26 June 2011

Dengarlah nasihat emak !!!!!

11:24 PM 0
Assalamualaikum wbt,

Last friday my mum masak sambal ikan sardin with nasi goreng sambal belacan.
Ape lagi, nampak aje terus la ambik pinggan belasah seketul ikan sardin.
Sekadar Gambar Hiasan
My mum dah cakap ikan sardin gatal.Tapi kerana keinginan yang melonjak2 selepas seminggu hanya makan capati with kuah dal. So tidak di endahkan ler..coz penah makan ayam and benda lain, tapi kegatalan boleh ditahan lagi.
Nak jadi cerita, hari sabtu tue masa kat ofis..Ya Allah kegatalan melanda. Masyaallah memang gatal giler. keje garu je tapi dari luar baju la. Bila tak tahan, pergi toilet mula la garu tepi-tepi tempat luka.

MASYALLAH...memang gatal... 

Bila diingatkan balik nasihat my mum, baru tersedar.. Degil sangat, ketegaq (dialek orang utara untuk degil)

Tapi alhamdulillah dah ok sekarang.. Cuma nak tunggu luka tu betul2 baik.

Note:
Dah berani gurau2 dengan my dearie ..hahaha nasib la u cayang. hihihihi
I love U

25 June 2011

New Baby Crocs...

12:18 PM 0

Assalamualaikum wbt,

Suddenly fanatic bila tengok new arrival Crocs...
Ape lagi, after pujuk2 Mr Dearie, dapat jugak kasut itu.

I bought Carlie Flat (Oyster/Mango)
I GOT IT !!!!
 Dalam hati macam nak sambar lagi satu. 
CARLIE FLAT (AQUA/BUTTERCUP)
So excited. 1st crocs my Dearie bought for me is the Red Color. I think he bought it last 2 or 3 years ago.

But macam ader suka kasut lain je..Cantik gak

SEXY SLING BACK (OYSTER)

NOTE:
Kena kahwin ngan tokey Crocs la macam nie.

Sangat Comel !!!!!




24 June 2011

Im Cried !!!!

5:33 PM 0
ASSALAMUALAIKUM wbt,

Last nite layan Telemovie yang me tak tengok habis at Channel Astro Prima last week. Coz my Dearie merungut tengok Sharifah Shahora jahat sgt. Ape !!! Dearie ku felikkkk!! hahaha

So dengan kepantasan My Unifi at home layan la balik cerita tue.. Tajuk Sayanng Abah lakonan Zul (BF si Abby Abadi), Elfira Loy, Diddy Alias and Sharifah Shahora.

Yang best nyer tengok babak yang terakhir je tapi sedih nya macam tengok dari mula pulak.

My Dearie pun pelik bila tengok me menangis. Mesti dia ingat me kesakitan menahan lupa operation kot !!! hahahaha

Memang sedih cite tue.. Mengisahkan seorang lelaki pekak dan bisu serta cacat kaki terjumpa bayi yang dbuang ketika mencari kotak2 dan botol kosong.

Dia tekad nak menjaga anak itu sehingga anak tu dewasa. Tetapi akhirnya dia mati akibat barah tulang tanpa pengetahuan anaknya.

Dia telah menyimpan duit untuk anaknya menyambung pelajaran ke Universiti tetapi anaknya mahu menjadi penyanyi atas hasutan ibu saudara nya (Sharifah Shahora) yang tidak pernah mengambil tahu tentang lelaki itu.

Tetapi kerana dibayangi wang yang bakal dimiliki anak saudara nya itu, dia berbuat  dengan niat dapat hidup senang dengan kesenangan yang bakal dimiliki anak saudaranya itu.

Note:
Sayangi Ibu dan Bapa anda kerana tanpa mereka tiada anda dimuka bumi ini.

22 June 2011

My life routine after surgery ...

2:10 PM 2
Assalamualaikum

Talking about my life sekarang, after surgery tue harus la jaga makan minum and movement.

Dulu leh bedal aper yang ader tapi sekarang kena kawal..
kena makan capati je la.

Luka jahitan dah ok walaupun masa first day kluar banyak sampai basah baju dengan darah.
Sekarang dah ok.

First day, me mintak tolong mak gantikan plaster yang penuh ngan darah coz my Dearie kata dia ngeri nak tengok. Hihihihi

the next day sampai sekarang dah masuk 5hari, My dearie yang tukarkan plaster tiap2 hari.
Baru semalam berani sapu minyak gamat.

Tengok luka dah ok cuma bila tengok jahitan yang bawah tue macam xrapat je..risau gak tapi My dearie kata maybe dia jahit xrapat sangat. Alhamdulillah mintak2 after 1 week boleh la kembali ke kehidupan yang asal.

Xlarat nak jalan cover2, xleh angkat tangan tinggi2..Even nak bukak baju kena mintak my Dearie yang bukak kan..coz rasa ngilu and terbayang yang luka tue terbukak..
huhuhu

Makan kena pantang jugak. so ape nak buat kena la ikut klau nak cepat baik.

Ape2 pun thanks to my Dearie coz sudi melayani Tuan puterinya seminggu nie dengan lap luka, sapu minyak gamat itu..

Note:
Bila la boleh nak ganaz2 ngan My Dearie nie ?? xleh nak tarik2 rambut and gaduh2 ngan dia sambil tengok tv.

Oh My !! Painful Experience...

1:55 PM 0
Assalamualaikum wbt,

Never feel something yang teramat sakit sebelum ini. But this time, i really surrender.
My experience 1st time surgery and its in my breast.

Doctor said there is 2 lumps in my breast. So after doc cakap macam tue, that make me feel worried even its not cancer. So after 7th times medical check up, i decided and my Dearie agreed want to remove the lumps.

17th June 2011...
Actually me nervous and don't know what to say .
Appointment at 8.00am and we arrived there about 7.45am. Terus ke operation theater for registration. And alhamdulilah my turn yang ketiga. The staff nurse said 1st person will be on 9.00am so we can go to canteen for breakfast first.

After breakfast, terus naik balik ke Operation theater. That time dah mula rasa nervous sesangat. Coz i've no idea about what will happen in there.

And my Dearie harus tunggu di luar. Lagi la rs gelabah coz xde orang yang teman. Kalu boleh me nak my dearie teman masa surgery tue.

Masuk dalam area menunggu, me kena tukar pakaian . After tukar pakaian, harus menunggu giliran untuk di bedah.. I don't know what time coz area menunggu memang xde jam.

After 1 hour  i think, nurse called my name and that time bila berjalan ke operation theater mula la gelabah.

I can see more than 5 doctors and nurses in that room. Machine di sana sini and also wayar yang berselirat. Ya Allah, sungguh menakutkan tapi my nervous dah hilang. I keep berselawat dan mengucap from bilik menunggu lagi.
The best part is, doctor in duty doctor lelaki.... same age with me and birth date pulak.
After random check, mula la nurses prepare everything.

Me really nervous !!!
When everything done, doctor tell me the 1st step. Dia mahu bius my breast. Huhuhu that time sakit sikit je masa ubat masuk dalam kulit.
Then dia bagitahu dia nak bedah..that time tuhan saja yang tahu..teringat semua orang !!
And the best part, u can feel doctor potong, masukkan jari dalam breast and macam2 la.
Hidup hidup lagi..hahaha cuma xsakit je..
Tapi yang takut nye tetiba doctor cakap xjumpa the lumps..HAH!!!
Nak mampus!!! nak bedah bagai teteiba xjumpa lumps...Argghhhhhhh!!!! Emakkkkk tolongggggggg!!!!!


But datang lagi seorang doctor tolong tengok and finally after dia rodok2 my breast .. 
JUMPA DAH !!!!


Alhamdulillah !!! 
And tetiba, terasa kesakitan sangat bila doctor laser my breast coz nak stop kan darah.. Ya Allah..me terus kuar suara cakap sakit sambil menahan perut..Doctor kata, lagi sikit je coz nak stop kan darah..
Rasanya ader la 4 kali dia laser and i dah mula nak menjerit..tapi bila nurse kata doctor dah nak jahit.. hati lega sesangat...


10 June 2011

Tikus Gergasi makan bayi

9:37 AM 0
Cape Town - Afrika Selatan diserang tikus. Bukan tikus biasa, tikus-tikus ini sebesar seekor kucing. Dengan ukuran sebesar itu, tikus-tikus itu mencari mangsa yang cukup besar. Bayi.

Tikus itu boleh membesar hingga hampir satu meter, dari muncong hingga ekor. Sementara gigi depannya sepanjang 2,5 cm.

Minggu ini sahaja sudah berlaku dua tragedi yang mengerikan. Tikus-tikus raksasa memakan dua orang bayi dalam dua peristiwa berbeza. Lunathi Dwadwa, 3 tahun terbunuh dalam tidurnya di kawasan perumahan di luar Cape Town . Sementara seorang bayi lain menjadi mangsa tikus di Soweto , tak jauh dari Johannesburg pada hari yang sama.

Lunathi ditemukan terbunuh dalam keadaan mengerikan oleh orang tuanya, pada 29/5/2011. Tidak ada tangisan ataupun jeritan sebelumnya.

"Saya tidak dapat melupakan betapa mengerikan keadaan anak saya. Matanya terkeluar. Wajahnya rosak dari alis hingga pipi," kata Bukiswa Dwadwa (27 tahun), ibu bayi itu.

"Tidak ada yang boleh melakukannya kecuali tikus," ujar Mncedisi Mokoena, ayah Lunathi.

Beberapa jam kemudian, polis menemukan kes yang serupa. Seorang bayi perempuan diserang segerombolan tikus besar ketika ibunya yang masih remaja pergi dengan teman-temannya.

"Kami mendapat panggilan dari lokasi kejadian, tentang terbunuhnya bayi tersebut akibat serangan tikus," kata polis bernama Bongai Mhlongo.

"Kami menahan ibunya dengan tuduhan kelalaian yang mengakibatkan kematian," tambahnya.

Bulan lalu, Nomathemba Joyi (77) juga tewas setelah tikus-tikus raksasa memakan sisi kanan wajahnya.

Di kawasan perumahan Afrika Selatan, tikus raksasa biasa ditemukan di tempat-tempat sampah.

Tikus-tikus itu diyakini termasuk jenis African Giant Pouched Rats, salah satu jenis tikus terbesar dunia. Mereka lebih aktif di malam hari, pemakan segala, dan boleh membiakkan 50 anak dalam setahun. Beberapa suku di Afrika mengembangbiakkan tikus jenis itu untuk dimakan.
__,_._,___

08 June 2011

My Strawberry Cheesecake

5:08 PM 0
Atas permintaan my Dearie yang dah lama sangat nak makan Strawberry Cheesecake, jadi diri ini mengagahi mancari masa untuk menunaikan permintaan nya yang dah lama sangat nak suruh me buat cheesecake..katanya dah lama xmakan cake yang me buat. So last sunday, dengan kewajaan yang ada, tercipta lah Strawberry cheesecake idaman my Dearie.

After buat cheesecake, layan pulak buat carrot cake. Bukan ape dah lama dah tak baking so tengah mood kerajinan nie biar buat apa yang terasa nak buat.

Tak larat nak cite. So layan je la picture yang sekeping nie..

Patuhi lah peraturan - peraturan lalu lintas

12:01 PM 0
Assalamualikum

Actually me nak cite pasal kerakusan manusia bila berada di atas jalan raya. Tak kira yang memandu kereta, membonceng moto atau ape saja kenderaan.

Dua hari lepas, ternampak 1 xcident dekat ngan my house. Sebuah kereta dengan motosikal. Yang me nampak seorang lelaki dah terdampar tepi jalan dan anggota bulan sabit merah dah merawati luka2 nya yang memang me tak nampak la.

Yang pasti nampak kereta tu mengalami kerosakan pada pintu belakang sebelah pemandu. Memang teruk la..Maybe penumggang motosikal tue menuruni bukit dengan laju.
And finally, tidak dapat mengawal motosikal lalu berlanggar dengan kereta.
Not sure sapa yang salah but itu hanya lah andai ku..

Ape-ape pun selalu la berhati-hati di jalanraya dan berhemah lah..
Anda pasti BOLEH !!! 

Contohi lah seperti di bawah 
!
!
!
!
!
!
V

Klau kambing boleh, pastinya anda pun BOLEH !!!


Kegilaan yang telah lama ku tinggal kan....

11:47 AM 0
Assalamualaikum,

Rasanya dah lebih dari 2 minggu tak update blog nie..huhuhu
im sooooo buzy sesangat dengan kerenah organizer yang bikin hati panazzzz je..

No matter what, i will settle all my task sebagaimana yang telah diamanahkan..
Rezeki tue !!! Alhamdulillah semoga Sales bulan June archive..56 K babe !!!

Actually, sejak 3 minggu yang lalu diri ini dilanda demam "Seth Tan". hihihi
hahahhaa bukan boyfren tau, that is watak Aaron Aziz dalam drama terbaru; Nora Elena


Tak nak cerita pasal siapa pelakon-pelakon lain but what i want to say
character Seth Tan really make me tersenyun sendiri.

He's so romantic, soft spoken, caring just like my D....;)

Memang sangat menggodeeeee...auuwwww..Opsss sorry ye my die hard fan..

Klau nak tahu cerita nya, kena la layan setiap hari isnin sampai khamis, jam 7.00 pm di tV3.
Note: Love my Dearie always and forever 


Informasi tentang BABI .....

11:31 AM 0
Hari ini saya ingin kongsikan dengan anda bagaimana untuk kita mengenal pasti ubat-ubatan yang mengandungi sumber khinzir. Satu cara yang paling penting ialah dengan membaca label pada produk ubat tersebut.

Tapi... macam mana kita nak tahu kalau kita tak paham istilah-istilah sains yang sering digunakan pada label ubat?

Dalam Bahasa Melayu, perkataan Babi atau Khinzir jelas menggambarkan haiwan berkaki empat ini sama ada daging babi, bulu babi ataupun kulit babi. Tetapi di dalam bahasa Inggeris, kita mungkin terkeliru dengan pelbagai istilah yang digunakan untuk menggambarkan haiwan ini. Contohnya:

1. Pork : Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan.

2. Swine : Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis babi.

3. Pig : Istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud
 babi muda, berat kurang 50kg.

4. Hog : Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50kg.

5. Porcine : Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal dari babi. Porcine sering digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan penggunaan sumber yang berasal dari babi.

6. Boar : Babi liar

7. Sow : Istilah untuk babi betina dewasa yang jarang digunakan.

8. Sow Milk : Susu Babi

dan ada pelbagai istilah lagi...

Daripada pelbagai istilah Bahasa Inggeris yang menggambarkan haiwan babi, istilah Porcine sering digunakan dalam bidang perubatan atau label ubat. Mungkin ramai orang Islam yang tidak mengetahui bahawa label yang bertulis "This product contain substance from porcine" bermaksud "Produk ini mengandungi bahan dari babi", atau label yang menyatakan "The source of gelatin capsule is porcine" bermaksud "Kapsul dari gelatin babi".
Contoh contoh label produk yang mengandungi babi dan apa pilihan alternatif yang ada didedahkan di dalam buku bertajuk "Ubat Daripada SumberBabi & Pilihan Alternatif". Dengan keadaan produk ubat-ubatan kita yang banyak dicemari bahan haram maka rasanya wajib untuk anda memilikibuku ini.

Dapatkan buku "Ubat Daripada Sumber Babi & Pilihan Alternatif" ini
secara online di ---> http://clicks.aweber.com/y/ct/?l=HfpSA&m=Kw6MHXdQjuMQzk&b=RE.ki2bsz7dtM7YmDeBkLQ



Harap informasi ini dapat membantu anda.