Monday, March 9, 2020

5 Resepi Biskut Raya Lama Yang Menjadi Pilihan Di Hari Raya


5 Resepi Biskut Raya Lama Yang Menjadi Pilihan Di Hari Raya | Dah masuk bulan March, dan lagi sebulan lebih kita akan menyambut bulan Ramadhan yang mulia. Semoga kita bersempatan untuk berjumpa dengan bulan terbaik antara seribu bulan. Ada yang tengah ganti puasa kan?? Liez dah ganti puasa tahun lepas juga sebab taknak ganti last minute. Ada yang sibuk nak prepare baju raya lah dan ada yang sibuk mengeluarkan resepi-resepi biskut raya yang hendak dibuat sampel jualan atau untuk hari raya nanti.

Untuk Liez yang juga mengusahakan biskut raya (hanya musim perayaan je) take over bisnes biskut raya mak Liez, memang ada cookies yang menjadi pilihan wajib setiap hari raya. Terutama sekali biskut tart nenas dan biskut sarang semut. Dua raya raya ni kira biskut raya lama yang menjadi pilihan ramai di antara kita. Even Liez juga suka dengan tart nenas tu. Tapi memang macam mana banyak pun biskut raya moden, yang lama juga yang mesti ada di atas meja untuk dihidangkan.

6 Resepi Biskut Raya Yang Menjadi Pilihan Di Hari Raya

Resepi Tart Nenas

Gambar/Resepi: FB Petua dan Resepi
Bahan-bahan :-
Doh Tart
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 ½ sudu besar tepung kastard
2 sudu besar tepung susu
1 cawan mentega (226 gm)
1 sudu besar minyak sapi
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar gula
Cara-cara untuk adunan doh:-
1. Pukul mentega, susu, minyak sapi, garam hingga sebati.
2. Masukkan telur dan vanilla, pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan tepung yang telah diayak. Gaul hingga sebati dan membentuk doh yang lembut.


Jem nenas:
4 biji nenas muda
2 ½ senduk gula pasir
sedikit esen vanila
Bunga cengkih
Kulit kayu manis
Daun pandan

Jem nenas :-
1. Parut nenas. Jangan dibuang airnya.
2. Masak bersama daun pandan hingga kering sambil dikacau supaya tidak hangus. 

3. Setelah kering masukan gula, esen vanilla, bunga cengkih dan kulit kayu manis. Kacau tanpa henti hingga likat. Angkat dan sejukkan.

Hiasan:
Kuning telur

Untuk tart nenas
1. Panaskan oven terlebih dahulu pada 150°C.
2. Ambil doh dan tekan pada acuan tart, isikan inti jem yg telah siap tadi, kemudian gulung secara pelahan, letakkan di dalam dulang membakar.
3. Oles kuning telur pada bahagian atas tart.Bakar selama 15 minit / sehingga masak.


Resepi Biskut Samprit

Gambar/Resepi: FB Azmah Zakaria
Bahan-Bahan
1 cawan buttercup
3/4 cawan gula aising
1 biji kuning telur
sedikit esen vanila
2 cawan tepung jagung
1cawan tepung kastard
1 cawan tepung gandum
Cara-Cara:
1. pukul buttercup+gula+telur..gaul manja2 je ye..(jangan terlebih pukul)
2. masukan esen vanila. Kemudian masukan 3 jenis tepung (jagung+kastard+gandum)
3. bentukan bunga dan bakar selama 30minit dalam suhu 150c

Resepi Biskut Sarang Semut


Gambar/Resepi: FB Sheikh Mohd Radzi
Bahan-bahan:

250 gram butter (guna farmcow sahaja)
100 gram gula halus/kastor
350 gram tepung gandum (diayak)
100 gram tepung jagung (diayak)
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
sedikit pewarna lemon
coklat rise utk hiasan


Cara-caranya:
1) Pukul kembang butter dan gula dengan mixer atau dengan tangan.
2) Masukkan kuning telur dan esen vanila. Gaul rata, tambahkan sedikit pewarna
3) Masukkan tepung dan gaul rata lagi
4) Parutkan adunan dalam mangkuk kecil dan sudukan ke dalam papercup
5) Taburkan coklat rise
6) Bakar dalam oven dengan suhu 180c selama 15-20 minit atau sehingga masak

Resepi Biskut Suji

Gambar/Resepi: FB Jom belajar buat biskut
Bahan-Bahan
2 Cawan Tepung Gandum Halus
1 Cawan Gula Kastor
1 Cawan Minyak Sapi
Ceri cincang sebagai hiasan

Cara-cara:
1. Gaul tepung gandum dan gula dulu.
2. Campurkan minyak sapi sedikit demi sedikit & uli sehingga sebati. Adunan jadi lembut. 3. 3. Nak uli bulat menggunakan tapak tangan secara lembut.
4. susun diatas loyang dan letak ceri tengah-tengah sebagai hiasan. Bakar 170°C selama 20 minit.

Resepi Biskut Mazola

Gambar/Resepi: FB Jom belajar buat biskut

Bahan-Bahan
1kg Tepung gandum 300gm Kacang tanah 2 cawan Gula 2 cawan Minyak mazola / Minyak jagung 1 sudu besar Soda bikarbonat
Kuning telur + pewarna kuning (untuk sapuan atas)
Cara-cara:
1. Goreng kacang tanah tanpa minyak tggu sejuk buang kulit dan blend kering smpai hancur
2. Blend kering gula
3. Sekalikan tepung gandum + kacang + gula + soda bikarbonat dan gaul rata.
4. Masuk minyak mazola dan gaul smpai jadi doh.
5. Tekap dengan acuan ( yang ni guna acuan tutup botol ja) dan sapu kuning telur.
6. Masuk oven bakar suhu 170°C msa lebih kurang 10 minit atau ikut jenis oven masing2.


3 comments:

  1. semuanya sedap dan feveret. nyummmmm

    ReplyDelete
  2. dalam banyak-banyak tu suji dengan mazola je pernah buat sendiri... tengok nih teringin lak nk buat sekut suji tuh bahan pun mudah

    ReplyDelete
  3. ok nak save entry ni..sng sha cr time buat biskut raya nnt tq sharing

    ReplyDelete