Wednesday, September 2, 2020

Gong Cha Introduces Its First-ever e-Drink Series with Shopee

Wednesday, September 02, 2020 3

Gong Cha Introduces Its First-ever e-Drink Series with Shopee | Malaysians’ favourite bubble tea chain Gong Cha and Malaysia’s no.1 e-commerce platform Shopee are joining forces to bring all Shopee users an exciting range called the Shopee 9.9 Super Drinks that will sure tingle the taste buds, put a smile on everyone’s faces and have them wanting more. 

Introducing three special brews - the Mango Matcha Latte, Mango Latte & Mango Marble, these exclusive and special beverages are introduced in celebration of Shopee’s flagship annual shopping event - the Shopee 9.9 Super Shopping Day. 

Mango Matcha Latte

The triple-layered and eye-catching Mango Matcha Latte consists of tangy mango puree, rich-flavoured matcha and creamy fresh milk. While some may wonder at the odd coupling and contrasting bitterness of the matcha and sweetness from the mango, they actually complement each other well when mixed together. Be bold and adventurous with this Mango Matcha Latte that will sure to stir your gastronomic senses. 

Mango Latte

The Mango Latte’s flavours are subtle and on point. The Gong Cha's freshly brewed green tea blends perfectly with the fresh milk while the bits and pieces of mango offers a unique and addictive texture to the drink. This refreshing and fruity version of a green tea latte is something you can’t afford to miss!

Mango Marble

The blend of mango, paired with milk green tea and Gong Cha's signature milk foam, creates a beautiful marble texture which gives the drink its name. The combination of rich, creamy milk foam and the floral taste of mango may just be that refreshing drink for you to sip on during a fun, road trip with friends. 

Gong Cha is introducing their e-drink series for the very first time where the drinks can only be purchased digitally via the Shopee app and collected at their outlets. Get the Shopee x Gong Cha e-drink series now exclusively on Shopee through the Food & Services Vouchers in-app portal. The Shopee 9.9 Super Drink vouchers can be redeemed at all Gong Cha outlets nationwide from now to 27 September. 

Fans can enjoy the drinks at an introductory price of RM7 (Normal price: RM10) from now to 13 September. Save more when you purchase the drinks at RM5 only on these special dates: 6 Sept and 9 Sept. 

Apply the code GC99 upon checkout to enjoy 30% coins cashback (capped at RM5) when you purchase the e-drink series on Shopee from 1 - 9 September.

The Shopee 9.9 Super Drink is introduced in conjunction with the Shopee 9.9 Super Shopping Day, happening from now to 9 September 2020. Users who visit Shopee are in for an exciting shopping event - free shipping with minimum spend of RM9, daily Shocking Sale with RM9 deals, 50% off vouchers as well as prizes worth up to RM 99,000 to be won through Shopee Games.

What are you waiting for? Visit https://shopee.com.my/gongcha-shopee-series now! 


Friday, August 14, 2020

Baby Carrie Produk Terbaru Dihasilkan 100% Organik Untuk Bayi Baru Lahir

Friday, August 14, 2020 19

Baby Carrie Produk Terbaru Dihasilkan 100% Organik Untuk Bayi Baru Lahir | Assalamualaikum korang. Masa Liez buat persiapan untuk bersalin, Liez dah prepare barangan keperluan bayi yang diperlukan. Memandangkan pakaian bayi kepunyaan anak pertama Liez masih elok, jadi Liez tak kisah untuk digunakan untuk Baby Najla. Cuma Liez pentingkan barangan penjagaan diri seperti sabun mandi, syampu, lotion dan juga minyak bayi. Memang dari anak pertama lagi Liez akan belikan produk organik kerana kulit bayi sangat sensitif dan lembut. Sebelum ni Liez beli dari jenama luar negara tetapi kali ni Liez dapatkan rangkaian produk organik terbaru iaitu Baby Carrie.


Rangkaian Produk Baby Carrie yang terbaru ini dihasilkan untuk keperluan bayi baru lahir. Produk yang sangat sesuai untuk bayi baru lahir kerana bayi mempunyai kulit yang sensitif dan lembut. Produk Baby Carrie ini mengandungi 100% bahan organik dari aktif tumbuh-tumbuhan semulajadi.


Baby Carrie Produk Terbaru Dihasilkan 100% Organik Untuk Bayi Baru Lahir 

BABY CARRIE HEAD TO TOE GENTLE WASH

Menjadi pilihan Liez untuk mandian Najla kerana ia boleh digunakan sebagai sabun mandian dan juga syampu. Kiranya 2 dalam satu, tidak perlu produk berasingan dah. Formulasinya mengandungi susu badam organik dan susu gandum yang sesuai untuk kulit bayi. Selain berbau wangi, ia juga sangat lembut pada kulit bayi. Produk yang bukan sahaja membersihkan tetapi membantu melembapkan dan mencegah dari kerosakan sel kulit.


BABY CARRIE BABY BATH

Sabun mandian yang mengandungi susu oat organik dan susu badam sama membantu membersihkan kulit vayi yang sensitif selain melembapkan, melembutkan dan melindungi kulit. Ia juga menganjalkan kulit bayi kerana mengandungi Vitamin A & E selain sebagai antioksidan.

Untuk Baby Carrie Baby Bath, anak-anak Liez memang suka. Dengan bauan wangi dan segar, memang menjadi kegemaran mereka. Lembut pada kulit dan mudah dicuci.

BABY CARRIE BABY OIL NOURISHING

Diperbuat dari minyak badam dan minyak gandum yang menyerap cepat pada kulit. Selain minyak ini melindungi kulit dan mengekalkan kelembapan kulit bayi. Minyak bayi yang pelbagai guna seperti untuk kepala atau rambut, kulit dan juga digunakan untuk urutan pada bayi.


Minyak bayi ini Liez sapukan pada bahagian kepala Najla untuk mengurangkan kerengsaan akibat kepala dicukur. Bila disapu, kulit kepala menjadi lembut selain membantu mengurangkan masalah kulit kepala berkuping. Liez juga sapukan pada belakang telinga Najla untuk membuang kotoran atau daki. Najla juga suka diurut jadi Liez gunakan minyak bayi ini sebagai minyak urutan.


BABY CARRIE LOTION

Lotion yang dihasilkan dengan susu oat organik dan susu badam yang sangat bagus untuk kulit bayi. Ia melembapkan kulit bayi selama 48 jam dan tidak berminyak. Mengandungi Gliserin yang membantu menghidratkan selain membantu menenangkan kulit bayi.


Liez sapukan lotion pada pergelangan tangan lutut dan siku Najla. Selain itu bauan yang lembut seakan menenangkan Najla. Liez pun suka baunya dan gunakan untuk melembutkan bahagian siku Liez.


Liez berpuas hati dengan produk Baby Carrie kerana ia sangat sesuai untuk Baby Najla dan juga produk Carrie Junior adalah produk yang Liez gunakan untuk ketiga-tiga anak Liez dari mereka kecil lagi. Selain itu, produk Carrie Junior juga telah berada dipasaran lebih dari 20 tahun dan kekal kerana mereka menjadi pilihan ibu bapa.

Korang boleh dapatkan produk Baby Carrie dengan melawati social media Carrie Malaysia seperti dibawah

Wednesday, August 12, 2020

TAHAN Sport Hijab PTT Outdoor Untuk Keselesaan Ketika Bersukan Atau Beriadah

Wednesday, August 12, 2020 20
TAHAN Sport Hijab PTT Outdoor Untuk Keselesaan Ketika Bersukan Atau Beriadah | Assalamualaikum korang. Habis je pantang bulan lepas, Liez dah nekad nak maintainkan berat badan sekarang ni. Bukan senang nak turunkan berat badan ye, so bila dah turun banyak masa dalam pantang ni kena jaga makan dan juga senaman selalu. Bila sebut pasal bersenam, kena siap sediakan pakaian, tudung dan juga kasut yang sesuai. 


Dalam mencari tudung yang sesuai dipakai untuk bersenam, Liez ternampak satu tudung yang sangat menarik hati. Terus Liez terjah websitenya untuk mendapatkan info selebihnya. Baca review-review pemakainya pun semua kata best, so Liez pun nak juga cuba. Tudung yang Liez maksudkan ialah Tahan Instant Hijab dari PTT Outdoor

Keistimewaan TAHAN Instant Sport Hijab PTT Outdoor.

Pertama kali Liez pakai Tahan instant Sport Hijab terus jatuh cinta. Mana tidaknya, tudungnya memang selesa dan yang penting tidak panas. Rupanya materialnya memang terbaik dan sesuai dipakai untuk aktiviti luar seperti berjogging, beriadah dan juga berenang. Apa istimewanya???

Menggunakan fabrik yang:-

  • direka untuk cepat kering dan ringan
  • dibuat dari 90% Polyester dan 10% Spandex
  • selesa dipakai kerana mempunyai grip di muka
  • anti kedut yang sesuai untuk dibawa travel
  • sesuai dipakai untuk aktiviti lasak dan riadah
  • tak kira untuk aktiviti luar dan dalam
  • sesuai dipakai muslimah tidak kira usia

TAHAN Instant Sport Hijab Design direka:

  • satu-satunya tudung yang ringan dan sesuai untuk aktiviti luar
  • sangat selesa dan mudah dipakai
  • menggunakan fabrik berkualiti tinggi
  • melambangkan gaya hidup sihat
  • membolehkan penyerapan peluh yang baik
  • mempunyai pengaliran haba yang baik untuk pemakaian yang lama
  • memudahkan pergerakan kepala, bahu dan anggota badan
  • direka untuk mengelak dari rambut terdedah ketika melakukan aktiviti
  • sesuai dipakai d semua keadaan cuaca dan semua peringkat usia
  • direka dengan rekaan yang mudah untuk kegunaan seharian
  • rekaan yang sporty dan mudah dipakai
  • mengelakkan dari penggunaan pin dan cepat dipakai

Yang lagi best tentang Tahan Instant Sport Hijab ialah ia menutup bahagian dada dan belakang atau menutup aurat. Bab tu Liez memang cerewet sikit sebab bukan senang nak cari tudung sukan yang bukan sahaja selesa tapi memenuhi kehendak Liez tau. Kira Liez tidak salah dalam memilih tudung sukan dari PTT Outdoor ni.

Pilihan warna TAHAN Instant Sport Hijab




Ukuran TAHAN Instant Sport Hijab


Bagi korang yang aktif dan selalu melakukan aktiviti luar seperti bersenam atau beriadah, memang Liez galakkan untuk dapatka Tahan Instant Sport Hijab dari PTT Outdoor. Tudung sukan yang selesa, ringan dan yang lagi penting menutup aurat.

Boleh dapatkan tudung sukan viral ini di  >>>  https://www.pttoutdoor.com/shop/tahan-instant-sports-hijab/ dan gunakan kod "LIEZ" untuk diskaun sebanyak 10%. Untuk mengetahui lebih tentang tudung Tahan Sport Hijab atau produk-produk lain boleh lawati


Thursday, August 6, 2020

Pengalaman Cucuk Insulin Ketika Mengandung. Kawal Glukos Untuk Elak Komplikasi Pada Ibu Dan Kandungan

Thursday, August 06, 2020 10
Pengalaman Cucuk Insulin Ketika Mengandung. Kawal Glukos Untuk Elak Komplikasi Pada Ibu Dan Kandungan | Assalamualaikum korang. Bila baca tajuk pun dah tahu kenapa perlu cucuk insulin ketika mengandung. Dan itulah yang dilalui oleh Liez untuk kandungan anak ke 3 ni. Satu pengalaman yang tidak akan Liez lupakan dan sangat berharga dalam perjalanan kehamilan Liez.
Bulan Disember yang lepas, selepas Liez membuat ujian kehamilan di rumah dan di klinik terus Liez set tarikh untuk buka buku pink di KK Selayang Baru. Seingat Liez waktu itu Liez dah mengandung 15 minggu. Bila nak buka buku pink, antara soalan yang ditanya adalah tentang status kesihatan atau tahap kesihatan. Disebabkan Liez mempunyai sejarah keluarga belah ayah memang ada kencing manis, terus nurse set tarikh untuk minum air gula. Bab minum air gula yang tak best ni sebabnya faham-faham je lah. Tapi alhamdulillah Liez jenis yang boleh je telan air gula tu tanpa muntah atau loya.

Lepas minum air gula, petang tu Liez dapat panggilan dari nurse. Nurse inform yang bacaan gula Liez tinggi iaitu 15. Terus la dapat arahan untuk buat BSP keesokan harinya. Bab BSP pula, jenuh nak berulang alik ke klinik untuk ambik darah 4 kali sehari. Tapi apa nak buat, memang kena hadap. Dan selepas 4 kali ambil darah tu, memang bacaan gula agak tinggi. Dan Liez kena jumpa doktor di KK untuk tindakan selanjutnya. Keesokan harinya pula, bila jumpa doktor terus diberi surat untuk check in hospital pada hari itu juga. Sebabnya mungkin Liez ada kencing manis sebelum mengandung dan juga boleh membahayakan kandungan jika tidak dirawat dengan segera.

Petang tu juga, Encik suami bawa Liez ke hospital Selayang. Dalam hati dah sedih sebab tak tahu berapa hari nak kena stay dekat hospital dan tinggalkan suami dan anak-anak lagi. Bila jumpa nurse di kaunter, agak lega sikit sebab katil memang penuh jadi Liez diminta untuk datang esok pagi. Gembira la sebab tak masuk wad lagi dan sempat ajak encik suami layan movie dekat Melawati Mall malam tu. 

Esoknya, bila serah diri ke hospital dapat pulak bilik katil satu. Bosan betul la tak ada geng sembang tapi nasib encik suami datang setiap hari untuk menemani. 
Selama 4 hari di wad, glukos dalam darah Liez di monitor sebanyak 8 kali sehari ye. Uishhh memang sakit semua jari ni sebab perlukan darah untuk buat test. Selepas diberi makan Metformin 500mg, 2 kali sehari masih bacaan glukos tinggi. So doktor decide untuk bagi insulin pada Liez. Allahuakbar, dalam hati berdoa tak nak kena cucuk insulin tapi apakan daya terpaksa juga. Lagipun kalau bacaan gula tinggi boleh membahayakan kandungan sebenarnya.


Kali pertama cucuk insulin, nurse yang buatkan dan dicucuk pada perut. Mulanya Liez risau juga sebab nak cucuk insulin pada perut ye. Tapi nurse dah bagitahu, jarum insulin memang halus dan tak rasa sakit pun. Even jarum tu tak kena pada kandungan pun. Sebenarnya insulin boleh dicucuk sama ada di perut atau di peha tapi nurse yang pertama kali cucuk tu dah bagitahu better cucuk di perut.

Bila discharge, terus dapat 2 batang pen untuk cucuk insulin untuk kegunaan selama Liez mengandung. Boleh bayangkan tak yang Liez kena cucuk insulin 4 kali sehari. Jadi bermula episod menjadi 'doktor insulin' selama 23 minggu. 
Bukan sahaja kena cucuk insulin tapi pemakanan perlu dijaga, diet diabetes yang Liez amalkan. Liez terpaksa beli Glucometer untuk check bacaan gula seminggu dua kali. Bacaan glukos harus dicatit pada buku catatan yang diberikan.

Yang tak best lagi, Liez kena datang check up di hospital sebulan sekali dan 2 minggu sekali di KK. Tapi yang seronoknya mengandung kali ni, berat badan tak naik tapi turun je. Mulanya Liez risau takut itu petanda tak baik pada kandungan. Liez bertanya pada doktor dan doktor bagitahu itu normal bagi ibu yang makan ubat kencing manis atau cucuk insulin, jadi tak perlu risau. Yang tak best, setiap kali nak makan, kena cucuk insulin 30 minit sebelum makan. Dan insulin tu memang menjadi peneman Liez kemana sahaja Liez pergi. 

Dan bila kandungan mencecah 29 minggu, Liez dah mula risau tentang nak bersalin pula. Sebabnya banyak yang Liez baca katanya bila cucuk insulin mesti bersalin secara caesarean. Apa lagi Liez tanya la doktor tiap kali datang untuk pemeriksaan. Tiap kali datang jumpa doktor, Liez akan dapatkan jawapan tentang bersalin tu dan Liez lega bila doktor kata tak semestinya. Cuma Liez kena bersalin pada minggu ke 38 untuk elak baby terlalu besar.

Itulah pengalaman berharga hidup Liez untuk kandungan ke 3 ni. Next entry nanti Liez cerita pula tentang pengalaman bersalin ye.

Sunday, August 2, 2020

JACK 'n JILL Cream-O Meraikan Rakyat Malaysia yang Ekstra O-Some

Sunday, August 02, 2020 1
JACK 'n JILL Cream-O Meraikan Rakyat Malaysia yang Ekstra O-Some | Bersempena Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia yang bakal menjelang tak lama lagi, JACK 'n JIIL Cream-O berbesar hati untuk bersama-sama memeriahkan sambutan kali ini dengan menzahirkan penghargaan kepada wira dan wirawati negara yang "Ekstra O-Some", siapa lagi kalau bukan pejuang barisan hadapan kita.

JACK 'n JILL Cream-O Meraikan Rakyat Malaysia yang Ekstra O-Some
JACK 'n JILL Cream-O Meraikan Rakyat Malaysia yang Ekstra O-Some

Sebagai pembuka tirai kepada sambutan ini, JACK 'n JIIL Cream-O telah mengaturkan satu kejutan istimewa untuk barisan penunggang penghantaran yang jasanya tidak ternilai bagi sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). 100 penunggang foodpanda telah diberikan kejutan bila tiba di lokasi masing-masing dimana makanan yang ditempah adalah khas untuk mereka. Lebih manis lagi, setiap penunggang penghantaran ini juga turut menerima kit terima kasih Cream-O 'Ekstra O-Some' yang mengandungi beberapa paket Cream-O yang lazat serta satu set fon kepala bluetooth untuk memudahkan penghantaran mereka agar lebih selamat dan cekap.

JACK 'n JILL Cream-O Meraikan Rakyat Malaysia yang Ekstra O-Some

JACK 'n JILL Cream-O Meraikan Rakyat Malaysia yang Ekstra O-Some

Sambutan mengenang jasa Cream-O 'Ekstra O-Some' akan sampai kemuncaknya pada hari Malaysia dengan satu video penghargaan yang dihasilkan melalui kerjasama dengan penyanyi dan pencipta lagu terkemuka Ismail Izzani. Di sepanjang bulan Ogos, JACK 'n JILL Cream-O menyeru semua rakyat Malaysia untuk menyampaikan penghargaan kepada barisan petugas hadapan dengan menghantar gambar diri kreatif bersama nota terima kasih dalam apa jua bahasa. 63 karya yang terpilih akan disenarai pendek dan ditampilkan dalam kompilasi video penghargaan yang akan disiarkan pada 16 September 2020 nanti. Kesemua penyertaan yang terpilih akan menerima cenderahati edisi terhad beserta jemputan eksklusif untuk bertemu Ismail Izzani secara dalam talian.

 "Sejak beberapa bulan kebelakangan ini, sememangnya hebat sekali melihat seluruh rakyat Malaysia menonjolkan semangat kekitaan yang begitu utuh di saat kita mengharungi salah satu cabaran terbesar dalam hidup kita. Pejuang barisan hadapan kita telah memainkan peranan yang sangat penting dan sebagai sebuah syarikat yang telah menjadi sebahagian daripada fabrik Malaysia selama bertahun-tahun, kami diilhamkan oleh dedikasi, pengorbanan dan perkhidmatan mereka. Kempen Cream-O 'Ekstra O-Some' adalah cara kita menzahirkan penghargaan kepada pejuang barisan hadapan kita yang bukan sahaja telah mengabdikan diri, malah pada masa yang sama juga telah mendorong semua rakyat Malaysia dari pelbagai lapisan masyarakat untuk sama-sama meraikan semangat kesepakatan, kasih sayang dan perkongsian. Kami berharap orang ramai akan turut serta bersama  Cream-O untuk mengenang jasa wira-wirawati negara bersempena Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia ini." Emanuel B. Puno, Naib Presiden Kanan (SVP) URC Snack Foods Indonesia, Malaysia dan Singapura.

JACK 'n JILL Cream-O Meraikan Rakyat Malaysia yang Ekstra O-Some
JACK 'n JILL Cream-O Meraikan Rakyat Malaysia yang Ekstra O-Some

Biskut Sandwic Cream-O adalah pilihan terbaik untuk 'Menjadikan Kehidupan Seharian Anda O-Some' (Make Everyday O-Some). Pelbagai biskut sandwic yang padat dengan pelbagai perisa krim yang kaya dan enak, setiap gigitan biskut sandwic Cream-O memberikan rasa hebat dan sekaligus menjadikan hari anda lebih meriah. Bersempena Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia, pelanggan-pelanggan di seluruh negara akan menikmati tambahan 15% biskut percuma dalam setiap pek Cream-O 132g dan Cream-O Tart 120g.

Sertai JACK 'n JILL Cream-O dan Zahirkan Penghargaan Anda Kepada Pejuang Barisan Hadapan

JACK 'n JILL Cream-O Meraikan Rakyat Malaysia yang Ekstra O-Some

Rebutlah peluang untuk karya anda dipilih dan ditampilkan dalam kompilasi video penghargaan khas kami dan menangi sessi pertemuan secara dalam talian eksklusif bersama artis Ismail Izzani, serta memorabilia bertandatangan:

Langkah 1
Beli JACK 'n JILL Cream-O atau Magic bernilai RM5 dan ke atas dalam satu resit. Tarikh pembelian sah hendaklah diantara 1 Ogos 2020 hingga 31 Ogos 2020.

Langkah 2
Whatsapp resit, <nama>, <no MyKad>, dan gambar anda dengan mesej penghargaan kepada 'frontliners'.

Langkah 3
Jawab soalan dan hantar ke 011-55001878 : "Pek Promosi Cream-O Percuma 15% terdapat dalam 4 variasi - Ya/Tidak?"


Untuk maklumat lanjut, sila layari https://www.facebook.com/creamomalaysia

Wednesday, July 22, 2020

ECO Shop is now exclusively on Shopee Enjoy products for only RM2.10

Wednesday, July 22, 2020 4
The much-loved ECO Shop is now exclusively on Shopee. Fondly known as the “RM2.10 shop in my neighbourhood”, the homegrown brand has opened a store on the e-commerce platform where over 700 products are priced at RM2.10!

Malaysians can shop for their favourite items and household necessities from toiletries, gardening tools, jewellery, home decor, kids and baby care, kitchen and dining, pet supplies, stationery sets, travel accessories and more. What’s more, we hear that ECO Shop will continue to add more products on a weekly basis.

Home Improvement


Kitchen And Dining


Sports And Games


ECO Shop was established in June 2003 and today has over 138 outlets all around Malaysia. Expanding its presence to the online world allows its customers to shop safely from home without having to head out unnecessarily. The move to go online has also garnered encouraging results, just by looking at the listings, which goes to show that ECO Shop has grown into a lovable brand among Malaysians.

Dato Sri’ Lee Kar Whatt, Founder of ECO Shop said “ECO Shop is committed to providing customers with affordable and quality products. By expanding our business to Shopee, we can now ensure that more Malaysians are able to enjoy what we have to offer even if there is no ECO Shop outlet near their home. By launching our shop on Shopee, we will also provide ECO Shop’s loyal customers with greater convenience.”

Lee added, “In conjunction with our store launch, we will be having a Spend & Win Contest on 24 July 2020 where all customers stand to be one of 20 winners to win up to RM1000 worth of ECO Shop vouchers. There will also be in-store promotions that customers can enjoy for greater savings.”

To find out more on what ECO Shopee Malaysia has to offer on Shopee, head over to their store now at https://shopee.com.my/ecoshopmy.os or search “Eco Shop Malaysia” on the Shopee App. Don’t forget to mark your calendars so you don’t miss out on a chance to win ECO Shop vouchers!

Friday, July 10, 2020

Kurma Ajwa Asli Keluaran Rihura Enterprise 100% Dari Tanah Madinah

Friday, July 10, 2020 22
Kurma Ajwa Asli Madinah Keluaran Rihura Enterprise 100% Dari Tanah Madinah | Bila sebut tentang kurma, mesti menjadi pilihan bila tiba bulan ramadhan. Tapi untuk Liez, kurma mesti ada tidak kira bulan ramadhan atau tidak. Sebabnya kami sekeluarga memang suka makan kurma terutama anak-anak. Nak dapat Kurma Ajwa yang betul-betul berkualiti memang agak susah dan kalau ada pun memang Liez meragui keasliannya. Bukan apa, pernah beli Kurma Ajwa tetapi terlalu manis dan buahnya lembik. Jadi terus rasa buah kurma tu direndam dengan air gula.Tetapi, Liez telah menjumpai satu syarikat yang menjual Kurma Ajwa asli yang 100% dari Tanah Madinah iaitu dari Rihura Enterprise.


Kurma Ajwa Asli Keluaran Rihura Enterprise 100% Dari Tanah Madinah
Sebut mengenai buah kurma, memang tertulis didalam beberapa hadis dalam Al-Quran tentang keistimewaan memakan buah kurma Ajwa yang perlu kita tahu. Antaranya:-

1. Daripada Saad bin Abi Waqqas bahawa Nabi SAW bersabda :

مَنْ تَصَبَّحَ بِسَبْعِ تَمَرَاتٍ عَجْوَةً، لَمْ يَضُرَّهُ ذَلِكَ الْيَوْمَ سُمٌّ، وَلَا سِحْرٌ
Maksudnya : “Sesiapa yang memakan tujuh biji kurma Ajwah pada waktu pagi, tidak akan memberi mudarat sebarang racun mahupun sihir kepadanya pada hari tersebut.” [HR al-Bukhari (5445) dan Muslim (2047)]
2. Daripada Aisyah R.Anha bahawa Nabi SAW bersabda :
إِنَّ فِي عَجْوَةِ الْعَالِيَةِ شِفَاءً - أَوْ إِنَّهَا تِرْيَاقٌ - أَوَّلَ الْبُكْرَةِ
Maksudnya : “Sesungguhnya pada kurma Ajwah ‘Aliyah itu ada ubat penyembuh atau ia merupakan ubat penawar bagi racun, apabila dimakan pada awal pagi.” [HR Muslim (2048)]
3.  Daripada Al-Khattabi yang menyatakan bahawa :
كَوْنُ الْعَجْوَةِ تَنْفَعُ مِنَ السُّمِّ وَالسِّحْرِ إِنَّمَا هُوَ بِبَرَكَةِ دَعْوَةِ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَ
يْهِ وَسَلَّمَ لِتَمْرِ الْمَدِينَة لَا لخاصية فِي التَّمْر
Maksudnya : “Kurma Ajwah bermanfaat bagi mengubati racun dan sihir disebabkan oleh keberkatan doa Nabi SAW kepada kurma Madinah, dan bukan kerana khasiat kurma itu sendiri.”

7 Keunikan dan Kelebihan Buah Kurma Ajwa :

1. Penawar kepada racun- disebut kerana keberkatan doa Nabi SAW kepada kurma Madinah, dan bukan kerana khasiat kurma itu sendiri.”

2. Melindungi daripada penyakit - selain menjadi penawar kepada sihir, ia mengandungi Selenium yang penting dalam sistem imunisasi dan Flavonoid yang bagus untuk pencegah penyakit seperti kanser dan penyakit kardiovaskular.

3. Sumber Antioksidan  mencegah pelbagai penyakit kronik. Fungsi antioksidan melindungi sel-sel dalam tubuh daripada radikal bebas.

4. Khasiat untuk ibu mengandung dan menyusu - selain memberikan tenaga, menjadi milkbooster, ia  juga mempunyai banyak zat yang membantu pertumbuhan bayi di dalam kandungan.

5. Lebih sesuai dimakan oleh pesakit diabetes(kencing manis) - mengawal gula dalam darah.


6. Melancarkan penghadaman - mengandungi serat yang tinggi membantu mengurangkan masalah sembelit


Kurma Ajwa Asli Keluaran Rihura Enterprise 100% Dari Tanah Madinah
Kurma Ajwa Asli Madinah Keluaran Rihura Enterprise 100% Dari Tanah Madinah

Liez dah cuba Kurma Ajwa Madinah Original Gred Premium keluaran Rihura Enterprise dan Liez sangat berpuas hati. Masa Liez mengandung, memang Liez amalkan makan kurma Ajwa Madinah ni untuk memberikan Liez tenaga tambahan untuk buat kerja seharian. Buat kerja rumah dan jaga anak-anak memang mencabar bila berbadan dua kan. Dan anak-anak pula asyik mengulang makan kurma Ajwa kerana kurang manis dan sedap katanya.
Kurma Ajwa Asli Keluaran Rihura Enterprise 100% Dari Tanah Madinah
Kenapa kena dapatkan kurma Ajwa Madinah dari Rihura Enterprise?

1. Ajwa Asli Madinah Rihura memang asli atau original dari Tanah Madinah dan bukan dari negara lain.

2. Saiz kurma Ajwa kecil dan senang dimakan. Senang untuk anak-anak makan dan mudah simpan kalau diberi bekal pada anak-anak.

3. Memilik rasa yang tidak terlalu manis.

4. Banyak khasiat untuk dalaman tubuh sehingga luaran. Memberikan tenaga, selain membanyakkan susu badan, ia menjadi penawar kepada penyakit dan kerohanian.

5. Sesuai untuk Semua Peringkat Umur:
Kanak-kanak - Merangsang minda yang cerdas, tubuh badan yang kuat dan bertenaga, mengatasi segala penyakit, mengenyangkan

Remaja - Sesuai untuk diet, memberikan tenaga sepanjang hari, kesuburan, kulit cantik, mengatasi segala penyakit (Anemia, darah,tulang,sendi dan sebagainya)

Dewasa - Ikthiar hamil, sesuai utk ibu mengandung, sesuai untuk diet, bertenaga sepanjang hari, tambah susu badan, mengenyangkan, mengatasi segala penyakit (Anemia, darah,tulang,sendi dan sebagainya)

Golongan tua -
Atasi masalah sembelit, pembuangan yang tidak lancar,mengatasi segala penyakit (Anemia, darah,tulang,sendi dan lain-lain lagi)

6. Penawar sihir, santau, saka, sakit misteri dan lain-lain penyakit bagi menaturalkan dalaman tubuh badan. Mempunyai antioksidan yang sangat tinggi, dan kandungan zat/nutrisi terbaik.


7. Berciri Isi yang lembut, padat dan sederhana manis. Mudah dihadam, dimakan dan dicerna. 

8. Packaging kurma Rihura yang memastikan kurma sentiasa segar dan sesuai untuk dijadikan buah tangan atau hadiah kepada ibu bapa, saudara mara atau sahabat handai.


Korang boleh dapatkan Kurma Ajwa gred premium ini dengan harga yang mampu dimiliki. Dengan harga serendah RM15, korang boleh menikmati buah Kurma Ajwa gred terbaik dari Madinah yang sangat sedap dan berbaloi dibeli. Harga kurma Ajwa seperti dibawah:


RM 15 (100gram) , RM 28 (200gram), RM 40 (300g), RM 60 (500g) , RM 110 (1kg).

Selain itu korang boleh dapatkan buah kurma dari Egypt dan juga minuman detox dan milkbooster dari bunga-bungaan dan buahan kering.
Kurma Ajwa Asli Keluaran Rihura Enterprise 100% Dari Tanah Madinah
Kurma Ajwa Asli Keluaran Rihura Enterprise 100% Dari Tanah Madinah
Untuk pembelian dan makluman lanjut boleh hubungi pihak Rihura Herbs Enterprise seperti dibawah:


Email :
rihuraherbs@gmail.com

Whatsapp :

Tuesday, July 7, 2020

10 Restoran Makanan Barat Yang Mesti Di Kunjungi Di Kuala Lumpur

Tuesday, July 07, 2020 3
10 Western Foods in Kuala Lumpur, Hurry Get Them All | Bagi pencinta makanan, pasti banyak restoran atau port makanan yang popular atau diketahui terutama di sekitar Kuala Lumpur. Boleh dikatakan Kuala Lumpur bagaikan syurga makanan bagi kaki makan. Pelbagai jenis makanan yang ditawarkan terutama sekali makanan barat atau Western foods yang menjadi pilihan. Ada beberapa lokasi atau restoran makanan barat atau Western yang boleh korang kunjungi untuk memenuhi selera.


Lava Rock Grilled & Pasta (Certified HALAL)
10 Restoran Makanan Barat Yang Mesti Di Kujungi Di Kuala Lumpur
Tersembunyi dan jauh dari hiruk pikuk kota, Lava Rock adalah tempat untuk korang menikmati makan malam secara bersantai atau boleh meraikan majlis istimewa dengan pemandangan indah dari puncak bukit. Restoran merupakan dari sebuah rumah kayu tradisional yang sangat unik sambil disertai dengan meja, kerusi, dengan suasana desa yang sangat tenang. Makanan yang ditawarkan enak, dengan pelbagai menu pembuka selera, pasta, dan burger. Antara menu pilihan ialah Mixed Grill mereka, yang dihidangkan dengan ayam, daging lambing dan daging lembu untuk penggemar daging.

Alamat:

61, Jalan SS 15/4b, Ss 15, 47500, Subang Jaya, Selangor

Harga:

RM 6.00 hingga RM30.00


Jake's Charbroil Steaks (Certified HALAL)
10 Restoran Makanan Barat Yang Mesti Di Kujungi Di Kuala Lumpur
Ini adalah salah satu restoran stik terbaik di KL berdasarkan perkhidmatan dan kualiti. Pelbagai pilihan bagi mereka yang lebih suka berselingkuh dengan daging lembu, ayam dan ikan. Dengan stik yang sempurna dan sedikit untuk semua orang, Jake's tidak akan pernah mengecewakan. 

Alamat:

21, Jalan Setiapuspa, Medan Damansara, 50490 , Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Harga:

RM 40.00 hingga RM100.00


Ben's
10 Restoran Makanan Barat Yang Mesti Di Kujungi Di Kuala Lumpur
Restoran kontemporari di mana Timur-bertemu-Barat, Ben's telah mendapat tempat sebagai salah satu yang terbaik di KL. Restoran yang selesa ini adalah tempat yang sesuai untuk bertemu rakan dan keluarga untuk sebarang majlis. Moto mereka "To Eat is to Love", menunjukkan komitmen mereka untuk membina hubungan dan membawa makanan yang berkualiti. Apabila semua yang dapat anda fikirkan ialah berehat dan bersantai menikmati makanan klasik, maka Ben's adalah tempat yang sesuai untuk anda.

Alamat:

Lot 37A and 37B, Level G2, No. 1 Jalan Dutamas 1, Solaris Dutamas, Publika, 50480, Solaris Dutamas, Kuala Lumpur

Harga:

RM 18.00 hingga RM100.00


Ante - Kitchen & Bar (Non Halal)
10 Restoran Makanan Barat Yang Mesti Di Kujungi Di Kuala Lumpur
Bercita-cita menjadi restoran stik babi panggang arang utama, Ante - Kitchen & Bar tetap dengan menyajikan makanan berkualiti secara konsisten. Terkenal dengan menu yang dikhaskan untuk daging babi dengan daging babi, tulang rusuk babi, burger daging babi, daging babi, dan bacon carbonara yang cepat memenuhi pesanan, ini adalah satu lagi pilihan makan yang menjadi pilihan penggunjung yang menginginkan menu yang pelbagai.

Alamat:

A2-G1-09, Publika, Solaris Dutamas, 1, Jalan Dutamas 1, 50480, Solaris Dutamas, Kuala Lumpurmpur

Harga:

RM 20.00 hingga RM50.00


Temptations Restaurants And Bar (Non-Halal)
10 Restoran Makanan Barat Yang Mesti Di Kujungi Di Kuala Lumpur
Menginginkan makanan barat? Restoran ini mungkin "menggoda" anda dengan hidangan barat klasik mereka! Temptations adalah restoran keluarga yang boleh memenuhi keperluan dan keinginan semua orang! Terletak di Cheras dan restoran ini menghidangkan pelbagai menu untuk dipilih. Antarnya Braised Lamb Shank, Smoked BBQ Pork Rack atau Sea King Prawn Sizzler.

Alamat:

No 3, Jalan Temengung 5/9, Seksyen 9, Bandar Mahkota Cheras, 43200, Kajang, Selangor

Harga:

RM 8.00 hingga RM100.00


El-Cerdo (Non-Halal)
10 Restoran Makanan Barat Yang Mesti Di Kujungi Di Kuala Lumpur
Dikenali sebagai 'Pork Lover's Heaven', El Cerdo telah berjaya memikat hati banyak orang dengan rasa Sepanyol yang lazat dan. Selain itu, mereka memnyediakan hidangan merangkumi Eropah, Carribean dan Mexico. Juga restoran ini menjadi pilihan pengunjung yang ingin menikmati minuman beralkohol.

Alamat:

43 & 45 Changkat Bukit Bintang, 50200, City Center, Kuala Lumpur

Harga:

RM 20.00 hingga RM50.00


Acme South
10 Restoran Makanan Barat Yang Mesti Di Kujungi Di Kuala Lumpur
Melangkah ke kafe ini adalah seperti berjalan ke pangsapuri New York yang mewah. Dari pasukan yang sama yang membawa anda Acme Bar and Coffee, Acme South adalah sebuah restoran pemenang anugerah dengan fokus pada masakan dari Amerika Selatan. Selain menyajikan hidangan lezat gaya Selatan, Acme South baru-baru ini menambahkan ke menu beberapa hidangan lebih dekat ke rumah dengan sentuhan Asia yang unik untuk menggelitik walaupun rasa paling sedap.

Alamat:

LG10, Bangsar Village One, Jalan Telawi 1, 59100, Bangsar, Kuala Lumpur

Harga:

RM 28.00 hingga RM60.00


Maison Francaise
10 Restoran Makanan Barat Yang Mesti Di Kujungi Di Kuala Lumpur
Maison Francaise telah menjadi kejayaan dan jenama dengan sendirinya, terima kasih kepada seorang lelaki, Thierry Le Baut. Chef Thierry telah memperibadikan setiap item dalam menu dengan menu makanan klasik Brittany yang terbaik. Hidangan yang ditawarkan ialah dari resepi Perancis yang mesti dicuba. Antara menunya ialah Signature Lobster Bisque. Juga pelbagai pencuci mulut yang lazat dan enak.

Alamat:
5, Changkat Kiapen, 50450 , City Centre, Kuala Lumpur

Harga:

RM 50.00 hingga RM120.00


Mari Makan Ala Italiana
10 Restoran Makanan Barat Yang Mesti Di Kujungi Di Kuala Lumpur
Mari Makan Ala Italiana menyajikan hidangan yang berbeza dan lazat untuk pelanggan mereka. Selain makanan barat, mereka juga menawarkan menu makanan tempatan yang enak. Antara menu yang boleh dicuba ialah beberapa menu signature seperti Spaghetti Formaggi, Sizzling Lamb Chop, Nasi goreng makanan laut, Sup Seafood dan Chicken wings. Restoran ini juga menghidangkan makana pagi tengah dan malam.

Alamat:
Mari Makan, 10, Jalan Tun Mohd Fuad 1, Taman Tun Dr Ismail, , 60000, Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur

Harga:

RM 7.00 hingga RM 41.00


Gluttony Kitchen
10 Restoran Makanan Barat Yang Mesti Di Kujungi Di Kuala Lumpur
Gluttony Kitchen, tempat di mana ia dapat memuaskan keinginan anda untuk menikmati hidangan barat. Dengan harga yang berpatutan,ini adalah salah satu port makan yang korang kena cuba. Antara salah satu hidangan yang disyorkan adalah Lamb Kofta, dibuat dengan rempah-rempah Mediterranean yang menimbulkan rasa daging kambing yang paling mewah.

Juga pelbagai menu pasta dan hidangan nasi yang memenuhi selera pengunjung. Ada juga hidangan seperti Tenggiri Crepe, Gratin Dauphinois, Clam Vongole dan banyak lagi. Juga menawarkan menu untuk kanak-kanak yang pasti memikat selera anak-anak.

Alamat:

35, Jalan Bukit Desa 5, Taman Bukit Desa, 58100, Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Harga:

RM 10.00 hingga RM50.00
________________________________________________________________________

Semua restoran yang dinyatakan diatas adalah antara restoran-restoran yang menghidangkan makanan barat paling popular di Kuala Lumpur dan yang menghidangkan pelbagai menu-menu yang sedap dan menarik. Selain menyajikan menu-menu yang istimewa, ia juga menawarkan restoran suasana yang santai dan mewah.

Bagi yang tidak berkesempatan untuk ke restoran, korang tak perlu gusar. Tak perlu susah payah kerana korang boleh gunakan perkhidmatan fast food delivery Malaysia untuk membawa hidangan terus ke pintu rumah korang. Mudah bukan??