Sunday, April 5, 2020

Covid-19 : Pembayaran Bantuan Prihatin Nasional (BPN) Pada Isnin (6 April)

Sunday, April 05, 2020 0
Covid-19 : Pembayaran Bantuan Prihatin Nasional (BPN) Pada Isnin (6 April) | Alhamdulillah, berita baik untuk rakyat Malaysia yang layak mendapat BPN akibat Pandemik Covid-19 yang melanda negara kita. Pembayaran fasa pertama BPN ini akan dibuat secara berperingkat mulai 6 April 2020.


Pembayaran BPN ini dipercepatkan dan telah diumumkan oleh Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz dengan kerjasama Lembaga Hasil Dalam Negeri dan Bank Simpanan Nasional (BSN). Pembayaran fasa pertama berjumlah RM5.63 billion dan fasa kedua berjumlah RM9.24 bakal dinikmati oleh 8.3 juta isi rumah yang berkelayakan yang merupakan bantuan secara one-off pertama kali kepada kumpulan sasaran M40.

Kerajaan menggariskan empat kategori penerima bantuan seperti berikut:

Kumpulan Pertama
berpendapatan bulanan RM4,000 kebawah layak menerima bantuan RM1,600. Pembayaran fasa pertama RM1,000 dan fasa kedua sebanyak RM600 pada bulan Mei.

Kumpulan Kedua
berpendapatan bulanan RM4,000 hingga RM8,000 layak menerima bantuan RM1,000. Pembayaran fasa pertama RM500 dan fasa kedua sebanyak RM500 pada bulan Mei.

Kumpulan Ketiga

individu bujang berusia 21 tahun keatas dan pendapatan bulanan RM2,000 kebawah. Pembayaran fasa pertama RM500 dan fasa kedua sebanyak RM300 pada bulan Mei.

Kumpulan Keempat
individu bujang berusia 21 tahun keatas dan pendapatan bulanan RM2,000 hingga rm4,000 layak menerima bantuan RM500 Pembayaran fasa pertama RM250 dan fasa kedua sebanyak RM250 pada bulan Mei.







Syukur alhamdulillah atas bantuan yang disalurkan oleh kerajaan untuk rakyat Malaysia. Dan peringatan kepada yang menerima bantuan, pastikan korang dapatakan segala maklumata dari saluran yang betul sebab banyak scammer yang menunggu mangsa sekarang. Yang Liez risaukan adalah pakcik, makcik,atok, nenek yang dikampung yang tidak mendapat maklumat yang jelas tentang hal ini. Mereka merupakan mangsa mudah untuk scammer tau!!

Semoga dengan bantuan ini, kita dapat meneruskan kehidupan melalui saat getir ini. Dan marilah kita berdoa beramai-ramai agak Covid-19 ini hilang dengan cepat.

#stayathome #dudukrumah #fightCovid19 #kitajagakita #TQFronliners

Friday, April 3, 2020

Celebrate Xiaomi Mi Fan Festival 2020 on Shopee

Friday, April 03, 2020 3
Celebrate Xiaomi Mi Fan Festival 2020 on Shopee | Global technology leader Xiaomi unveils the global Mi Fan Festival 2020 with a special Redmi Note 9S exclusively on Shopee. The Redmi Note 9S comes in a Limited Edition Grey variant for the 6GB + 128GB model.
Celebrate Xiaomi Mi Fan Festival 2020 on Shopee
In conjunction with the Mi Fan Festival 2020, this limited edition Redmi Note 9S with only 2020 units available worldwide will also have the Mi Fan Festival 2020 logo engraved on the back of the phone. Mi Fans can get their hands on the 6GB + 128GB Global Version Redmi Note 9S for RM899 (RRP: RM949) when they purchase it on Shopee, and receive a complimentary Xiaomi Mi Smart Band 4 worth RM149. 

Celebrate Xiaomi Mi Fan Festival 2020 on Shopee
Celebrate Xiaomi Mi Fan Festival 2020 on Shopee
The celebration just keeps getting better. Happening from 7 to 9 April, the Mi Fan Festival 2020 gives a whole lot more savings back to Mi Fans in Malaysia with mouth-watering deals up to 80%. Stretch the Ringgit further and grab popular Xiaomi products at an exclusive price on Shopee.


On 7 April, stay tuned for Xiaomi’s special Shopee Live session showcasing the new Redmi
Note 9S as well as other Xiaomi gadgets happening at 1PM and stand a chance to win a
Limited Edition Redmi Note 9S! Mi Fans can also claim voucher from the store to enjoy
RM10 off your bill with a min spend of RM100.

From 7 April onwards, celebrate Mi Fan Festival 2020 on Shopee via https://shopee.com.my/m/mi-fan-festival

Thursday, April 2, 2020

Resipi Ayam Pandan Thai

Thursday, April 02, 2020 8
Resipi Ayam Pandan Thai | Assalamualaikum semua. Salam hari jumaat. Bagi yang bekerja, selamat berehat panjanglah ye. Dulu masa Liez bekerja, hari jumaat la yang dinantikan. Sebab waktu rehat panjang dan maknanya hari minggu dah sampai hihihi~

Hari ini Liez agak relaz sikit sebab anak teruna kecil tu adik bongsu Liez bawa keluar berjalan-jalan. So Liez boleh la mengadap laptop lama sikit. Anak dara Liez pula baru balik sekolah tengah bersiap nak keluar jap lagi. Tak masak pun hari ini. Kita lunch kat luar je jap lagi..ehhh adik Liez beli MCD pulak!!


Semalam Liez teringat dengan Garlic butter noodle ayam pandan grilled William. Lama betul Liez tak ke sana. Kalau ke sana banyak menu best tapi tak tahu nak makan apa pulak kan. So teringat ayam pandan, Liez selongkar fridge dan semua bahan ada. So apa lagi, jom usha bahan-bahan dan cara memasaknya.

Resipi Ayam Pandan Thai
Bahan-bahan kisar
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inchi halia
3 batang serai

Bahan perapan

2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 sudu madu
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar kicap cair
1 sudu kecil lada sulah
Garam

Isi ayam

Daun pandan
Minyak masak

Cara penyediaan:

1. Satukan bahan kisar dan bahan perapan dengan isi ayam. Biarkan selama 30 minit atau lebih. Terpulang ikut individu.
2. Balut isi ayam tadi dengan daun pandan dan gorengkan
3. Goreng dalam minyak, gril atau boleh gunakan air fryer.
4. Dah kekuningan boleh diangkat.


#TIPS!!
1. Bahan kisar boleh ditambah kalau nak lebih ummphh...!!

2. Lama masa diambil untuk perap ayam lagi sedap.
3. Ayam pandan boleh dimakan dengan sos thai ye..
4. Nak lagi sedap blend sekali dengan akar daun ketumbar. Perggghh lagi wangi

Jangan lupa mencuba resipi Resipi Ayam Pandan Madu Mudah. Selamat mencuba!!

Sunday, March 29, 2020

5 Resepi Kerabu Untuk Sajian Pembuka Selera

Sunday, March 29, 2020 5
5 Resepi Kerabu Untuk Sajian Pembuka Selera | Assalamualaikum korang. Waktu sekarang ni memang asyik memikirkan nak masak apa untuk menu sekeluarga. Pelbagai menu ayam, ikan, daging dah dimasak. Sesekali tukar selera buat menu yang simple tapi yang penting sedap. Antaranya menu kerabu yang memang mendapat perhatian.

Kaedahnya mudah dan penting kena dengan selera setiap orang. Bagi Liez memang kerabu ni dah cukup sebagai pembuka selera, tak perlu menu yang fancy lagi. Jenis selera Liez biar kerabu ada cukup rasa masam, masin, pedas. Itu baru kaw!!!

1. Kerabu Suhun
Pelbagai Resepi Kerabu Untuk Sajian Bulan Ramadhan
Bahan-Bahan:
Suun (rendam dengan air panas dan tos)
Ikan bilis( basuh, tos dan goreng
Cili padi (hiris)
Kacang tanah (disangai atau digoreng)
Serai (hiris)
Bunga kantan (hiris)
Bawang besar (hiris)
Batang seleri (hiris)
Daun bawang (hiris)
Sos ikan
Jus limau nipis
Garam (secukup rasa)
Gula (secukup rasa)

Cara penyediaan:
Gaulkan semua dalam mangkuk besar dan hidangkan.


Nota:
1. Kuantiti setiap barang ikut selera masing-masing. Kalau Liez suka ikan bilis, bunga kantan, bawang besar dalam kuantiti banyak.
2. Cili padi ikut kepedasan selera masing-masing.


2. Kerabu Ikan kembung rebus
Pelbagai Resepi Kerabu Untuk Sajian Bulan Ramadhan
Bahan-Bahan:
3 ekor ikan kembung (direbus dan diasingkan isinya)
1 biji timun (dibelahdua dan di hiris nipis)
3 biji cili api (dihiris)
1 biji bawang besar (dihiris nipis)
1 biji limau nipis
Garam secukup rasa

Cara penyediaan:
1. Gaulkan semua bahan dalam satu bekas. perasa kan dengan garam dan air limau nipis secukupnya.

Nota:
Boleh juga menggunakan ikan yang telah digoreng


3. Kerabu Pegaga
Pelbagai Resepi Kerabu Untuk Sajian Bulan Ramadhan
Bahan-Bahan
Daun pegaga
Halia (hiris nipis)
bawang putih (hiris nipis)
biji lada hitam
serai (dihiris halus)

Cara penyediaan:
1. Sangaikan bahan-bahan perencah didalam kuali hingga ikan bilis menjadi garing. Pastikan api perlahan dan selalu kacau untuk elak hangus.
2. Dah siap, tumbuk atau kisar bahan tadi hingga halus.
3. Hiris daun pegaga dan masukkan ke dalam mangkuk.Tuangkan perencah tadi dan gaul.
4. Tak perlu letak garam kerana ikan bilis dah ada garam.
5. Dan hidangkan. Boleh makan dengan nasi panas. Memang terangkat!!

4. Urap Ulam Selom
Pelbagai Resepi Kerabu Untuk Sajian Bulan Ramadhan
Bahan-Bahan
Daun selom (dihiris halus)
kelapa parut (disangai dan ditumbuk)
ikan bilis (disangai dan ditumbuk)
bawang besar (dihiris halus)
lada hitam (ditumbuk halus)
biji lada hitam
garam

Cara penyediaan
1. Gaulkan semua bahan-bahan dan hidangkan


5. Kerabu Epal Hijau
Pelbagai Resepi Kerabu Untuk Sajian Bulan Ramadhan
Bahan-Bahan
buah epal hijau (dihiris halus)
bunga kantan (dihiris halus)
cili api (dipotong kasar)
jus lemon
garam
gula

Cara penyediaan
1. Gaulkan semua bahan-bahan dan hidangkan.

Thursday, March 26, 2020

Duduk Rumah, Shopee Hantar

Thursday, March 26, 2020 3
Duduk Rumah, Shopee Hantar | Beli-belah dengan selamat dari rumah dengan tawaran RM0.44 dan penghantaran percuma dengan perbelanjaan minimum RM8
Duduk Rumah, Shopee Hantar 
Kerajaan baru-baru ini telah mengumumkan pelanjutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) hingga 14 April. Dalam tempoh ini, para pembeli masih boleh mendapatkan barangan penting mereka di Shopee, dan dihantar terus ke rumah melalui kempen 4.4 Shopee Brands Festival dari sekarang hingga 4 April. 

Platform membeli-belah atas talian itu bekerjasama rapat dengan rakan kongsi, peruncit dan pembekal seperti FreshTap, Vinda, PetPet, Pediasure, Friso, dan Enfagrow serta Tefal, Watsons, Arctic Hunter, Photobook Malaysia, Unilever, HomeHuk, LOréal, realme, P&G dan Reckitt Benckiser untuk meningkatkan bekalan dan memberi pengguna pengalaman membeli-belah atas talian tanpa bimbang.

Kempen ini turut menampilkan koleksi produk khas "Stay Home Essentials " atau “Keperluan Ketika Duduk Di Rumah” yang menawarkan barangan runcit segar dan beku, bahan masakan, minuman, makanan ringan dan bijirin, susu formula, lampin, barangan penjagaan dan mandian bayi, mainan, produk penjagaan diri, keperluan rumah, makanan haiwan peliharaan dan peralatan kerja dari rumah.

Bagi mereka yang memerlukan suntikan semangat, mereka berpeluang untuk memenangi hadiah bernilai hingga RM444,000 hanya dengan bermain permainan Shopee yang menarik - Shopee Flip & Match, Shopee Lucky Bag, Shopee Throw dan One or Not.

Tandakan kalendar anda untuk dua tarikh ini - 27 Mac dan 4 April, kerana Shopee akan menawarkan penghantaran percuma dengan perbelanjaan minimum RM8 antara 12 pagi dan 2 pagi, dan penghantaran percuma dengan perbelanjaan minimum RM16 untuk waktu lain sepanjang hari. Nikmati juga tawaran RM0.44 dan RM4 yang tiada tandingan semasa Jualan Kilat Shocking Sale dan diskaun hingga 80%.
Duduk Rumah, Shopee Hantar 
Anda tidak mahu ketinggalan dengan 4.4 Shopee Brands Festival, jadi layarilah
https://shopee.com.my/44

Saturday, March 21, 2020

Resepi Dalgona Coffee #kopiviral

Saturday, March 21, 2020 6
Resepi Dalgona Coffee #kopiviral | Salam hari ke 4 kita digalakkan untuk menghadkan pergerakkan disebabkan virus Covid-19 yang makin meruncing ni. Setiap hari makin meningkat rakyat Malaysia yang postif virus Pendemik ini dan bilangan yang meninggal dunia juga bertambah dari hari ke hari. 
Resepi Dalgona Coffee #kopiviral
Apa yang kita boleh buat adalah duduk dirumah dan lakuakan aktiviti bersama-sama anak dan keluarga. Ini sangat membantu untuk mengurangkan jumlah yang dijangkiti dan jugamengembalikan kehidupan seperti sedia kala. Liez dah 3 tahun menjadi suri rumah tangga , jadi bila kena stay dirumah memang perkara biasa tapi kesian pada anak-anak yang nak keluar bermain. So guys, bantulah kerajaan dan juga Kementerian Kesihatan Malaysia dengan mematuhi arahan untuk duduk dirumah untuk mengurangkan dan sekaligus nyahkan Covid -19 di negara kita.

Perasan tak bila kita berada dirumah, masa untuk bersam keluarga dan juga rasa nikmat menghidangkan makanan untuk keluarga. Waktu ni lah, nampak masing-masing menunjukkan kehebatan memasak di dapur kan? Hari-hari memasak untuk keluarga dan yang lagi best berkongsi resepi dengan rakan-rakan. Liez pun anatara yang suka share resepi dengan rakan-arakan di Facebook dan di Youtube.

Semalam Liez mencuba kopi viral yang dipanggil Dalgona Coffee. Katanya kopi yang menjadi popular di Korea Selatan di kala mereka diserang Covid-19. Fuhh, memang time-time kena berkurung ni time ni la mula teringin nak mengopi kan. So dengan adanya Dalgona Coffee, korang boleh mencubanya dirumah.

Dalgona Coffee

Bahan-Bahan
1 sudu besar Nescafe atau instant coffee kegemaran
2 sudu besar gula putih atau gula perang
3 sudu air panas
Susu rendah lemak, susu badam, susu full cream atau sebarang susu kegemaran
Ais kiub


Cara penyediaan
1. Nescafe, gula dan  air panas disatukan didalam mangkuk. Pukul hingga kembang atau berubah menjadi form dengan menggunakan hand mixer, shaker atau sudu. Ambil masa dalam 5 - 10 minit.
2. Dalam gelas, isi kan dengan ais kiub dan tuangkan susu sebanyak 3/4 gelas. Kemudian sudukan bancuhan nescafe yang sudah kembang diatas susu tadi. Tadaaa!!! dah siap.

#Tips:
gula boleh dikurangkan menggikut kesukaan. Boleh menggunakan susu pekat yang dibancuh dengan air.

Wednesday, March 18, 2020

Resepi Ayam Tandoori Buat Seisi Keluarga

Wednesday, March 18, 2020 6
Resepi Ayam Tandoori Buat Seisi Keluarga | Buat peminat ayam tandoori memang Liez tak boleh nak elak tiap kali ke kedai mamak. Antara port yang selalu Liez suka makan ayam tandoori ialah di NZ Curry House Wangsa Maju. Serius ayam dia sedap dan moist( tidak overcooked sampai kering) dan mint cutney dia sangat sedap. Perrggghh terliur bila teringat balik. Tapi harga ayam tandoori tu memang mahal dalam RM8 seketul. Kadang-kadang berebut dengan anak-anak.
Resepi Ayam Tandoori Buat Seisi Keluarga
Dan port baru Liez suka makan ayam tandoori ialah di Al Kadeer Batu Caves. Pergghhh akhirnya jumpa tempata makan ayam tanddori yang dekat dengan rumah Liez. Ayam dia super sedap dan mint cutney di pun super sedap. Lupa pula nak snap gambar. Yang bestnya, encik suami sampai mintak tambah minta cutney sampai 3 mangkuk ye.. Serius!! sedap guy!! Tapi biasa lah harga pun tinggi sikit.

Jadi buat menghilangkan rasa nak makan tandoori tu, Liez google dan jumpa resepi ayam tandoori ni. Dan serius sedap juga. Puas hati makan dan anak-anak pun tumpang sama. Jom Liez sharekan resepi ni.

Resepi Ayam Tandoori Buat Seisi Keluarga

Bahan perapan 1
1 sudu teh garam
1 sudu teh bawang putih - dicincang
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh serbuk cili
1/4 sudu teh serbuk lada sulah
1 1/2 sudu teh jus lemon



Resepi Ayam Tandoori Buat Seisi Keluarga
Bahan perap 2:
1 sudu teh halia - dicincang/tumbuk
1 sudu teh cuka
4 sudu makan yogurt
1 sudu makan daun ketumbar - dihiris halus
1 sudu makan daun pudina - dihiris halus
1 sudu makan jintan
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk kulit kayu manis
1/3 sudu teh serbuk buah pelaga
Sedikit pewarna merah
4 keping ayam - mana-mana bahagian dan dibuang kulitnya.

CARA:
1. Ayam diperap selama 3 jam dengan bahan perap 1
2. Setelah 3 jam, lumur ayam dengan bahan-bahan perap 2 selama semalaman
3. Kemudian ayam tadi di panggang pada suhu 170C selama 60 minit atau hingga ayam masak.
4. Setelah masak bolehlah dihidangkan dan diperah dengan limau nipis.



SELAMAT MENCUBA!!

Tuesday, March 17, 2020

Perutusan Khas Perdana Menteri Mengenai Covid-19

Tuesday, March 17, 2020 1
Perutusan Khas Perdana Menteri Mengenai Covid-19 | Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, saudara-saudari rakyat Malaysia yang saya kasihi. 
Perutusan Khas Perdana Menteri Mengenai Covid-19
Malam ini, sekali lagi saya berada di hadapan saudara-saudari sekalian untuk memaklumkan situasi semasa ancaman wabak Covid-19 yang telah menimbulkan kebimbangan bukan sahaja di Malaysia, malahan di seluruh dunia.

Sehingga kini, wabak Covid-19 telah merebak di 135 buah negara. Seramai 162,711 orang telah disahkan positif Covid-19 di seluruh dunia. Daripada jumlah ini, seramai 6,443 orang telah meninggal dunia. 

Di Malaysia, telah berlaku peningkatan kes Covid-19 secara mendadak, iaitu 190 kes semalam, disusuli 125 kes baharu hari ini, menjadikan jumlah keseluruhan individu yang dijangkiti wabak ini adalah sebanyak 553 orang. Daripada jumlah tersebut, seramai 511 orang sedang dirawat di hospital, manakala 42 orang telah pun pulih.

Kerajaan memandang serius situasi semasa ancaman virus berbahaya ini terutama perkembangan gelombang kedua. Keutamaan Kerajaan pada masa ini adalah untuk mencegah penularan baharu wabak ini yang dibimbangi akan menjangkiti lebih ramai rakyat. Situasi semasa wabak ini memerlukan tindakan drastik diambil bagi memulihkan keadaan secepat mungkin. 

Untuk itu, Kerajaan memutuskan untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan, mulai 18 Mac 2020, iaitu lusa hingga 31 Mac 2020, di seluruh negara. Perintah kawalan ini dibuat di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 dan Akta Polis 1967. Perintah Kawalan Pergerakan ini meliputi; 

Pertama, larangan menyeluruh pergerakan dan perhimpunan ramai di seluruh negara termasuk aktiviti keagamaan, sukan, sosial dan budaya. Untuk menguatkuasakan larangan ini, semua rumah ibadat dan premis perniagaan 2 hendaklah ditutup, kecuali pasaraya, pasar awam, kedai runcit dan kedai serbaneka yang menjual barangan keperluan harian. Khusus untuk umat Islam, penangguhan semua aktiviti keagamaan di masjid dan surau termasuk Solat Jumaat adalah selaras dengan keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Muzakarah Khas yang telah bersidang pada 15 Mac 2020. 

Kedua, sekatan menyeluruh semua perjalanan rakyat Malaysia ke luar negara. Bagi yang baru pulang dari luar negara, mereka dikehendaki menjalani pemeriksaan kesihatan dan melakukan kuarantin secara sukarela (atau self quarantine) selama 14 hari; 

Ketiga, sekatan kemasukan semua pelancong dan pelawat asing ke dalam negara; 

Keempat, penutupan semua taska, sekolah kerajaan dan swasta termasuk sekolah harian, sekolah berasrama penuh, sekolah antarabangsa, pusat tahfiz dan lain-lain institusi pendidikan rendah, menengah dan pra-universiti; 

Kelima, penutupan semua institusi pendidikan tinggi (IPT) awam dan swasta serta institut latihan kemahiran di seluruh negara; dan 

Keenam, penutupan semua premis kerajaan dan swasta kecuali yang terlibat dengan perkhidmatan penting negara (atau essential services) iaitu air, elektrik, tenaga, telekomunikasi, pos, pengangkutan, pengairan, minyak, gas, bahan api, pelincir, penyiaran, kewangan, perbankan, kesihatan, farmasi, bomba, penjara, pelabuhan, lapangan terbang, keselamatan, pertahanan, pembersihan, peruncitan dan bekalan makanan. 

Saya sedar bahawa saudara-saudari mungkin merasakan bahawa tindakan yang diambil oleh Kerajaan ini menimbulkan kesulitan dan kesukaran untuk saudara-saudari menjalani kehidupan seharian. Namun, tindakan ini mesti diambil oleh kerajaan untuk membendung penularan wabak Covid-19 yang berkemungkinan meragut nyawa rakyat negara ini. 

Kita telah melihat peningkatan wabak Covid-19 secara mendadak daripada puluhan orang yang dijangkiti virus ini kepada ribuan orang dalam masa yang 3 singkat di beberapa buah negara lain. Sudah pasti saudara-saudari tidak mahu keadaan yang sama berlaku di negara kita. 

Kita tidak boleh menunggu lebih lama sehingga keadaan menjadi lebih meruncing. Tindakan drastik perlu diambil dalam kadar segera untuk menyekat penularan wabak ini dengan cara mengehadkan pergerakan orang ramai. Inilah satu-satunya cara untuk kita mengelakkan lebih ramai rakyat negara ini dijangkiti wabak yang boleh meragut nyawa. 

Saya harap saudara-saudari dapat bersabar menghadapi dugaan ini. Jangan panik, jangan cemas, dan sentiasalah bertenang. Saya percaya dengan langkah-langkah sekatan pergerakan yang dilaksanakan oleh Kerajaan, kita mampu menyekat penularan wabak ini dalam masa yang terdekat. 

Kita telah melihat beberapa buah negara yang mengambil langkah yang agak drastik untuk mengawal penularan wabak ini seperti negara China yang telah menunjukkan penurunan mendadak kes-kes jangkitan Covid-19.

Saya juga ingin memberi jaminan bahawa bekalan bahan-bahan makanan, keperluan harian dan penjagaan kesihatan termasuk topeng muka adalah mencukupi. Saya telah mengarahkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna agar sentiasa memantau situasi bekalan makanan dan keperluan harian di pasaran sepanjang tempoh Perintah Kawalah Pergerakan ini berkuatkuasa. 

Saya merayu kepada saudara-saudari agar sentiasa mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan ini. Ini adalah tanggungjawab kita bersama yang mesti kita laksanakan sebagai rakyat yang prihatin terhadap keluarga kita, masyarakat kita dan negara kita. 

Saya juga ingin memaklumkan bahawa Sidang Khas Majlis Keselamatan Negara akan bermesyuarat setiap hari untuk memantau dan mengawasi situasi wabak Covid-19. Saya sendiri akan mempengerusikan mesyuarat ini dan memaklumkan kepada saudara-saudari perkembangan situasi wabak Covid-19 dari semasa ke semasa. 

Jika saudara-saudari mempunyai sebarang pertanyaan berhubung Perintah Kawalan Pergerakan, saudara-saudari boleh menghubungi Pusat Pengurusan Operasi Negara di talian hotline 03-88882010 bermula jam 12 tengah hari esok. Saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua petugas kesihatan, penjawat awam dan semua pihak yang telah bertungkus-lumus bekerja siang dan malam untuk membendung wabak ini. 

Saya berdoa agar saudara-saudari sekalian terus cekal dan tabah dalam menjalankan tugas untuk negara demi memastikan keselamatan dan kesejahteraan rakyat di negara ini sentiasa terpelihara. 

Akhir sekali, saya berdoa agar saudara dan saudari sekalian sentiasa diberikan perlindungan oleh Allah S.W.T. Wabillahitaufik wal hidayah, wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.