JUS NENAS 5 KALI LEBIH BERKESAN DARI UBAT

By Mrs Liez - 5:38 PM


Assalamualaikum semua..
Sekarang musim anak-anak batuk selesema. Nak bagi ubat batuk, Liez memang cerewet sikit. Tak nak ajar bagi anak-anak makan ubat ni. Kalau boleh beri cara alami, Liez bagi dulu. Tapi kalau keadaan masih tidak berubah, baru Liez ke klinik dan dapatkan nasihat doktor. Qaseh cukup serasi sangat. Sekarang bila dia selsema dan batuk, Liez amalkan buat jus nenas selain Sup Ayam Herba.

Entry >> SUP AYAM HERBA 9 JAM MERAWAT BATUK DAN SELSEMA DENGAN BERKESAN

Kebaikan Jus Nenas
kaya dengan antioksidan dan membantu untuk membantu pencernaan, dan membersihkan badan dengan lembut dan alkali. Minuman detox halia nanas ini menawarkan manfaat nutrisi yang membunuh bakteria tidak baik.

Bahan-Bahan:
* Sebiji buah nenas yang masak(tak kisah Josephine ke nenas madu ke asalkan nenas)
* 3 hirisan lemon (sekali kulit ye, buang bijinya)
* Seinci halia.

Cara Penyediaan:
1. Buang nipis kulit nenas, cuci . Buang empulur dalam dan potong kecil-kecil.
2. Masukkan dalam blender or juice processer kesemua bahan-bahan tadi dan blend sampai hancur. Kalau yang ada Slow Juicer tak perlu tambah air. Tapis airnya dan minum. Jus boleh disimpan dalam botol dan simpan didalam peti sejuk. Boleh tahan selama 3 hari.


Alhamdulillah, cara minum jus nenas pun serasi dengan Qaseh. Liez pun try, memang berkesan dan sedap pulak tu. So, kawan - kawan boleh la cuba. Boleh juga dicampur dengan madu pada sesiapa tak tahan rasa masam tu. Sedap tau.. jangan letak lemon banyak sangat nanti pahit pulak..

  • Share:

You Might Also Like

13 comments

  1. memang sedap!!gee suka bekukan nenas..pastu blend!!nikmat sungguh!

    ReplyDelete
  2. amboi...semua org kata sedap...
    x pernah cubaa

    ReplyDelete
  3. nak beli juice extractor la yang single tu..bleh blend je kan..ni leh detox gak ni...

    ReplyDelete
  4. At first, I ingat ini juice commercial, takut ada gula pulak. Tapi ini homemade, saya pun nak cuba lah. Memang enjoy jus nenas.

    ReplyDelete
  5. Wahh..bagusnya info ni..bolehlah kak min try plak lepas ni kebetulan memang suka makan nenas..haha

    ReplyDelete
  6. Jus nenas pun bagus for people yang ada knee or joint pain macam saya. I pun minum juga.

    ReplyDelete
  7. indeed, qeela pon mkn nenas if batuk & selsema, tmbh madu asli mmg sedap hehe, mmg berkesan xperlu ubat sintetik so far alhamdulillah. yg penting kena pantang gula & mknn lain2 yg xelok & penyebab kahak bnyk tu jugak hehe.

    ReplyDelete
  8. Ooo banyak khasiat nenas ni rupanya .. tp xsuka sgt makan mcm tu sebab gatal , jus mungkin boleh hehe

    ReplyDelete
  9. Rach tak pernah blend lagi... cuma masakkan the nenas dengan air and add in rock sugar... best jugak minum air ngan isi nenas...

    Besst

    Racheal

    ReplyDelete
  10. Oh, good to know about this nutritious juice. I will definitely give this a try. It looks so refreshing and healthy.

    ReplyDelete
  11. Senang je kan. Dah la Rawlins memang suka makan nanas so sesuai sangat la kaedah ini. TQ Liez.

    ReplyDelete
  12. It loooks yummy and helpful! I been cough and flu since before CNY!! Hate being sick =( Thanks for your secret recipe =P

    ReplyDelete
  13. Saya suka juga mengamalkannya. Tq for the tips..

    ReplyDelete