SIAPA YANG SUKA SIDAI BAJU MALAM2 ... JOM BACA NIE


Penjagaan Diri & Kediaman dari Gangguan Makhluk Halus.
(Drp Ustaz Syahidan KUIS) 1) Lafazkan assalamualaikum dan Bismillah sebelum melangkah masuk ke dalam rumah. Begitu juga ketika menutup pintu apabila keluar dari rumah. Sebab syaitan yg memecah belahkan keamanan keluarga sentiasa menunggu peluang untuk masuk ke kediaman kita. Lebih bagus beri salam setiap kali masuk ke mana² pintu (kecuali bilik air) sebab port² syaitan kbiasaannya di pintu².
2) Lazimi membaca & memasang ayat suci al-quran di rumah.
3) Gunakan semua bilik yg ada dlm rumah.
4) Tutup tong sampah dan jangan biar sampah berteraburan spt tulang dll sbb tu semua makanan jin.
5) Sebelum maghrib tutup semua pintu dan tingkap. Malam² elakkan buka pintu atau tingkap sbb angin malam tak elok untk bdn dan kebiasaan sihir dihantar menggunakan jin dan 'kenderaan' jin adalah angin.
6) Angkat baju diampaian sebelum maghrib. Yang ini berkait dgn sihir melalui angin. Sesetengah alim ulama akan basuh semula baju yg terhampar pd waktu mghrib dan ke atas.
7) Kalau orang yg tidur mengigau sentuh dan kejut dia.
8) Tidur dalam keadaan mengiring ke kanan. Kalau tidur telentang, letak bantal ats bdn. Orang perempuan bila tidur rambut kene letak bawah kepala, (jangan lepaskan ke atas bantal).
9) Bagi rumah yg pintu²nya berhadapan dgn pintu² lain, tutup salah satu dan buka salah satu. Sbb pintu² yg saling berhadapan boleh jd laluan makhluk halus
10) Kalau terlupa bagi slm masa masuk rumah, keluar semula dan masuk balik dgn bagi salam.
11) Elakkn ketawa dan bersedih yang berlebihan.
12) Elakkan duduk di pintu.
13) Selalu² baca surah Al~Baqarah.
14) Selalu alih²kan barang dlm rumah. Jaga suasana baik dlm rumah, jangan buat perkara lalai sebab benda² mcm ni yg tarik perhatian makhluk halus. Jin/syaitan suka berdampingan dgn manusia yg kelalaian.

SO berhati-hati la kita semua...

Post a Comment

0 Comments