29 October 2018

TAIWAN EXPO 2018 - KERJASAMA DENGAN MYDIN MENGANJURKAN PESTA MAKANAN HALAL TAIWAN

2:22 PM 4

KERJASAMA DENGAN MYDIN MENGANJURKAN PESTA MAKANAN HALAL TAIWAN | 「TAIWAN EXPO 2018 di Malaysia」 diadakan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) dari 25 sehingga 27 Oktober 2018. Pameran「Taiwan Halal Pavilion」adalah ditempatkan di Gerai No. 402. Pengunjung-pengunjung pameran dijemput mencuba makanan-makanan halal di pameran tersebut dan berbincang mengenai peluang kerjasama.
KERJASAMA DENGAN MYDIN MENGANJURKAN PESTA MAKANAN HALAL TAIWAN
Menurut Indeks Pelancongan Muslim Sedunia (GMTI) MasterCard-CrescentRating 2018 yang terbaru, Taiwan telah menduduki tempat ke-5 untuk kali pertama sebagai destinasi pelancongan terbaik antara negara-negara selain dari Organisasi Islam. Tahun ini, Pusat Halal Taiwan juga telah menerima Anugerah Emas MTC dalam kategori Persekitaran dan Kemudahan Mesra untuk Muslim daripada Majlis Pelancongan Malaysia (MTC), ini pun terbukti usaha-usaha Taiwan telah diiktiraf di peringkat antarabangsa. Dengan lebih daripada 20 juta Muslim di Malaysia, dan ia juga adalah pasaran Islam yang paling terbuka dan maju di Asia Tenggara, sama juga mempunyai kaum Cina yang besar, ini telah menjadikan lebih mudah untuk pengeluar-pengeluar Taiwan menyesuaikan diri dan merupakan salah satu lokasi pilihan penting untuk produk-produk halal Taiwan di luar negaranya. Untuk membantu pengeluar-pengeluar Taiwan mengembangkan pasaran halal di luar negara, Pusat Halal Taiwan akan menjemput pembeli-pembeli asing ke Taiwan untuk mengadakan pameran perolehan setiap tahun, dan menargetkan pasaran baharu seperti Selatan dan Timur Tengah, dan terus berusaha untuk mencapai lebih banyak peluang perniagaan untuk pengusaha-pengusaha Taiwan.
KERJASAMA DENGAN MYDIN MENGANJURKAN PESTA MAKANAN HALAL TAIWAN


KERJASAMA DENGAN MYDIN MENGANJURKAN PESTA MAKANAN HALAL TAIWAN
KERJASAMA DENGAN MYDIN MENGANJURKAN PESTA MAKANAN HALAL TAIWAN
"Pesta Makanan Halal Taiwan" Mydin akan diadakan dari 25 Oktober sehingga 4 November 2018, selama dua minggu di SAM Groceria NU Sentral, dan ia akan mempamerkan lebih daripada 100 jenis makanan halal Taiwan yang berkualiti tinggi, termasuk buah kering Taiwan, cuka buah yang sihat, kuih-muih Taiwan yang lazat yang selalu dibeli sebagai buah tangan, makanan ringan dan dan pencuci mulut, dan sebagainya. Semua produk yang dipamerkan adanya pensijilan halal, yang boleh dimakan tanpa sebarang kebimbangan.



Untuk maklumat lanjut, boleh layari 

23 October 2018

APLIKASI CANNIS MILIK MALAYSIA BAKAL DISENARAIKAN DI NASDAQ PADA TAHUN 2021!

9:20 PM 26
APLIKASI CANNIS MILIK MALAYSIA BAKAL DISENARAIKAN DI NASDAQ PADA TAHUN 2021!| Assalamualaikum korang. Hari ahad yang lalu Liez telah dijemput untuk menghadir satu persidangan yang semakin mendapat tumpuan di Asia Tenggara. Persidangan apa yang hebat sampai mendapat sambutan sebegitu ye??


Persidangan yang mendapat perhatian dan dihadiri lebih dari 3000 peserta yang di adakan di Kuala Lumpur Convention Centre ini bakal disenaraikan di Nasdaq. Semakin hebat aplikasi Cannis kerana berjaya mengumpul lebih 100,000 pengguna dalam masa kurang dari dua bulan ia dilancarkan dan telah memperluaskan pasarannya dengan pesatnya di banyak negara Asia Tenggara.

Apa itu Cannis ?? >> APLIKASI CANNIS GABUNGKAN E-DAGANG 7 DALAM 1

Nasdaq merupakan bursa saham Amerika dan merupakan kedua terbesar di dunia dengan permodalan pasaran, di belakang hanya Bursa Saham New York dengan Cap pasaran (11,860 bilion USD) dan pertukaran elektronik pertama yang membolehkan para pelabur membeli dan menjual stok pada sistem berkomputer, cepat dan telus, tanpa memerlukan lantai perdagangan fizikal.

Dato 'Ching Eu Boon, Ketua Pegawai Eksekutif  
"The Upcoming Greatest Star in Nasdaq" bersama 3000 peserta Cannis bahawa perkongsian Cannis tidak terhad kepada teknologi terkini, seperti teknologi digital, pangkalan data yang besar, kecerdasan buatan, penggambaran dan perfileman, ubat-ubatan preventif, industri kecantikan, teknologi terkini dalam pertanian dan banyak lagi. Kami berharap perkongsian strategik dengan industri-industri tersebut dalam memenangi kepercayaan pengguna dan meningkatkan pengalaman pengguna akhir lancar O2O."

Muat turun Aplikasi dan Perbelanjaan Pengguna telah mencipta rekod baru dalam sejarah, Cannis dilahirkan pada era yang tepat dan terbaik.


Menurut rekod suku ketiga tahun 2018, 'App Store' menjadi popular dan menguntungkan dimana jumlah muat turun aplikasi yang komprehensif di App Store dan Google Play telah melebihi 29 bilion, kenaikan 10% berbanding terdahulu. Juga perbelanjaan pengguna global telah mencapai hampir 20 bilion dolar AS, kenaikan 20% berbanding dengan musim yang sama pada masa lalu dan telah mencipta rekod sejarah baru. Jenis aplikasi dalam kategori muat turun, permainan, hiburan dan aplikasi penyiaran videoa terus menjadi yang paling banyak dimuat turun. Prestasi yang mengalakkan dari dua jenis Aplikasi yang sama memerlukan kandungan kreatif  bagi memenuhi permintaan pasaran.

Pada keseluruhannya, suku ketiga tahun 2018, App Store dan Google Play kedua-duanya mempunyai sejarah muat turun yang lebih tinggi dalam perbelanjaan pengguna. Ini menunjukkan trend pasaran App akan terus meningkat dan bergantung kepada populariti penggunaan telefon pintar, menyediakan pembelanjaan tanpa henti dan potensi pembangunan yang besar. Dan kerana itulah, Cannis memberi tumpuan kepada industri yang paling cepat berkembang, menyediakan platform integrasi, mewujudkan fungsi 7-dalam-1 yang kuat.

Mod Maya-Realiti yang digabungkan dengan Mod O2O

App Cannis bukan sahaja menggabungkan fungsi inovatif setiap bulan tetapi juga melabur dana besar secara selektif di industri tren luar talian, dengan  jangkaan menyambung aliran perbelanjaan keseluruhan pengguna luar talian dengan pangkalan data dalam talian, untuk memulakan membina model O2O, mengadakan promosi pemasaran terdahulu, pembekal ahli dalam talian dan luar talian dengan cekap, dan perkhidmatan penghantaran barangan 'back-end' menjadi lebih lancar.

Untuk ahli-ahli Cannis, mereka boleh menggunakan diskaun dalam talian, termasuk pembelian di kedai runcit dan rakan kongsi strategik Cannis. Setiap mata ganjaran dalam talian boleh digunakan sebagai diskaun yang membantu pengguna menjimatkan wang juga membolehkan ahli memenangi hadiah utama  melalui perkongsian.

Ketua Pegawai Operasi Cannis, Encik Mohammad Mustaqim Bin Abdullah menegaskan bahawa platform itu secara aktif akan menjalankan susun atur yang komprehensif untuk perkhidmatan dalam talian dan luar talian, supaya gedung yang sedia ada tidak lagi dibatasi oleh saiz atau sekatan serantau ruang. Melalui mod Cannis e-commerce dan  keutamaan belanja, maklumat pedagang boleh diperolehi dengan kos terendah ke pasaran sasaran yang tepat, oleh itu memaksimumkan keberkesanan pengiklanan.

Rakan Strategik Cannis

Rakan-rakan strategik yang hadir pada hari tersebut termasuklah Dr. Eco-Dr. Coco Alex; Produser Syarikat Produksi Da Motion, Encik Along; Pengarah Kreatif (凯 优 影视 控股 有限公司), Miss Bo Bo; LongTV Sdn. Encik Chis Yen; Weber PDT Pusat Kesihatan Rawatan Kanser Prof Madaya Dr. Martin E. Roberts; Ketua Pegawai Eksekutif (名 资 股份有限公司), Encik (蔡逸群) dan Dr. DNA Encik Jannings Lee.

Tan Sri Datuk Sri Tee Keat, Konsul Kehormat Republik Slovakia
"Cannis mempunyai ketajaman idea terhadap perkembangan trend. Melalui analisis pangkalan data yang besar, mereka secara tepat mempelajari keperluan sebenar pengguna. Budaya etnik yang kaya di Malaysia juga membantu mengembangkan perniagaan ke seluruh dunia, bagi menarik rakan strategik pada masa hadapan. Sama ada dalam pemasaran media atau strategi pembangunan, Persembahan mereka sangat luar biasa."

Cannis adalah aplikasi bersepadu pertama di dunia yang menyediakan pengguna dengan pelbagai aplikasi App ini, penyiaran langsung, e-dagang, diskaun membeli belah, rangkaian sosial, video pendek, permainan dan pembayaran, semuanya boleh didapati di Cannis App. Cannis yakin bahawa mempunyai pelbagai kumpulan etnik dan budaya Malaysia sebagai titik permulaan, lebih mudah untuk mengembangkan Cannis dari Asia Tenggara ke seluruh dunia.


“YOU THINK KIT, WE BUILT IT”

Website :  
https://cannis.app/

Facebook :  
www.facebook.com/CannisApp

Instagram :  
www.instagram.com/CannisApp

19 October 2018

RESEPI AYAM GORENG KOREA SEDAP HINGGA MENJILAT JARI

6:09 PM 12

RESEPI AYAM GORENG KOREA SEDAP HINGGA MENJILAT JARI | Assalamualaikum. Hai korang. Siapa peminat makanan korea atau teringin sangat nak makan makanan korea terutama ayam goreng korea tu? Liez tahu ramai yang suka makanan korea ni tapi biasa lah nak pergi makan di restoran, mahal atau nak kerestoran tu jauh dari rumah. Macam Liez, teringin sangat nak rasa ayam goreng korea yang viral sekarang. Alaaaa~ yang famous sekarang ayam di gulung dengan cheese cair tu. Liez seorang je yang teringin, En. Suami Liez memang tak heran bab makan ni sebab dia jaga badan.

Kalau yang follow Facebook Liez mesti tau, Liez ada update pasal makanan korea yang dipesan oleh MIL Liez. MIL memang suka makanan korea, cerita korea tau. So Liez terjebak sama la hihihi~ sempat paw sikit makanan tu antaranya Gochujang dan Gochukoru. Semua bahan makanan korea tu Liez beli dengan agen Ommasan yang kebetulan stay di kondo Liez. Memang mengundang la kan. Senangla MIL dapat stock nanti.

Semalam Liez ke Giant Batu Caves dan ternampak kepak ayam. Terus datang semangat nak cuba buat ayam goreng korea tu. Terus sambar la 1 pek kepak ayam ada dalam 4 ketul. Proses bermula bila anak-anak tengah tido waktu tengahari. So senang la nak buat tanpa gangguan kan!

Bahan untuk diperap~
4 ketul kepak ayam (basuh dan toskan)
2 ulas bawang putih(dicincang)
serbuk lada hitam
garam
tepung jagung (untuk disalut)

Cara penyediaan:
* nota: ayam akan digoreng dua kali untuk memberikan keranggupan.
> kepak ayam tadi di perap dengan semua bahan kecuali tepung jagung dalam 30 minit.
> salut kepak ayam tadi satu persatu dengan tepung jagung.
> panaskan minyak dan goreng selama 10 minit.bila nampak hendak kekuningan boleh angkat dulu. Kemudian goreng baki ayam yang ada. Proses yang sama dan angkat.
> bersihkan minyak tadi dari tepung-tepung gorengan awal tadi.masukkan semula ayam yang digoreng pertama tadi. selepas 5- 10 minit baru masukkan ayam baki gorengan kedua tu. Masak hingga kekuningan dan angkat.

Bahan untuk sos~
1 ulas bawang putih (dicincang)
2 sudu makan Gochujang
1 sudu makan cuka apple
1  sudu makan soy sauce
2 sudu madu
2 sudu air panas
biji bijan (disangai)
garam

Cara penyediaan:
> tumis bawang putih dengan sedikit minyak
> bila bawang agak hendak garing,masukkan gochujang dan air panas.
> kemudian masukkan cuka apple, soy sauce, madu dan garam.
> bila campuran bebuih, tutup api dan masukkan ayam tadi. Gaul biar semula disalut sos. tabur kan bijan dan hidangkan.



Nota:
1. kuantiti sos ikut selera masing-masing. Sukatan yang Liez bagi sesuai untuk 4 ketul kepak ayam.
2. sos tidak begitu pedas,jika nak lagi pedas boleh letak Gochukoru.

Kali pertama rasa memang sedap tau.. Ayamnya ranggup walaupun disalut dengan sos tu.. krup krap krup krap guysss!!! kena cuba k.

JAMU SELERA MENU ISTIMEWA DI INDOBOWL CAFE

10:30 AM 21

JAMU SELERA MENU ISTIMEWA DI INDOBOWL CAFE | Assalamualaikum. Minggu lepas Liez berkesempatan ke satu cafe yang menyajikan mee segera sebagai menu utama. Makan lagi!!! hai la Liez ni, asyik pasang niat nak diet tapi ke laut je hahahha~ Cafe yang Liez terjah ni pernah viral di social media kerana keunikkan dan kelainan dalam setiap hidangannya. Hmmm, sound interesting kan?


INDOBOWL CAFE SUNGAI BESI
Indobowl cafe ini di inspirasikan untuk memperkenalkan menu makanan berkonsepkan street food atau makanan jalanan yang terkenal di Indonesia. Makanan utama yang digunakan ialah mee segera Indomie. Sebenarnya Liez teruja nak cuba menu viral yang popular dan menjadi pilihan pelanggan di Indobowl cafe ini. Antara menu yang Liez cuba


Jumbo Mambo Seafood Soto @ RM 39.90
Menu ini didatangkan dengan portion yang sangat besar. Boleh dimakan untuk 2hingga 4 orang. perrghhh~ memang jenuh nak habiskan tau. Kalau korang datang ramai, memang sesuai order Jumbo Mambo Seafood Soto ni. Isinya penuh dengan pelbagai makanan laut seperti udang besar, sotong, isi ketam dan fishball. Standard rasa soto dan yang penting pedas. Baru la terangkat!


Indomie Salted-egg Chicken @ RM 11.90
Ini adalah favourite Liez. Dalam satu mangkuk Indomie ada beberapa ketul isi ayam yang digoreng dan disalut dengan kuning telur masin. Dimakan dengan sambal belado, telur mata kerbau dan hirisan timun. Pergghh~ memang sedap sebab secocok dimakan dengan sambal tu.



Indomie Cheesy Chicken Chop @ RM 14.90
Menu yang sangat sesuai untuk yang sukakan cheese dan tidak pedas. Maknanya korang boleh order untuk anak-anak makan. Semangkuk Indomie dihidangkan bersama ayam yang di pan-grilled dan dituang cheese cair, telur mata kerbau dan hirisan timun.



Satay Ayam Madura (set of 5) @ RM 8.00
Kalau tengok macam satay ayam biasa tapi sebenarnya lain. Ia saluti dengan kuah kicap istimewa dan ditabur dengan hirisan bawang. Ada satu rasa istimewa iaitu rasa Indonesia di situ. Haa! macam mana nak terangkan rasa Indonesia tu? Tak tahu nak terangkan. Mungkin sebab Liez ada darah keturunan Minang Indonesia so boleh tahu rasa Indonesia tu. Sedap!!



 Giant Es Cendol (kiri) Giant Soda Gembira (kanan) @ RM8.90
Minuman ini memang korang kena share 3 orang pun boleh. Memang besar gelasnya. Giant Es Cendol pekat dengan rasa lemak santanya. Giant Soda Gembira tu adalah air sirap bandung yang dicampur air soda dan biji selasih.


Antara menu yang Liez cuba, Liez memang suka dengan Indomie Salted-egg Chicken dan pilihan kedua adalah Satay ayam Madura.
Liez bagi 8/10, yeay!!

Bagi yang tak makan mee segera atau Indomie, ada juga menu-menu lain yang boleh korang cuba disini iaitu pilihan nasi goreng, pilihan Indomie, satay dan sambal matah special.



Dekorasi Indobowl cafe ni memang cool, suasana dan dekorasi cafenya sangat simple dan minimal. Tidak terlalu sarat dengan dekorasi dan yang penting rasa relax. Liez suka suasana macam ini sebabnya Liez dapat menikmati makanan dengan lebih fokus dan tenang..ahak~ Poyo tak? hihihi. Untuk cafe pula Liez bagi 10/10 sebab Liez sukakan suasana yang ringkas dan bersih dan tiadabau yang tidak menyenangkan.







Kalau korang nak cuba makan Indomie dengan citarasa lain dari yang lain,boleh ladatang ke Indobowl Cafe. Mepunyai 2 cawangan, satu di Subang Jaya dan yang kedua di Sungai Besi. Kalau nak datang makan beramai-ramai boleh buat tempahan seperti details dibawah.
Cawangan: Indobowl SS15

66, Jalan SS 15/4C, SS15

47500 Subang Jaya


Cawangan : Indobowl Sungai Besi

72, Jln Tasik Utama 7, Lake Fields
Sungai Besi, 57000 Kuala Lumpur

Hubungi:
019- 542 6869

Waktu Operasi:
Isnin hingga Ahad 
10 pagi hingga 10 malam

Website:

Facebook:

Instagram:

17 October 2018

APLIKASI MMSOS BERI BANTUAN KECEMASAN DAN PERLINDUNGAN 24 JAM

4:09 PM 20

APLIKASI MMSOS BERI BANTUAN KECEMASAN DAN PERLINDUNGAN 24 JAM | perasan tak korang yang Liez kerap share mengenai satu aplikasi yang memberi bantuan tak kira ketika kecemasan atau perlindungan di Facebook dan Instagram? Ok hari ini Liez terangkan lebih lanjut mengenai aplikasi MMSOS ini.

APAKAH MMSOS?
Satu aplikasi yang diwujudkan oleh MMSynergy Sdn Bhd dalam membantu orang ramai mendapat bantuan awal ketika dalam kecemasan, bantuan keselamatan dan kemalangan.
MMSOS yang bermaksud Most Momentum SOS Asist adalah teknologi terkini untuk mendapatkan bantuan segera dengan menekan 'PANIC BUTTON'

JENIS BANTUAN DISEDIAKAN MMSOS?
MMSOS memberi bantuan 24 jam sehari, 7 hari seminggu selama 365 hari setahun tanpa henti. Bermakna korang boleh dapatkan bantuan bila-bila masa dan dimana sahaja. Bantuan tidak kira kemalangan di rumah, di jalan raya, kecemasan rumah terbakar atau diragut penjenayah atau bantuan ketika kereta rosak atau merasa diri terancam. Semua bantuan kecemasan dan bantuan keselamatan akan tiba sepantas mungkin.



BAGAIMANA MMSOS BERFUNGSI?



  1. Bila korang didalam kecemasan atau perlukan bantuan, tekan 'PANIC BUTTON' di aplikasi MMSOS
  2. Emergency alert yang dihantar akan diterima oleh SOS Response Team.Mereka akan mengenalpasti lokasi dan bantuan yang akan dihantar.
  3. Bantuan akan sampai secepat mungkin 

Mudahkan? Korang tak perlu lagi membuat panggilan telefon kerana MMSOS memberikan bantuan terus dengan bantuan PDRM, Bomba, Rela, Persatuan Kepolisan Kominiti, Ambulan dan hospital juga pihak motor asist.


KEISTIMEWAAN MMSOS?
Aplikasi MMSOS ini bukan sahaja memberikan bantuan tetapi memberikan kelebihan kepada penggunanya. Dengan bayaran RM1 sehari (RM365 setahun) korang akan diberikan keistimewaan lain seperti:

  • PERCUMA Personal accident insurance yang bernilai hingga RM50,000
  • PERCUMA Pemeriksaan kesihatan bernilai hingga RM365
  • Mendapat diskaun  40% untuk pakej percutian di Marina Island dan Holmes hotel group
  • 70% diskaun untuk tinted cermin kereta
  • Harga istimewa untuk memperbaharui insuran kereta dan penyelengaraan kereta
  • dan banyak lagi

Jangan tunggu lagi, muat naik sekarang aplikasi MMSOS di Apps Store atau di Playstores  http://bit.ly/2mC6Y03 dan isi butiran peribadi yang diperlukan dan hantar. Pembayaran boleh dibuat melalui Debit, kad kredit dan IBG. Hanya RM365 setahun dan pelbagai kelebihan dan keistimewaan pengguna MMSOS akan nikmati selain bantuan bila diperlukan.

Alamat : 
No. 2, Jalan Arfah 2, 
Seri Kuching Business Park, 
Off Jalan Kuching, 
51200 Kuala Lumpur.
Tel: 03-6242 4895

Website: 
http://mmsos.my

Facebook:
https://www.facebook.com/mmsos.my/

Instagram

https://www.instagram.com/mmsos20181/

RESEPI HOMEMADE TWISTIES SIHAT UNTUK ANAK-ANAK

1:20 PM 6

RESEPI HOMEMADE TWISTIES SIHAT UNTUK ANAK-ANAK | dah lama sebenarnya Liez tak buat homemade Twisties ni. Rasanya kali terakhir tahun lepas requested by En Suami. Sebenarnya, Liez pernah beli homemade Twisties dari dari seseorang tapi tak ingat dari mana. Beli 3 balang, habis di makan sekelip mata oleh kami empat beranak hihihi~

Ceritanya, Liez dah lama tak makan jajan since mengandungkan Qaseh 2013. Tapi nak dijadikan cerita, baru-baru ini Liez teringin nak makan tapi bila makan satu je~ terus rasa mual dan pening. Liez rasakan bahan perasanya terlampau banyak. Aduhh~memang terus buang jajan tu. Even anak-anak Liez memang jarang sangat Liez belikan diaorang jajan. Kalau beli pun, bagi makan bercatu sebab taknak anak-anak makan berlebihan.





Jadi bila En Suami dan anak-anak dah minta untuk buat, Liez pun google dan akhirnya dapat juga resepi homemade twisties ini. Serius senang dan yang penting sihat. Tak ada bahan perasa tiruan atau garam berlebihan. Boleh adjust ikut selera masing-masing. Ok, jom Liez kongsikan resepi dan cara penyediaannya.

Bahan-bahan:
Laksa kering
minyak masak secukupnya



Cara penyediaan
1. Panaskan minyak. Sebelum menggoreng laksa, patah-patahkan laksa.
2. Goreng laksa tadi hingga kembang dan angkat. Toskan.

Bahan perasa (dikisar halus)
Serbuk kari ikan 
Serbuk kari daging
Nestum 
Gula
Garam

Cara penyediaan
1. Masukkan bahan perasa dan laksa tadi dalam bekas besar. Goncang-goncangkan untuk menyalutkan perasa keseluruh laksa.

Nota:
1. Jika ingin pedas boleh lebihkan serbuk kari. Kalau nak kurang pedas, lebihkan nestum.
2. Untuk rasa biasa, blend halus habatussauda dengan garam. Gaulkan dengan laksa tadi.
3. Sebungkus laksa boleh buat 2 pek besar twisties tau.



Bila dah tahu buat homemade twisties ni memang Liez tak marah kalau anak-anak nak ulang makan. Dah tak risau garam atau perisa berlebihan. Korang boleh cuba untuk beri anak-anak makan tanpa was-was hihihi~Selamat mencuba!!

16 October 2018

NIYAZ DAN KOLEKSI KERETA PERMAINAN

9:00 PM 2
NIYAZ DAN KOLEKSI KERETA PERMAINAN | anak-anak dengan toys memang tak dapat nak dipisahkan. Dah lumrah kehidupan di awal usia permainan adalah salah satu medium pembelajaran kan? Sama macam Liez, nak juga bagi anak-anak barangan permainan. Tapi alhamdulillah rezeki anak-anak Liez memang murah sebab banyak toys yang dibeli oleh adik beradik Liez dan En Dearie.


Kalau kakak dia mewah dengan barangan permainan, Niyaz pun tak nak kalah. Banyak juga koleksi kereta mini, keretapi mini, jentera berat dan permainan lain. Kegemaran Niyaz buat masa ini ialah keretapi mini Thomas and friends.
Happy dapat koleksi Thomas and friends


Dan Niyaz akan bawa kenderaan kegemaran kemana sahaja dia pergi. Antara yang dibawanya adalah fire fighter truck tu. Dia akan usung klau keluar jemput kakaknya di sekolah, turun makan atau beli barang di clubhouse dan bawa tidur atas katil sekali hihihi~ bertuah tauuu





Permainan banyak tapi setiap pagi dia akan lambakkan semua toys dan ambil koleksi Thomas and friends untuk disambung. Tengoklah cara dia susun pun ada maknanya. Dan setiap tren tu mewakili mamanya, babanya, atok, opah, atok, nenek dan kakak dia hihihi~


Actually ada banyak juga koleksi keretapi mini kami dapat dari pembelian Happy Meal McDonalds. Even adik Liez yang bongsu dan wifenya akan beli juga untukd iberikan pada Niyaz. Mendalam sungguh minat Niyaz pada tren ni hihihi~ jangan pulak dah besar vita-cita nak jadi pemandu tren sudah!!! Niyaz juga ada koleksi kereta mini Hot Wheel. Macam-macam jenis kenderaan ada. Jenuh juga la Liez dan En.Suami mengutip simpan kalau datang mood Niyaz malas nak kemas..


CARA MEMBUAT BAWANG PUTIH GORENG RANGGUP DAN GARING

10:30 AM 5

CARA MEMBUAT BAWANG PUTIH GORENG RANGGUP DAN GARING | Dah jadi viral baru-baru ini dengan bawang goreng ranggup yang mendapat perhatian umum. Mana tak nya, makanan sedap dan mudah memang jadi perhatian kan? Makanan pulak tu. Liez pun terjebak sama nak cuba bawang putih goreng tu.

Umumnya tahu bawang putih ni memang bagus terutama untuk ibu-ibu dalam pantang. Tapi sebenarnya bawang putih ini banyak khasiat untuk semua umur yang ramai orang tidak tahu. Ramai yang tahu bawang putih ini kalau makan berlebihan akan membuatkan badan si pemakan berbau bawang putih juga.. haaaa~ betul macam Liez pernah bau dekat En. Suami Liez di pencinta bawang putih.. hahahha

Antara kebaikan bawang putih:
  1. mencegah batuk dan selsema
  2. merawat keracunan makanan
  3. mengawal berat badan
  4. menambah tenaga dan stamina badan
  5. merawat jerawat
  6. merawat penyakit kulat pada kulit
  7. menurunkan tahap gula dalam darah
  8. melindungi jantung dan menurunkan kadar kolestrol dan tekanan darah 
  9. mencegah dari kanser
  10. mengurangkan rambut gugur dan meredakan sakit gigi
  11. mengurangkan angin dalam badan
  12. membuang ketuat
  13. membantu megurangkan stress, kemurungan dan rasa cemas


Banyak lagi kebaikan bawang putih ni, nanti Liez story di entry yang lain. So Liez pun cuba buat bawang putih goreng dengan menghiris dengan harapan hirisan tu dah senipis yang boleh. Tapi bila digoreng ianya tidak ranggup dan sekejap je lembik. Jadi Liez google dan akhirnya Liez dapat dari instagram @emymellisa. Kalau tengok caranya agak renyah tapi hasilnya memang ranggup guysss!!! Liez dah siapkan video. So korang boleh la cuba nanti.

TIPS!!
Nak menjamin dari jari terluka terkena mata pisau peeler tu, cucuk bawang putih dengan garfu dan buat kaedah yang sama. Meman senang, cepat dan selamat.

SELEKSI HERBA DAN REMPAH McCORMICK KINI BERWAJAH BARU !!

2:00 AM 16

SELEKSI HERBA DAN REMPAH McCORMICK KINI BERWAJAH BARU !! | Assalamualaikum semua. Ramai tahu tentang produk herba dan rempah McCormick ni. Bagi yang rajin ke pasaraya dan ke seksyen rempah ratus mesti akan jumpa botol-botol kecil comel jenama McCormick ni. Liez antara yang suka beli herba dari jenama ini.

Terbaru, McCormick akan mempersembahkan seleksi herba dan rempah dengan wajah baru yang dengan menyuntik elemen segar untuk setiap produk yang dikeluarkan dengan pembungkusan terkini yang lebih menarik dan bergaya.
Dengan logo yang dikemaskini dengan penggunaan warna hijau, merah dan oren untuk setiap kategori produk memudahkan pengguna untuk mencari rempah, herba atau perasa yang dikehendaki. 
Inspirasi juga diperlukan ketika memasak? Jadi dengan McCormick baru ini ia disertakan dengan pelbagai cadangan dan idea tentang cara penggunaan produk McCormick, samada untuk ditaburkan diatas makanan,digandingkan dengan satu lagi produk McCormick atau ditambah didalam hidangan.
Mohan Alagappar, Pengurus Besar GBA Corporation Sdn Bhd, pengedar eksklusif  McCormick, “Sebagai pakar dalam pengeluaran herba dan rempah, Mc Cormick memahami pengguna kami dan mengetahui apa yang mereka ingini. Wajah baharu direka supaya lebih jelas dan lebih menarik pandangan, dengan nama produk lebih besar dan maklumat yang jelas untuk kesenangan pengguna kami. Paling penting, pembungkusan lebih menarik ini terus mencerminkan janji jenama kami untuk menambah kesegaran dan kelazatan rasa kepada setiap sajian masakan.”
Banyak produk McCormick sudah berwajah baharu, termasuk rangkaian produk popular seperti Black Pepper Cracked, Oregano Leaves, Paprika Ground, Mixed Herb, Chili Flakes dan lain-lain yang boleh didapati di saluran runcit utama dan juga pasar raya di seluruh negara.

Untuk maklumat lanjut tentang herba dan rempah McCormick atau idea-idea resipi, sila layari laman web www.mccormick.com.

10 October 2018

DATUMCORP LANCAR KEMPEN #DATUMHOMESFORALL DAN PERMAINAN MUDAH ALIH DATUM TAP

4:34 PM 21

DATUMCORP LANCAR KEMPEN #DATUMHOMESFORALL DAN PERMAINAN MUDAH ALIH DATUM TAP | Pada 6 Oktober yang lalu, Liez telah dijemput untuk majlis pelancaran kempen #DatumHomesfoAll di galeri jualan Datum Galeri di Jalan U Thant Kuala Lumpur.



Masjid pelancaran turut menjemput tetamu terhormat iaitu YAB Dato" Menteri Besar Selangor, YAB Tuan Haji Amirudin Shari dan juga Ketua Eksekutif (CEO) DatumCorp, Shytul Shahryn Mohamad Shaari. Majlis juga menyaksikan pementeraian MoU antara CEO DatumCorp International, Shytul Shahryn Mohamad Shaari dengan Presiden Epic Society, John-Son Oei.



Kempen #DatumHomesfoAll ditubuhkan untuk mengukuhkan komuniti DatumCorp selain memenuhi dua objektif utama iaitu:

  1. Mempertingkatkan kesedaran dikalangan masyarakat tentang sumbangan komuniti Orang Asli kepada negeri Selangor. Selain itu memberi tumpuan terhadapusaha mendirikan rumah kepada komuniti Orang Asli ini kurang mendapat perhatian sebelumnya.
  2. Memperkenal dan meningkatkan pemilikan kediaman dan pelaburan di Datum Jelatek melalui empat pakej khas iaitu The Voyage pack, Wealth Boost Pack, Blooming Pack dan Pro-C Pack sebagai meraikan pelancaran inisiatif tanggungjawab sosial korporat. Selain membolehkan pelabur dan bakal pemilik kediaman mendapat yang terbaik sebagai Komuniti Datum Jelatek.

Selain itu, permainan Datum Tap diperkenalkan untuk memberi peluang kepada pemain untuk membantu Orang Asli melalui permainan telefon pintar dan mengumpul planks bagi membina rumah maya untuk komuniti Orang Asli.

Hohn-Son Oei - Presiden Epic Society
“Kami terharu apabila diberi peluang bekerjasama dengan DatumCorp menerusi kempen CSR ini. Datum Tap sebagai sebuah gamification yang tepat bagi menyampaikan dan menjayakan matlamat kami dalam membudayakan komuniti Orang Asli. Ia bergerak seiring untuk memenuhi kehendak komuniti dan secara tidak langsung mendidik masyarakat mengenai komuniti Orang Asli"

Peserta yang bermain Datum Tap juga berpeluang untuk memenangi hadiah mingguan ialah Huawei P20 Pro (13 unit untuk dimenangi) yang akan diumumkan setiap hari Ahad dan hadiah utama berupa pakej pelancongan Osaka selama 6H5M akan diumumkan pada 12 Januari 2019. Hanya perlu muat turun aplikasi Datum Tap di Google Play atau di iOS, 'LIKE' Datum Jelatek Facbeook Page, log masuk aplikasi dengan akaun Facebook dan terus bermain.

Klik Datum Tap untuk Google Play

Untuk maklumat lanjut boleh dapatkan di www.datumjelatek.com.my dan follow Facebook DatumJelatek