27 July 2012

Diari Ramadhan 1433H Hari ke 7 - Zakat Fitrah

11:00 PM 0
Alhamdulillah dah seminggu kita berpuasa dan bermacam dugaan yang kita tempuh..Bagi aku, dugaan datang kerja tapi takde kerja nak buat hihihi.,,

Hari ni aku berbuka di DuViet Vietnamese Restaurant KLCC.. My Dearie dah dapt gaji so ader tugasan wajib harus dilakukan di KLCC.. Bayo bill Maxis lerr ape lagi..;)

Actually agak mencabar klau nak berbuka di KLCC nie sebabnya manusia punya lah ramai nak berbuka jugak.. So went i arrived KLCC, 1st thing aku pergi kedai roti bought some buns and mineral water. Bukan ape, before this bila pergi je ke food court mesti tables dah berpenghuni.selalu jugak la kami berbuka air dulu kat mana-mana dan berbuka bila orang lain dah selamat berbuka..But this time saje je meronda level atas skali dan ternampak la DuViet Vietnamese Restaurant masih ader table yang kosong.. So ape lagi, kita serangggggg laaa :))

Apa yang best kat situ, nanti boleh baca entry ???? ye. So after kenyang makan, kami pun meronda la cari barang maner tahu ader yang berkenan dihati untuk hari raya nanti..Pusing punya pusing sampai pening, my dearie dapat menyambar sepasang kasut Converse.. Untung laaaaaa ;p

Masa nak bergerak balik, ternampak la di satu sudut berhadapan Sephora.Tempat orang membayar zakat... Haaaaa senang kan.. So My Dearie sudah menunaikan zakat fitrah untuk tahun nie yeayyyyyy! Kadar zakat tahun nie RM 7.00 seorang

Jadi pada siapa yang belum bayar zakat, sila berbuka demikian sebelum terlambat..sekarang nie mudah untuk kita jumpa Amil Zakat nie, boleh diikutkan semua malls sudah ada Amil yang menanti.Dekat masjid-masjid jugak ader.. So jangan cari alasan untuk tidak bayar zakat ye.

NOTE:

22 July 2012

Diari Ramadhan 1433H Hari Ke 2 - Berbuka di Madam Lim's

11:00 AM 0
Selamat sampai KL pukul 6 tadi..Alhamdulillah tak jammed pun.
Bertolak dari Ipoh dalam pukul 4 tadi. Sampai rumah, kemas barang-barang dan kluar ke Jusco AU2 nak beli barang dapur dan berbuka.

Cari barang untuk berbuka untuk seminggu, itupun klau boleh seminggu la hihihi
Lepas tu kami ke Madam Lim's restaurant.
Aku pesan Seafood Tomyam dan Omellet je.
Really love tomyam kat sini sebab kaw-kaw giler..Kena try tau kawan-kawan.

Terliur sangat....

21 July 2012

Diari Ramadhan 1433H Hari 1- Berpuasa di Ipoh

11:27 PM 0
Assalamualaikum semua, setakat nie macam mana dengan puasa kawan-kawan semua ? Me dan my dearie menyambut ramadhan pertama di Ipoh. Semalam bertolak dari rumah lebih kurang 9.30malam. Sepatutnya plan gerak dari rumah pukul 8.30malam tapi me tersangkut dekat setiawangsa about 2hours.. Alhamdulillah sampai Ipoh dalam pukul 12.00am sebab memang banyak kereta..

Pagi lepas bangun tidur, me dan my Dearie pergi cuci kereta then ke Tesco. Membeli barang untuk berbuka. Menu untuk hari ini :- Ikan Siakap Stim, Bihun Singapore, Ikai dan sambal Udang petai..

Mesti tertanya apakah itu Ikai kan ? Ok let me explain walaupun me baru tahu.
Ikai sebenarnya kerabu ikan goreng. Nak resepi? nanti kita buat entry untuk resepi ikai ok..

Menu my MIL dah decided earlier la..so just prepare yang patut.


NOTE:
Sekarang dalam proses diet. Kena makan protein ajeCarbo xleh makan langsung tapi hari nie belasah xingat.
Takpe 2nd day kita try ok..

20 July 2012

Salam Ramadhan 1433H

10:40 AM 0
Alhamdulillah..Esok bermula la 1 Ramadhan yang kita nanti-nantikan. Tiap-tiap tahun pasti akan rasa excited untuk berpuasa, kan? Yeaahhhh

Tahun nie sudah masuk tahun kedua aku berpuasa sebagai isteri dan kali pertama sejak berhijab awal tahun nie..
Apa yang ku harapkan tahun nie, aku ingin memanfaatkan sebaik mungkin.
Mencuba mengamalkan sebanyak yang boleh dengan ilmu-ilmu agama.

Zaman sekarang sangat mudah. Handphone dan gadget-gadget boleh digunakan sebagai medium menuntut ilmu. Contohnya: ada applikasi tafsir al-quran dengan maksudnya, waktu solat untuk seluruh dunia dan banyak lagi..

Aku akan cuba sedaya upaya untuk melaksanakan tuntutan semampu yang boleh.. Insyallah

Kepada semua sahabat-sahabat blogger, ku susun sepuluh jari memohon maaf atas segala kasar bahasa ketika menulis blog nie atau ader yang terasa selama ini.. Semoga ramadhan tahun ini memberi sejuta sinar dan kita semua dirahmati ALLAH swt.

NOTE:
Malam ni lepas kerja mau pulang ke Ipoh. 
Yahooo..oppss xsyiok sangat coz bila puasa xleh nak makan sakan kat sana.





16 July 2012

Food Tracker : Restaurant Olivus, Ukay Perdana

2:50 PM 0
Oh well, last nite dinner me and Dearie nak rasa masakan di Olivus dekat Ukay Perdana 2.

Before this, klau tak silap restoran Asap- Asap ( more to Steamboat & Ala-carte). Suddenly bila lalu je baru-baru ni, dah bertukar ke Olivus.

Actually my parents in law suka makan dekat Restaurant Asap- Asap coz location sangat dekat dengan our house and foods dia boleh tahan la..

Ok, back to Olivus nie. Tengok pada decoration nya, macam modern cafe la but actually foods dia ader western and middle eastern.

So , me pilih Chicken Sizzler and Dearie pilih Chicken corn soup. I like so much the gravvy for Chicken Sizzler even a bit salty.. The chicken corn soup so delicious.. And i like it also.

Chicken Sizzler
Overall, for 1st time visit memang foods sedap cuma service lambat sikit...

Tengok pada menu nya, ader Soups, Salads, Appetizers, Western & Grill, Burgers & Pizza's dan Arabian like Kabsa, Mandi rice & Briyani.
Chicken Corn Soup

So,sape yang stay near by tu boleh la singgah ke Restaurant Olivus, Ukay Perdana (berhadapan dengan Kedai Kek Lapis Deja Moss).

Happy Birthday Bambam Along..

9:39 AM 0
Last friday birthday my bambam yang tembam dan gebu tue..

He's so adorable and funny. Suka gigit pipi tembam tue..tapi my bambam mukanya masam selalu..

My Dearie cakap muka masam coz ikut muka masam i.. Hahaha tahu takpe kan flesh and blood harus la FOLLOW...

So last saturday, sambut birthday bambam dekat rumah tok..My mum made Apple Pie menggantikan cake yang slalu sangat kami makan tue ;)

I and my dearie tak makan coz baru lepas belasah Mix grilled @ William Corner.. So jadi tukar ambik gambar je.

HAPPY BIRTHDAY ISYRAF ARYAN

09 July 2012

Demam Instagram pulak...

12:00 AM 0
Tak tahu dari maner datang nya Instagram nie..
Tapi makin ramai yang tergila gila join la..
Termasuk la..orang yang tengah update blog dia nie..
Hahhahahaha

Its fun sebab kita oleh snap pic dan tukat mood pic tue.
Boleh gunakan filter yang diberikan contoh :
Sebelum
Selepas..menggunakan filter Nashville
 Cantik kan .. Ader banyak lagi Filter untuk digunakan..
So if sesape ader Instagram, can follow me at lizies03021..

Sebelum

Selepas di edit

NOTE:
Memang addict nak upload picture je sejak pakai iPhone 4S yang superb nie..


08 July 2012

Gadget terbaru .....Suprise !!!!!

11:42 PM 0
I got new gadget !!!! Yahoooooo !!!

My iPhone 3Gs, home buttonya dah susah nak tekan. Perlu tekan kuat baru la ok.
Story nya, my Iphone tue dah mula buat hal. Bukan rosak pun
 tapi kadang-kadang tekan kuat pun , tak nak jugak ok.

So, memang sebelum nie nak beli 4S tapi tunggu la ader duit sikit.
Sekarang nie, tak dapat la coz nak puasa dan nak raya tak lama lagi.
So pasang niat je la.

TAPI...
My Dearie dengar Maxis ader buat offer untuk ONE CLUB member. 
Bayar hanya RM 600.00 sahaja dan boleh miliki iPhone 4S.
Macam maner tue ?

Ok, first kena masuk website Maxis One Club
Masukkan no ic dan contact number
Actually this offer untuk pengguna setia Maxis macam Aku la..
So klau anda layak, boleh la dapatkan offer tue.


My Dearie suruh check whether aku layak ke tak, HARUS la layak. Hihihihi...
So, on friday tu jumpa my Dearie dekat klcc 
untuk mencapai impian ku memiliki iPhone 4S itu..
Actually my Dearie belikan untuk Ulang tahun perkahwinan kami
yang ke 2 bulan oktober nanti..So dihadiahkan awal tambah lak
 iPhone 3S meragam...

Bila semua dah settle, TADA here is my iPhone 4S.
Cun Tak ???

My New iPhone 4S

Best thing about iPhone 4S nie ye la..gambarnya yang terang. 
Klau tak salah 8.0mp dan HD video recording.
Waaaaa..memang menarik la..

Gambar diambl menggunakan iPhone 4S..

 NOTE:
Thanks cayang for the present. Sangat suka.
Later, wait for your present ok..

Muahhhhxxxxxx

Pengsan..Ambulance...Admitted...Nak lari dari hospital .....

10:45 PM 0
Hahahaha..bila baca tajuk mesti lawak kan..
Takde la lawak maner pun tapi memang betul-betul kejadian..
Aku pengsan di office.Tak ingat bila tapi sebelum my Birthday..

Kisah nya, lepas aku kena Viral Fever..
Ape Viral Fever ? ok leh baca entry Kena-viral-fever-pulak.
Lepas 2 hari MC,aku masuk office dan mula la detik-detik gemilang itu.
Office dah dekat sebulan tak berfungsi, harap kipas je..So selera makan pun kureng la
Breakfast tak makan, dan lunch pun tak selera..

Nak dijadikan cerita, balik je dari lunch, buat kerja turun naik tangga berkali kali
sampai je dekat tempat duduk terus aku gelap mata dan pengsan..

Im not sure apa yang terjadi lepas tue tapi aku sedar-sedar ayam aku dah berada dalam
A.M.B.U.L.A.N.C.E
Ne No Ne No Ne No
Then bila sampai dekat Hospital (Sentosa KPJ Hospital), sedar - sedar doctor
bawak pergi scan kepala..
Waaaa...memang first time masuk dalam bilik X-Ray. Nak X-Ray kepala katanya..
Huhuhu macam serius je bunyi, hati mula dup dap dup dap..
My Dearie sibuk urusan pasal registration lagi.

After dah scan, aku dibawa jumpa doctor naik wheel chair pulak.
Best jugak ader orang tolak kan..hihihi
After soal siasat, there is nothing serius about it la..Maybe sebab Viral Fever dah ok lagi
then office pulak buat hal aircond rosak, tak makan the whole day and naik turun tangga
macam super hero tue yang membuatkan aku pengsan..
Dah kena la admitted. Tapi, memang aku bosan duduk hospital nie.
Dah la takde tv. Sunyi je kena lak dapat katil bunyi macam nak runtuh.
Nak tidur pun tak senang coz bila tukar posisi je mesti bunyi. Taknak la ganggu jiran sebelah menyebelah.

My Dearie setia menunggu sampai malam, My family datang kejap and my bro in law pun ader datang.
Kebetulan dia ader kat KL. Tapi malu la bila orang nak datang melawat.

Bila malam, nak la suruh my Dearie teman tapi tak dibenarkan coz tue ward perempuan.
Huhuhuhuhu nak jugak dia teman tidurrrrrrr....
Ape kan daya memang my Dearie kena balik rumah la..Lagipun esok nya nak kena bawak baju 
nak mandi pastu kena jumpa doctor and ader a few check up.Memang BOSAN..

So the next day, my Dearie pagi-pagi dah sampai. 
Dapat mandi dan segarkan badan coz semalam memang tak mandi, terus tido.
So after, nurse datang ambik sample darah dan air kencing, tunggu lak nak buat body scanning.
Lama betul,sampai rasa macam nak blah je dari hospital.
Nak check ut pun lama. Lagipun ader problem ngan insurance lagi..
Isshkkk nak marah nie, bayar insurance mahal-mahal tapi service lembab..
Ape lagi merengek la aku dengan My Dearie nak ajak balik..After beberapa jam menunggu, aku 
pun boleh la kluar dengan bill RM 15++.00..

Perghhhhhh, tidue semalam and doctor datang sekali je, scan 2 kali dah dapat bill mahal begitu.
Ishkkkk..nasib ader insurance.Kalau tidak memang parah la...

Tapi sekarang alhamdulillah dah sihat..
Bila difikirkan balik, memang penting ada insurance nie.. Klau ape-ape jadi, sekurang kurangnya
insurance boleh support kita.

NOTE:
Thanks to my colleague yang membantu masa hari kejadian.
Dan peluk cium buat My Dearie yang rela menunggu dan melayan kerenah pesakit nie.
I really appreciated Cayang..


Hope nie lah kali terakhir naik ambulan.. haahahaha
Ne No Ne No Ne No




OOOhhhh my, its my 30th birthday

10:07 PM 0
Sorry la dah lama tak update this blog. Bukan ape, idea tak mari la..hihihi
Tapi tonite, bila belek-belek blog ader banyak post yang tak di post..
So malam nie kita try update ok...
Happy Birthday To me, Happy Birthday to me
  Happy Birthday to me, Happy birthday to me...


10th April 2019

YAHOOOO...dah 30 umur ku sekarang.(dah tua boleh excited lagi..ishhk isshkk ishkk)
Tak sangka, muka muda tapi umur dah meningkat.(cewah perasan noooo)

Ape2 pun, hari nie adalah hari terjadinya saya..hahahha
Banyak surprise la...Budak Office, my lovely families and My Only Dearie..
But the best surprise is budak2 ofis terkantoi..

1st Surprise:
Konon2 nak buat surprise tapi bertembung dekat tangga sambil bawak kek..
HAHAHAHAHA memang klakar muka diaorag masa tue..
And gelak bagai nak rak la...
Siap suruh buat2 surprise bila diaorg nyanyi birthday song nanti..
Hahahaha xboleh blah betul bebudak nie..
But ape2 pun they're so lovely and i really appreciated it.



Suprise on my table...

2nd Surprise:
By my Dearie, kononnya nak ambik baju dekat rumah my mum
Tapi sebenarnya buat surprise jugak. Really surprise walaupun terasa something fishy la..
Ader kek (not sure apa nama keknya), KFC and also
roti arab yang dimakan bersama kari ayam omak den..
Sangat sedap..
That time, my paksu's family ader, both my emak and ayah ader..
My lil sis with his gf ader jugak..



My Dearie with Bambam...

3rd  Surprise:
Sampai je rumah, tetiba nampak benda terbang2 dekat ruang tamu..
Hihihi ader belon comellll...hahahha xpenah in my life org bagi hadiah belon.
That belon present from My Dearie, My sis and bro in law
also My Mama & Baba in law..
So SHUWETTTT of you guys !!!

NOTE:
Selalu kan bila nak tiup lilin, mesti orang suruh "wish".
Tapi aku berdoa semoga kehidupan ku dan suami, serta seluruh keluarga kami
bahagia hingga ke akhir hayat. Diberkati dan dirahmati ALLAH SWT..


Semoga dilindungi olehNYA dan dijauhkan kejahatan dan keburukan dalam diri.
Dan akhir sekali, semoga dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah..


AMEEN.......