18 June 2015

The Kabin: Idea Percutian Yang Unik Untuk Dikunjungi di Malaysia

12:55 AM 3

GEMBIRAKAN ANAK-ANAK YATIM/FAKIR MISKIN SEMPENA RAMADAN

12:45 AM 0
Ini dari salah satu kawan di dalam Facebook.. Sama -sama lah kita membantu anak-anak yang memerlukan bantuan kita. Tak kira besar atau kecik bantuan kita.. Sekurang-kurangnya dapat menggembirakan hati mereka...

Assalamualaikum,
Alhamdulillah, sempena Ramadan yang semakin hampir, The Telekung Project (PPM-018-10-15082012) sedang berusaha mengumpulkan dana untuk menyediakan 5000 iftar kit utk diedarkan kepada anak-anak yatim/fakir miskin di rumah-rumah kebajikan seluruh Malaysia (rumah yang terdapat dalam database Telekung Project).
“Sesiapa yang memberi makan orang yang berpuasa (iftar), maka baginya (pemberi) pahala seperti orang yang berpuasa itu tanpa dikurangkan sedikit pun pahala orang yang berpuasa tersebut” (Riwayat at-Tirmizi, Ibn Majah dan Ibn Hibban menilainya sahih).
Iftar kit ini akan diberikan bersama-sama naskah Al-Quran sebagai hadiah Ramadan kepada anak-anak yatim/fakir miskin ini. Di dalam iftar kit ini akan diisikan dengan makanan sunnah (kurma & kismis), biskut dan coklat, bijirin dan chips serta minuman utk anak-anak ini menikmatinya berbuka atau sebagai snack diwaktu malam.
Setiap pack ini kami anggarkan kos sejumlah RM 8.00 / utk satu IFTAR PACK.
Kepada yang berminat untuk menyumbang seikhlasnya boleh lakukan demikian melalui:
heart emoticon CIMB Telekung Project
(8600 56 3331) / Pertubuhan Kebajikan Telekung Projek
heart emoticon MBB Admin Telekung Project
(5127 7250 1950) / Norazila Abdul Aziz
(Optional ) Emailkan transaksi sumbangan kepada telekungproject@gmail.com dengan menyatakan IFTAR KIT
SMS/Whatsapp transaksi melalui +60193337151
heart emoticon heart emoticon heart emoticon Sgt penting: Mohon isikan borang di bawah utk tujuan DATA AUDITING KAMI:
https://fs30.formsite.com/telekungp…/iftarkit2015/index.html
Terima kasih atas kesudian sahabat menyokong usaha ini untuk menggembirakan anak-anak emas yang berpuasa. Dan pastinya admin perlukan pertolongan sahabat-sahabat semua utk menyebarkan kebaikan ini kepada seramai orang dan semoga usaha ini berjaya....
Salam Ramadan Mubarak.
Salam Ukhwah,
Azila Aziz

11 June 2015

Menu Diet Atkins di bulan Ramadhan

11:52 PM 3
Atkiners semua... Ramadhan dah nak dekat kurang dari seminggu dari sekarang.
Mesti banyak yang tertanya pasal menu masa puasa nanti..

Ok apa yang aku lampirkan dekat sini adalah dari group Atkins Malaysia.

So boleh refer kat gambar bawah nie..

Atkins aku sekarang dah kelaut.. Tunggu next week nak start balik.
Konon masuk lah contest sapa yang dapat turunkan berat badan dalam 2 minggu..
Berkobar awalnya tapi last skali hampeh.. hahaha

Takpe la.. tunggu minggu depan apa cerita.. Then baru boleh teruskan..

HABIBI -(I NEED YOUR LOVE) Shaggy feat Mohombi, Faydee and Costi

11:43 PM 1
HABIBI -(I NEED YOUR LOVE)
Shaggy feat Mohombi, Faydee and Costi

This is Hoshmand Sp
(Intro)
Yeah, luv, it's party time
Mohombi, Costi, Shaggy (rude boy)
Faydee


(Chorus)
Habibi lei, Habibi lei, Habibi lei lei lei lei-lei
Habibi lei, Habibi lei, Habibi
I need your love, I need your love, I need your lalalalalala
Let me love you, oh-oh


(Verse)
If I love ya love me right Back
The kind of love that keep you comin' back
If I love ya love me right back
Don't ever leave me, girl, don't do me that
So please (stay!), don't walk (away!)
Gimme another chance, mi love you the right (way!)
My true feelings pushing up
Woman, you luv me, can't do without


(Verse 2: Faydee)
Who am I without you by my side?
Every little piece of my heart broken in the dark
Wishin' I could hold you now...
When you were here for me, I was not there for you
I was too blind, couldn't see what you did for me
Now I don't know what to do

(Bridge)
Ladi ladi ram tam, ladi ladi ram tam
I'll be right here for you
Ladi ladi ram tam, ladi ladi ram tam
I'll be calling out for you, can you hear me?
(Toca toca latino!)


(Chorus)
Habibi lei, Habibi lei, Habibi lei lei lei lei-lei
Habibi lei, Habibi lei, Habibi
(Quiero quie-ie, te quiero mi amor)
I need your love, I need your love, I need your lalalalalala
(Papi chulo) Let me love you, oh-oh


(Verse 3: Shaggy)
And every time that you think to leave
I'll be don't don't don't don't go
And every time that you think of me
I'll want your big bright smile, just go
There's no-one else but you, girl
And when mi look at mi future, see you, girl
My true feelings pushing up
Woman, you luv me, can't do without


(Chorus)
Habibi lei, Habibi lei, Habibi lei lei lei lei-lei
Habibi lei, Habibi lei, Habibi
(Tengo baby)
I need your love, I need your love, I need your lalalalalala
(Papi chulo) Let me love you, oh-oh





Sumber: Youtube


Tetiba dengar lagu nie macam best je.. Dan suara tue macam penah dengar..
Rupanya Shaggy... Haaa not bad la

Jawatan kosong sekitar Sri Rampai dan Wangsa Maju

11:31 PM 0


Macam pelik je kan..Iklan kan jawatan kosong dekat sini hihihi

Kalau kawan - kawan yang tahu sesiapa yang mencari kerja sekitar  Sri Rampai, Kuala Lumpur
boleh call no nie 03-4149 1790/2790

Company nie adalah company perlancongan. Tak kisah lelaki atau perempuan.
Yang penting ada pengangkutan sendiri dan ada basic sikit pasal marketing.
Kalau takde pengalaman pun boleh cuba nasib mana tahu dapatkan..

Lokasi berhampiran dengan semua kemudahan seperti tempat makan, kedai runcit dan banyak lagi.
Kira kawasan strategik la di tengah-tengah kawasan Sri Rampai dan Wangsa Maju.

Kalau sesiapa berminat boleh hubungi no yang tertera.

KAWAN-KAWAN blogger tolong hebahkan ye.

TERIMA KASIH BANYAK - BANYAK




Cara alami untuk merawat anak kecil demam dan selsema

11:20 PM 1
Seriously dah hampir setahun Qaseh tak diberi makan ubat klau dia batuk, selsema atau demam.
Aku ada follow seorang sahabat yang memang mengamalkan cara alami
untuk mengubati anak nya. Jadi aku cuba mana tahu menjadikan...

Alhamdulillah dengan bantuan Allah swt, cepat je baik Qaseh dari demam batuk dan selsema..

Apa yang perlu dilakukan:

1) Mandikan atau biarkan anak berendam dalam air yang dimasukkan potongan lemon +  PEVOO (Palestin Extra Virgin Olive oil). Tapi harga PEVOO agak mahal. Aku gunakan hirisan lemon dengan Epsom salt. Sama je fungsinya.
2) Kalau anak demam, pakai stokin yang telah direndam dengan air yang telah dituang 
cuka apple (Apple cider). Badan dan kepala anak jugak boleh di lap dengan air tadi.

3) Boleh letakkan potongan bawang besar di sebelah anak ketika tidur.

4) Buat minyak untuk disapukan pada tapak kaki, dada dan belakang badan anak. Cara nya mudah je.. Bahan pun senang nak dapat dirumah kita. Bakar bawang putih dengan kulit sekali di atas api.
Bila bawang putih sudah hitam, boleh la diangkat dan lenyek bersama minyak zaitun. So boleh la digunakan untuk disapukan pada anak tadi. Sapu sekerap yang boleh. Pakaikan baju yang buruk-buruk sikit kalau takut baju kotor. Satu lagi, homemade balm dari Kunyit hidup + air lemon + PEVOO + VCO.

5) Boleh juga bawang yang dibakar tadi di lenyek dan dipakaikan di kaki anak.. Caranya, sarungkan stokin yang nipis, kemudian satu lagi stoking dimasuk kan bawang tadi dan sarungkan pada kaki anak yang dipakaikan stoking nipis tadi.. Cara dua lapis nie untuk elak kaki anak melepuh dengan kepanasan bawang putih tue. takut melepuh pulak kulit anak kan..

6) Amakan bagi makan VCO (Virgin coconut oil) dengan serbuk habtussauda. 

7) Minum air barli.

8) Pakaikan baju berlubang untuk mengeluarkan haba panas dari badan.

9) Kerapkan breastfeeding anak. So maknanya, ibu jugak kena jaga permakanan pada waktu ini.

10) Ini aku selalu buat. Sup tulang ayam yang direneh selama 12jam. Dalam sup nie kena banyakkan bawang putih, halia, bawang dan PEVOO. Resepi aku akan post next entry ye.. Mudah sangat dan yang paling best anak dara tue boleh makan sendiri dan mintak tambah sampai 3 kali..


Kalau boleh elakkan anak kecik kita dari diberi makan ubat kerana badan mereka
sebenarnya sudah ada antibody yang boleh melawan penyakit.

Kalau dari kecil dah diberi ubat, takut nanti antibodi dan terbiasa 
dan penyakit senang hinggap..

Aku tidak sepenuhnya amalkan cara alami untuk kehidupan kami seharian.
Tapi mana yang dapat aku buat, aku akan cuba amalkan..

Oklah.. aku pun dah nak off laptop nie.. Baru lepas tidokan simanja tue..
Nak kemas rumah sikit sebab family in law nak datang tidur .
First time nak datang tidur since kami pindah rumah sendiri december lepas.
So nak kemas apa yang patut nak menyambut special guests esok..





04 June 2015

Parti costume Qaseh yang pertama ....... Kizsport & Gym Great Eastern Mall

12:07 PM 1
Last 2 months, kami menghadiri majlis sambutan hari lahir 
anak sahabat kami di Great Eastern Mall, Jalan Ampang

Tema nya Superhero. So Qaseh dapat Superhero Wonderwomen.
Aku dengan segera google la kalau ada yang jual costume tue.
Tapi susah nak dapat untuk saiz baby kan..
My lil wonder girl

Dapat idea untuk DIY je.
Next post aku akan sertakan cara membuat costume tue ye.
Dengan kekreatifan aku yang tak seberapa nie, aku berjaya menyiapkan
satu costume lengkap buat Qasehku.

Majlis di adakan di Kidzsport & Gym di Great Eastern Mall.
Kalau sesiapa nak buat birthday party untuk anak-anak memang sesuai.
Boleh refer di sini Kizsports & Gym


03 June 2015

BCard Rewarded - Chatime Strawberry Pudding Auliat

1:36 PM 1
Lunch hari jumaat kan panjang, 2 jam jugak.. so decided kluar mak ke Jusco AU2 tapi melencong ke Wangsa Walk je.. Lagipun dengan ofis lebih kurang 2-3km je.

So dah jalan-jalan, so tetiba nak minum Chatime la.. My fav is Strawberry pudding Auliat
yang addicted tue.. Aku pun tunjukkan BCARD tue..

Suprisenya !!! Point aku tue tak la banyak coz baru je join kan..
Tapi terkejut la coz aku hanya perlu bayar RM1.10 sahaja untuk tall size.
Memang rasa nak melompat je.. hihihi over pulak kann..

Tapi seronok la if kita jadi membership and at the end kita dapat pengurangan harga ke kan..
Memang hari nie sedut Stawberry pudding Auliat dengan happy nya
Hahaha..

So, ada bagusnya la buat BCARD nie.. bukan untuk Chatime aje... tapi boleh
guna untuk banyak restaurant, hotels, farmasi dan banyak lagi..

Nak cerita banyak memang sampai esok tak habis. So boleh la klau sesiapa nak
tahu lebih lanjut tentang BCard nie boleh google ke BCard B Rewarded.