20 November 2015

KAKAK QASEH MINAT DRAMA TUAN ANAS MIKAIL

7:00 PM 0
Dah lama tak layan drama yang best malam - malam.
But since layan Tuan Anas Mikail tue, memang pukul 10 dah terpacak 
golek-golek depan tv.

Tapi Liez and Dearie perasan yang kaka pun melayan drama tue.
Mesti meniarap punya sambil menongkat dagu..
Feeling bebeno anak mama nie..

Yang bestnya baba Qaseh pun melayan jugak..
Bukan apa, seronok tengok telatah Zara Zya and Aaron tue..
Zara Zya memang kita tahu dia memang kelakar la dan for 
sure Mr Aaron Aziz yang handsome and romantik..

Combination yang best la..
Memang gelak sakan la bila Anas Mikail panggil Ayu Mummy Daddy.
 Hahahahahaha 

 
Nampak tak fokusnya kaka tengok Tuan Anas Mikail


Dengan minion berpisah tiada...

18 November 2015

NAK WEAN OFF KAKAK QASEH .....

9:00 PM 0
Dah banyak kali baca pasal wean off baby..
Hmmm... bila terbaca tue baru terfikir nak wean kan Qaseh tapi mampukah?

Mampukah mama Qaseh  nak buat petua - petua yang dibaca?
Klau ditanya sekarang memang tak sampai hati.
Qaseh fully breastfeed sampai umur 9 bulan. Alhamdulillah
dah memenuhi keperluan 6 bulan fully breastfeed.

Liez tak sampai hati sebab seharian dia dekat nursery minum FM,
so bila balik lepas mandi je dia dah mintak nak susu.
And sekali lagi dia mintak bila nak tido.
Memang bila fikir nak wean off macam sayu je..
Rasa macam dia diabaikan je..

Tetapi klau tak wean off, memang kadang2 tak tahan sakit la.
Sebab susu dah takde tapi dia hisap paksa susu keluar..
Kadang - kadang naik angin jugak dibuatnya..

Tengok la macam mana nak wean off Qaseh nie.
Adik dia nak kluar tak lama lagi. Takut dia berebut dengan adiknya pulak.
Mesti Liez yang rindu bila boleh meriba dia sambil meyusu badan..
Huhuhuhuhu Mama Qaseh yang tak boleh nak move on nie...huhuhuhu




BILA KAKAK DAH PANDAI BERLAKON....

8:00 PM 0
Haaaaaaa... bukan kakak dapat  offer berlakon ye.
NO way bagi Liez untuk anak-anak berlakon.
Bukan apa, macam-macam gejala sosial dikalangan anak - anak sekarang.
Cukup la dengan effect dari gadget-gadget nie.. Nak bagi lagi berlakon..
Berlakon nie pun boleh jadi salah satu penyumbang kepada masalah sosial
klau tak kena gayanya la.. Bukan kata semua pelakon bermasalah ye..
Tapi bagi Liez memang xnak la bagi anak-anak berlakon.
Tapi yang dimaksudkan dengan kakak pandai berlakon nie,
Kakak sekarang dah pandai main drama dengan mama dan baba.
First masa balik Ipoh baru-baru nie, masa dalam kereta tetiba dia
panggil Liez dan buat mimik muka macam mata kepedihan..
Siap cakap " Mama olong te edih" (Mama tolong mata pedih)
Haaaaa... mana dia dapat tue ?? hahaha
Ada la 2, 3 kali dia berlakon macam tue.. then dia gelak..
Lagi satu dia suka buat-buat jatuh then hulurkan tangan
sambil cakap " Mama Baba olong "
Konon-konon suruh rescue dia la dari jatuh..
Hihihihi macam - macam dah perangai kakak nie..
Mama ngan baba kadang-kadang tak jadi nak marah dia..
Dia pun pandai pura-pura tidur la, pura - pura kata pedas la..
Last-last dia akan gelak sakan...Hmmmmmm... Tak pe la kan..
Masa umur macam nie la kita kena banyak bergurau dengan dia..
Kena banyak bermain dengan dia.. Tak nak la nanti dia rasa tersisih coz
dah ada adik nanti.. In Shaa Allah Mama dan Baba tak kan buat kakak macam tue...
Kakak jadi model untuk instant shawl mama

Kakak suruh Makshu dia bedungkan macam baby tue ...hihihi

Drama queen .. sibuk suruh nenek tampal plaster bagai sebab kaki kena gigit nyamuk


12 November 2015

LAYAN DRAMA - TUAN ANAS MIKAIL

10:00 PM 0
Tahu pasal drama nie pun masa tengok iklan baru-baru nie..
So semalam dapat la tengok episod ke 3.
Episod 1 and 2 layan dekat hp online je..

If tengok pada barisan perlakon memang tebaik la..
Ada Aaron Aziz dan Zara Zya.
Aaron tue memang macho dan Zara Zya, Liez suka sebab dia memang kelakar..
As usual cerita nie based on novel la..
Dengan tajuk yang sama.. Liez tak baca pun novelnya.

  
Masuk episod ke 3 nie Liez kira ok la cerita dia.
Walaupun cerita melayu nie macam orang selaly cakap, mesti jalan cerita yang sama.
Lelaki kaya kawin dengan perempuan miskin la, kawin paksa tapi last sekali suka la..
Hmm... tunggu nak lihat je la.. sebab kadang-kadang kita pun suka cerita macam tue kannnn?

Kalau sesap nak tahu pasal cerita nie boleh la baca novel ke..
Malam nie boleh layan lagi episod ke 4..

Jom layan ye......

BUASIR KETIKA HAMIL... WAAA SAKIT WOOOOO - PART 2

8:30 PM 0
Sabtu tue kira ok sikit sampai ke esoknya..
Ahad tue dah plan xnak membuang sebab nak ke Food Fest dekat Dataran Amcorp..
That time memang tak sakit sangat sebab tak membuang and dah masukkan ubat punggung.
Pergi sana tak enjoy sangat sebab dengan sakit, padang lecah lagi then kena beratur panjang.
Layan gitu - gitu je...

Lepas hari tue,sakit still lagi la.. Sampai la hari khamis lepas terbaca cara nak
ubati buasir cara tradisional. Baca punya baca so manjakani boleh membantu.

Apa lagi terus cari buah majakani dekat kedai cina tue.. Alhamdulillah dapat jugak.
Siap borong 5 bungkus lagi..
Malam tue tak decide lagi nak sapu sebab katanya sakit masa sapu tue.
Sebab dia kan mengecutkan bengkak buasir tue..

Jumaat tue, memang ingat boleh tahan dari membuang sebab dah
 trauma klau membuang mesti sakit.
Tapi memang dah tak boleh tahan.. Pergghhhh apa lagi.. kluar toilet sakit yang teramat la..
Berguling atas katil lagi.. klau nak sapu manjakani lagi rasa takut..

Malam tue dah sampai ipoh, mintak my dearie tumbuk manjakani bagi hancur..
Malam tue kasi sapu.. Pergghhh memang sakit berdenyut-denyutla.
Boleh rasa denyut tue.. Aduh memang tido yang tak lena.

Esoknya bangun, sakit sikit-sikit la..
Keep continue sapu manjakani tue..
Dan alhamdulillah masuk hari ke 10, sakit dah berkurangan.
Dan semalam (Rabu 11 Nov) buasir dah sembuh.
Tapi still trauma nak membuang.. Just rasa gatal-gatal je..

Hari nie rasa ok, cuma tak cuba membuang lagi hari nie..
Trauma masih disitu..hihihi

Apa - apa pun thanks pada bloggeryang syorkan manjakani tue..
Mungkin sesetangah orang akan nampak kesannya dengan cepat..

Tapi Liez bersyukur coz dah beransur pulih.
Dengan berat dah bertambah, masuk 28 minggu nie..
Memang tak mampu nak tahan sakit lagi..


BUASIR KETIKA HAMIL... WAAA SAKIT WOOOOO - PART 1

3:38 PM 0
Tengok dari tajuk dah tahu kan..
Selalunya orang segan nak cerita bab buasir ke sembelit ke..
Liez pun segan tapi bila baca banyak artikal pasal
buasir ketika hamil, so jadi ok la nak cerita kat sini..

This is 1st time Liez kena buasir. Masa mengandungkan Qaseh
tak kena buasir tapi kena kencing manis.. Kali nie tak de kencing manis tapi kena buasir.

Nak jadi cerita, 30 Oktober tue bangun pagi dah rasa sakit sikit.
Tak membuang pun (sorry ye cite nie akak disgusting sikit)
Sebab memang dari lahir dah bermasalah nak membuang nie..
So tak pe la pada awalnya.. TAPI bertambah sakit bila masuk waktu tengah hari
Kluar lunch dengan mak nak makan ikan bakar, tapi sakit tue menguasai .
Makan ikan bakar pun takde feel.

Bila petang nak balik tue, aduh sakit yang teramat ..
Bawak kereta duduk pun kejap ke kanan kejap ke kiri.. Badan ke depan stereng la..
Mulut duk mengeluh sakit.. Ambik Qaseh dekat nursery
and gerak ke rumah adik kat PULAPOL pulak..
Dugaan sakit yang teramat..

Sampai je rumah dia, dah tak boleh duduk. Baring pun tak kena.
Sakit berganda.. so plan nak g klinik jugak mlm tue.
Call my dearie and informed nak ke klinik sebab sakit sesangat tak boleh tahan..
Nak menangis tahan sakit, control lagi rasa sakit tue.

So, memang tak boleh nak buat apa dah melainkan ke klinik.
 Ayah dengan mak la yang teman Liez ke klinik.
Terus ke Klinik Wangsa (DR Nadir yang famous dengan kanak-kanak tue)
Sampai sana dah pukul 9 malam, dan nasib waktu tue DR Azlina yang ada.
Nasib dr perempuan, sebab segan nak cakap buasir sebenarnya.. hahaha

So bila dah jumpa dia kata memang biasa ibu hamil untuk kena buasir coz
cara pemakanan, organ-organ dalaman dah terhimpit dan kekurangan zat lain.
So dia bagi ubat masuk dalam punggung, ubat tahan sakit dan ubat lawas.

Sampai rumah adik, makan roti sikit dan terus makan ubat sakit.
Sebab memang xboleh tahan dah.. makan ubat dalam 30 min sakit dah kurang.
Duk lepak ngan adik sambil tengok Supersponstan Final.

Habis show, terus gerak balik ke Batu Caves.
Waktu tue tak sakit sangat so boleh drive lagi.
Sampai rumah ingat nak mintak tolong my Dearie 
masukkan ubat punggung tue tapi dia dah berdengkur..
Hahahaha memang ngelat bila suruh buat benda- benda macam tue..
Teringat masa lepas operation buang lump dekat breast belah kiri dulu..
My Dearie takut nak tolong cucikan luka tue.. Yang jadi mangsa, omak den la..
Omak den memang hati cekal hahahha

So malam tue buat la sendiri masukkan ubat tue..
Esoknya, perut dah rasa memulas coz makan ubat lawas yang doktor bagi tue.
Masuk toilet, memang lancar pembuangan tapi sakit nya
Allahuakbar.. Tuhan je yang tahu.
Kluar toilet sampai tak leh jalan tegak kena bongkok.
Yang silapnya, masa tengah sakit g sumbat ubat punggung.

Memang sakit yang teramat.. Berdenyut- denyut woo..
Tapi Liez bersyukur coz bukan buasir yang kronik sampai terkeluar tue..
Klau yang tue tak tahu la macam mana sakitnya..

Duk beguling la atas katil sambil menangis.. My dearie tolong tenangkan.
Bagi makan ubat tahan sakit.. Tapi seriously memang sakit sangat2..
Sop sabtu tue tak kemana la..duk la kat depan tv..
My dearie syok dapat g tengok konsert WINGS, Qaseh la berfoya -foya ngan nenek atok.

BERSAMBUNG..... 
 
  

13 October 2015

PERANGAI BAKAL KAKAK ......

12:23 PM 0
Masa 1st trimester tue, Qaseh memang behave sangat.
Tak banyak la buat perangai..
But masuk je bulan ke 4, Ya Allah dia dah mula buat perangai..

Macam biasa, bangun pagi mesti menangis klau tengok Liez takde dekat sebelah dia.
Lepas tue mula mintak susu dekat baba dia.. Klau baba dia nak buat susu,
kena dukung dia sekali.. ishhkkk anak ku

Ok bila baba dia dah buatkan susu.. dia tak nak minum.
Dia main-main.. Memang buat perangai la pagi-pagi
Bila dah siap nak kluar hantar g nursery pulak, dia taknak salam baba dia..
Tak kira la mood baik ke tak baik ke.. dia buat tak tahu je..
Kadang-kadang dia senyum main-main kan perasaan..

Sekarang nie macam-macam la dia buat hal..
saja ambik bakul toys dia tue dan tuang atas lantai..
Main nya tak saja buat semak..

Bila malam pun sama, bila baba dia balik je kerja dah mintak buat susu..
Tapi bila dah buat dia main-main, cakap tak nak..
Siap senyum-senyum gelak lagi..

Main-main la nanti dah ada adik lagi parah..
Tapi harap-harap dia ok la since sekalrang nie dia suka kiss perut Liez,
gosok-gosok perut sambil menyusu..

Dah mula main dengan teddy bear kecik tue.. Dodoi2 nyanyi sambil
selawat bagai.. Ciri-ciri kakak atau sayang pada baby tue ada la
Tapi tak tahu la klau ada baby depan mata dia macam mana kan..

Tapi since dari dulu klau dia nampak baby ke,
dia akan usik hidung la kiss la.. Even mama and baba dia dukung
baby dia tak jealous.. Dia sibuk duduk sebelah

 

22 September 2015

JOM MASAK - RESEPI DADIH HIRUP

4:14 PM 4
Since seminggu dua nie , orang duk havoc cerita pasal kesedapan Dadih hirup tue..
So Liez pun plan dengan nenek Qaseh nak buat sendiri dadih hirup tue..
 Dan nak jadi cerita ada pulak resepi dari Kak Azlita Aziz.

Memang dengan pantas nya buat mlm Hari Malaysia. 
Serius sedap tau.. Dan tak manis sangat macam  yang ada dijual dipasaran.
Boleh kurang kan lagi sukatan.. Tapi for me memang just nice je.


Tengok warna nya.. Pergghhh mengiurkannnn...

BAHAN - BAHAN
1 sudu teh serbuk agar-agar
1000 ml air
1/2 cawan gula halus
1 cawan susu cair atau susu segar
1 cawan creamer atau coffemate atau susu tepung
1 sudu teh esen vanilla
pewarna makanan
esen makanan ~ strawberry paste / emulco , pandan paste / emulco atau lain-lain perisa
  

CARA MENYEDIAKAN
Satukan agar-agar, gula halus, susu tepung, susu segar, air dan vanilla ke dalam periuk
Kacau rata. Masak atas dapur hingga mendidih
Bahagikan adunan kepada beberapa warna yang di sukai dan letakan perisa
Contoh ~ warna purple dengan perisa blueberry, warna hijau dengan paste pandan, warna kuning dengan pineapple dan pink dengan strawberry

Sediakan botol kaca secukupnya
Anda boleh buat 1 jenis untuk setiap botol atau jenis yang bercampur yang lebih di kenali dengan nama 'paddle pop'. Untuk adunan satu warna atau satu perisa, tuangkan dalam botol dan sejukkan.Untuk adunan paddle pop pula, tuangkan 1 layer warna contoh hijau di bahagian dasar botol dan sejukkan. Bila dia dah mula mengeras, tuangkan pula lapisan yang lain dan lakukan proses yang sama hingga habis semua warna. Sejukkan dalam peti ais dan hidangkan dingin dengan straw.
Dia sentiasa jadi model makanan mama paling comel

11 September 2015

BILA PREGGY JE MENGIDAM..... SATAY MINANG !!!!

5:09 PM 3
Hari nie tetiba hati tue meronta-ronta nak makan satay minang..
Dah lama mengidam since sebelum puasa tempoh hari tapi tak dapat lagi..
Sampai penah tanya Dearie kat Ipoh takde ke jual satay minang ??
Hahhaha memang jawapan  TAK ADOOOOOOO..
Satay minang nie kuah dia pekat dan macam berempah. Ditabur pulak bawang goreng.
 Baru message My dearie untuk menyatakan hasrat hati ini..
So dia kata ok.. YAHHOOOO malam nie satay minang..
Tak dinafikan memang Liez suka makan satay minang.
Sebab memang darah orang minang yang mengalir ditubuh ini..
CEWAHHHH... Arwah tok dan arwan nenek (Belah ayah) orang minang
yang berpindah ke Malaysia zaman dolu-dolu..
 So sejak mengandungkan Qaseh, hanya satay minang yang duk mintak nak makan.
Still ingat that time, duk message dengan Dearie sambil menggigil 
nak kan satay minang sedap tue.. 
 Preggy this time pun sama gak.. Satay minang yang dimintak nya..
Padahal dah dapat makan masa raya hari tue.
Pergi beraya rumah cousin dekat Dang Wangi, so dia jamu satay minang.
Waktu tue macam tak boleh nak kawal diri dah..
Makan satu bungkus tue seorang.. Tapi macam tak puas sebab sikit.
Lagipun makan kat rumah orangkan kena bahave..
Sopan je makan.. ambik sikit-sikit..
Bila mengandung, nie la keje nya.. makan banyak sangat
 Klau kat rumah, memang mengadap 2 bungkus seorang tanpa belas kasihan..
Hahahhaha... nasib la Dearie dapat wife darah minang nie..
So malam nie nak enjoy makan banyak - banyak..
Opps lupa nak cakap.. Selalu makan satay minang dekat Kg Baru.
Ada yang meniaga tolak pakai basikal je..
Penah try stay minang lain tapi tekak tetap nak yang Kg Baru.
Macam rasa kat tempat lain tak sedap..huhuhu

08 September 2015

SELAMAT HARI LAHIR KE 2 ...... QASEH PART 1

1:58 PM 2
Semalam birthday anak dara kecik tue (05-09-2015 )... 
Mama dan baba tak plan apa-apa lagi 
coz maybe mama buat small party next month sekali dengan anniversary mama dan baba.

5 Sept 2015
Qaseh bangun pagi dengan senyuman.. Tak meragam pun.
Bangun , gosok mata dan senyum tengok mama.
Mama nyanyi lagu Happy birthday, Qaseh senyum je.
Sehari Qaseh happy je.. Mood baik sgt2..
Mama ngan baba plan nak g makan-makan je utk celebrate birthday Qaseh.
Morning kita breakfast dekat clubhouse je..
On the way nak naik ke rumah, Qaseh stop nak main dekat playground.
Selalu bila balik dari sekolah, mama xlarat nak bagi Qaseh main dekat playground.
So hari nie baba ada, boleh temankan Qaseh.
Main dalam 10 minit, kita pun gerak nak ke lift.
Tapi Qaseh nampak "Bugs"
Ulat gonggok kecik yang tiap-tiap hari Qaseh nampak 
bila nak g sekolah..Qaseh excited sangat.. 
 Tatuttttt !!!.. Eli! Eli !!

Sampai rumah, Qaseh teman baba sidai baju.
Ayah Chor Qaseh tiba-tiba buat Facetime Call.
Nak wish Happy birthday.. Qaseh happy sangat.
Petang lepas tido, kita kluar g hospital melawat atok.
Then dalam pukul 7.30mlm, kita gerak ke Kedai Mee Tarik Warisan Asli
dekat PV 129 Danau Kota dengan nenek dan Achu.
Lepas dinner, mama dan baba singgah kedai kek nak beli small
cake untuk Qaseh potong je.. Masa party Qaseh nanti mama suruh Tok Shu buat ye..
Then celebrate potong kek dengan rumah Toknik.


 
Mama doakan Qaseh jadi anak yang solehah. Menjadi manusia yang berguna, dan berbakti serta patuh perintah Allah swt.

03 September 2015

CUTI HARI KEMERDEKAAN....PART 1

1:24 PM 1
Semalam Qaseh mengamuk " Nak alan-alan" (nak jalan-jalan).
Mengamuk sebab nenek, atok, acu dan chu keluar dari rumah kami 
untuk ke rumah achu dia pulak.
Histeria la dia. Mama tak mandi lagi sebab ingat nak kluar petang2 sikit.
Baba dia duk tido dalam bilik. Apa lagi kelam kabut la pujuk nie tue pun tak jalan..
Nak gak g Alan-alan...
Mama kelam kabut g mandi dan baba kena la pujuk.. Tak makan pujuk jugak..
Nak alan-alan jugak.. Tak sabar betul la anak dara mama nie..
 So both of us bersiap kelam kabut semua..
Masuk dalam kereta , Qaseh mintak susu. Kereta belum la start enjin, tup tup dia dah tido.
Haiiii la anak mama baba nie.. mengamuk nak jalan-jalan tapi dia tido pulak.
Apa nak buat, kluar jugak la sebab nak lunch skali kan.. Terus zass ke Wangsa Walk Mall.
Punya bising dalam Wangsa walk tue dia tido dengan lenanya..
Lunch kami this time cuba la makan dekat Absolute Thai.
Restoran thai. Kira first time nak cuba.
Masuk dalam restoran pun dia tak bangun-bangun jugak..
So mama ngan baba makan dulu la ye..
Seriously, foods dia memang sedap. Recommended .
  Boleh visit website Absolute Thai Restaurant
 
My dish nie.. Stir Fried Rice noodle with prawn (Phad Thai)

Phad thai dia memang cukup rasa semua..hmmm teringat lagi


Creamy Coconut Chicken soup..

 Memang mantop rasa maca tom yam je.. Teringat-ingat lagi rasanya

Beef Soup noodle untuk Dearie kita.. Serius banyak dan tasty



 After lunch pusing-pusing WWM then meet up dengan my mum pulak.
Then adik yg bongsu dengan wife pun datang nak join, after 1 hour  adik yang no 3 datang
nak join. Jalan - jalan tetiba diaorg plan nak main bowling pulak.

Masa on the way nak ke tempat bowling, adik no 2 kata dia nak join.. So cukup
la 1 family we all... hihihi cuma ayah je dia malas nak join.

Lepas pekena makanan pedas, kasi sejuk dengan ais krim kelapa la pulak


01 September 2015

QASEH DAH BOLEH BERJALAN ( LATE POST )

2:08 PM 0
Baru-baru nie balik Ipoh untuk Raya Haji. Memang excited la.
Since ader Qaseh nie, aku jadi lebih excited bila nak balik Ipoh. 
Bukan nya sebelum nie tak excited tapi bila ader Qaseh bertambah-tambah excited.

Nak tahu kenapa? Coz Qaseh dapat jumpa Atok Opah, Ayah chor,Chu and Achu dia.
Ye la, diorang lagi la excited bila tahu cucu anak menantu nak balik kan..
Tapi lebih la kat cucu tue..hihihi
Aku nak diaorg spend time dengan Qaseh sama jugak sebaliknya
Nak Qaseh kenal dengan diaorang dengan lebih lagi.
Sekali balik kan, mesti diaorang rindu.

Aku faham sebab Qaseh cucu pertama diaorg. Sama la macam aku,
cucu pertama anak bongsu lagi. Memang tiap kali pergi rumah arwah nenek dekat Kg Baru, 
mesti nenek ajak pegi kedai majalah. Sebab dia tahu aku suka sangat baca majalah.
Then bawak pegi beli makanan. Memang seronok bila di ingat balik 
kenangan dengan arwah nenek. Tak lupa dengan Arwah mak tua Niah.
Arwah pun cukup sayang aku dan adik beradik yang lain.
Ye la anak adik lelaki bongsu kesayangan kan. Tetiba teringat pulak dengan semua
yang dah lama meninggalkan dunia ini..
ALFATIHAH

Back to the story ye. Bila balik Ipoh, Qaseh memang pantang nampak atoknya
Asyik nak dukung aje. Ingat atok nak bawak pergi jalan la tue.
Memang rutin bangun pagi je, tukar pampers then 
atok akan bawak dia pegi tengok birds. Then bawak melawat Wan chik and Toknek
belakang rumah atok je.Bila dah cukup ronda semua, balik confirmed senyum je.
HAPPY la tue dapat g jenjalan.

Sama excited, Ayah Chor Qaseh. Memang dia layan je Qaseh main. Dukung gi jenjalan.
Seronok tengok bila our family seronok bila bermain dengan Qaseh.
Qaseh pun dah cerdik, dah kenal semua orang. Dia kan ramah.
Dia yang selalu tegur orang. Kalau nampak budak-budak lagi la dia suka.
Siap tegur dan panggil-panggil lagi.hihihihi
Tue dengan grandparents in Ipoh. Klau dengan grandparents dekat kl pun sama.
Nampak nenek atau atok pakai cantik-cantik, dia dah sibuk nak mintak dukung.
Bawak dia sekali. Ader sampai mengamuk sebab kena tinggal.
Nak jadi cerita, sehari lepas balik ke kl. Tetiba Qaseh bangun dan bertatih.
Berjalan 5,6 langkah then dia jatuhkan badan.
Terus gian berjalan tak berhenti. Sekejap ke nenek, ke atok.
Datang rajin dia la tue nak berjalan.
So lepas tue, hari-hari suruh dia berjalan. Alhamdulillah dia dah banyak berjalan.
Kadang-kadang tak berhenti. Siap ajak kita berjalan sama.
Yang tak tahan nak gelaknya, jalan pun tak berapa nak stabil lagi dah sibuk 
berjalan bawak toys box dia ke hulu ke hilir.
Memang terhuyung hayang la dia. Hahahaha
Lawak la anak mama nie.
Alhamdulillah, last weekend spend banyak masa dengan dia. So, dia sibuk la
ke hulu ke hilir. Siap menari-nari lagi klau dengar iklan Yakult tue.
Gewdikkkkk sangat.
Dulu risau gak sebab dah umur setahun Qaseh malas nak berjalan. 
Tapi masuk 1 tahun 1 bulan dia dah berjalan. Syukur sangat-sangat.
Sampai naik letih kejar dia.

NOTA:
My dearie tak sabar nak dengar dia bercakap nak mintak makan pulak.
Tunggu ye sayang, bila dia dah start cakap pok pek pok pek.