10 October 2011

Ulang Tahun Pertama - 8 Oktober 2011

4:56 PM 0
Buat Encik Suami yang tercinta,
Sangat diriku bertuah memiliki mu,
Seorang yang mencintai diri ini sepenuhnya.
Dikau sungguh bermakna dalam hidupku,
Tanpa mu diriku hanyut.


Buat Encik Suami ku tercinta,
Ciptanya dirimu hanya untuk ku
Tiada dua dan tiganya.

Kehadiran mu membuatku gembira,
Suka duka kita bersama,
Pasti kita berjaya bersama

Buat Encik Suami ku tercinta,
Bersatunya kita membuatku mengerti
Impian diri ini ditepati
Disatukan dikau dengan diri ini.

Buat Encik Suami ku tercinta,
Setahun kita bersatu,
Cukup membuat diriku mengaku,
Dikau Tercipta Untukku
Semoga kita tetap bersatu,
Hingga ke akhir waktu,
Semoga Allah Swt merestu.

Buat Encik Suami ku tercinta,
Hanya kupinta darimu
Cintailah diriku , Isteri mu
Hingga akhir Hayat mu
Janjiku akan bersamamu selalu
Tak kira masa dan waktu,
Itu Sumpah Janji ku.



Ya Allah…
Sekiranya suamiku ini adalah pilihan Mu di Arash
Berilah aku kekuatan dan keyakinan untuk terus bersamanya
Sekiranya suamiku ini adalah suami yang akan membimbing tanganku dititian Mu
Kurniakanlah aku sifat kasih dan redha atas segala perbuatannya
Sekiranya suami ku ini adalah bidadara untuk ku di Jannah Mu
Limpahkanlah aku dengan sifat tunduk dan tawaduk akan segala perintahnya
Sekiranya suami ku ini adalah yang terbaik untukku di Dunia Mu
Peliharalah tingkah laku serta kata-kataku dari menyakiti perasaannya
Sekiranya suami ku ini jodoh yang dirahmati oleh Mu
Berilah aku kesabaran untuk menghadapi segala kerenah dan ragamnya

Tetapi ya Allah…
Sekiranya suami ku ini ditakdirkan bukan untuk diriku seorang
Kau tunjukkanlah aku jalan yang terbaik untuk aku harungi segala dugaan Mu
Sekiranya suami ku tergoda dengan keindahan dunia Mu
Limpahkanlah aku kesabaran untuk terus membimbingnya
Sekiranya suamiku tunduk terhadap nafsu yang melalaikan
Kurniakanlah aku kekuatan Mu untuk aku memperbetulkan keadaanya
Sekiranya suamiku menyintai kesesatan
Kau pandulah aku untuk menarik dirinya keluar dari terus terlena

Ya Allah…
Kau yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untukku
Kau juga yang Maha Mengampuni segala kesilapan dan keterlanjuranku
Sekiranya aku tersilap berbuat keputusan
Bimbinglah aku ke jalan yang Engkau redhai
Sekiranya aku lalai dalam tanggungjawabku sebagai isteri
Kau hukumlah aku didunia tetapi bukan diakhirat Mu
Sekiranya aku engkar dan derhaka
Berikanlah aku petunjuk kearah rahmat Mu

Ya Allah…
Sesungguhnya aku lemah tanpa petunjuk Mu
Aku buta tanpa bimbingan Mu
Aku cacat tanpa hidayah Mu
Aku hina tanpa Rahmat Mu

Ya Allah…
Kuatkan hati dan semangatku
Tabahkan aku menghadapi segala cubaan Mu
Jadikanlah aku isteri yang disenangi suami
Bukakanlah hatiku untuk menghayati agama Mu
Bimbinglah aku menjadi isteri Soleha

Hanya pada Mu, Ya Allah…
Ku pohon segala harapan
Kerana aku pasrah dengan dugaan Mu
Kerana aku sedar hinanya aku
Kerana aku insan lemah yang kerap keliru
Kerana aku leka dengan keindahan dunia Mu
Kerana kurang kesabaran ku menghadapi cabaran Mu
Kerana pendek akal ku mengharungi ujian Mu

Ya Allah Tuhanku…….
Aku hanya ingin menjadi isteri yang dirahmati
Isteri yang dikasihi
Isteri yang soleha
Isteri yang sentiasa dihati
Amin, Ya Rabbi Allamin…….


08 October 2011

Warkah Untuk Isteri - 1st Anniversary

12:58 PM 1
Assalamualaikum
sudah genap setahun kami berkahwin...masih ingat lagi pada waktu ini tarikh yang sama tetapi hari jumaat ( 08-10-10 ) aku telah melafaskan akadku....Alhamdulillah setelah berkawan hampir empat tahun sebelas bulan ( 06-11-05 ) aku telah menjadi suami yang sah kepada si isteri dengan sekali lafaz...Syukur Alhamdulillah...Kehidupanku bersama isteri tercinta bertukar sama sekali selepas ijab kabul...Pada awal kehidupan biasa sahaja yerlaa tengah mood honeymoon laa katakan...Hari berganti hari kehidupan kami bertambah cool tetapi alhamdulillah dugaan yang datang syukur boleh kami atasi dengan table talk, pillow talk or dinner talk...Itulah pendekatan yang kami lakukan dalam menguruskan hal rumahtangga kami...Aku tidak kata yang aku pandai dalam segala hal tetapi apa yang kami praktikkan kebanyakkannya dari pengalaman dari orang lain, banyak berfikir sebelum melakukan sesuatu, banyak bersabar dengan kerenah masing-masing dan etc...Alhamdulillah berkat doa kami dugaan yang dihadapi tue berjaya kami atasi...Diawal perkahwinan ini, kewangan aku bersama isteri masih tidak lagi stabil tetapi kami cuba sedaya upaya untuk tidak berboros semasa hidup bujang dulu...Alhamdulillah rezeki kami murah, aku telah mendapat kerja yang baru dengan tugasan yang lebih banyak lagi dan isteriku pula kerjanya semakin hari semakin bertambah dengan monthly sales targetnya dapat achieved...Dengan perkembangan ini, kewangan kami sedikit demi sedikit berjaya kami atasi dan dalam masa yang sama kami juga telah membeli tempat kediaman dan jentera tunggangan...Dua perkara yang kami fikir penting yang perlu ada bagi pasangan yang baru berkahwin...rumah dan kereta...Aku berharap kehidupan kami selepas ini akan diberkati oleh-NYA dengan penuh kasih sayang dan dikurniakan anak-anak yang soleh dan solehah secepat yang mungkin...AMIN...Yerlah zuriat nie adalah ANUGERAH dari ALLAH bukannya hadiah...betulkan?...Agar perkahwinan kami bahagia sehingga ke akhir hayat kami dan dikurniakan anak-anak yang soleh dan solehah yang diberkati oleh NYA dunia dan akhirat...AMIN

Ya Allah, ampunkanlah dosa ibu bapa kami dan keluarga kami, berikanlah kesihatan yang baik kepada mereka, murahkanlah rezeki mereka, lindungilah mereka daripada gejala yang tidak diingini berlaku, berkatilah kehidupan mereka dengan penuh kasih sayang...Amin

Ya Allah, ampunkanlah dosa ku dan isteriku, murahkanlaa rezeki kami sesungguhnya kami bersyukur dengan limpah rahmat mu Ya Allah, berikanlah petunjuk dan hidayah-Mu kepada kami agar akidah kami tidak terpesong, Ya Allah berikanlah kesihatan yang baik kepada kami agar dapat kami beribadah kepadamu Ya Allah, hilangkanlah sifat keji, syak wasangka dan iri hati yang terdapat dalam diri kami, Ya Allah, berkatilah kehidupan kami dengan penuh kasih sayang dan kurniaan zuriat yang soleh dan solehah...Ya Allah ya tuhanku, aku bersujud dan berdoa kepada-Mu agar kurniakanlah kami anak-anak dari darah daging kami yang soleh dan solehah yang diberkati oleh-Mu dunia dan akhirat secepat yang mungkin, sesungguhnya aku tidak mampu menahan kesedihan yang dialami oleh isteriku, Ya Allah, aku berdoa kepada mu agar berikanlah peluang kepada aku dan isteriku untuk menjadi ibu-bapa yang mithali dalam mendidik anak-anak kami jalan ke arah-Mu Ya Allah...Ya Allah Ya Tuhanku, Engkau perkenankanlah doa hamba-Mu yang hina ini, susungguhnya hanya Engkau yang aku Sembah dan Sujud, sesungguhnya hanya Engkau Yang Maha Mengasihani, Maha Mendengar, Maha Melihat, Maha Kuasa dan Maha Besar...Ya Allah Ya Tuhanku, sesungguhnya hanya Engaku yang tahu akan isi hati kami...hanya pada-Mu kami bertawakkal dan berdoa...AMIN...


Yang Masih Bernafas
Afey.

02 October 2011

Love Song....

11:40 PM 0
Tetiba teringat one of my love songs yang really i admired.
Lagu Purest of  pain by Son By Four.

Actually ader lagi lagu from this group yg me suka sangat2. Coz masa tue kan tengah hebat
Telenovela  Mis Tres Hermanas.

And that time tengah bercinta dengan sorang mamat tue la..Dia yang carikan CD Son by Four.
So i still remember lagu-lagunya.
Tapi yang Fav  - Cuando Seas Mia & A Puro Dolor.


Voy a desnudar tu alma beso a beso hasta sentir
Que tu cuerpo se derrama como lluvia sobre mÃ
Por el borde de tu espalda voy a dibujar mi amor
Sin ocultar esta pasión

Cada latido de tu corazón
Cada suspiro tuyo me pertenecerá

Cuando seas mÃa ya lo verás, baby
Todas las noches serán buenas para hacerte el amor
Cuando seas mÃa en cada sueño voy a estar yo
Te voy hacer buscar, pedir, rogar mi calor

Voy a deshojar tus sueños como la más bella flor
Voy a vivir para siempre como esclavo de tu voz
Desde el arco de tu ceja hasta tu dulce intimidad
Caricias yo voy a sembrar

Cada latido de tu corazón
Cada suspiro tuyo me pertenecerá

Cuando seas mÃa
(Solo mÃa)
Ya lo verás, baby
Todas las noches serán buenas para hacerte el amor
Cuando seas mÃa en cada sueño voy a estar yo
Te voy hacer buscar, pedir, rogar mi calor

Entrégate y yo te haré vibrar
Suplicarás que te ame más
En mis brazos volarás, hasta el cielo llegarás
No escaparás jamás

Cuando seas mÃa ya lo verás, baby
Todas las noches serán buenas para hacerte el amor
Cuando seas mÃa en cada sueño voy a estar yo
Te voy hacer buscar, pedir, rogar mi calor
Baby vas a pedir, vas a pedir mi calor

Cuando seas mÃa

Petua Rasulullah Untuk Rawatan Demam

12:32 AM 0

1. Daripada Ibn Abbas r.a, Nabi s.a.w bersabda:
“Sesungguhnya demam adalah daripada percikan api neraka,kerana itu sejukkanlah badan yang demam itu dangan air, atau baginda dengan kata lain adalah air zam-zam. Renjislah air kepada tubuh atau berendam di dalam air.”


2. Daripada Anas bin Malik, Rasulullah s.a.w bersabda:
“Apabila salah seorang daripada anda demam,hendaklah merenjiskan air sejuk ke atas tubuh badannya sebanyak 3 malam pada waktu sahur.”
 


3.Daripada Nafi’ bin Jubir, katanya Rasulullah s.a.w bersabda:
“Apabila salah seorang daripada anda demam, sesungguhnya demam itu adalah sebahagian daripada api neraka,hendaklah memadamkannya dangan air sejuk.Hendaklah berendam dalam sungai yang mengalir,mengadap aliran air selepas solat subuh dan sebelum naik matahari ,dan hendaklah membaca Basmalah. Hendaklah berendam selama tiga kali selama 3 hari. Jika tidak sembuh cubalah sebanyak 5 kali, 7 kali atau 9 kali. Sesungguhnya ia tidak akan melebihi daripada 9 kali InsyaAllah..”



4. Daripada Jabir r.a katanya:
“Rasulullah s.a.w pernah menemui Ummu al-Sa’ib kerana melawatnya.Baginda bersabda: “Kenapa anda menggigil? Jawabnya: Demam dan tidak ada keberkatan daripada Allah padanya. Sabda baginda s.a.w: “Jangan mencaci demam,kerana sesungguhnya ia menghapuskan kesalahan anak Adam,sebagaimana mesin penghembus api menghapuskan karat-karat pada besi.”



Sebab itulah Nabi Muhammad s.a.w bersabda yang maksudnya: “Setiap penyakit itu ada penawarnya kecuali mati”.

01 October 2011

Semoga anak Mummy Lieza kembali sihat ....

11:56 AM 0
Last nite memang saje ajak my Dearie tido awal coz today kena kerja.
 Tp dlm duk pillow talk .. Ehemm ehemmm rahsia tau !!! Hihihi.. 
Dapat sms from my bff n dia mentioned yang baby dia br je kuar dr ICU coz doc detected ada nanah dlm paru- paru dia.. Terkejut sangat and me menangis bila terbayang badan baby yg kecik xtahu ape2 hidap penyakit yang kita sendiri tak duga..
So me terus call my bff and sembang la..sembang punya sembang xsedar dah sejam lebih kami duk membebel.. Ye la, my bff tue duk Utara so bila dapat sembang memang lupa diri la..
Ape2 pun, Mummy Lieza and Baba Fey will pray for you Aqil Rayyan .. Semoga Aqil kuat semangat.. Insyallah Amin.....