Wednesday, March 18, 2020

Resepi Ayam Tandoori Buat Seisi Keluarga


Resepi Ayam Tandoori Buat Seisi Keluarga | Buat peminat ayam tandoori memang Liez tak boleh nak elak tiap kali ke kedai mamak. Antara port yang selalu Liez suka makan ayam tandoori ialah di NZ Curry House Wangsa Maju. Serius ayam dia sedap dan moist( tidak overcooked sampai kering) dan mint cutney dia sangat sedap. Perrggghh terliur bila teringat balik. Tapi harga ayam tandoori tu memang mahal dalam RM8 seketul. Kadang-kadang berebut dengan anak-anak.
Resepi Ayam Tandoori Buat Seisi Keluarga
Dan port baru Liez suka makan ayam tandoori ialah di Al Kadeer Batu Caves. Pergghhh akhirnya jumpa tempata makan ayam tanddori yang dekat dengan rumah Liez. Ayam dia super sedap dan mint cutney di pun super sedap. Lupa pula nak snap gambar. Yang bestnya, encik suami sampai mintak tambah minta cutney sampai 3 mangkuk ye.. Serius!! sedap guy!! Tapi biasa lah harga pun tinggi sikit.

Jadi buat menghilangkan rasa nak makan tandoori tu, Liez google dan jumpa resepi ayam tandoori ni. Dan serius sedap juga. Puas hati makan dan anak-anak pun tumpang sama. Jom Liez sharekan resepi ni.

Resepi Ayam Tandoori Buat Seisi Keluarga

Bahan perapan 1
1 sudu teh garam
1 sudu teh bawang putih - dicincang
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh serbuk cili
1/4 sudu teh serbuk lada sulah
1 1/2 sudu teh jus lemon



Resepi Ayam Tandoori Buat Seisi Keluarga
Bahan perap 2:
1 sudu teh halia - dicincang/tumbuk
1 sudu teh cuka
4 sudu makan yogurt
1 sudu makan daun ketumbar - dihiris halus
1 sudu makan daun pudina - dihiris halus
1 sudu makan jintan
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk kulit kayu manis
1/3 sudu teh serbuk buah pelaga
Sedikit pewarna merah
4 keping ayam - mana-mana bahagian dan dibuang kulitnya.

CARA:
1. Ayam diperap selama 3 jam dengan bahan perap 1
2. Setelah 3 jam, lumur ayam dengan bahan-bahan perap 2 selama semalaman
3. Kemudian ayam tadi di panggang pada suhu 170C selama 60 minit atau hingga ayam masak.
4. Setelah masak bolehlah dihidangkan dan diperah dengan limau nipis.



SELAMAT MENCUBA!!

6 comments:

  1. alamak sedapnya nmpk sis ! kita suka baca resepi pastu try. haha

    ReplyDelete
  2. Sedapnya.. Pernah try resepi dari kawan Bangladesh, ya Allah pedas sangat. Yang ni memang tak guna cili ya?

    ReplyDelete