Therapy Untuk Dapatkan Wajah Segar Dan Tegang di MBH Medispa

9:59 PM 16
Rawatan Therapeutic Face Therapy Untuk Dapatkan Wajah Segar Dan Tegang di MBH Medispa | Rasanya dah setahun tak memanjakan diri terutama sekali wajah ni. Hanya buat penjagaan wajib macam mencuci wajah dan kadang-kadang pakai masker. Itu pun sebulan sekali, atau kadang-kadang langsung tak pakai masker. Padahal melambak masker dalam simpanan. Tapi kalau dah malas memang tak boleh nak cakap apa dah hahahahah~ Tapi semalam Liez ada masa untuk "Me Time" dengan membuat rawatan Therapeutic Face Therapy di MBH Medispa Wangsa Maju.

Rawatan Therapeutic Face Therapy Untuk Dapatkan Wajah Segar Dan Tegang di MBH Medispa
Kebaikan Therapeutic Face Therapy?
Satu rawatan yang menggunakan teknik urutan atau massage pada wajah. Ini antara rawatan wajah yang mendapat permintaan yang tinggi kerana ia memberikan kesan yang baik terhadap kulit. 
  1. Membantu melancarkan peredaran darah dan peredaran oksigen secukupnya di liang saraf permukaan kulit
  2. Dapat menyingkirkan toksik dan kotoran yang tersembunyi dalam sel-sel kulit
  3. Dapat memberikan rangsangan untuk menegangkan urat wajah dan mengurangkan garisan halus penuaan.
  4. Menggurangkan kesan lingkaran gelap bawah mata
  5. Menjadikan wajah runcing dan awet muda.
Selain urutan, rawatan Therapeytice Face Therapy juga menggunakan kaedah rawatan LED Proton Therapy yang sangat bagus untuk kulit.

Pertama kali jejak kaki di MBH Medispa Wangsa Maju ni memang rasa tenang je. Suasana yang cozy dan selesa. Setiba Liez di sana, disambut mesra oleh pekerjanya yang sangat ramah. Macam dah kenal lama je tau ~ Liez yang jenis tak suka bercakap pun boleh jadi peramah sama hihihi

Tidak lama kemudian, Liez dipanggil untuk masuk kedalam ruang rawatan. Ruang rawatan memang selesa dan luas. Ada beberapa mesin rawatan, laci kecil untuk pelanggan meletakkan barangan peribadi dan juga katil.
Rawatan Therapeutic Face Therapy Untuk Dapatkan Wajah Segar Dan Tegang di MBH Medispa 
Ok jom cerita tentang rawatan pula. Pertama sekali wajah Liez dibersihkan sebanyak dua kali. Ini adalah untuk membuang solekan atau kotoran pada wajah. Dan kemudian, seluruh wajah Liez diurut lembut selama 5 minit sebelum urutan pada wajah menggunakan facial massager. 

Rawatan Therapeutic Face Therapy Untuk Dapatkan Wajah Segar Dan Tegang di MBH Medispa 
Bila guna facial massanger, terasa gegaran yang kuat. Memang terasa kulit Liez tegang dan anjal selepas 10 minit menggunakan facial massager. Antara kebaikan facial massager ialah membantu meruncingkan wajah, memperbaiki kontour muka, menggurangkan kedutan, membaiki tona kulit wajah, mengurangkan garis penuaan dan membaiki kulit wajah.

Selain urutan, rawatan Therapeytice Face Therapy juga menggunakan kaedah rawatan LED Proton Therapy selama 15 minit yang sangat bagus untuk kulit

Kebaikan LED Proton Therapy?
Ia menggunakan mesin yang yang memancarkan sinar LED mengikut warna bersesuaian dengan masalah kulit. Ia sangat sesuai untuk kulit normal, kering dan mengalami masalah alahan kulit
Rawatan Therapeutic Face Therapy Untuk Dapatkan Wajah Segar Dan Tegang di MBH Medispa 

  1. Mencerahkan kulit
  2. Menghilangkan kedutan
  3. Memperbaiki kulit yang rosak
  4. Mengurangkan garis-garis halus, mengecilkan pori
  5. Merangsang penghasilan protein kolagen
Lepas selesai rawatan, boleh rasa yang kulit wajah jadi tegang dan anjal tau. Seperti kulit Liez, memang memerlukan banyak rawatan kerana mempunyai beberapa masalah seperti masalah pori-pori besar, bintik hitam dan bintik putih, kesan parut jerawat lagi. Aishhhh nampaknya memang kena selalu ke MBH Medispa lagi. Baru la boleh flawless!
Rawatan Therapeutic Face Therapy Untuk Dapatkan Wajah Segar Dan Tegang di MBH Medispa
Rawatan Therapeutic Face Therapy Untuk Dapatkan Wajah Segar Dan Tegang di MBH Medispa
Kalau korang nak cuba rawatan Rawatan Therapeutic Face Therapy ni, korang boleh ke semua cawangan MBH Medispa berhampiran tau. Yang berhampiran Wangsa Maju boleh ke:-
Rawatan Therapeutic Face Therapy Untuk Dapatkan Wajah Segar Dan Tegang di MBH Medispa 

MBH Medispa Wangsa Maju
5-1, Block B, No. 5, Plaza Wangsa Maju, 
Jalan Maju Ria 2, Seksyen 10, 
Wangsa Maju,53300 Wangsa Maju,
 Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

No untuk dihubungi:
013-533 7709

Lokasi:
https://maps.app.goo.gl/MRUFBxAKsSoHZhga6

Mengenai MBH Medispa
MBH Medispa merupakan sebuah pusat kecantikan yang menumpukan rawatan kecantikan dan kesihatan wajah. Ia diasaskan oleh Pn Yaya Mohamad yang merupakan seorang pakar kecantikan dan dermatologist yang mendapat kelulusan dari luar negara dalam bidang estetik dan kosmetologi. Sehingga kini, MBH sudah mempunyai 23 cawangan seluruh negara dan semakin berkembang. Antara rawatan yang disediakan di MBH Medispa adalah: rawatan wajah dan rawatan estetik yang fokus kepada rawatan masalah kulit wajah seperti masalah parut, masalah pigmentasi, masalah kulit kusam, masalah kulit berminyak dan sebagainya. Harganya juga berbaloi dan berpatutan mengikut rawatan kerana MBH menggunakan produk dari kilangnya sendiri iaitu MOHA Biotech yang terletak di Kulai, Johor dan MBH juga menggunakan mesin yang berkualiti tinggi selari dengan peredaran zaman.

23 October 2019

DIY Meja Solekan Unik Untuk Ruang Bilik Tidur Kecil

11:27 AM 8
DIY Meja Solekan Unik Untuk Ruang Bilik Tidur Kecil | Kalau dah namanya perempuan, mesti perlukan meja solekan untuk bersiap. Even Liez juga nak ada meja solekan walaupun bukan seorang yang suka bersolek. Tapi kalau rumah dengan ruang bilik tidur kecil, memang agak sukar nak adakan ruang untuk meja solekan yang diingin. Jom Liez sharekan beberapa contoh meja solekan yang sesuai untuk ruang bilik tidur terhad.

DIY Meja Solekan Unik Untuk Ruang Bilik Tidur Kecil 

Picture: Pinterest

Picture: Pinterest

Picture: Pinterest

Picture: Pinterest
Picture: Pinterest

Picture: Pinterest

Picture: Pinterest


Picture: Pinterest

Picture: Pinterest 

22 October 2019

KPJ Healthcare Ampang Puteri dan Antabax Jalin Kerjasama Untuk Tingkatkan Kesedaran Tentang Kebersihan Tangan

3:49 PM 4
KPJ Healthcare Ampang Puteri dan Antabax Jalin Kerjasama Untuk Tingkatkan Kesedaran Tentang Kebersihan Tangan | Menurut Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), pencegahan dan kawalan terhadap jangkitan perlu untuk kekal sihat. Di seluruh dunia, seramai 30,000 wanita dan bayi maut setiap tahun akibat jangkitan yang biasanya disebabkan oleh kekurangan air, sanitasi dan amalan membasuh tangan yang tidak sempurna. 
KPJ Healthcare Ampang Puteri dan Antabax Jalin Kerjasama Untuk Tingkatkan Kesedaran Tentang Kebersihan Tangan
Menurut Pusat Pencegahan dan Kawalan Penyakit (CDC), kira-kira 80 peratus penyakit berjangkit disebarkan menerusi sentuhan. Kanak-kanak perlu dididik mengenai kebersihan untuk mengurangkan risiko mereka menyebar dan mendapat penyakit berjangkit daripada batuk, selsema, Penyakit Kaki, Tangan dan Mulut, Influenza serta banyak lagi.

Hospital Pakar KPJ Ampang Puteri dan Antabax, jenama rangkaian penjagaan diri antibakteria Halal nombor satu menjalin kerjasama untuk mengadakan kempen demi meningkatkan kesedaran mengenai kebersihan tangan dalam kalangan murid pra-sekolah di kawasan Ampang.
KPJ Healthcare Ampang Puteri dan Antabax Jalin Kerjasama Untuk Tingkatkan Kesedaran Tentang Kebersihan Tangan
Kempen dengan tema Antabax Always Be Clean (ABC) for Health yang akan bermula dari Oktober hingga November itu bertujuan meningkatkan kesedaran tentang kebersihan tangan dalam kalangan murid pra-sekolah.

Enam buah sekolah di Ampang dengan anggaran 600 orang murid dan ibu bapa dijangka mengambil bahagian dalam bengkel amali yang dijalankan oleh pasukan perubatan profesional KPJ Ampang Puteri. Ia memberi fokus kepada langkah-langkah membasuh dan membersihkan tangan dengan betul.
KPJ Healthcare Ampang Puteri dan Antabax Jalin Kerjasama Untuk Tingkatkan Kesedaran Tentang Kebersihan Tangan
Antabax pula akan menyumbang produk-produk seperti krim mandian, sabun tangan dan pembersih tangan kepada murid serta guru.
KPJ Healthcare Ampang Puteri dan Antabax Jalin Kerjasama Untuk Tingkatkan Kesedaran Tentang Kebersihan Tangan
Kami percaya bahawa mendidik tabiat kesihatan yang baik perlu bermula dari usia muda. Objektif kami menerusi acara ini adalah untuk mencipta satu budaya dalam kalangan kanak-kanak dan berharap apa yang dipelajari hari ini akan diamalkan sepanjang hidup mereka. Ini merupakan sebahagian daripada program jangkauan komuniti dan kami berbangga kerana Antabax turut sama dalam usaha ini dengan menyediakan produk-produknya,” kata Pengarah Perubatan Hospital Pakar KPJ Ampang Puteri, Dato Dr Abdul Wahab Abdul Ghani.

Pengurus Kanan Produk Isi Rumah dan Penjagaan Peribadi Lam Soon Edible Oils Sdn Bhd, Mandy Lee memberitahu jenama ini komited untuk membantu meningkatkan kesedaran mengenai kebersihan tangan dalam kalangan masyarakat melalui program interaktif.

Antabax mendidik tentang amalan kebersihan yang baik menerusi pelbagai kempen yang kreatif. Kami dapati asas mengenai amalan kebersihan perlu dipupuk sejak kecil kerana kanak-kanak ini akan mengamalkannya sehingga mereka dewasa. Kempen Antabax Always Be Clean (ABC) for Health dibangunkan untuk membuatkan konsep kebersihan tangan lebih mudah buat kanak-kanak, terutama kenapa dan bagaimana mereka patut membasuh tangan. Kami berbangga kerana dapat bekerjasama dengan KPJ Healthcare serta melibatkan pelatih dan jururawat mereka untuk sama-sama mendidik kanak-kanak tentang teknik membasuh tangan yang betul,” kata Mandy Lee.

- T A M A T -

Mengenai Lam Soon Edible Oils Sdn Bhd
Lam Soon Edible Oils Sdn Bhd (Lam Soon) merupakan pengeluar produk makanan, isi rumah dan penjagaan diri di Malaysia sejak tahun1950-an.  Dalam kategori barangan isi rumah dan penjagaan diri, pilihan produk berkualitinya terdiri daripada rangkaian produk May, sabun, buih mandian dan rangkaian minyak zaitun Fruitale FairWhite, sabun anti bakteria Antabax, pembersih tangan, bedak berubat dan tisu pembersih, rangkaian basuhan feminin Orchid, rangkaian produk penjagaan rumah ZIP yang terdiri daripada cecair cucian pinggan, pembersih lantai, mangkuk tandas dan pembersih krim. Di samping cecair cucian pinggan dan pes Labour serta pembersih multi kegunaan dan rangkaian cucian pinggan Bio-home.

Sebagai satu jenama isi rumah yang terkenal dan dipercayai oleh pelanggan, Lam Soon komited untuk mengeluarkan produk berkualiti demi gaya hidup lebih sihat dan rumah yang lebih bersih.

About KPJ Ampang Puteri Specialist Hospital
KPJ Ampang Puteri Specialist Hospital (KPJ Ampang) is governed by KPJ Healthcare Berhad (KPJHB), the healthcare division of Johor Corporation driven by its core values of Safety, Courtesy, Integrity, Professionalism and Continuous Improvement. KPJ's integrated network consists of more than 25 specialist hospitals located throughout the nation. With its expansion abroad, the Group currently has two hospitals in Indonesia, a sizable share in a hospital in Bangkok and a hospital in Bangladesh. In addition, KPJ has investments in a retirement and age-care resort in Australia and in Sibu, Sarawak, as well as its own Senior Living Care (SLC) centre in Tawakkal Health Centre (THC) in Kuala Lumpur. KPJ APSH is the 7th hospital in the group.

KPJ Ampang is built on a 5.35-acres land with a total build-up area of 330,000 square feet.  Its construction began in November 1993 and handed over to the management of KPJHB in March 1995. It was designed by an international architect to bring quality healthcare nearer to our clients.  KPJ Ampang is strategically located with easy access from Kuala Lumpur and Selangor. KPJ Ampang was opened to public on June 15, 1995 and officially launched on March 30, 1996.

KPJ Ampang has a reputable team of 71 residents, sessional and visiting medical consultants who are well qualified and experienced in their respective fields. The consultant teams are backed and supported by more than 800 staff which comprised of dedicated nursing and paramedical staff in all disciplines of medicine areas such as cardiac and neurosurgical services and supporting staff from various areas. All the Medical Consultants, nurses and paramedical staff are carefully selected for their professional expertise and commitment to deliver personalized services. With over 200 beds, patients can enjoy the privacy and comfort of a premier specialist hospital run by expert managerial and medical staff committed to the well-being and recovery of patients. 

KPJ Ampang is fully accredited by Malaysian Society for Quality in Health (MSQH), designed to bring quality healthcare closer to public and is the 1st private hospital to achieve full accreditation status by MSQH for the 6th consecutive 4-year term 2016-2020. 

In addition, KPJ has earned accreditation from Joint Commission International (JCI), the worldwide leader in improving the quality of healthcare. The checklist includes over 350 standards covering from surgical, hygiene, and anaesthesia procedures to the system in place to credential medical staff and nurses.  KPJ Ampang was first accredited in September, 2012 for 3 years and currently on the third cycle of accreditation until 2021. KPJ Ampang is also certified by SIRIM QAS International for ISO 18001:2015, ISO 14001:2015 and OHSAS 9001:2007 as well as a Baby Friendly Hospital (BFH) by Ministry of Health since July 2006. In 2018 KPJ Ampang managed to get Planetree Gold certification from Planetree International for excellence in person-centered care.

18 October 2019

Nasi Mentega Dan Ayam Masak Merah Versi Anak-Anak

4:17 PM 10
Nasi Mentega Dan Ayam Masak Merah Versi Anak-Anak | Assalamaulaikum korang. Awal pagi ni Liez dah mengadap lappy nak update resepi yang Liez sediakan untuk anak-anak hari ini. Kebetulan pagi ni bangun awal untuk basuh baju so terus masak untuk sarapan pagi dan tengahari. Memang selalu Liez masak pagi sebab Niyaz memang akan minta nasi pagi-pagi dan Qaseh balik je dari sekolah jam 12.30 terus minta makan. Tapi hari ni lagi awal sebab petang nanti Liez ada kerja yang harus dibuat. Kena tinggalkan anak-anak dengan Tokmi diaorang sekejap.
Nasi Mentega Dan Ayam Masak Merah Versi Anak-Anak
Menu hari ni kira favourite anak-anak sebab lauk ayam kan? Budak mana tak suka. Tapi kali ni Liez buat ayam masak merah paling senang dan sesuai untuk kanak-kanak atau boleh katanya sihat. Nak tahu apa yang sihatnya, meh Liez sharekan resepinya.

Nasi Mentega Dan Ayam Masak Merah
Oleh: Liez

Nasi Mentega
Bahan - Bahan 
3 sudu besar mentega
1 1/2 pot beras (dibasuh dan tos)
3 ulas bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
3/4 kotak santan
2 helai daun pandan (diikat)
1 batang serai (diketuk) optional

Cara memasak
1. Cairkan mentega didalam periuk nasi. Masak atas dapur atau rice cooker pun boleh.
2. Kemudian masukkan bawang merah, putih, halia dan daun pandan. Goreng hingga kekuninggan dan masukkan beras.
3. Gereng hingga beras nampak hampir perang. Masukkan santan dan air mengikut sukatan beras. Masukkan garam dan kacau. Biarkan ia masak. dan boleh dihidangkan.

Ayam Masak Merah
Bahan-Bahan:
1/2 ekor ayam ( digoreng 3/4 masak)
3 ulas bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
1 batang serai (diketuk) 
i biji tomato (dikisar halus)
2 sudu sos cili
1 biji bawang besar (dipotong kasar)
Garam
Gula

Cara memasak:
1. Tumiskan bawang merah, putih, halia da serai hingga garing.
2. Masukkan cili sos tadi dan biarkan seketika. Kemudian masukkan tomato kisar. Goreng hingga kering.
3. Perisakan dengan garam dan gula. Akhir sekali masukkan ayam yang digoreng dan bawang besar. Goreng seketika.  Siap untuk dihidangkan.


16 October 2019

Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff

1:31 PM 6

Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff | Pernah dengar tak jenama AFY haniff? Liez adalah antara pengguna SWiPEL spray AFY haniff sejak dua tahun yang lalu. Kisahnya ternampak di pasaraya ketika membeli-belah barangan keperluan rumah, terus grab, jatuh hati dan terus membelinya sampai hari ini. Liez membeli SWiPEL spray untuk membersihkan dapur tetapi ia juga sebenarnya adalah untuk menghalau serangga atau insect repellent, baru Liez tahu tau~


Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff

Lebih membanggakan, AFY haniff Group (M) Sdn Bhd adalah 100% milik bumiputera yang diasaskan dan diperbadankan pada tahun 2006 yang mengkhususkan kepada pengeluaran produk detergen herba organic dan penghalau serangga menggunakan intipati serai wangi. Kini AFY haniff memiliki bukan sahaja produk penghalau serangga tetapi sudah ada produk menyegar udara dan juga pencuci pinggan mangkuk.

Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff
Korang boleh nampak produk AFY haniff di pasaraya terkemuka antaranya di Giant, Mydin, Tesco dan mereka telah berjaya menempatkan produk-produknya dilebih daripada 2,000 pasaraya bukan sahaja di Semenanjung Malaysia, Sabah, Sarawak tetapi di Brunei, Singapura dan juga Thailand. Wow, memang hebat betul penangan AFY haniff ni ye!

Pihak AFY haniff juga tidak ketinggalan melakukan kerja amal dan juga kemasyarakatan dengan melakukan kerja pembersihan di masjid-masjid dan memberi bantuan kepad mereka yang memerlukan. Baru-baru ini AFY hanif Group (M) Sdn Bhd telah mengadakan kerja pembersihan dengan melakukan aktiviti gotong royong mewangikan Rumah Ronald McDonald’s di HUSM Kubang Kerian. Selain mendapat kerjasama team McDonald’s, pihak Bite Media Consultant juga menjadi tulang belakang dalam menjayakan acara bermakna ini. Tujuan utama penglibatan AFY haniff dalam aktiviti ini adalah untuk menyatakan sokongan dan juga rasa simpati kepada pesakit, waris dan keluarga pesakit bahagian Pediatrik di HUSM Kubang Kerian, Kelantan.

Majlis yang diadakan pada 24 September 2019 dimulakan dengan sedikit taklimat ringkas mengenai program tersebut dan membuat lawatan di Rumah Ronald McDonald. Mengagumkan kerana pihak McDonald berbesar hati menbina satu fasiliti yang serba lengkap bak hotel kepada keluarga pesakit yang tidak berkemampuan.


Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff
Kemudian, pihak AFY hanif, team McDonald’s and Bite Media Consultant dibawa untuk berbelanja barangan keperluan untuk Rumah Ronald MacDonald’s seperti barangan elektrik, peralatan memasak, makanan kering dan juga makanan basah di pasaraya Mydin Kubang Kerian.
Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff
Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff
Selesai membeli barangan yang diperlukan, tibalah masa untuk menyediakan makanan tengahari untuk semua pihak. Waktu ini memang riuh rendah kerana masing-masing bekerjasama dalam menyiapkan dan menikmati hidangan Bersama yang lain. Waktu-waktu macam ni memang seronok tau sebab macam-macam kerenah yang muncul!
Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff
Selesai menikmati makan tengahari, jam 2 petang bermulalah aktiviti pembersihan dengan menggunakan produk AFY haniff. Antara produk yang digunakan ialah Pewangi Fabrik D’MENC AFY haniffSabun Pencuci Pinggan 40 DAYS AFY haniffPencuci Tangan Berbuih PLASH AFY haniff dan Penghalau Serangga Secara Semulajadi SWIPEL AFY haniff
Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff
Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff
Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff
Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff
Melihat kepada ketekunan dari semua pihak yang bersama-sama membersihkan seluruh tempat memberikan keyakinan dan juga semangat bahawa masih ada yang sayang dan membantu meringankan beban pesakit dan juga keluarga mereka. Tengok la wajah-wajah tue, excited sangat!

Juga tidak ketinggalan Pihak AFY hanif menyumbangkan pemberian wang tunai kepada salah seorang waris seorang pesakit kanak-kanak berusia 5 tahun yang mengalami kecedaraan yang serius dan terlanjat di hospital akibat dilanggar kereta.  Dan tidak ketinggalan kepada waris-waris dan ahli keluarga yang lain juga menerima sumbangan berupa barangan dari AFY hanif.
Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff
Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff
Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff
Semoga usaha semua pihak terutama sekali AFY hanif, McDonald’s dan juga Bite Media Consultant dapat diteruskan dan menarik lebih banyak lagi pihak untuk membantu mereka yang memerlukan. Semoga usaha ini mendapat ganjaran dari ALLAH SWT.

Bagi yang nak mendapatkan semua produk AFY hanif boleh dapatkan di pasaraya terkemuka seluruh Malaysia. Untuk maklumat lanjut boleh:-

Website :
Facebook :
Instagram :