Petua Rasulullah Untuk Rawatan Demam


1. Daripada Ibn Abbas r.a, Nabi s.a.w bersabda:
“Sesungguhnya demam adalah daripada percikan api neraka,kerana itu sejukkanlah badan yang demam itu dangan air, atau baginda dengan kata lain adalah air zam-zam. Renjislah air kepada tubuh atau berendam di dalam air.”


2. Daripada Anas bin Malik, Rasulullah s.a.w bersabda:
“Apabila salah seorang daripada anda demam,hendaklah merenjiskan air sejuk ke atas tubuh badannya sebanyak 3 malam pada waktu sahur.”
 


3.Daripada Nafi’ bin Jubir, katanya Rasulullah s.a.w bersabda:
“Apabila salah seorang daripada anda demam, sesungguhnya demam itu adalah sebahagian daripada api neraka,hendaklah memadamkannya dangan air sejuk.Hendaklah berendam dalam sungai yang mengalir,mengadap aliran air selepas solat subuh dan sebelum naik matahari ,dan hendaklah membaca Basmalah. Hendaklah berendam selama tiga kali selama 3 hari. Jika tidak sembuh cubalah sebanyak 5 kali, 7 kali atau 9 kali. Sesungguhnya ia tidak akan melebihi daripada 9 kali InsyaAllah..”4. Daripada Jabir r.a katanya:
“Rasulullah s.a.w pernah menemui Ummu al-Sa’ib kerana melawatnya.Baginda bersabda: “Kenapa anda menggigil? Jawabnya: Demam dan tidak ada keberkatan daripada Allah padanya. Sabda baginda s.a.w: “Jangan mencaci demam,kerana sesungguhnya ia menghapuskan kesalahan anak Adam,sebagaimana mesin penghembus api menghapuskan karat-karat pada besi.”Sebab itulah Nabi Muhammad s.a.w bersabda yang maksudnya: “Setiap penyakit itu ada penawarnya kecuali mati”.

Post a Comment

0 Comments